Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Иначе по археологији култура Словена је старија у Германији од Германске па су то Немци објаснили да су они отишли у Панонију и кад су се вратили тамо су затекли Словене;)

Пошто су они тате Беч Берлин школе оваква интерпретација историје је само њима дозвољена и ником више!;)

Sad znamo zahvaljujući genealogiji šta se desilo. Nego, podseti me kad sam gledao potragu za Atilom i njegovom vojskom i to ... Najviše hunskih vojnika koje su našli bili su Sloveni i Germani koji su nekako imali neki običaj da istanjuju glave deci od malena da bi im bile duguljaste , to su našli po današnjoj Madjarskoj ... Inače prave Hune nisu uspeli da nadju u tim ostacima arheološkim ...

Sad znamo zahvaljujući genealogiji šta se desilo. Nego, podseti me kad sam gledao potragu za Atilom i njegovom vojskom i to ... Najviše hunskih vojnika koje su našli bili su Sloveni i Germani koji su nekako imali neki običaj da istanjuju glave deci od malena da bi im bile duguljaste , to su našli po današnjoj Madjarskoj ... Inače prave Hune nisu uspeli da nadju u tim ostacima arheološkim ...

Па не знам за то али знам да су пржили браду усијаним мачем да им не би расла па су зато били ружни ко акрепи али их је било мало кажу око 40000 добро организованих брзих коњаника успели су да подчине и Словене и Германе па су и нека њихова племена као и сарматска ишла под именом Хуна.
Дуго се нверовало да су они довели Словене у 4 веку али доказано је да није тако већ су истина испомерали све и изазвали разне сеобе и превирања , обзиром да их је било толико мало не чуди ме да не могу да их пронађу јер су се претопили у апсолутну већину.

User kaze da je onaj cica sa slike (a tu smo temu ovde obradjivali pre jedno 2 meseca) najverovatniji predstavnik I2a^- Alpine haplogrupe, kako ju je definisao Nortdvedt. U to vreme R1b jos nisu bili dosli u Evropu. A sto se tice druge tvoje pretpostavke, Iberi bi mogli da odgovaraju haplogrupi J2 i G2 mada nisam siguran da se poklapaju vremenski. G2 je prisutan u Evropi dosta davno i nalazi se u prilicnom procentu u danasnjim germanofonim zemljama.

Sto se tice "svetlokosih kelta" ja mislim da je samo jedan deo kelta bio svetao (i to manji). Oni koji su ostali u Aziji nisu svetlooki/svetlokosi. U spaniji ih nema bas mnogo sa svetlim ocima (a jos manje sa svetlom kosom). Tek sa njihovim pomeranjem na sever pocinju da bivaju svetli, Spanija i Irska u principu imaju jednorodnu populaciju. Razlike su evidentno proizasle iz mesanja sa zenama drugih fenotipova.

User kaze da je onaj cica sa slike (a tu smo temu ovde obradjivali pre jedno 2 meseca) najverovatniji predstavnik I2a^- Alpine haplogrupe, kako ju je definisao Nortdvedt. U to vreme R1b jos nisu bili dosli u Evropu. A sto se tice druge tvoje pretpostavke, Iberi bi mogli da odgovaraju haplogrupi J2 i G2 mada nisam siguran da se poklapaju vremenski. G2 je prisutan u Evropi dosta davno i nalazi se u prilicnom procentu u danasnjim germanofonim zemljama.

Sto se tice "svetlokosih kelta" ja mislim da je samo jedan deo kelta bio svetao (i to manji). Oni koji su ostali u Aziji nisu svetlooki/svetlokosi. U spaniji ih nema bas mnogo sa svetlim ocima (a jos manje sa svetlom kosom). Tek sa njihovim pomeranjem na sever pocinju da bivaju svetli, Spanija i Irska u principu imaju jednorodnu populaciju. Razlike su evidentno proizasle iz mesanja sa zenama drugih fenotipova.

За европске Келте сам рекао да су били светлији а Ибере сам сместио у Шпанију као већу неразбијену целину ма да и у Шпанију продиру Келти.

Podrucje Iberije pre dolaska R1b moglo je da bude nastanjeno samo sa I2 ili E1b, Nortved kalkulise da su I2 gradili megalite i na Iberijskom poluostrvu i u Britaniji pa i na Malti iako ih tamo gotovo i da nema vise.

За европске Келте сам рекао да су били светлији а Ибере сам сместио у Шпанију као већу неразбијену целину ма да и у Шпанију продиру Келти.

Kelti su "posvetlili" dolaskom u Evropu. U Baskiriji i Turkmeniji gde je R1b na nivou od 40%, pa dalje preko Turske, nema "svetlih" pripadnika R1b (ili ako ih ima, u malim su postocima). Isti koji dolaze preko severne Afrike u danasnju Spaniju ni u Spaniji nisu svetli (opet procentualno). Nisu svetli ni R1b koji su dosli na Balkan sa istoka pa onda preko Grcke otisli za juznu Italiju. Jedino su svetli oni koji su se pomerili severnije i tu se vidimo mesali sa narodima koji su imali taj gen za svetlu boju kose i ociju,

Podrucje Iberije pre dolaska R1b moglo je da bude nastanjeno samo sa I2 ili E1b, Nortved kalkulise da su I2 gradili megalite i na Iberijskom poluostrvu i u Britaniji pa i na Malti iako ih tamo gotovo i da nema vise.

Savrseno tacno. Pre R1b u danasnjoj Spaniji su ziveli I2, E1b i J2. Juzni delovi su bili dominantno E1b, centralni mesavina ove tri haplogrupe a severni I2. Po Kjosovu su R1b pocinili genocid nad E1b a to se moze primetiti i prilikom posmatranja karte distribucije E1b i R1b u danasnjoj Spaniji i Portugaliji.

Gledam sad , pala cena za ovaj 23and me , nego stoji nesto ispod +9$ per month pa se pitam sta je to , neka pretplata ili... Jel zna neko ?

Da i ja sad baš gledam. 99$ test, ali moraš godinu dana da plaćaš još 9$ dolara kao pretplatu što mu dođe još 108$. To svejedno nije skupo, stvar je da u toku tih godinu dana pretplate imaš pravo koristiti njihovu bazu podataka sa ostalim testiranim, a kad prestaneš da plaćaš pretplatu, onda nemaš.

Test 23 and me testira vas na sve dosada poznate SNP mutacije, znači prilično sigurno može da utvrdi vašu haplogrupu i po muškoj i po ženskoj liniji, takođe testira autosomalnu DNK i govori vam koliko ste procentualno Turčin, Srbin ili Kinez (uslovno govoreći) i testira još mogućnost zdravstvenih rizika u odnosu na vašu genetiku. To sve ulazi u gornju cijenu.

Ono što ne testiraju jesu vaši STR markeri, tako da od njih ne dobijate vašu STR matricu koju možete upoređivati sa drugima i na taj način naći bliske rođake. Testiranje preko markera je dosada bilo mnogo više razvijeno, postoje mnoge grupe sa bazama podataka na FTDNA i y search. Sem toga na osnovu STR markera možete takođe znati tačno svoju grupu i podgrupu, nekad mnogo detaljnije nego sa SNP jer ima podgrupa koje su definisane samo markerima. Ja sam se testirao na FTDNA (tj.Igenei) i zadovoljan kako ljudi to sve odrađuju. IGENEA je evropski ogranak FTDNA i bolje je za Evropljane da se testiraju u IGENEI jer to u stvari znači da ste se testirali u FTDNA (imate njihov nalog i pristup mreži), a jeftinije je zbog slanja pošiljke. Samu Igeneu treba ignorisati u smislu njihove interpretacije rezultata, jer nisu bog zna kakvi stručnjaci za istoriju, ali ovaj čisto genetski posao obavljaju dobro. Dobra stvar za FTDNA je da vaš uzorak ostaje kod njih i ne morate slati novi za nova testiranja, i uvijek ste u opciji upgrade, pa ni cijene nisu toliko velike kasnije.

Za one zainteresovane za haplogrupu I, došlo je do novih izmjena u strukturi I haplogrupe. Naime, I2* haplogrupa koja je dosad bila definisana samo STR markerima, sada je i SNP potvrđena. Ključna mutacija je L460. Svi koji pripadaju haplogrupi I2* testirani su negativno na L460, doka je sva ostala I2 (I2a i I2b) testirana pozitivno na tu mutaciju. I2* haplogrupa je prisutna od Kavkaza i Anatolije do Škotske. Ima četiri podgrupe, od kojih je jedna nazvana Adriatic definisana sa čak tri SNP mutacije. Novo stablo I grupe sa novim nazivima i mutacijama od Kena Nordtvedta objavljeno je 1. maja i može se naći pod imenom Warped founders tree na njegovom sajtu http://knordtvedt.home.bresnan.net/.

Kao što se tamo može vidjeti I2a2a Dinaric tamo je označena novom oznakom I2a1b1a Dinaric, što će unijeti dodatnu zabunu na žalost. Bolje bi bilo da podgrupe označavaju bilo sa SNP mutacijama (M423+ ili P37.2+) ili sa imenima tipa Dinaric, Isles, Western.

Evo sada sam pogledao ovu novu tablicu i jako sam razocaran ovim sto je Nordtvedt uradio. Nije se bilo jednostavno snaci ni posle onih prethodnih promena a sada ce da bude gotovo nemoguce na duzi vremenski rok!!!! Sada ce doci do mesanja podataka o I2a1 koji postoje na internetu sa ovim novim pa ce pretrazivanje recimo na guglu biti jako otezano.
Ovo je sve moglo i MORALO da se izvede mnogo jednostavnije, nesto kao sto je radjeno sa R1b ili E1b pa da se dodaju samo nove oznake na vec postojece.

Samo me zbunjuje da je I2a1a (stara I2a1) kod Nordtvedta procenjena na oko 5000 godina (TMRCA) a nedavno smo citali da je u pitanju 7200 godina. To je po tabeli i najstarija I haplogrupa...Po ovome izlazi da je najstariji predak prezivelih predstavnika haplogrupe I ziveo pre nekih 5000 godina. A sta onda da radimo sa kromanjoncima??

A evo sam i nasao Kenov mejl koji govori o novim promenama:

Finally the key L460 test result was reported out last night from FTDNA. A quite different I2* haplotype (from Georgia in Caucasus) confirmed the ancestral L460- first found in the 23andMe test of dna from St Petersburg Russia. The latter fits into the quite different Jewish clade of I2* The new I2 is defined as the haplogroup ancestral for L460 but derived for the M438=S31=P215 snp which defines all of I2.............

In the meantime 23andMe had accumulated more than a dozen derived L460+ results from folks in the various I2a..... and I2b.... clades (..... means any additional downstream designations) This means the early time structure of haplogroup I tree is changed from what I thought it would be from STR interclade variance or GD considerations. The I2 branch line is even more ancient now. Four branch lines to i1, I2a, I2, I2b separate from each other at about the same time 20,000 years ago. The node where the I2a and I2b branch lines separate being the latest event.

This is the first time in the early I tree when snp evidence contradicted the inference from earlier acquired STR evidence concerning temporal order of tree nodes.

You can see the revised I tree as warpedfounderstree2 at my website http://knordtvedt.home.bresnan.net
The approximately common separation of haplogroup I into four branches 20,000 years ago probably has some implications for our speculations of how haplogroup I spread in Europe (and Anatolia) so long ago.

I include one possible haplogroup renaming required for the old I2a.... and I2b.... haplogroups. Note how massive is this required renaming. People won’t like the new confusion, and no doubt ISOGG and other more official folks will do the renaming differently because they retain private-like snps in their trees which I do not keep in my tree. Probably best to refer to last snp or two to identify haplogroups now. For instance; the old I2a2b-Dinaric can be called simply L69+ L147+

Note that I2 is now also split between the original three divisions, A,B,C, and the demographically small and relatively newly found ADR clade. Three snps L415, L416, L417 found in a WTY test define the ADR clade which becomes I2b in the new nomenclature.

Ovo je sve moglo i MORALO da se izvede mnogo jednostavnije, nesto kao sto je radjeno sa R1b ili E1b pa da se dodaju samo nove oznake na vec postojece.
Ovo je ipak zasad samo Nordtvedtova izmjena, ali ne treba sumnjati da će ući i na ISOGG jer im je sam Nordtvedt jedan od glavnih savjetnika. Pretpostavljam da redoslijed brojeva i slova daju po nekom pravilu, vjerovatnu po redoslijedu pojavljivanja mutacija. Ali to je generalni problem za sve haplogrupe. Ako se sjećaš i sa E grupom je bilo sličnih vratolomija. Kad su postavljali standarde u početku, vjerovatno nisu imali u vidu da će se genetika tako razviti i da će postojati toliko podgrupa. Krajnje je vrijeme da smisle neki novi način za označavanje podgrupa.
Samo me zbunjuje da je I2a1a (stara I2a1) kod Nordtvedta procenjena na oko 5000 godina (TMRCA) a nedavno smo citali da je u pitanju 7200 godina. To je po tabeli i najstarija I haplogrupa...Po ovome izlazi da je najstariji predak prezivelih predstavnika haplogrupe I ziveo pre nekih 5000 godina. A sta onda da radimo sa kromanjoncima??

Ti TMRCA su urađeni na osnovu postojećih raspoloživih STR haplotipova, jasno je da su same haplogrupe starije što se i vidi na stablu. Biće tu još tumbanja. Pre samo dvije godine skoro da niko nije pominjao I2*, a evo sad je nastala čitava grana sa haplotipovima razbacanim na sve strane. Naravno postoji šansa da za neko vrijeme uspiju da naprave fiksna nepromjenljiva stabla danas preostalih ljudi. To bi značilo da bi moralo da se testira bar 80% današnje ljudske populacije.

Читао сам недавно да I2* може врло лако да оде под I3

Mislim da ne mogu ako će se držati pravila. Jer I2* dijeli iste mutacije sa ostatkom I2, a ne sa I1. Da bi bila I3 ona bi morala direktno da proistekne iz I tj. M170, a to nije slučaj. Vjerovatno će IOSGG donijeti odluku kako će je označiti. Glupo bi bilo i da ostane kao I2*.

Не знам зашто сам вам све ово поставио?
Не знам да ли ово користи у праћењу халпогрупа , али у сваком случају ако не штети , то значи да користи!;):lol:
Све је у реду са словима Кор , среди мало резолуцију на екрану код мене је све у реду!;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back