Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ostao sam ti dužan odgovora, nisam stigao da ti odgovorim zbog posla. Prvo Šumadinci i Šumadija se piše velikom slovom. Drugo ne znaš ko je naselio Šumadiju, ti tvrdiš da je Šumadiju naselilo srpsko stanovništvo mahom poreklom iz Stare Hercergovine. Ovom tvojom tvrdnjom si pokazao koliko ti znaš o Šumadincima i o njihovom poreklu.

Sledeće oblasti pripadaju nekoj široj Šumadiji. Neka sela ovih oblasti koje su geografski smeštene u severnoj, zapadnioj, južnoj ili istočnoj Šumadiji geografski ne ulaze u sastav Šumadije.
Белица, Гружа, Качер, Космај, Левач, Лепеница, Рудничко Поморавље, Смедеревска Јасеница, Смедеревско Подунавље и Јасеница, Темнић и Шумадијска Колубара

Pogledaj i pročitaj Cvijićva antropogeografska istraživanja, za svaku gore pomenutu oblasti i uverićeš se da to što ti tvrdiš nije tačno. U Šumadiji ima možda do 10-15% stanovništva koje vodi poreklo iz Stare Hercegovine, a ti tvrdiš da su Šumadinci mahom poreklom iz S. Hercegovine.. Stanovništvo Stare Hercegovine ima najviše po jugozapadnoj Srbiji i uopšte u zapadnoj Srbiji u tom kraju Srbije mogli bi da kažemo da je bilo najviše doseljavanja iz Stare Hercegovine - Starog Vlaha.

Zašto su Šumadinci bitni za etnogenezu Srba?

Zato što je velik deo njih poreklom iz Stare Srbije. To je termin koji je bio dosta upotrebljavan od druge polovine 19. i do 1930 godine. To je taj prostor nekadašnje Raške države i većina Šumadinaca vodi poreklo sa tih prostora. Dakle to su današnji oblasti Lim - severna C. Gora, jugozapadna Srbija sa širim Novo Pazarskim krajevima, Kosovsko-metohijski krajevi- Ibar - Kopaonik i iz istočniji oblasti prema Bugarskoj. Velik deo priliva stanovništva u Šumadiji je sa ovih prostora i oni su bili nosioci srednjovekovne Srbije, državotvorci i kao takvi oni su bili prvi na udaru, jer su bili odlučujući faktor koji je donosio bitne odluke o sudbini i oni su stali na stranu Austrijancima da oteraju Osmanslijsku vlast sa naših prostora, ali u kontra ovanzivi Osmanlije su se vratili i srpsko stanovništvo sa tih prostora je morala da beži od osvete i doživeli su veliki gubitak u velikim seobama. 1690. i 1737. Izgubili su svoje domove, svoja bogastva, i mnoge ugledne porodice/rodovi su izgubili svoja plemstva, verujem da su mnogi u to vreme znali pouzdano da potiču od nekog vlastelina, a možda i od neke poznate ugledne srednjovekovne srpske vlastele. I oni su novo utočište pronašli u Šumadiji i pošto je većina živela na prostoru tkz. Stare Srbije tj. Raške države, oni su preneli tu svest o srednjovekovnoj Srbiji i tu državnost u Šumadiji i zato će se i destiti organizovane bune upravo u Šumadiji, početak za oslobođenje je označila Kočin krajina - Kočin Ustanak,krajem 18. veka, i posle toga su usledili Prvi i kasnije Drugi Srpski Ustanak

Солидно запажање. Треба узети у обзир и то да када се становништво досељава из одређених крајева, могуће је да су и у те крајеве одакле су се иселили дошли у не тако давној прошлости. Колико сам људи упознао у Војводини који су пореклом с југа Србије, али већ генерацијама живе у Војводини. Или они који су се населили у јужним крајевима, дошли су с Космета или из Црне Горе, а заправо из Старе Херцеговине, а неки завршили чак у Бачкој. Делови Црне Горе су насељавањи још после Косовске битке из тих крајева. Бока Которска је насељвања из Црне Горе и Херцеговине највећим делом. Такође, неки су се враћали у крајеве из којих су се њихови преци иселили у неком тренутку. То важи и за Шумадију.

Karta i nije baš precizna, sigurno da ima grešaka. Na karti su teritorije koje su pretpostavljam sa preko 50% dominantne stanovništvom određenom doseljeničkom strujom i karta ne prikazuje doseljeničke struje koje su zastupljene ispod 50%.

Pada u oči da su u centralnoj severo-istočnoj Srbij isključivo Vlasi. Ta područja i nisu baš antropogeografski istražena i meni nije jasno kako su sve to Vlasi, tačno je da u tom delu Srbije postoje površinski velika naselja, ali ipak ne verujem da su to samo Vlasi. Jasno je da je to njihov teren, ali ne verujem da su isključivo samo oni, moralo bi da ima bar nešto i drugih doseljeničkih struja.

Timočka-braničevska struja je posmatrana kao starosedelačka. Međutim nisu to svi starosedeoci, verujem da polovini od njih potiču od starijih doseljenika u 17.veku i pre i zaboravili su svoje poreklo, a potiču verovatno dobrim delom od Kosovske-metohijske struje.

Где си ти прочитао да су то Власи? Пише "тимочко-браничевско становништво"!

nisam pre gledao ovu kartu

Hg_I_L_621_spatial_frequency_B.jpg

slovenska ekspanzija, jasno k'o dan

Prilozi

• Hg_I_L_621_spatial_frequency_B.jpg
    Hg_I_L_621_spatial_frequency_B.jpg
    40,5 KB · Pregleda: 23
I2 dinaric jug kojoj pripada oko 20% Srba, oko 45 % bosanskih muslimana i oko 60% hercegovačkih Hrvata prisutna je u značajnijim procentima samo (osim u zemljama bivše SFRJ) u Moldaviji i Rumuniji.
Slovenske zemlje imaju I2 dinaric sever u procentima od 7 do 20%, dok je ta "naša" južna varijanta prisutna u zanemarljivim procentima od oko 1-2 % ili je nema uopšte.
Svi slovenski narodi imaju i I1, najčešće u procentima od oko 10-15%. Naravno, najčešća kod slovenskih naroda je R1a.

Rezultati Srpski DNK projekat za pojedine teritorijalne/nacionalne grupe
http://dnk.poreklo.rs/naslovna/

SRBI (Srbi iz Srbije, Srbi iz BiH; Srbi iz Hrvatske)
R1a - 169
I2 dinaric jug - 160
E1b - 95
I1 - 78
I2 dinaric sever - 69
J2b M205 - 43
G2 - 26
I2 din - 21
R1b - 20
N - 18
J1 -17
J2a - 13
I2 M223 - 7
J2b - 6
I2 C - 2
Q - 3
G1 - 1
----------------------
NESRBI (HRVATI I MUSLIMANI)
I2 dinaric južni - 46
R1a - 24
E1b - 19
I2 din - 12
R1b - 14
I1 - 9
I2 dinaric severni - 7
J2b - 7
J2b M05 - 5
G1 - 3
Q - 3
G2 - 3
I2 M 233 - 2
I2M 260 - 1
----------------------
CRNOGORCI (pravoslavci iz Crne Gore)
E1b - 22
I2 dinaric južni - 20
R1a - 7
I2 dinaric severni - 5
J2b M205 - 6
N - 6
R1b - 5
I1 - 4
G2 - 3
I2 din - 2
J2b - 1
J2a - 1

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od moderatora:
I2 dinaric jug kojoj pripada oko 20% Srba, oko 45 % bosanskih muslimana i oko 60% hercegovačkih Hrvata prisutna je u značajnijim procentima samo (osim u zemljama bivše SFRJ) u Moldaviji i Rumuniji.
Slovenske zemlje imaju I2 dinaric sever u procentima od 7 do 20%, dok je ta "naša" južna varijanta prisutna u zanemarljivim procentima od oko 1-2 % ili je nema uopšte.
Svi slovenski narodi imaju i I1, najčešće u procentima od oko 10-15%. Naravno, najčešća kod slovenskih naroda je R1a.

Rezultati Srpski DNK projekat za pojedine teritorijalne/nacionalne grupe
http://dnk.poreklo.rs/naslovna/

SRBI (Srbi iz Srbije, Srbi iz BiH; Srbi iz Hrvatske)
R1a - 169
I2 dinaric jug - 160
E1b - 95
I1 - 78
I2 dinaric sever - 69
J2b M205 - 43
G2 - 26
I2 din - 21
R1b - 20
N - 18
J1 -17
J2a - 13
I2 M223 - 7
J2b - 6
I2 C - 2
Q - 3
G1 - 1
----------------------
NESRBI (HRVATI I MUSLIMANI)
I2 dinaric južni - 46
R1a - 24
E1b - 19
I2 din - 12
R1b - 14
I1 - 9
I2 dinaric severni - 7
J2b - 7
J2b M05 - 5
G1 - 3
Q - 3
G2 - 3
I2 M 233 - 2
I2M 260 - 1
----------------------
CRNOGORCI (pravoslavci iz Crne Gore)
E1b - 22
I2 dinaric južni - 20
R1a - 7
I2 dinaric severni - 5
J2b M205 - 6
N - 6
R1b - 5
I1 - 4
G2 - 3
I2 din - 2
J2b - 1
J2a - 1

20 % I2a Din S ?.I sta je bilo kad si se probudila.

da li forum poseduje mehanizam eliminacije clanova koji postavljaju neistinite podatke i stvaraju informacioni sum? Neko ce procitati ove gluposti pa ce mu se sve pomesati u glavi. Meni se uklanjaju poruke kada ukazem na zloupotrebu foruma a spamerima se dopusta da se razmecu sa glupostima. U cemu je fora?

Ali kad bi takav mehanizam postojao, prva "žrtva" eliminacije bi bio ti sam.

Što se tiče tvojih uklonjenih poruka, koliko mi je poznato, moderatori su izbrisali tvoje neukusne uvrede i privremeno te banovali sasvim opravdano. Ne izigravaj žrtvu.

Kakve netačne podatke sam ja ovde postavljala?
Postoci I2 dinaric južni i I2 dinaric severni u slovenskim i još nekim zemljama:
http://vln.by/node/247
https://docs.google.com/spreadsheet...V8K52yhJpS6FgiaP5riaM/edit?pref=2&pli=1#gid=0

Što se tiče statistike Srpskog DNK projekta, jedini koji je postavljao netačne statistike projekta je forumaš zvani "nebojša" ili "neša", a ti si samo njegovu netačnu statistiku i postove prenosio od reči do reči, ništa sam ne brojeći.

Ja sam pravila statistiku pre nekih 10-tak dana i ne verujem da se u međuvremenu nešto značajno promenilo. Čak sam i prezimena vadila i ovde postavljala kako bi ljudima bilo lakše da provere i eventualno uoče greške. U svakom slučaju pozivam učesnike foruma da sami prebroje i naprave statistiku umesto što veruju tvojim histeričnim lažima.
R1a:
http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=R1a
I2 dinaric južni:
http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=I2 DS

Poslednja izmena:
Nije te sramta da poturas R1a kao homogenu haplogrupu a I2a cepas na sve moguce podrgupe? Covece boziji, prvo trebas da izbacis avramijestake iz statistike pa da ocekujes nekakve normalne rezultate. Za haplogrupu koja ima preko 33% testiranih ti bezocno tvrdis da je malobrojnija od R1a mimo svih mogucih istrazivanja u zadnjih 10 godina. Kako te bre nije stid?

Nije te sramta da poturas R1a kao homogenu haplogrupu a I2a cepas na sve moguce podrgupe? Covece boziji, prvo trebas da izbacis avramijestake iz statistike pa da ocekujes nekakve normalne rezultate. Za haplogrupu koja ima preko 33% testiranih ti bezocno tvrdis da je malobrojnija od R1a mimo svih mogucih istrazivanja u zadnjih 10 godina. Kako te bre nije stid?

Pa na sajtu tog projekta je I2 rascepkana i prikazana u više tabela. Ja sam pravila statistiku prema tim tabelama i podacima iz tabela.
Ne znam da li misliš da treba izopštiti iz srpske nacije sve osobe iz istočne Bosne i zapadne Srbije, samo da statistika tebi paše i bude po tvom ukusu.
Čak i bez 'avramiještaka' istočne Bosne, statistika koju si ti ovde prenosio je netačna. Ja sam postavljala na ovom forumu obe statistike, sa i bez avramiještaka istočne Bosne, i obe su tačne, tako da nemoj ovde da sikćeš na mene jer ja ništa nisam ni slagala, ni falsifikovala za razliku od tebe.
Pominješ "sva moguća istraživanja" kao nekakav argument. Sva genetička istraživanja u ovoj zemlji se mogu pobrojati na prste jedne ruke i sva su izvedena na veoma malim uzorcima ili su bila ograničena na jednu geografsku regiju. Šta će vam Srpski DNK projekat sa preko 1000 testiranih kad već imate studije sa 80 uzoraka. To je otprilike neka tvoja logika. Dosadašnja praksa u nekim zemljama je pokazala da rezultati studija na malim uzorcima mogu drastično da variraju, pa suditi o genetičkoj slici čitave višemilionske nacije na osnovu uzorka od 80 lica je vrlo nezahvalno.
U studiji Reguiero iz 2012, R1a je oko 20%, kao i u studiji za Aleksandrovačku župu.
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-0861/2014/0350-08611401245T.pdf
Postotak svih grana I2 je u jednoj studiji 29 %, a u drugoj 35 % s tim što verovatno I2 dinaric severni čini oko 10% sudeći po odnosu između južne i severne varijante u Srpskom DNK projektu.
Dakle, čak i prema tim studijama na koje se pozivaš procenat I2 dinaric južni i R1a bi mogao biti skoro isti. Nešto slično pokazuje i Srpski DNK projekat na daleko većem broju uzoraka.

Poslednja izmena:

Е мој Млађо, имао си најбољу намеру да што већи број потенцијалних рођака убедиш да се тестирају, и на тај начин сазнате више о вашем пореклу. А видиш у шта се то изродило, како то дилетанти злоупотребљавају. Надам се да више не пратиш ову тему, да се не једиш!

Poslednja izmena:
Nevjerovatno je koliko ova tema privlaci pacijenata,ne samo na ovome forumu nego i na mnogim drugim.Razmisljao sam cesto o profilu ljudi koje ovo ocigledno interesuje ali odbijaju sve cinjenice koje su vec dosta istrazene i objavljene.Meni Ti likovi ,kao sto je ova gore ,uglavnom lice na sanjare,na onu djecu koja nikad ne odrastu i gledaju Indiana Jones sve dijelove po pedeset puta . Mnoge od ovakvih likova na ovoj temi, dok sam citao, zamisljao sam facu onog Semira Osmanagica sto tvrdi da je pronasao piramide u Bosni sa Indiana Jones sesirom hahaha.

Nevjerovatno je koliko ova tema privlaci pacijenata,ne samo na ovome forumu nego i na mnogim drugim.Razmisljao sam cesto o profilu ljudi koje ovo ocigledno interesuje ali odbijaju sve cinjenice koje su vec dosta istrazene i objavljene.

Meni Ti likovi ,kao sto je ova gore ,uglavnom lice na sanjare,na onu djecu koja nikad ne odrastu i gledaju.. Indiana Jones sve dijelove po pedeset puta . Mnoge od ovakvih likova na ovoj temi, dok sam citao, zamisljao sam facu onog Semira Osmanagica sto tvrdi da je pronasao piramide u Bosni sa Indiana Jones sesirom hahaha.

Prijateljski ti savetujem da se maneš pokušaja da ispadneš duhovit jer ti slabo ide. Ova nauka je još maloletna i daleko od preciznog uvrđivanja nepobitnih činjenica. Upravo ti sa još par ostrašćenih istomišljenika ličite na čudake koji sa neverovatnim žarom u diskusiji i talentom za pljuvanje pokušavaju nametnuti ono što bi oni želeli da je istina kao nepobitnu činjenicu o kojoj nema diskusije. Evo priznajem. Ja sam diletant, a ako vašu argumentaciju može razbiti u paramparčad neki diletant kao što sam ja, šta bi tek uradio pravi ekspert.

Prijateljski ti savetujem da se maneš pokušaja da ispadneš duhovit jer ti slabo ide. Ova nauka je još maloletna i daleko od preciznog uvrđivanja nepobitnih činjenica. Upravo ti sa još par ostrašćenih istomišljenika ličite na čudake koji sa neverovatnim žarom u diskusiji i talentom za pljuvanje pokušavaju nametnuti ono što bi oni želeli da je istina kao nepobitnu činjenicu o kojoj nema diskusije. Evo priznajem. Ja sam diletant, a ako vašu argumentaciju može razbiti u paramparčad neki diletant kao što sam ja, šta bi tek uradio pravi ekspert.

A sta si razbila u paramparcad,koju argumentaciju.Sve ovde argumentacije koje su plasirane su bile od najvecih autoriteta u ovoj oblasti,objasnjeno je i postavljeno hiljadu radova,grafikona,nacina kako se dolazi do rezultata (Kenneth Nortvedt npr ) itd,da postaje vec smijesno ponovo i ponovo sve prolaziti kad god se novi INDIANA JONES ili Semir Osmanagic javi.
U kom svemiru si pored svih argumenata koji su postavljeni ovde od raznih svjetskih autoriteta,kompanija itd. Ti shvatila da Ti neko kontrira zato sto ima neke SVOJE ZELJE vezano za ova istrazivanja.Moras shvatiti da ima radoznalih ljudi ali koji ne zive u masti,u nekom svom fiktivnom svijetu vec sagledaju sve cinjenice realno i to prezentuju.

A sta si razbila u paramparcad,koju argumentaciju.Sve ovde argumentacije koje su plasirane su bile od najvecih autoriteta u ovoj oblasti,objasnjeno je i postavljeno hiljadu radova,grafikona,nacina kako se dolazi do rezultata (Kenneth Nortvedt npr ) itd,da postaje vec smijesno ponovo i ponovo sve prolaziti kad god se novi INDIANA JONES ili Semir Osmanagic javi.
U kom svemiru si pored svih argumenata koji su postavljeni ovde od raznih svjetskih autoriteta,kompanija itd. Ti shvatila da Ti neko kontrira zato sto ima neke SVOJE ZELJE vezano za ova istrazivanja.Moras shvatiti da ima radoznalih ljudi ali koji ne zive u masti,u nekom svom fiktivnom svijetu vec sagledaju sve cinjenice realno i to prezentuju.

Jesam diletant, ali toliki baš i nisam, da poverujem da ste bilo šta dokazali.

Vi jeste jedna jako agresivna grupica koja pokušava proturiti ono što vam se dopada kao nepobitnu "istinu" i to radi sa nekakvom bolesnom strašću, ali da ste nešto dokazali niste. A taj pokušaj zaklanjanja iza "najvećih svetskih autoriteta" je smešan.

Evo samo jednog primera kako izvlačite zaključke:
Prilično zastupljena haplogrupa kod Srba, podijeljena na dvije grane J2b1 M205 i J2b2 M241.
J2b M205 prisutna je kod nekoliko porodica iz Crne Gore, Srbije, Bosne, Hercegovine koje su nesumnjivo povezane. Sve upućuje na prostor oko Skadarskog jezera i na pleme Klimenti, ali za to treba još potvrde.
J2b M241 je na Balkanu najzastupljenija kod Albanaca.

Ovo je napisano pre tri godine. U međuvremenu su testirani Klimente i svi su E1. Skoro da nijednog Albanca nema sa haplogrupom J2b M205, a ovde je najveći srpski 'autoritet' pisao da je haplogrupa ušla u srpski etnički korpus preko albanskog plemena Klimente i da SVE na to upućuje.

Naravno nisam ni čitala šta ste sve nadrobili na temi, niti nameravam, ali ovakvih bisera verovatno ima još. Vi ćete i u budućnosti zasigurno izigravati nekakve sveznajuće baje koje su sve dokazale, a svakog ko se usudi da vam kontrira i malo zagrebe po toj vašoj tobože neoborivoj argumentaciji ćete obasipati uvredama kao mene. Nemam nameru da i dalje gubim vreme sa vama.

Poslednja izmena:
Е мој Млађо, имао си најбољу намеру да што већи број потенцијалних рођака убедиш да се тестирају, и на тај начин сазнате више о вашем пореклу. А видиш у шта се то изродило, како то дилетанти злоупотребљавају. Надам се да више не пратиш ову тему, да се не једиш!

Mladjo je uradio plemenitu stvar i o sopstvenom trosku naucno potvrdio da veliki broj onih koji slave Avramijevdan deli iste korene. Sa druge strane je narusio statistiku i stvorio prostor za mentalnu masturbaciju svakojakim patoloskim slucajevima.

Nevjerovatno je koliko ova tema privlaci pacijenata,ne samo na ovome forumu nego i na mnogim drugim.Razmisljao sam cesto o profilu ljudi koje ovo ocigledno interesuje ali odbijaju sve cinjenice koje su vec dosta istrazene i objavljene.Meni Ti likovi ,kao sto je ova gore ,uglavnom lice na sanjare,na onu djecu koja nikad ne odrastu i gledaju Indiana Jones sve dijelove po pedeset puta . Mnoge od ovakvih likova na ovoj temi, dok sam citao, zamisljao sam facu onog Semira Osmanagica sto tvrdi da je pronasao piramide u Bosni sa Indiana Jones sesirom hahaha.

to su ljudi koji pate od kompleksa nize vrednosti i pokusavaju da ga prevazidju stvarajuci sebi virtuelnu stvarnost u kojoj je njihov cukundeda imati najveci u selu pa ce se oni zbog toga osecati lepse i ponosnije.

- - - - - - - - - -

Jesam diletant, ali toliki baš i nisam, da poverujem da ste bilo šta dokazali.

Ti jos treba mnogo da ucis da bi postao diletant. To je za tebe titula, za sada se nalazis desetak stepenica ispod diletanta. Ali dobro sto jos nisi diletant ali to sto se lazno predstavljas pod zensko i sto falsifikujes statistiku.. E to je vec zabrinjavajuce.

to su ljudi koji pate od kompleksa nize vrednosti i pokusavaju da ga prevazidju stvarajuci sebi virtuelnu stvarnost u kojoj je njihov cukundeda imati najveci u selu pa ce se oni zbog toga osecati lepse i ponosnije.

Ti jos treba mnogo da ucis da bi postao diletant. To je za tebe titula, za sada se nalazis desetak stepenica ispod diletanta. Ali dobro sto jos nisi diletant ali to sto se lazno predstavljas pod zensko i sto falsifikujes statistiku.. E to je vec zabrinjavajuce.

.....za mentalnu masturbaciju svakojakim patoloskim slucajevima.

Sa ovakvom vrstom bezobrazluka i nedostatkom elementarne kulture komunikacije ne znam kako da se nosim, samo znam da se na tvoj nivo uličnog primitivca spuštati neću.

O apsurdnosti tvoje optužbe da se ja lažno predstavljam kao žensko ne treba pisati, ali valjda je zaključak da sam ja muško vrhunac tvoje intelektualne i spoznajne sposobnosti. Pretpostavljam da na isti način donosiš svoje "briljantne" zaključke i iz oblasti genetičke geneologije.

Mladjo je uradio plemenitu stvar i o sopstvenom trosku naucno potvrdio da veliki broj onih koji slave Avramijevdan deli iste korene. Sa druge strane je narusio statistiku i stvorio prostor za ....

Prema knjizi "Prezimena Srba u Bosni", Avramijevdan je jedna od najščešćih krsnih slava u istočnoj Bosni. Pa čak i da nije bilo nikakvog planskog testiranja u slučajnom uzorku bi bilo barem nekoliko osoba sa tom krsnom slavom.

Napraviću posebnu statistiku za Srbe iz BiH i iz Hrvatske BEZ IJEDNE JEDINE OSOBE SA KRSNOM SLAVOM AVRAMIJEVDAN (nebitno odakle je) mada bi ispravnija statistika bila da je barem jedna osoba iz svake opštine uneta u statistiku (ali to bi učinilo statistiku koju si ti postavljao još netačnijom), pa prema tome jedini koji ovde falsifikuje statistiku si ti.

Statistika za Srbe iz BIH i Hrvatske bez onih sa krsnom slavom Avramijevdan

Srbi iz BiH i Hrvatske

R1a - 51
I2 dinaric south - 41

Prezimena:

Srbi iz BiH
R1A
Gavrić, Markovdan, Jošavka/Čelinac/RS
Janjetović, Jovanjdan, Banja Luka/BiH
Zlojutro, Nikoljdan, Gornjoselci/K.Dubica/RS
Jagodić, Nikoljdan, Gradiška/RS/BiH
Šljivar, Alimpijevdan, B.Petrovac/BiH
Panić, Alimpijevdan, G.Podgradci/Gradiška/RS
Kecman Špirić, Vartolomijevdan, Špirići/Drinić/B.Petrovac/BiH
Zeljković, Đurđevdan, Palučci/Bihać/BiH
Bursać, Đurđevdan, Doljani/Bihać/BIH
Bogdanović, Srđevdan, Jelićka/Prijedor/RS
Grbić, Srđevdan, Račić/Bihać/BiH
Vujatović, BiH
Tripić, Stevanjdan, Maglaj/BiH
Stevanović, Lazarevdan, Ugljevik/RS
Ivković, Nikoljdan, Požarnica/Tuzla
Jelić, Markovdan, Kremna/Prnjavor/RS
Cicović (Milosavljević), Nikoljdan, Vrhprača/RS;
Simić, Lazarevdan, Jasenica/Zvornik/RS
Josipović, Lazarevdan, Čaklovica/Sapna/ranije/Čaklovica/Zvornik
Stević, Jovanjdan, Gornji Lokanj/Zvornik/RS
Radović, Nikoljdan, Bunčići/Foča/Rep.Srpska
Mijatović, Brčko/BiH
Petković, Stevanjdan, Kaoci/Srbac/Rep.Srpska
Marić, Đurđevdan, Kosor/Mostar/Hercegovina
Bovan, Jovanjdan, Hodbina/Mostar/Hercegovina
Šarenac, Lazarevdan,Kuti/Bileća/RS
Kadijević, Jovanjdan, Mostar/BiH
Drašković, Nikoljdan, Slivlja/Gacko/RS
Ristanović, Lazarevdan, Jasenica/Zvornik/RS

Srbi iz BiH
I2 DINARIC SOUTH

Šobot, Mitrovdan, Sanski Most/BiH
Mršić, Prijedor/BiH
Jerković, Petrovdan, Suvaja/B.Krupa/BiH
Prošić (Kecman), Vartolomijevdan, Otiš/Lušci Palanka/Sanski Most/BiH
Kecman Sidić, Vartolomijevdan, Trnovac/Skakavac/B. Petrovac/BiH
Bijeljac, Đurđevdan, Drvar/BIH
Bajić, Stevanjdan, Drvar/BiH
Tutnjević, Đurđevdan,Donji Detlak/Derventa/RS
Polić, Nikoljdan, Lilić/Srbac/Rep.Srpska
Stefanović, Nikoljdan, Zagoni/Bijeljina/Rep.Srpska
Kljajić,Sveti Stefan, Gornja Lupljanica/Derventa/RS
Ćustić, Ignjatijevdan, Osinja/Modriča/RS
Pejović, Srđevdan, Velenići/Foča/BiH
Tekić, Mratinjdan, Trnovica/Zvornik/RS
Marić, Nikoljdan, Mirosavci/Lopare/Rep. Srpska
Sijerčić, Tomindan, Han Pijesak/RS
Ivanović, Jovanjdan, Ponijerka/Olovo/BiH
Marković, Bila/srednja BIH
Subotić, sv.Agatonik, Vrba/Gacko/RS
Balj, Sv.Joakim i Ana,Žabica/Ljubinje/Hercegovina/Rep.Srpska
Kljajić,Nikoljdan,Bratač/Nevesinje/Hercegovina/RS
Brborić, Đurđevdan, Ljubinje/Hercegovina/Rep. Srpska
Milićević, Hercegovina
Avdalović, Ilindan, Nevesinje/Hercegovina
Jahura, Nikoljdan, Obzir/Ljubinje/HERCEGOVINA

Srbi iz Hrvatske
R1A

Grahovac, Ramljani/Lika/HR
Markov, Ilindan, Slavonski Brod/HR
Ljubojević, Đurđevdan, Petkovac/Petrinja/Banija
Biga, Trivunjdan, Donji Babin Potok/Lika
Savić, Benkovac/HR
Đapa, Đurđevdan, Doljani/D.Lapac/Lika
Šerbula, Nikoljdan, Kosna/Dvor na Uni/Banija
Jarić, Nikoljdan, Kom/Zrmanja/Lika
Galjen, Đurđevdan, Dragotina/Banija/HR,
Stojić, HR
Marinković, Đurđevdan, Kozarac/Kordun/HRV
Jarić, Đurđevdan,Glogovica/Slavonija
Demonja, Đurđevdan,Vlahović/Glina/Banija
Mrđenović, Jovanjdan, Živkovića Kosa/Vojnić/Kordun
Džodanović, Nikoljdan, Dopsin/Slavonija
Plećaš, Gospić/Lika
Knez, Aranđelovdan, Kosore/Vrlika/Dalmacija
Arnaut, Aranđelovdan, Kosore/Vrlike/Dalmacija
Rašeta, Nikoljdan, D.Lapac/Lika
Maričić, Nikoljdan, Brinje/HR
Bursać, Đurđevdan, Plavno/Knin/Dalmacija
Radaković, Nikoljdan, Popović Brdo/Kordun/HR

Srbi iz Hrvatske
I2 DINARIC SOUTH

Ivančević,Miholjdan,Nova Kršlja/Kordun
Odobašić, Slavonski Brod/HR
Konjević, Hrvatska
Zorić, Đurđevdan, Srb/Lika
Lukić, Jovanjdan, Tribanj/Šibuljina/DALM
Babac,Đurđevdan,Tribanj/Šibuljina/DALM
Janjatović Jolići, Đurđevdan, Latin/Plaški/Lika
Janjatović Kecani, Đurđevdan, Latin/Plaški/Lika
Jovanić, Đurđevdan, Nateka/Srb/Lika
Kubat,Lazareva Subota, Žegar/Dalmacija
Slijepčević, Roviška/Banija
Vuković, Mratindan, Beli Manastir/Baranja
Joka, Jovanjdan, Šegestin/Dvor na Uni/Banija
Tesla, Đurđevdan, Raduč/Lika
Dukić, Stevanjdan, Deringaj, Gračac, Lika
Vukobratović, Đurđevdan, G.Ploča/Lovinac/Lika

Poslednja izmena:
... Napraviću posebnu statistiku za Srbe iz BiH i iz Hrvatske BEZ IJEDNE JEDINE OSOBE SA KRSNOM SLAVOM AVRAMIJEVDAN (nebitno odakle je) mada bi ispravnija statistika bila da je barem jedna osoba iz svake opštine uneta u statistiku (ali to bi učinilo statistiku koju si ti postavljao još netačnijom), pa prema tome jedini koji ovde falsifikuje statistiku si ti.

Statistika za Srbe iz BIH i Hrvatske bez onih sa krsnom slavom Avramijevdan

Srbi iz BiH i Hrvatske

R1a - 51
I2 dinaric south - 41

Prezimena:
...

Објасни шта си овим доказао/ла. У чему је поента твоје приче?

Poslednja izmena:
Sa ovakvom vrstom bezobrazluka i nedostatkom elementarne kulture komunikacije ne znam kako da se nosim, samo znam da se na tvoj nivo uličnog primitivca spuštati neću.

O apsurdnosti tvoje optužbe da se ja lažno predstavljam kao žensko ne treba pisati, ali valjda je zaključak da sam ja muško vrhunac tvoje intelektualne i spoznajne sposobnosti. Pretpostavljam da na isti način donosiš svoje "briljantne" zaključke i iz oblasti genetičke geneologije.
tvoje lazno predstavljanje sebe i podataka je najveca kazna za tebe samog. Nista drugo ne treba reci, sve si o sebi sam rekao.

Napraviću posebnu statistiku za Srbe iz BiH i iz Hrvatske BEZ IJEDNE JEDINE OSOBE SA KRSNOM SLAVOM AVRAMIJEVDAN (nebitno odakle je) mada bi ispravnija statistika bila da je barem jedna osoba iz svake opštine uneta u statistiku (ali to bi učinilo statistiku koju si ti postavljao još netačnijom), pa prema tome jedini koji ovde falsifikuje statistiku si ti.
Najbolje da napravis bez ijednog nosioca I2a, valjda ces posle toga da dozivis svoj R1a orgazam i ostavis nas na miru.

- - - - - - - - - -

Објасни шта си овим доказао/ла. У чему је поента твоје приче?

Imas na sajtu Poreklo na temi o statistici projekta poentu cele price ))

Ostao sam ti dužan odgovora, nisam stigao da ti odgovorim zbog posla. Prvo Šumadinci i Šumadija se piše velikom slovom. Drugo ne znaš ko je naselio Šumadiju, ti tvrdiš da je Šumadiju naselilo srpsko stanovništvo mahom poreklom iz Stare Hercergovine. Ovom tvojom tvrdnjom si pokazao koliko ti znaš o Šumadincima i o njihovom poreklu.

Sledeće oblasti pripadaju nekoj široj Šumadiji. Neka sela ovih oblasti koje su geografski smeštene u severnoj, zapadnioj, južnoj ili istočnoj Šumadiji geografski ne ulaze u sastav Šumadije.
Белица, Гружа, Качер, Космај, Левач, Лепеница, Рудничко Поморавље, Смедеревска Јасеница, Смедеревско Подунавље и Јасеница, Темнић и Шумадијска Колубара

Pogledaj i pročitaj Cvijićva antropogeografska istraživanja, za svaku gore pomenutu oblasti i uverićeš se da to što ti tvrdiš nije tačno. U Šumadiji ima možda do 10-15% stanovništva koje vodi poreklo iz Stare Hercegovine, a ti tvrdiš da su Šumadinci mahom poreklom iz S. Hercegovine.. Stanovništvo Stare Hercegovine ima najviše po jugozapadnoj Srbiji i uopšte u zapadnoj Srbiji u tom kraju Srbije mogli bi da kažemo da je bilo najviše doseljavanja iz Stare Hercegovine - Starog Vlaha.

Zašto su Šumadinci bitni za etnogenezu Srba?

Zato što je velik deo njih poreklom iz Stare Srbije. To je termin koji je bio dosta upotrebljavan od druge polovine 19. i do 1930 godine. To je taj prostor nekadašnje Raške države i većina Šumadinaca vodi poreklo sa tih prostora. Dakle to su današnji oblasti Lim - severna C. Gora, jugozapadna Srbija sa širim Novo Pazarskim krajevima, Kosovsko-metohijski krajevi- Ibar - Kopaonik i iz istočniji oblasti prema Bugarskoj. Velik deo priliva stanovništva u Šumadiji je sa ovih prostora i oni su bili nosioci srednjovekovne Srbije, državotvorci i kao takvi oni su bili prvi na udaru, jer su bili odlučujući faktor koji je donosio bitne odluke o sudbini i oni su stali na stranu Austrijancima da oteraju Osmanslijsku vlast sa naših prostora, ali u kontra ovanzivi Osmanlije su se vratili i srpsko stanovništvo sa tih prostora je morala da beži od osvete i doživeli su veliki gubitak u velikim seobama. 1690. i 1737. Izgubili su svoje domove, svoja bogastva, i mnoge ugledne porodice/rodovi su izgubili svoja plemstva, verujem da su mnogi u to vreme znali pouzdano da potiču od nekog vlastelina, a možda i od neke poznate ugledne srednjovekovne srpske vlastele. I oni su novo utočište pronašli u Šumadiji i pošto je većina živela na prostoru tkz. Stare Srbije tj. Raške države, oni su preneli tu svest o srednjovekovnoj Srbiji i tu državnost u Šumadiji i zato će se i destiti organizovane bune upravo u Šumadiji, početak za oslobođenje je označila Kočin krajina - Kočin Ustanak,krajem 18. veka, i posle toga su usledili Prvi i kasnije Drugi Srpski Ustanak

Овде си апсолутно управу. Ја не знам одакле неки ваде све ове податке. Какви Херцеговци у Шумадији? Познато је да се херцеговачка миграциона струја кретала правцем север-северозапад и да је населила западне делове Србије: Подриње, Ваљевску Подгорину и Стари Влах. Што се Шумадије тиче, она је највећим делом насељена из Старе Србије и из црногорских Брда и то ће вам потврдити готово сваки Шумадинац. Сви познати Шумадинци су пореклом управо из ових крајева: владарска кућа Карађорђевића је из Васојевића, чувена породица Гарашанин, из које су потекла двојица председника владе Милутин и Илија Гарашанин, као и устанички вођа Милутин Савић Гарашанин, је грана Бошковића из Бјелопавлића, даље, сви устанички прваци из Шумадије воде порекло из горе поменутих крајева: Васа Чарапић је из Куча, Вујица Вулићевић са Косова, Станоје Главаш је из Дебра у Македонији, Павле Цукић из Старе Рашке, док су Танаско Рајић и Узун Мирко Апостоловић пореклом Пипери. Иначе Пипера има јако пуно насељених у околини Крагујевца, а из овог брдског племена је пореклом и актуелни председник Србије:D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back