Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno da su ovo korisne informacije. Svidja mi se sto je stvar predstavljena sazeto i na popularan nacin.

a sto se rezolucije tice, nista ne pomaze. U mene na laptopu slova se vide ali citanje zamara oci, bleda su i bez kontraksta.

Јес` мало бледо али чита се сад ћу да видим код мене на лаптопу , да ли си пробао да скинеш странице па да их отвориш на компу?

Kako bese , dok nisu dosli ovi narodi sa istoka koji su danas u Evropi, starosedeoci su bili ?

Posto nema nikakvih spiska o njihovom jeziku nista ne znamo.

A i te sve teorije koje kruze kod forumaskih hobigeneticara su smesne.

Cela koncentracija na jedan jedini Gen od ukupno 40.000 gena koji covek ima uzeti kao dokaz za poreklo bilo kakvog pojedinca ili naroda je naucno pogresno.

Poslednja izmena:
Naravno da su ovo korisne informacije. Svidja mi se sto je stvar predstavljena sazeto i na popularan nacin.

a sto se rezolucije tice, nista ne pomaze. U mene na laptopu slova se vide ali citanje zamara oci, bleda su i bez kontraksta.

Мало скенер изгледа није подешен али ево сад сам ја погледао на лаптопу могу да читам , јесте мало блеђе али може да се чита као и овде!
Скини страну па увећај на компу пробао сам сад ради са зумом!

Poslednja izmena:
Posto nema nikakvih spiska o njihovom jeziku nista ne znamo.

A i te sve teorije koje kruze kod forumaskih hobigeneticara su smesne.

Cela koncentracija na jedan jedini Gen od ukupno 40.000 gena koji covek ima uzeti kao dokaz za poreklo bilo kakvog pojedinca ili naroda je naucno pogresno.

Mi i jesmo hobigeneticari, kako ti kazes ali se uglavnom koristimo radovima eminentnih strucnjaka i prenosimo njihove informacije. Naravno, zacesto dozvoljavamo sebi slobodu tumacenja rezultata ali u tome i jeste draz ove oblasti nauke!!! Uopste nije losa stvar razvijati mastu i pretumbavatipo glavi razne kombinacije. Uostalom, nekome ce se na taj nacin udati da dodje do nekog zncajnog otkrica.

Vidimo da ti ne zelis da razumes prirodu Y hromozoma. On je jedinstven i srece se samo kod muskaraca . Kada se govori o kategoriji nasledstva po muskoj liniji (sto je slucaj u ogromnoj vecini zajednica) onda takav hromozom igra znacajnu ulogu.
Naravno, bilo bi super da pratimo i ostale delove ljudskog genoma ali za sada je to prilicno tesko posto je u pitanju OGROMNA kolicina informacija a i istrazivanja bi kostala oho-ho. Treba se zadovoljiti sa onim sto imamo i iz toga pokusati dobiti maksimum informacija.

Mi i jesmo hobigeneticari, kako ti kazes ali se uglavnom koristimo radovima eminentnih strucnjaka i prenosimo njihove informacije. Naravno, zacesto dozvoljavamo sebi slobodu tumacenja rezultata ali u tome i jeste draz ove oblasti nauke!!! Uopste nije losa stvar razvijati mastu i pretumbavatipo glavi razne kombinacije. Uostalom, nekome ce se na taj nacin udati da dodje do nekog zncajnog otkrica.

Vidimo da ti ne zelis da razumes prirodu Y hromozoma. On je jedinstven i srece se samo kod muskaraca . Kada se govori o kategoriji nasledstva po muskoj liniji (sto je slucaj u ogromnoj vecini zajednica) onda takav hromozom igra znacajnu ulogu.
Naravno, bilo bi super da pratimo i ostale delove ljudskog genoma ali za sada je to prilicno tesko posto je u pitanju OGROMNA kolicina informacija a i istrazivanja bi kostala oho-ho. Treba se zadovoljiti sa onim sto imamo i iz toga pokusati dobiti maksimum informacija.

Ма само наставите мени је тема једна од интересантнијих овде , пошто нисам квалификован , пратим је не учествујем стално , сем понекад овако да вас инспиришем или потпомогнем историјски!
Поздрав!

Narodi se ne definisu kroz gene. I posto su svi te Y Mutacije osim kako se secam J koji je za vreme srednjeg veka se pojavio pricati o nekakvim centraloazijatskim, slovenskim i germanskim genima je smesno.

Na primer Chromosom R1a nazivati slovenskim genom je smesno posto ta mutacija se desila pre nekoliko hiljada godina (kako sam negde citao) a poreklo Slovena mi i ne znamo ali toliko staro najverovatnije nije.

Ako trazimo informacije onda treba znati sta na tu informaciju da pitamo.

Poslednja izmena:
Narodi se ne definisu kroz gene. I posto su svi te Y Mutacije osim kako se secam J koji je za vreme srednjeg veka se pojavio pricati o nekakvim centraloazijatskim, slovenskim i germanskim genima je smesno.

Na primer Chromosom R1a nazivati slovenskim genom je smesno posto ta mutacija se desila pre nekoliko hiljada godina (kako sam negde citao) a poreklo Slovena mi i ne znamo ali toliko staro najverovatnije nije.

Ako trazimo informacije onda treba znati sta na tu informaciju da pitamo.

Pa ne definišu se narodi ovde ionako , a imaš neke hplgrupe koje su dominantne u odredjenim sredinama pa se tako i nazivaju, po grupi ljudi , oblasti i tako dalje. Nije smešno, te hpl (R1a) grupe nema kod Indijanaca u J. Americi niti u Africi , već tu gde ga ima i to je to :D

Hmm..... vrlo diskutabilno pitanje. Ako cemo dublje da posmatramo stvari, i R1a i R1b, J1,J2 pa na kraju krajeva i I su poreklom iz Azije. Da ne spominjem dalje americke Indijance koji u ogromnom procentu imaju 0 grupu krvi a opet su i oni dosli iz Azije. BTW i u mene je B+ krvna grupa ali sam na 10000000% I2a2.
Kljosov je o tome govorio da u NEKIM slucajevima postoji povezanost haplogrupe sa krvnom grupom ali u vecini slucajeva da to nije tako.

Pa ne definišu se narodi ovde ionako , a imaš neke hplgrupe koje su dominantne u odredjenim sredinama pa se tako i nazivaju, po grupi ljudi , oblasti i tako dalje. Nije smešno, te hpl (R1a) grupe nema kod Indijanaca u J. Americi niti u Africi , već tu gde ga ima i to je to :D

Ja neznam na kom forumu ja citam.

Uvek kad se pojavi neka tema o Haplogrupama kruze one gluposti o genima i narodima.

Ja neznam na kom forumu ja citam.

Uvek kad se pojavi neka tema o Haplogrupama kruze one gluposti o genima i narodima.

Pa to stari narodi i koliko sta ima u kom narodu danas... Vecina normalnih ljudi , ali imas ove sto su zaludjeni pa koriste to za neke price po Balkanu pa ih uniste argumentima i zdravim razumom pa se povampire kad se malo kao "zaboravi" i tako :) Mada je to nekolicina :)

Krvna Grupa B je nastala kod ljudi koji se hrane prvenstveno od mleka i sira.

Tako da su Mongoli narod za najvecim procentom B.

Kosta... interesantno je da ja sa tobom imam vrlo cesto suprotstavljeno misljenje. Mozda vise nego sa svim ostalim forumasima.

Jednom smo davno potezali ovo pitanje na nekoj od tema (ne znam kojoj) ali ajde da mu se opet vratimo posto smatram da je pitanje interesantno sirem krugu ljudi.

Ovo je karta NETOLERANCIJE na mleko i mlecne proizvode:
lacintol-world2.png

Mongolije doduse nema na ovoj karti ali se po tragovima koji su vidljivi u okruzenju jasno da upravo ONI najmanje podnose mleko od svih ostalih!!!

Sledeca ilustracija nam govori o tome da zaadnoevropljani imaju najvecu toleranciju na mleko:
6a00d83451db7969e20147e0ba9d1e970b-pi

Malo je paradoksalno da na liskom Istoku gde je zarodjeno stocarstvo imamo drasticno manju toleranciju na mleko od zapadne Evrope.
Isto tako, vise je nego evidentno da je upravo haplogrupa J imala glavnu rec u formiranju stocarstva (a kasnije sa E1b i zemljoradnje).

Na Vikipediji imamo interesantan link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance

Na zalost, zbog formata SVG nisam mogao da postavim ilustraciju na forum pa cete je morati tamo pogledati.

Na karti se jako lepo vidi da geografski polozaj ima jako veliku ulogu u toleranciji na mleko. Juzna Afrika i juzna Amerika kao i Kina sa Mongolijom imaju vrlo izrazenu netoleranciju na mleko. Ista stvar je i sa Eskimima.

Iz tabele vidimo da narodi koji imaju izrazenu haplogrupu R1b imaju i izrazenu toleranciju prema mleku.

Dakle, ta tvoja teza ne da ne pije vodu vec je sve upravo suprotno :D

A sada da predjemo na krvne grupe:

0:
image004.gif

A:
image003.gif

B:
image002.gif

Sta ovde mozemo zakljuciti?

0 grupa je izrazito prisutna u obe amerike. Cela juzna amerika je ima preko 90%!!!
A grupa je najvise zastupljena u Evropi ali se vidi da pokriva i velike prostore evroazije sve do Kine.
B grupa je najvecim delom prisutna u Aziji i sto je vrlo interesantno, pravi jednu ostru granicu u Evropi izmedju slovenskih i ostalih naroda (istocna i zapadna Evropa). U americi se nalazi u minimalnim procentima.

Evo ovde i tabela po narodima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type#

People group↓ O (%)↓ A (%)↓ B (%)↓ AB (%)↓
Aborigines 61 39 0 0
Abyssinians 43 27 25 5
Ainu (Japan) 17 32 32 18
Albanians 38 43 13 6
Grand Andamanese 9 60 23 9
Arabs 34 31 29 6
Armenians 31 50 13 6
Asian (in USA—general) 40 28 27 5
Austrians 36 44 13 6
Bantus 46 30 19 5
Basques 51 44 4 1
Belgians 47 42 8 3
Blackfoot (N. Am. Indian) 17 82 0 1
Bororo (Brazil) 100 0 0 0
Brazilians 47 41 9 3
Bulgarians 32 44 15 8
Burmese 36 24 33 7
Buryats (Siberia) 33 21 38 8
Bushmen 56 34 9 2
Chinese-Canton 46 23 25 6
Chinese-Peking 29 27 32 13
Chuvash 30 29 33 7
Czechs 30 44 18 9
Danes 41 44 11 4
Dutch 45 43 9 3
Egyptians 33 36 24 8
English 47 42 9 3
Eskimos (Alaska) 38 44 13 5
Eskimos (Greenland) 54 36 23 8
Estonians 34 36 23 8
Fijians 44 34 17 6
Finns 34 41 18 7
French 43 47 7 3
Georgians 46 37 12 4
Germans 41 43 11 5
Greeks 40 42 14 5
Gypsies (Hungary) 29 27 35 10
Hawaiians 37 61 2 1
Hindus (Bombay) 32 29 28 11
Hungarians 36 43 16 5
Icelanders 56 32 10 3
Indians (India—general) 37 22 33 7
Indians (USA—general) 79 16 4 1
Irish 52 35 10 3
Italians (Milan) 46 41 11 3
Japanese 30 38 22 10
Jews (Germany) 42 41 12 5
Jews (Poland) 33 41 18 8
Kalmuks 26 23 41 11
Kikuyu (Kenya) 60 19 20 1
Koreans 28 32 31 10
Lapps 29 63 4 4
Latvians 32 37 24 7
Lithuanians 40 34 20 6
Malaysians 62 18 20 0
Maori 46 54 1 0
Mayas 98 1 1 1
Moros 64 16 20 0
Navajo (N. Am. Indian) 73 27 0 0
Nicobarese (Nicobars) 74 9 15 1
Norwegians 39 50 8 4
Papuas (New Guinea) 41 27 23 9
Persians 38 33 22 7
Peru (Indians) 100 0 0 0
Filipinos 45 22 27 6
Poles 33 39 20 9
Portuguese 35 53 8 4
Romanians 34 41 19 6
Russians 33 36 23 8
Sardinians 50 26 19 5
Scots 51 34 12 3
Serbians 38 42 16 5
Shompen (Nicobars) 100 0 0 0
Slovaks 42 37 16 5
South Africans 45 40 11 4
Spanish 38 47 10 5
Sudanese 62 16 21 0
Swedes 38 47 10 5
Swiss 40 50 7 3
Tartars 28 30 29 13
Thais 37 22 33 8
Turks 43 34 18 6
Ukrainians 37 40 18 6
USA (US blacks) 49 27 20 4
USA (US whites) 45 40 11 4
Vietnamese 42 22 30 5
Mean 43.91 34.80 16.55 5.14
Standard deviation 16.87 13.80 9.97 3.41

B%20Alele.gif

image008.gif

image010.gif

ZAKLJUCAK: NE POSTOJI direktna veza izmedju krvnih grupa i haplogrupa.

Pa to stari narodi i koliko sta ima u kom narodu danas... Vecina normalnih ljudi , ali imas ove sto su zaludjeni pa koriste to za neke price po Balkanu pa ih uniste argumentima i zdravim razumom pa se povampire kad se malo kao "zaboravi" i tako :) Mada je to nekolicina :)

Svakako su i price lose posto Haplogrupe samo imaju muskarci tako da vec pola naroda otpada.

Sta je sigurno turanski jezici (koji polako izumiraju) i sino-tibetanski jezici nisu u srodstvu.

Svakako su i price lose posto Haplogrupe samo imaju muskarci tako da vec pola naroda otpada.

Sta je sigurno turanski jezici (koji polako izumiraju) i sino-tibetanski jezici nisu u srodstvu.

Pa nije , kako ja vidim to je jos bolje jer se razjasnjavaju mnogi dogadjaji , jer su zene odgovorne za izgled i te neke karakteristike, kad dodju vecinom muska masa i mesa se sa lokalnim zenama i tako dalje ... Ne otpada nista :) Samo je jos jasnije :)

Старији народи обично 0 за остало не знам?!

Vrlo je sumnjivo pitanje sta je danas stari narod.... mislim da je to pogresna definicija. U juznoj americi imas dosta kako indiosa tako i belaca pa i crnaca pa je opet 0 grupa u ogromnom procentu ispred ostalih.

Nisam nikakav ekspert po krvnim grupama ali je po nekoj mojoj logici 0 grupa vremenski najstarija. Ostale grupe su nastale stvaranjem tzv. antigena.
Nisam nista citao o ovome ali mi ovo izlgeda logicno.

U Narodu postoji laicko misljenje da je krvna grupa nepromenjiva odnosno da se predaje sa roditelja na dete. Nije bas tako. Postoje pravila nasledjivanja.

1. Ako je bar jedan roditelj 0 grupe, ne moze se roditi dete sa grupom AB
2. Ako su oba roditelja grupe 0, dete ce biti grupe 0
3. Ako su oba roditelja grupe A, dete moze biti jedino grupe 0 ili A
4. Ako su oba roditelja grupe B dete moze biti samo 0 ili B
5. Ako je bar jedan roditelj AB ne moze se roditi dete 0 grupe
6. Ako je jedan roditelj grupe A a drugi grupe B dete moze biti BILO KOJE krvne grupe.

Poslednja izmena:

Imaju ih i zene, druze samo sto se to malo drugacije posmatra. Te "zenske" haplogrupe se nalaze cak i u kostima umrliih pa se preko njih vrse neke rekonstrukcije iz proslosti. Problem je sto te haplogrupe ne daju uvek podatke koji mogu upucivati na resenje pojedinih zagonetki istorije, To ti je i Vlada rekao u sledecem postu

Vrlo je sumnjivo pitanje sta je danas stari narod.... mislim da je to pogresna definicija. U juznoj americi imas dosta kako indiosa tako i belaca pa i crnaca pa je opet 0 grupa u ogromnom procentu ispred ostalih.

Nisam nikakav ekspert po krvnim grupama ali je po nekoj mojoj logici 0 grupa vremenski najstarija. Ostale grupe su nastale stvaranjem tzv. antigena.
Nisam nista citao o ovome ali mi ovo izlgeda logicno.

U Narodu postoji laicko misljenje da je krvna grupa nepromenjiva odnosno da se predaje sa roditelja na dete. Nije bas tako. Postoje pravila nasledjivanja.

1. Ako je bar jedan roditelj 0 grupe, ne moze se roditi dete sa grupom AB
2. Ako su oba roditelja grupe 0, dete ce biti grupe 0
3. Ako su oba roditelja grupe A, dete moze biti jedino grupe 0 ili A
4. Ako su oba roditelja grupe B dete moze biti samo 0 ili B
5. Ako je bar jedan roditelj AB ne moze se roditi dete 0 grupe
6. Ako je jedan roditelj grupe A a drugi grupe B dete moze biti BILO KOJE krvne grupe.

Хвала Кор, веома корисно!

Izasla je najnovija studija koja se bavi Slovenijom. Moracu da je prenesem na slovenackom jeziku ali je dosta toga moguce razumeti iz teksta (bar meni nije bio nikakav problem iako slovenacki nikada nisam ucio :D)

-------------------------------------------------------------------------------------------

SLOVENIJA V DNK BAZENU SVETA
(Slovenia in the DNA pool of the world)
Marjeta Manfreda Vakar, Darko Vrečko

abstract

In the paper a genetic analysis of the slovenians based on the Y-dna haplotypes which
are inherited from the father and on the mtdna haplotypes which are inherited from the
mother is presented.
Results of the analysis of the 320 Y-dna haplotypes show that the most frequent male
haplogroup in slovenia is R1a1a (38.44 ± 5.33 %), the second most common one is I2a2 (21.25
± 4.48 %), followed by R1b (15.94 ± 4.01 %), I1 (10.00 ± 3.29 %), E1b1b1a (5 ± 2.39 %), g (3.13
± 1.91 %), J (2.81 ± 1.81 %), etc. Calculations made by Klyosov show that slovenian R1a1a
haplotypes belong to the Balto-Carpathian branch. The most recent common ancestor of the
slovenian haplogroup R1a1a lived 3700 ± 390 years ago, ancestor of I2a2 before 2325 ± 290
years, of R1b before 4500 ± 600 years and of I1 before 3025 ± 410 years.
Comparison of the slovenian Y-dna haplotypes with the haplotypes from other countries
shows that the slovenian haplotypes R1a1a are mostly found with Belarusians, Poles, slovaks,
ukrainians, Russians and Czech. I2a2a haplotypes are mostly found in the population of
herzegovina (Bih), southern Croatia, some places of Belarus, particular in Brest, in the rest
of Croatia, serbia. R1b haplotypes are mostly found in the population of northern spain, great
Britain, nederland, Belgium, northern Italy. I1 haplotypes are mostly found in the population
of scandinavia, germany, switzerland and austria. Comparison also shows that slovenians
share the highest number of various Y-dna haplotypes with the Poles, germans, Czechs,
Croatians and Russians. haplotypes found in slovenia, which are very rare in the world, are
often found in Poland, especially in the city of Wroclaw.
analysis of the 329 mtdna haplotypes from slovenia indicates that the most frequent
female haplogroup is h (44.68 ± 5.37 %), followed by the u (16.11 ± 3.97 %), J and T (9.42 ± 3.16
%) and K (5.78 ± 2.52 %). Calculated settlement times of the mtdna haplotypes at the slovenian
territory shows that women ancestors settled here on average 5900 ± 850 years before present.
haplogroup u was the first one that settled in this territory, probably soon after the last ice
age and on average 8000 ± 2400 years ago. The most common haplogroup h arrived here on
average before 4850 ± 1150 years, the hapogroup J probably come to this place the latest and on
average 4550 ± 2100 years ago, the haplogroup T settled on average before 6000 ± 2650 years and
haplogroup K settled on average 6200 ± 3700 years ago. Results show that descendants of some
women who have settled in this territory soon after the last Ice age survived to the present day.​

uvod
Vsak človek nosi v svojem telesu (dnK) pričevanje in dokaz za prehojene poti svojih
prednikov. Podatki v tem prispevku se nanašajo na jedrno Y-dnK - dedni zapis moških
potomcev, ki ga ti prejmejo le od očeta, za razliko od mtdnK, ki se deduje samo po materini
strani in prehaja tako na sinove kot hčere. Velik del človeške jedrne Y-dnK tvorijo različna

ponavljajoča se zaporedja sestavnih delov dnK, med njimi kratke tandemske-parne
ponovitve (angl. short tandem repeat - sTR) - nukleotidna zaporedja. V lokusih - mestih
sTR se posamezniki med seboj najbolj razlikujemo. Posamezno večkrat ponovljeno obliko
skupine nukleotidov na določenem lokusu sTR imenujemo alel. haplotip je skupina
alelov, ki se nahajajo na istem kromosomu zelo blizu drug drugemu. MtdnK haplotipi so
predstavljeni z mutacijami na enem, dveh ali treh hipervariabilnih (angl. hipervariable -hV)
območjih, ki se razlikujejo od referenčnega standarda (angl. Cambridge Reference standard
- CRs). hipervariabilno območje je območje v mitohondrijski dna, v katerem se bazni
nukleotidni pari menjajo. Velikost mitohondrijskega kromosoma je le 16569 nukleotidnih
parov, medtem ko je dolžina jedrne dnK v diploidni celici 6 milijard nukleotidnih parov.
MtdnK se pojavlja v vsaki celici od sto do več kot tisoč kopijah, medtem ko je jedrna
dnK prisotna le v dveh kopijah. Zaradi tega je veliko večja verjetnost, da se bo v sledi
ohranila mtdnK, kot pa da se bo ohranila jedrna dnK [1]. Tako jedrni Y-dnK haplotipi
kot mtdnK haplotipi so v zadnjih desetletjih postali tudi pomemben vir raziskovanja
migracij človeštva, izvora posameznih ljudstev in njihove prazgodovine in zgodovine.
V povezavi s tovrstnimi študijami, omenjava nekaj avtorjev in njihova dela v povezavi
s slovensko dnK. Šterlinko in sod. [2] so izmerili Y-dnK haplotipe 121 slovencev na 9-tih
lokusih. Škulj [3] je pisal o genetskih skupinah Y-dnK haplotipov in njihovih geografskih
razporeditvah ter primerjal sorodnost slovencev z drugimi evropskimi narodi. Povzema, da
pri nas nimamo Y-dnK skupine n, ki je med slovani pogosto prisotna v Rusiji, v manjših
odstotkih tudi na Poljskem in v ukrajini. Iz tega sklepa, da predniki sedanjih slovencev v
zgodovinski dobi niso prišli izza Karpatov. Pisal je o tudi migracijah Indo-arijcev in jih
vključeval v raziskave, povezane predvsem s slovenskim jezikom in sanskrtom [4]. Med slovani
je precej pogosta skupina I2a2, ki je med Indijci ni, zato sklepa, da v zadnjih 8 tisoč letih ni
bilo večjih povezav ljudstev iz Evrope in Indije. Tesne genetske in jezikovne sorodnosti med
Indo-arijci in slovani po njegovem izvirajo iz dobe pred kmetijstvom, kar dokazuje z izvorom
besed pašništva, ki se prekine s poljedeljstvom. Pisal je tudi o genetski primerjavi mtdnK
haplotipov etruščanskih in venetskih okostnjakov iz grobnic veljakov od 1. do 7. stol. pr. Kr.
in sedanjih slovencev [5]. Budja [6] je na podlagi genetskih raziskav pisal o izvoru današnjih
Evropejcev in o času naselitve njihovih prednikov na kontinentu. Meni, da večjega pritoka ljudi
v času neolitika z Bližnjega vzhoda v Evropo ni bilo in da smo v glavnem potomci paleolitskih
Evropejcev. Vodopivec [7] je pisal o koreninah zahodnih in južnih slovanov. V poglavju o
genetskih sledeh ocenjuje, da so po deležu Y-dnK skupine R1b sloveniji najbolj podobne
Češka, Poljska in slovaška. Malyarchuk in sod. [8] so predstavili 104 mtdnK haplotipe slovenk
in jih primerjali s haplotipi Bošnjakinj in nekaterimi drugimi Evropejkami. ugotovili so, da
so slovenkam najbolj sorodne Rusinje in Poljakinje, nekoliko manj Bolgarke in Romunke,
manj Bošnjakinje, še manj albanke in grkinje in najmanj Italijanke.
Zupanič-Pajnič in sod.
[9] so izmerili mtdnK haplotipe 129 slovenk na dveh hV območjih.
Prednost najine študije v primerjavi s prejšnjimi je v tem, da sva zbrala največje število
slovenskih Y-dnK in mtdnK haplotipov do sedaj, jih primerjala z velikim številom haplotipov
dostopnih po spletnih bazah, s tem natančneje ugotovila sorodnost z drugimi narodi ter
izračunala približne čase do skupnih prednikov in naselitve haplotipov v sloveniji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back