Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stize padobranac.

Dakle, zna li neko nesto malo obimnije o poreklu kavkaskih naroda, genetici, da li imaju neke srodnike van tog podrucja, jer su koliko znam oni jezicki krajnje posebni, a i sami se dele u nesrodne grupe (adigejski i abhaski u jednoj grupi, gruzijski i njemu sl. u drugoj, cecenski i jezici Dagestana u trecoj)?

А онда је домородац сео за рачунар и написао програм за слање свемирске летелице на Сатурн! А и ти из Survivor-a су ти оличење интелигенције, кад кажеш "интелигентан" прво помислиш на њих.
Napisao ga je ko i survivorci, al bar je sposoban da sebi obezbedi toplotu za razliku od njih:)
Naravno ne kazem da je domorodac intgeligentniji od njih, to je samo vestina koja je njemu potrebna u zivotu pa je zna za razliku od njih koji imaju druge vestine, ali bilo mi je smesno da ih gledam kako danima ne uspevaju da upale vatru sa jedno vrlo prostom stvarcicom, tu se vec moze govoriti i o manjku inteligencije kad ne mozes da povezes nekoliko elementarnih stvari. Tu se uvek setim reci jednog mog poznanika '' i majmunu da das kljuc u ruke i stavis ga pred bravu na kraju bi shvatio kako da otkljuca ''.
Naravno da ne mislim da je konkretno ova tvrdnja da su ljudi sve manje inteligentni tacna ali isto tako mislim da je inteligencija kao i sve ostalo stvar evolucije, u tom smislu ona moze i da raste i da opada, naravno u toliko dugim procesima da je to vrlo tesko pratiti, pogotovo na genetskom nivou.

... ali isto tako mislim da je inteligencija kao i sve ostalo stvar evolucije, u tom smislu ona moze i da raste i da opada, naravno u toliko dugim procesima da je to vrlo tesko pratiti, pogotovo na genetskom nivou.

Ne samo da je stvar evolucije vec je mnogo vise stvar sredine gde je sprovedena socijalizacija pojedinca. Uzmi klinca od bogatih, uspesnih i inteligentnih roditelja i oduzmi mu mogucnost da saznaje stvari koje imaju mogucnost da saznaju druga deca i drzi ga jedno 15 godina u takvoj izolaciji pa ga onda vrati medju ostalu decu. To dete bi se u takvoj sredini smatralo glupim. Isto tako, uzmi dete od siromasnih i ne bas inteligentnih roditelja i omoguci mu da od malih nogu ima mogucnost da saznaje stvari koje su nedostupne vecini dece iz sredine iz koje je dosao i videces ako to dete postaje inteligentno (po nasem tumacenju).

Ali zapadnjacki rasisti su proturili tezu kako su recimo narodi Afrike neinteligentni zato sto su odrassli u sredini koja od njih nije zahtevala previse borbe za opstanak. Iako neko ko je bio na zapadu dobro zna koliko debila ima medju recimo Englezima, oni su po tim teorijama intelektualno nadmocniji nad crncima, Sustina je u tome da je gramzivima bio potreban moralni alibi da krenu u eksploataciju crnog coveka.

sve to stoji, inteligencija prvenstveno zavisi od okruzenja tacnije od okruzenja i interakcija zavisi koliko ce se razviti , sama inteligencija kao covekova osobina je ipak genetski uslovljena ako nicim drugim bar strukturom i nacinom funkcionisanja nervnog sitema tj. mozga. Secam se da sam gledao neku emisiju bas o inteligenciji, uporedjivali su DNK coveka i majmuna i pokazali kako upravo jedan porilicno kratak lanac onih GAGATATA parova koji covek ima a majmun nema utice na sintezu nekog proteina koji utice na sintezu necega sto utice na stvaranje sinapsi u mozgu tj. njihov broj koji je mnogo veci kod coveka nego kod majumuna. U tom smislu inteligencija jeste genetska kategorija, sam nivo inteligencije kod coveka naravno zavisi od spoljnih faktora, to niko ne spori.

sve to stoji, inteligencija prvenstveno zavisi od okruzenja tacnije od okruzenja i interakcija zavisi koliko ce se razviti , sama inteligencija kao covekova osobina je ipak genetski uslovljena ako nicim drugim bar strukturom i nacinom funkcionisanja nervnog sitema tj. mozga. Secam se da sam gledao neku emisiju bas o inteligenciji, uporedjivali su DNK coveka i majmuna i pokazali kako upravo jedan porilicno kratak lanac onih GAGATATA parova koji covek ima a majmun nema utice na sintezu nekog proteina koji utice na sintezu necega sto utice na stvaranje sinapsi u mozgu tj. njihov broj koji je mnogo veci kod coveka nego kod majumuna. U tom smislu inteligencija jeste genetska kategorija, sam nivo inteligencije kod coveka naravno zavisi od spoljnih faktora, to niko ne spori.

Cudi me pa jos nema onih talibana koji ce drvljem i kamenjem da ospu po nama posto smo se dotakli evolucije koja, ne postoji :D

Mi sa simpanzama delimo preko 95% genetskog koda. Upravo tih nekoliko "GAGATATA" razlike je uslovilo da jedni postanu ljudska bica a drugi da budu simpanze. Da nije bilo tih GAGATATA mi bi danas izgledali ovako nekako:

Ovo je zivot.. nema stresa, nema sekiracije, kada si gladan samo protegnes ruku da uberes bananu... I onda te zene jos biju da te nateraju da se sexas sa njima :rotf:

Cudi me pa jos nema onih talibana koji ce drvljem i kamenjem da ospu po nama posto smo se dotakli evolucije koja, ne postoji

Mi sa simpanzama delimo preko 95% genetskog koda. Upravo tih nekoliko "GAGATATA" razlike je uslovilo da jedni postanu ljudska bica a drugi da budu simpanze. Da nije bilo tih GAGATATA mi bi danas izgledali ovako nekako:
To i pricam, pored manjka telesnih dlaka i porektnog palca evolucija nam je podarila i inteligenciju, a sve je kodirano u genima.

Cudi me pa jos nema onih talibana koji ce drvljem i kamenjem da ospu po nama posto smo se dotakli evolucije koja, ne postoji :D

Ovo je zivot.. nema stresa, nema sekiracije, kada si gladan samo protegnes ruku da uberes bananu... I onda te zene jos biju da te nateraju da se sexas sa njima :rotf:

Previše simplificiraš, upravo je život pun prepreka izdvojio one koji su razvijali inteligenciju od onih koji su s lakoćom dohvatali bananu.

Jeste, zavisi od nacina zivota i zajednice. Evo na primer u skolu afrikanci ce skoro uvek da kasne i da ne prate sta se prica, nemaju ovo-ono, vecito im fali nesto gube i krecu da imaju problema sa skolom vec od drugog razreda :D

Aboridjini su takodje generalno losi i nekako imaju samo neki poriv za opijanje drogom i alkoholom i da nista drugo ne rade. Generalno.

Koreanci za sta se uhvate oni to masteriraju neverovatno i postaju svetski poznati :D

Tongs ovi ostrvljani su nekako uvek dobri ljudi i kulturni, generalno se snalaze po svemu ali stereotip za njih je da rade kao bouncers po klubovima i kao obezbedjenje jer im je standard 2m i 200 kila :D jako su krupni i strasno izgledaju jos od malena, ali su dobri ljudi.

Evropljani standardno ima budala, ali su generalno uspesne zajednice i razvoj na visokom nivou.

Japanci takodje, oni izgledaju nekako dostojanstveno cak i kad se kupaju :D Onako pristupaju puni odgovornosti haha :D

Poenta je da stereotipi ne postoje za dzabe, koliko god to nekome bilo ovako ili onako.

Poslednja izmena:
Још увек не могу да склопим слику нашег порекла, али морам да пријавим да је дошло до одређеног померања у мојој перцепцији прошлости.
Кимбри и(или) Кимерци ни се све више намећу као битан народ за разумевање наше историје.
Досад сам на Кимерце гледао као индоевропско Р1а племе које нам је донело језик и из чијег је имана изведен етноним Србин (Милан Будимир). Упориште са нашао код академика Срејвића, који археолошки потрврђује тракокимерску миграцију, на наше просторе (VIII vek pne), до сад се нисам усуди преиспитати ову тезу.
Ако би рездвојио миграцију Трачана и Кимераца, могао биш да разрешим питање И2а порекла. Трачани би били индоевропско племе, док би миграција кимераца било померање староевропљана као последица ове миграције. И то у разним правцима.
"Archaeologists have not found any clear indications of a mass migration from Jutland in the early Iron Age. The Gundestrup Cauldron, which was deposited in a bog in Himmerland in the 2nd or 1st century BC, shows that there was some sort of contact with southeastern Europe, but it is uncertain if this contact can be associated with the Cimbrian expedition.[3]"
Што се језика тиче Кимбриски И2а, већ би морао бити индоевропизиран.

Даље, још увек ништа не указује на неку значајнију улогу Р1а у етногенези Срба. Можда извесно присуство ретке З 93 у Мађарској и Румунији, простору где су завршавале миграција са Балкана, после турских освајања.

Poslednja izmena:
Још увек не могу да склопим слику нашег порекла, али морам да пријавим да је дошло до одређеног померања у мојој перцепцији прошлости.
Кимбри и(или) Кимерци ни се све више намећу као битан народ за разумевање наше историје.
Досад сам на Кимерце гледао као индоевропско Р1а племе које нам је донело језик и из чијег је имана изведен етноним Србин (Милан Будимир). Упориште са нашао код академика Срејвића, који археолошки потрврђује тракокимерску миграцију, на наше просторе (VIII vek pne), до сад се нисам усуди преиспитати ову тезу.
Ако би рездвојио миграцију Трачана и Кимераца, могао биш да разрешим питање И2а порекла. Трачани би били индоевропско племе, док би миграција кимераца било померање староевропљана као последица ове миграције. И то у разним правцима.
"Archaeologists have not found any clear indications of a mass migration from Jutland in the early Iron Age. The Gundestrup Cauldron, which was deposited in a bog in Himmerland in the 2nd or 1st century BC, shows that there was some sort of contact with southeastern Europe, but it is uncertain if this contact can be associated with the Cimbrian expedition.[3]"
Што се језика тиче Кимбриски И2а, већ би морао бити индоевропизиран.

Археология.PУ => Древние племена => Кимвры
Археология.PУ => Древние племена => Киммерийцы

П.С.: Видим да су теби и даље прихватљивије Будимирове игре речима (које нико други није прихватио за озбиљно, осим тебе) од, рецимо, могућег помињања српског имена код Плинија, Птоломеја и других, које нема никакве везе са Кимбрима (можда има са Кимеријцима, али и они су нешто различито од Кимбра). Додуше, могуће је да и тај народ који помињу Плиније и Птоломеј нема никакве везе са Србима, да се и ту ради само о случајној сличности имена, али ми је ипак све то логичније и прихватљивије од Будимирових вратоломија.

Ја лично не верујем да су Кимбри извор хг I2a1b. Они потичу из области где је извор хг I1 и где највероватније хг I2a1b никада није ни било. По мени, као озбиљни кандидати за носиоце I2a1b остају само Бастарни, и евентуално Боји, с тим што значајну предност дајем овим првим, јер до сада у литератури нико Боје није ни на који начин повезао са Словенима, а Бастарни итекако јесу повезивани.

Археология.PУ => Древние племена => Кимвры
Археология.PУ => Древние племена => Киммерийцы

П.С.: Видим да су теби и даље прихватљивије Будимирове игре речима (које нико други није прихватио за озбиљно, осим тебе) од, рецимо, могућег помињања српског имена код Плинија, Птоломеја и других, које нема никакве везе са Кимбрима (можда има са Кимеријцима, али и они су нешто различито од Кимбра). Додуше, могуће је да и тај народ који помињу Плиније и Птоломеј нема никакве везе са Србима, да се и ту ради само о случајној сличности имена, али ми је ипак све то логичније и прихватљивије од Будимирових вратоломија.

Ја лично не верујем да су Кимбри извор хг I2a1b. Они потичу из области где је извор хг I1 и где највероватније хг I2a1b никада није ни било. По мени, као озбиљни кандидати за носиоце I2a1b остају само Бастарни, и евентуално Боји, с тим што значајну предност дајем овим првим, јер до сада у литератури нико Боје није ни на који начин повезао са Словенима, а Бастарни итекако јесу повезивани.

Mлан Будимир није неко ко се игра са речима, већ академик, наш највећи класични филолог, својевремено један од најпризнатијих у светским оквирима.
Етноними су се мењали кроз историјум и зависно од порекла извора, ко је квалификован да разматра ово питање ако он није?
Порекло Кимераца није поуздано утврђено, утврђено је само где се први пут појављују у писаним изворима. Не искључује се ни Балканско порекло.
http://sr.wikipedia.org/sr/Милан_Будимир
http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=796,
Ово сам писао док се још нисам био довољно упузнао са Будимировим радом
Pokušavajući da razmrsim poreklo Gepida, tragao sam za tim odakle mže doći ime prvog Gepidskog vođe Fastide.
Našao sam da Rusi za Tračane kažu Frakijci, a potom i da je grčki izgovor sličan http://www.forvo.com/word/θράκη/#el.
Reč Tračanin u korenu ima ras, pa sam pokušao da nađem grčku reč za rasu i dobio sam "fili".
Dalje "filiks" znači i pleme, ali i "tribe" isto.
Još u XIX veku Šafarik ije razmatrao, kog starih Grka čestu, transformaciju Srb u Trib.

Da bi razrešio ovu zbrku, postavio sam tezu da su Grci ove pojmove preuzeli, prepisali iz nekog drugog jezika, pisma. Kako bi izbegli raspravo o staroevropskom pismu, pokušajmo sa feničanskim. http://sh.wikipedia.org/wiki/Feničansko_pismo http://sh.wikipedia.org/wiki/Feničansko_pismo
Pogledajte prilog 263799Pogledajte prilog 263800Pogledajte prilog 263801Pogledajte prilog 263802
Da napišemo ćirilicom
СРБИ
Crta tamo, vamo i to je to.
Da vidimo kako bi ovo Grci pročitali.
Prvi znak je "(t)sade" u starogrčkom (u svremenom ga nema). Izgovara se c, č, si, ks, ts
Drugi je b, a zadnji i. Grcima je problem i "beta", koje menjaju sa v, ali i m.
Znači: Sirvi (latinski Servi), Tsrvi (grčki Tribaloi), Cirmi - Ksirmi (Cimbri, Kimbri) ili Sirmi.
Jednostavno imamo izvore zapisane na , recimo, feničanskom koje Grci (ili Latini, Goti) različito beleže na svom jeziku. Ozirom da je reč u velikom vremenskom rasponu, ne možemo biti sigurni i da postoji konstantnost u pisanju na izvornom jeziku.

Slučajno, ovaj odgovor se nastavi na priču o germanskom plemenu skitskog porekla Francima (tračanskog porekla?).

"O poreklu ovoga imena i kako je došlo do njegove promene možemo se osloniti na Herodota. „Frižani, kažu Makedonci, zvali su se Brižani (Brugi) sve dok su živeli u Evropi, dok su bili zajedno sa Makedoncima, a kada su prešli u Aziju, sa promenom zemlje promenili su i ime u Frige.„(39.V11.73) I još na jednom drugom mestu Herodot potvrđuje da su Frigi makedonski Brigi. Prema Herodotu promena imena je bila od Brigi na Frigi ili tačnije od Brugi na Frugi. Dvojnost ovoga imena, prvo Brugi i potonje Brigi, ističe i Milan Budimir. (73) Otuda i dvojnost maloazijskog oblika ovoga imena, kao Fružani i kao Frižani. Pod uticajem grčkog jezika preovladao je oblik Frigija i Frižani. U ,,Izorodu“ Frigija se naziva Gomerom, a zašto je to tako objašnjenje nalazimo u asirskim zapisima."
"Što znači da su Kimeri i Frižani bili isti narod sa dva različita imena ili u najmanju ruku dva sasvim srodna i gotovo istovetna naroda. "
Е овде је померање у закључку, нису исти, већ сродни, али не у генетском смислу, већ су И2а Кимерци од Трачана (З 93?) попримили индоевропске елементе у језику. Мада је био индоевропљана и пре на подручју Балкана.
http://vesna.atlantidaforum.com/?p=173

Бастарни никада нису били на Британским острвима, а Кимбри јесу.
Кимбрски краљ Бојарикс је владао и Бојима. ДАИ"Srbi (Serbloi) su potomci nekrštenih Srba, zvanih također bijeli, koji žive iza Turske na mjestu zvanom Boiki,"
Кимбри се појављују у правом тренутку, за почетак експанзије И2а.

Poslednja izmena:
Mлан Будимир није неко ко се игра са речима, већ академик, наш највећи класични филолог, својевремено један од најпризнатијих у светским оквирима.
Етноними су се мењали кроз историјум и зависно од порекла извора, ко је квалификован да разматра ово питање ако он није?
Порекло Кимераца није поуздано утврђено, утврђено је само где се први пут појављују у писаним изворима. Не искључује се ни Балканско порекло.
http://sr.wikipedia.org/sr/Милан_Будимир
http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=796,
Ово сам писао док се још нисам био довољно упузнао са Будимировим радом

Без обзира на то што је он био академик, ја у те "везе" између имена које он "успоставља" немам поверења. Уосталом, имена су само имена, често не осликавају суштину онога на шта се односе, па то и овде може бити случај. У сваком случају, дао сам ти линкове где можеш наћи додатне, независне информације о народима који те занимају, па ако желиш и имаш времена ти погледај. Ја сам наведене радове само површно прочитао, и нисам нашао неку јачу везу какву ти тражиш, али можда сам нешто и пропустио.

Бастарни никада нису били на Британским острвима, а Кимбри јесу.
Кимбрски краљ Бојарикс је владао и Бојима. ДАИ"Srbi (Serbloi) su potomci nekrštenih Srba, zvanih također bijeli, koji žive iza Turske na mjestu zvanom Boiki,"
Кимбри се појављују у правом тренутку, за почетак експанзије И2а.

То што Бастарни никада нису били на Британским острвима нема никакве везе. Од рођака I2a1-Din на Британским острвима имаш само Isles и Disles, али они су се раздвојили пре токлико хиљада година да I2a1-Din никако не можемо да повежемо са Британским острвима.
Порфирогенитова Бојка може бити Боемија (Чешка), може бити онај део Мађарске који ти помињеш, и може бити Бојковшчина, где и данас живи Русинско племе Бојки. Бастарни имају везе са првом и трећом локацијом - потичу из Шлезије, а касније су живели на територији коју је обухватала Зарубинецка култура, а та територија укључује и Бојковшчину. Међутим, ако су тачне оне тврдње Ђорђа Јанковића да су се Срби ка Лаби и Балкану ширили из области на Горњем Дунаву, око Беча (римски Норик), онда је највероватније Порфирогенит мислио на најзападнију од три могуће Бојке.

Poslednja izmena:
Без обзира на то што је он био академик, ја у те "везе" између имена које он "успоставља" немам поверења. Уосталом, имена су само имена, често не осликавају суштину онога на шта се односе, па то и овде може бити случај. У сваком случају, дао сам ти линкове где можеш наћи додатне, независне информације о народима који те занимају, па ако желиш и имаш времена ти погледај. Ја сам наведене радове само површно прочитао, и нисам нашао неку јачу везу какву ти тражиш, али можда сам нешто и пропустио.

То што Бастарни никада нису били на Британским острвима нема никакве везе. Од рођака I2a1-Din на Британским острвима имаш само Isles и Disles, али они су се раздвојили пре токлико хиљада година да I2a1-Din никако не можемо да повежемо са Британским острвима.
Порфирогенитова Бојка може бити Боемија (Чешка), може бити онај део Мађарске који ти помињеш, и може бити Бојковшчина, где и данас живи Русинско племе Бојки. Бастарни имају везе са првом и трећом локацијом - потичу из Шлезије, а касније су живели на територији коју је обухватала Зарубинецка култура, а та територија укључује и Бојковшчину. Међутим, ако су тачне оне тврдње Ђорђа Јанковића да су се Срби ка Лаби и Балкану ширили из области на Горњем Дунаву, око Беча (римски Норик), онда је највероватније Порфирогенит мислио на најзападнију од три могуће Бојке.

У реду за Британију, има само један дин Н, на family tree, мислио сам да их има више.
Јанковић говори о сеоби ка Бечу, а одатле на север, а не обрнуто. Он Бојку лоцира источно.

Постоји и четврта локација, иза Српских планине, које пресеца река Бистрица. Сибињ, где је рођен Бели Јанко.
Бојки би касније прешли преко Карпата.

Poslednja izmena:
јер до сада у литератури нико Боје није ни на који начин повезао са Словенима, а Бастарни итекако јесу повезивани.
Bastarni su zaslužni za prenos I2a2a M 223 sa zapada na istok. Veoma interesantni zaključci mogu da se donesu s tim u vezi. Naime, M 223 je u vreme "seobe Slovena"bio prisutan u Ukrajini, Moldaviji, s jedne strane a s druge i u famoznoj Bojki. Koliko je šuplja priča o seobi može da dokaže i nedostatak ove haplogrupe na Balkanu i naročita nepovezanost sa predominantnim nosioccima haplogrupe R1a.

I1c_large_RGs.jpg

Bastarni su zaslužni za prenos I2a2a M 223 sa zapada na istok. Veoma interesantni zaključci mogu da se donesu s tim u vezi. Naime, M 223 je u vreme "seobe Slovena"bio prisutan u Ukrajini, Moldaviji, s jedne strane a s druge i u famoznoj Bojki. Koliko je šuplja priča o seobi može da dokaže i nedostatak ove haplogrupe na Balkanu i naročita nepovezanost sa predominantnim nosioccima haplogrupe R1a.

Као и обично, шупља је твоја прича. Прво, избацујеш хипотезу без навођења било које чињенице која може да је потврди. Друго, ако су хаплогрупу I2a2a M223 по источној Европи разносили Бастарни, зашто је онда нема у области где су некад Бастарни развили Зарубинецку културу? Треће, ако хаплогрупе I2a2a M223 нема на Балкану (као што је нема), и ако су је разносили Бастарни (као што нису), шта је онда на Балкан донело оних 100000 Бастарна које је Проб населио у Мезији? Четврто, зар је то једино германско племе које се мувало по источној Европи? (Mада је дискутабилно да ли су они уопште били германско племе)

The Story of the Y-DNA haplogroup I
I2a2a (M223) has a peak in Germany and another in eastern Sweden (according to Chiaroni 2009), but also appears in Russia, Greece, Italy and around the Black Sea. (There is a little among Armenians.) An earlier, but more detailed, distribution map shows a little in the Near East, North Africa and along the Western seaboard of Iberia. Ken Nordvedt has calculated a TMRCA for the oldest branch of 6000 BC. A number of SNPs within this subclade have been discovered in 2012, which distinguish between the various Continental groups. See Ken Nordvedt's M223+ Sector Tree.

Kao prvo, Bastarni su ziveli mnogo istocnije, tacno u rejonu Karpata i to upravo u pojasu kulture Prag-Korcakovo. Zasto bi oni bili ti koji su preneli M223 a ne neku drugu haplogrupu?! Tu temu smo ovde razglabali pre nekog vremena prilicno detaljno i iz istorijskih izvora mozemo saznati da su imali armiju od preko 100000 ljudi, sto je u ta vremena bila ogromna sila.
Kao drugo, Bastani su imali svoje izlete na Balkan, pa cak i do Italije. Pri tome postoje istorijski izvori da su zene i decu ostavljali bas na Balkanu. Sto znaci, migracije su bile moguce.

Mimo toga, postoje indicije da su se oni dobro razumeli sa Skordiscima. Bili su surovi tipovi sa vrlo masivnom telesnom gradjom u odnosu na okruzenje. Jedine stvari koje ih za sada ne preporucuju za nosioce haplogrupe I2a su ti da su imali jako brojnu vojsku (sto bi indiciralo vece prisustvo haplogrupe I2a, kao i procenjena starost haplogrupe na nekih 2500 godina koja bi iskljucivala prvu mogucnost.
Oni naravno nisu svi bili nosioci jedne haplogrupe ali ako se pokaze da je starost te haplogrupe veca od one kojom se operise, tada su oni najozbiljniji kandidati za pretke najbrojnije haplogrupe kod Srba.

У реду за Британију, има само један дин Н, на family tree, мислио сам да их има више.
Јанковић говори о сеоби ка Бечу, а одатле на север, а не обрнуто. Он Бојку лоцира источно.

Постоји и четврта локација, иза Српских планине, које пресеца река Бистрица. Сибињ, где је рођен Бели Јанко.
Бојки би касније прешли преко Карпата.

Тачно је, Ђорђе Јанковић лоцира Бојку вероватно негде на тромеђи Украјине, Пољске и Словачке, где данас живе Русини. И каже: крајем 4. столећа су Срби стигли на тле Византије из Бојке, као и: Срби су избегли из Бојке пред хунском најездом. Међутим, он каже и да се део Срба населио и у пределу око Беча у римском Норику и око ушћа Мораве, а одатле се расељавају према Лаби. Осим тога, Јанковић каже и: по досељавању Авара у Панонију, неки Срби са истог простора, насељени су на Дунаву у византијској области Аквиса, да би бранили пут дуж Дунава; одатле неки одлазе негде на југ почетком 7. столећа. Са друге стране, он каже и: Зато се мора поставити питање међусрпских односа у 8-9. столећу, на правцу Полабље — Далмација: да ли је постојала некаква размена и мање или више редовни сусрети, да ли је било новог насељавања са севера или у обрнутом смеру?, што значи да је по њему било насељавања са севера, из Полабља. Дакле, Јанковић говори о више сеоба у више праваца током дужег периода (крај 4. века до почетка 7. века). Коначно, иако Бојку лоцира на истоку, Јанковић каже да се Бела Србија тражи у Полабљу.

Kao prvo, Bastarni su ziveli mnogo istocnije, tacno u rejonu Karpata i to upravo u pojasu kulture Prag-Korcakovo. Zasto bi oni bili ti koji su preneli M223 a ne neku drugu haplogrupu?! Tu temu smo ovde razglabali pre nekog vremena prilicno detaljno i iz istorijskih izvora mozemo saznati da su imali armiju od preko 100000 ljudi, sto je u ta vremena bila ogromna sila.
Kao drugo, Bastani su imali svoje izlete na Balkan, pa cak i do Italije. Pri tome postoje istorijski izvori da su zene i decu ostavljali bas na Balkanu. Sto znaci, migracije su bile moguce.

Mimo toga, postoje indicije da su se oni dobro razumeli sa Skordiscima. Bili su surovi tipovi sa vrlo masivnom telesnom gradjom u odnosu na okruzenje. Jedine stvari koje ih za sada ne preporucuju za nosioce haplogrupe I2a su ti da su imali jako brojnu vojsku (sto bi indiciralo vece prisustvo haplogrupe I2a, kao i procenjena starost haplogrupe na nekih 2500 godina koja bi iskljucivala prvu mogucnost.
Oni naravno nisu svi bili nosioci jedne haplogrupe ali ako se pokaze da je starost te haplogrupe veca od one kojom se operise, tada su oni najozbiljniji kandidati za pretke najbrojnije haplogrupe kod Srba.

Скордисци су присутни у Семберији (Цимберија), центру простора са високом варијабилношћу И2а.
У 4. впне у Пећинама код Костолца имамо исте, келтске, културне елементе кау и у Чешкој.
2500 г је заиста премало за било шта. Већ би 2800 обухватило гвоздено доба на Балкану.

Тачно је, Ђорђе Јанковић лоцира Бојку вероватно негде на тромеђи Украјине, Пољске и Словачке, где данас живе Русини. И каже: крајем 4. столећа су Срби стигли на тле Византије из Бојке, као и: Срби су избегли из Бојке пред хунском најездом. Међутим, он каже и да се део Срба населио и у пределу око Беча у римском Норику и око ушћа Мораве, а одатле се расељавају према Лаби. Осим тога, Јанковић каже и: по досељавању Авара у Панонију, неки Срби са истог простора, насељени су на Дунаву у византијској области Аквиса, да би бранили пут дуж Дунава; одатле неки одлазе негде на југ почетком 7. столећа. Са друге стране, он каже и: Зато се мора поставити питање међусрпских односа у 8-9. столећу, на правцу Полабље — Далмација: да ли је постојала некаква размена и мање или више редовни сусрети, да ли је било новог насељавања са севера или у обрнутом смеру?, што значи да је по њему било насељавања са севера, из Полабља. Дакле, Јанковић говори о више сеоба у више праваца током дужег периода (крај 4. века до почетка 7. века). Коначно, иако Бојку лоцира на истоку, Јанковић каже да се Бела Србија тражи у Полабљу.

Сабрија (данашњи Szombathely), Чешка, Полабље, Балтик - пут ћилибара. Дуж пута све Сораби и Цимбри.

По мени код Цимбра би имали разних И2а (и не само И2а). До данашњих дана би преживели потомци оног племена са Дин Н, односно Дин С. Кључ би била експанзија староевропске популације која је пронашла одговор на нападе номада, и трансформисала се од ратарског, у ратничко - сточарско друштво. Племена, племенски савези и етнополитичке заједнице заслужне за ову експанзију могле би бити Цимбри, Кимерци, Трибали, Скордисци, Буребиста и Дачани, зашто не и Бастарни, даље средњевековна Србија, Великоморавска кнежевина, Русија, Влашка...

Poslednja izmena:
Скордисци су присутни у Семберији (Цимберија), центру простора са високом варијабилношћу И2а.
У 4. впне у Пећинама код Костолца имамо исте, келтске, културне елементе кау и у Чешкој.

Videcemo kolika ce varijansa na kraju da bude u tim podrucjima. Bastarni su zaista zanimljiva varijanta. Ne treba zaboraviti da su i Roksolani bili deo plemenskog saveza sa Bastarnima. Neki istoricart pretpostavljaju da bi Roksolani mogli biti vezani sa Rusima. Ja cak mislim da bi mogli biti u vezi sa Hrvatima,

Videcemo kolika ce varijansa na kraju da bude u tim podrucjima. Bastarni su zaista zanimljiva varijanta. Ne treba zaboraviti da su i Roksolani bili deo plemenskog saveza sa Bastarnima. Neki istoricart pretpostavljaju da bi Roksolani mogli biti vezani sa Rusima. Ja cak mislim da bi mogli biti u vezi sa Hrvatima,
Падало ми је на памет да су прави Руси, заправо И2а, Рашани, који су организовали источне Словене, и управо су ми Роксолани били веза. Можда зато Несторова прича о Рујику као странцу.

Падало ми је на памет да су прави Руси, заправо И2а, Рашани, који су организовали источне Словене, и управо су ми Роксолани били веза. Можда зато Несторова прича о Рујику као странцу.

Опет се враћамо на то да се термин Рашка, па самим тим и термин Рашани, први пут јавља у латинским изворима са краја 12. века. Пре тога се називи Рашка и Рашани не користе за Србе. Срби себе не зову Рашанима, термин "рашка земља" се у српским ћириличним исправа користи само у време синова Стефана Првовенчаног. Види овде, сајт ти је добро познат:
http://www.rastko.rs/istorija/srbi-balkan/jkalic-raska.html

Што се Рјурика тиче и приче о "Позиву Варјазима" једно од објашњења је и да прича настаје јер је у време настанка и обликовања Летописа Новгород већ био град-држава који је позивао тј. бирао за свог кнеза једног од руских кнежева, потомака Рјурика.

Опет се враћамо на то да се термин Рашка, па самим тим и термин Рашани, први пут јавља у латинским изворима са краја 12. века. Пре тога се називи Рашка и Рашани не користе за Србе. Срби себе не зову Рашанима, термин "рашка земља" се у српским ћириличним исправа користи само у време синова Стефана Првовенчаног. Види овде, сајт ти је добро познат:
http://www.rastko.rs/istorija/srbi-balkan/jkalic-raska.html
Што се Рјурика тиче и приче о "Позиву Варјазима" једно од објашњења је и да прича настаје јер је у време настанка и обликовања Летописа Новгород већ био град-држава који је позивао тј. бирао за свог кнеза једног од руских кнежева, потомака Рјурика.
Говориш конкретно о Немањићкој Рашкој.
Не мора нужно бити да се увек Рас и Србин могу изједначити, али рас имамо у многим етнонима. .
Рашка је византијска Арса, а народ који је ту живео у неком ранијем периоду су Аутаријати. Имамо Тауриске, Трачане, Рацију и неизбежно, Етрурце Расене.
Нисам сигуран да се становништво није идентификовало и са етнонимом Рас. Качио сам сведочанство из Салвоније XVII XVIII века, где управо становништво инсистира на томе да су Раци

Ako bi bilo i kad bi bilo. :roll: Za sada jedina prenesena haplogrupa sa zapadnog izvorišta na istok, a da je prenela respektabilna grupa ljudi koja nije mogla da se uništi, ostaje ona druga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back