Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Погледај моју причу о пореклу Срба мислим да је то то и слажем се међутим постоји озбиљна предпоставка да су староседеоци дошли из истог краја 1300 п.н.е и изазвали сеобу"Грка" Дорјана
то је заступао Густав Коссина међутим сматрајући Лужичане прото Немцима:mrgreen::heart:
Оспорен због свог учешћа у нацзму али не археолошки оспорен већ су то правци и идеје у археологији после је завладао марксизам па сад нешто ново битка се не води око локалитета већ око тумачења антропологије и то се јако мењало од 19 века до данас приступ не чињенице!
Овде га је оспорио само Ћоровић и неки али приступом не чињеницама!
завири мало тамо не обраћај толико пажњу на литературу узео сам најекстемнију нацистичку и мегаломанску да бих доказао да у сваком екстремизму има зрнце истине а у нашем случају то мало зрнце истине је велико па завири кад будеш могао има још неке истраживачке литературе на ту тему па ћу ти послати ако те буде занимало.

1300 година п.н.е. плус 2000 година н.е. равно 4300 година. Старост I2a2 око 2500 година, R1a око 4200 година. Не одговарају ни једни ни други.

1300 година п.н.е. плус 2000 година н.е. равно 4300 година. Старост I2a2 око 2500 година, R1a око 4200 година. Не одговарају ни једни ни други.

На тај податак треба гледати хипотетички а на сам догађај као стваран ово се приписује "најезди људи са мора" који изазивају сеобу "Грка" Дорјана и осталих , тада страда и минојски Крит губи се Минојско писмо ова најезду у Египту привремено зауставља Рамзес II и на кратко заустављени у Сирији населиће земљу која ће по њима добити назив Палестина а они ће бити познати још као Филастеји вечити непријатељи Израелћана!
Федерација са мора звана "Пеласти" Палестина народи непознатог порекла појавили су се одједном са женама и децом добро организовани и са флотама са мора и копна!
Године нису релевантне да је то 1300 јер је очигледно по лоцирању догађаја који се поклапа са овим да је морало бити можда мало раније.
Међутим не зна се узрок овој волшебној сеоби и присуство жена и деце све изгледа као инвазија Нормана!

Што се тиче старости халпогрупа ту се не разумем па теби сервирам податке али не знам да ли могу то одредити тачно а не хипотетички да ли постоје изворне Дорјана , Спаратанаца ,Илира , Трачана и тд.
Уколико се узимају хипотетички као теорија еволуције да су се процеси одвијали пре 40 милиона година овакви и онакви , онда се не треба везивати за наводну старост халпогрупа ако је "наводна" већ треба посезати за логичним решењима.

Ово је лаички , исправићеш ме , не знам како одређују старост халпогрупа и на основу чега.

Pa racuna se matematicki, imas te mutacije koje se mogu po nekom paternu ispratiti odredjen period vremena dok nastaju. Pa se po tom racunanju odredi vreme :) To sam naucio od Kora :)

Дакле неки се узорци узимају хипотетички под предпоставком да су били тад и тад толико и толико заправо још увек онда куула од карата али свакако корисна и добра али још у развоју!

Дакле неки се узорци узимају хипотетички под предпоставком да су били тад и тад толико и толико заправо још увек онда куула од карата али свакако корисна и добра али још у развоју!

Pa znas kako... meni samom to sve malo smrducka i ne mogu da verujem da su neke haplogrupe jednostavno nestajale i da danas nemaju zivih potomaka. Evo recimo da imamo teoretsku grupu od 10000 ljudi na nekom prostoru i da bas svi ne ostave bar jednog potomka... ne uklapa mi se u zdravu logiku. A po zvanicnoj genetickoj genealogiji takvih slucajeva je bilo na stotine.

U pravu si, sve je to jos u povojima ali i ovo sto danas znamo moze da pomogne pri rekonstrukciji migracija stanovnistva.

Pa znas kako... meni samom to sve malo smrducka i ne mogu da verujem da su neke haplogrupe jednostavno nestajale i da danas nemaju zivih potomaka. Evo recimo da imamo teoretsku grupu od 10000 ljudi na nekom prostoru i da bas svi ne ostave bar jednog potomka... ne uklapa mi se u zdravu logiku. A po zvanicnoj genetickoj genealogiji takvih slucajeva je bilo na stotine.

U pravu si, sve je to jos u povojima ali i ovo sto danas znamo moze da pomogne pri rekonstrukciji migracija stanovnistva.

Дакле у оваквим случајевима морамо узети у обзир мутације и промене а то ће се утврдити баш као што сам рекао за коју деценију , то јест како која у шта....
Бар ја тако мислим.....

Pa to, inace Kor je :) Mada slicno izgleda :)

:D Ja sam hteo da mi korisnicko ime bude "Korisnik" i gle cuda, bilo je zauzeto!
I onda ja lepo skratim onako... po crnogorski da se ne mucim da kucam i eto mog nika...

Slova se vise nece deliti. Eventualno da se desi da se otkrija neka nove i retka grupa pa da dobije slovo U, V, W ili Z (jedina su ostala slobodna, Y je rezervisano za opsti kod Y hromozoma) ali je verovatnost mala. Sve ce se sada odvijati u okviru ovih slova koja imamo. Jedino je moguce da se uskoro pojavi recimo I3 a za sada imamo samo I1 i I2.

:D Ja sam hteo da mi korisnicko ime bude "Korisnik" i gle cuda, bilo je zauzeto!
I onda ja lepo skratim onako... po crnogorski da se ne mucim da kucam i eto mog nika...

Slova se vise nece deliti. Eventualno da se desi da se otkrija neka nove i retka grupa pa da dobije slovo U, V, W ili Z (jedina su ostala slobodna, Y je rezervisano za opsti kod Y hromozoma) ali je verovatnost mala. Sve ce se sada odvijati u okviru ovih slova koja imamo. Jedino je moguce da se uskoro pojavi recimo I3 a za sada imamo samo I1 i I2.

Cuti , mogo si da budes User :) hahah Onda bi tek bila zamena znacenja :)

Hmm .. ok. A sta se onda promenilo toliko da bi se dobila nova slova ? U odnosu na prethodno ... :)

Pa nista se u principu nebi desilo. Jedino ako naucnici nadju neku haplogrupu za koju kazu da bi je trebalo posmatrati izolovano. Takav je slucaj recimo bio sa haplogrupom T koja je poslednja uvedena posto je izolovana iz pesudo haplogrupe F* kao posebna haplogrupa. U toj (pseudo)haplogrupi F ima svega i svacega i ako se pojavi neka nova haplogrupa (koja bi dobila svoje slovo) ona bi najpre mogla da dodje od tuda.

Odvojena je zato sto ne postoji... Kada se rade neka istrazivanja i kada rezultati nisu bas precizni pa se ne moze reci da pripadaju nekoj haplogrupi koja se nalazi posle E onda ih svrstavaju pod F*. To znaci da pripadnik takve haplogrupe moze pripadati bilo kojoj haplogrupi od F pa na dalje ( G, H, I, J, K.......)

Odvojena je zato sto ne postoji... Kada se rade neka istrazivanja i kada rezultati nisu bas precizni pa se ne moze reci da pripadaju nekoj haplogrupi koja se nalazi posle E onda ih svrstavaju pod F*. To znaci da pripadnik takve haplogrupe moze pripadati bilo kojoj haplogrupi od F pa na dalje ( G, H, I, J, K.......)
Da ponovim pitanje koje je Vlada Krauzer @ već postavio. Šta je bilo potrebno da na primer haplogrupa R1a postane R1a1 ?, znači o kakvoj vrsti promene se radi ?

Da ponovim pitanje koje je Vlada Krauzer @ već postavio. Šta je bilo potrebno da na primer haplogrupa R1a postane R1a1 ?, znači o kakvoj vrsti promene se radi ?

Potrebno je da se registruje konkretna SNP mutacija. Znači u genima nekog konkretnog pretka se desila konkretna mutacija u genima. Svi njegovi potomci imaju tu konkretnu mutaciju dok je drugi nemaju. Za haplogrupu I2a konkretna mutacija je P37.2, a za grupu I2a2 konkretna mutacija je M423. Ako je neko testiran pozitivno na mutaciju P37.2 i pozitivno na mutaciju M423 onda je on I2a2, a ako je neko testiran pozitivno na P37.2, a negativno na M423 onda je on I2a, ali nije I2a2. Nadam se da sam uspio objasniti.

Potrebno je da se registruje konkretna SNP mutacija. Znači u genima nekog konkretnog pretka se desila konkretna mutacija u genima. Svi njegovi potomci imaju tu konkretnu mutaciju dok je drugi nemaju. Za haplogrupu I2a konkretna mutacija je P37.2, a za grupu I2a2 konkretna mutacija je M423. Ako je neko testiran pozitivno na mutaciju P37.2 i pozitivno na mutaciju M423 onda je on I2a2, a ako je neko testiran pozitivno na P37.2, a negativno na M423 onda je on I2a, ali nije I2a2. Nadam se da sam uspio objasniti.
Hvala ti !! , razumeo sam . Imam još jedno pitanje a odnosi se na neke podatke koje je izneo Kor@, radi se o sledećeoj rečenici ;
Старост I2a2 око 2500 година, R1a око 4200 година.
.
Na sajtu iz kojeg ja crpim podatke oni su drugačiji . Tako je starost 12a2 procenjena na oko 7 000 godina a R1a na oko 23 000 godina .Pitanje bi bilo gde je pronašao podatke koje je izneo? Evo jednog prikaza;

Prilozi

• haplo.jpg
    haplo.jpg
    22,4 KB · Pregleda: 12
Kada su tek pocela da se vrse ova istrazivanja, najpopularniji metod racunanja starosti zajednickog pretka je bio tzv metod Zivotovskog, Vremenom se pokazalo da je starost dobijena ovim metodom precenjena. Onda je na scenu stupila tzv. kalibracija pomocu koje se u matematickim formulama koje racunaju starost mutacija unose neki parametri koji bi trebalo da daju precizniji proracun.

Starost koju si citirao za I2a2 je rezultat istrazivanja Nordtvedta koji nije geneticar ali je poznati fizicar i u ovoj oblasti je vrlo cenjen. Kad sam govorio o starosti R1a tada sam mislio na starost onih R1a koji su kod nas masovno rasprostranjeni a ona iznosi oko 4200 godina. Unutar ove teme ces na vise mesta naci tabele koje pokazuju starosti haplogrupa. Ilustracija koju si priveo je dosta stara.

Pogledajte kako je izgledao ledeni čovek

Ledeni čovek Oci, koji je umro od uboda strele pre 5.300 godina u bespućima italijanskih Alpa, ponovo je "oživeo" zahvaljujući rekonstruktivnom modelu!

Ocijevo mumificirano telo pronađeno je 1991. godine zarobljeno u ledu u jednom planinskom prevoju. Policija je najpre mislila da je reč o telu učitelja muzike iz Verone koji je nestao 1941. godine. Međutim, ubrzo se pokazalo da je pronađeno telo arheološki nalaz star oko 5300 godina.

Kako prenosi BBC, dvojica holandskih naučnika uspela su da pomoću 3D tehnologije i forenzične identiikacije stvore model na kojem Oci deluje poput ostarelog ratnika prodornih smeđih očiju. Ledeni čovek iz Bolzana, imao je smeđu prosedu kosu i bradu

Ocijev model izložen je u Arheološkom muzeju u Bolcanu, u italijanskoj pokrajini Južni Tirol, povodom 20-godišnjicu od otkrivanja "ledenog čoveka" koji je postao internacionalna senzacija.

Postao je najstarija pronađena mumificirana osoba, jer su čak i ostaci mumija u Egiptu 1000 godina mlađi. Naučnici su utvrdili da je Oci bio visok 159 centimetara, težak 59 kilograma, a u trenutku smrti imao je oko 45 godina. Smatralo se da je Oci umro od gladi i hladnoće. Ipak, naučnici su otkrili da je umro od krvarenja kad mu je strela probila arteriju.

Gledao sam ovo ,imao je jos neke povrede cini mi se pa ga je strela dokosurila. Pretpostavljali su da je bio u nekom selu gde je ispala frka zato sto je stranac pa je u bekstvu stignut i ustreljen konacno ... :)

Да али интересантно да је бели човек смеђих очију и косе на Алпима као динарац 5300 п.н.е тако да наци теорија пада у воду!

Да али интересантно да је бели човек смеђих очију и косе на Алпима као динарац 5300 п.н.е тако да наци теорија пада у воду!

Pa brate njima nista nikad i nije bilo iznad vode, to je prevara na sve moguce nacine kako su god mogli da izvrnu eto to je naci ideologija :)

Nego, ovi ljudi koji su pre Slovena , Germana itd... Njihovi potomci da nas UOPSTE ne postoje ili ?

Pa brate njima nista nikad i nije bilo iznad vode, to je prevara na sve moguce nacine kako su god mogli da izvrnu eto to je naci ideologija :)

Nego, ovi ljudi koji su pre Slovena , Germana itd... Njihovi potomci da nas UOPSTE ne postoje ili ?

Не знам како стоје ствари у генетици али постоје претопљени у тим и разним другим народима ја мислим да је тај динарски тип у ствари предходио овим новим тако да још увек постоји Алпи , Карпати ,Динарске планине отуд овај фенотип толико одомаћен код ех Југословена , Словена па и Германа ја мислим да је то сличан тип кавкаском па ето га избија кроз већину народа тај тип би можда одговарао Иберима који су се први спустили масовно са Кавказа они су били високи и јаки али тамнопути највише их код Шпанаца и Италијана после њих се Спуштају већ свтлопути Келти масовно ови вероватно мало више остају у планинама , касније долазе Сармати , Германи ,Словени који се опет дуго мешају међусобно у Панонији тако да ти је све то једна помија гена;)

Морамо да видимо шта Усер каже на ово ;)

Иначе по археологији култура Словена је старија у Германији од Германске па су то Немци објаснили да су они отишли у Панонију и кад су се вратили тамо су затекли Словене;)

Пошто су они тате Беч Берлин школе оваква интерпретација историје је само њима дозвољена и ником више!;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back