Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мислим да је овом коментару и овде место:
Прецизније место настанка I2a1-Dinaric може се одредити тек када се уради озбиљнија анализа генетске разноврсности (diversity) те хаплогрупе. До сада су се разноврсношћу за I2a1-Dinaric бавили само рад "М. Peričić et al., High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations, Mol. Biol. Evol. 22(10) (2005)1964–1975", као и Вадим Веренич.

У раду М. Перичић и осталих дата је мапа разноврсности I2a1-Dinaric где се извесне црне мрље (највише разноврсности) не баш најјасније виде у Чешкој, Мађарској, Србији и БиХ.
pericicfvd.jpg
Са друге стране, Веренич је рачунао молекуларну разноврсност и дошао до резултата приказаних у следећој табели и мапи, где се види да је највиша разноврсност у Чешкој, што би требало да значи да је то подручје најозбиљнији кандидат за место настанка I2a1-Dinaric.
[table="width: 500"]
[tr]
[td]
58030b205c.jpg

[/td]
[td]
b7c0bf5c68.jpg

[/td]
[/tr]
[/table]

O oвоме сам говорио. Разлика за неколико процената, а узорак мали.
Рано је за озбиљне закључке, али како да нико не примети високу разноврсност у Шумадији, Посављу, Војводини и Мађарској.
Такође не мора бити погрешна ни Порфирогенитова прича о Белим Србима досељеним у Далмацију, а који су касније населили расељено Косово, југозападну Србију, Поморавље, а у мањој мери и остала подручја.
Још једном ћу указати на то да ова истраживања нису узела у обзир: страдање Срба у II светском рату, страдање Срба (нарочито мушке популације) у I светском рату, страдање и расељавање Срба у бројним аустријско - турским сукобима, сеоба Срба у Украјину, сеоба Срба у Словачку, сеоба Срба у Мађарску, сеоба Срба у околину Темишвара, деветомесечну сеобу у Богданову земљу (Молдавија), сеоба становништва Бојке преко Карпата, постојање Великоморавске кнежевине која повезују територију од Чешке до Сирмијума (а можда и јужније), сеоба Срба ка Бечу и Чешкој у IV веку (Ђорђе Јанковић), упади Авара, Гота и Хуна, расељавање Лимиганата, страдање становништва под Римљанима и злочини приликом покоравања балканских племена, ширење Дакије и ширење Буребистине државе, сеоба Лимиганата са Балкана у Панонију, миграција Трибала ка Гетима, страдање Трибала од стране Александра Македонског, Упади Келта, веза између архолошких налаза код Костолца, са онима у Чешкој (Боји) у IV впне, пораз Келта на Косову и њихово протеривање (Сегон), сеоба Аутаријата у јужну Македонију и Доње Подунавље, упад Тракокимераца, драстично смањење популације пре IV миленијума, изазвано климатским променама, и упадима номада из Понта...

Питање над питањима: Када су И2а нучили сатем индоевропски?

Poslednja izmena:
Мислим да је овом коментару и овде место:

O oвоме сам говорио. Разлика за неколико процената, а узорак мали.
Рано је за озбиљне закључке, али како да нико не примети високу разноврсност у Шумадији, Посављу, Војводини и Мађарској.
Такође не мора бити погрешна ни Порфирогенитова прича о Белим Србима досељеним у Далмацију, а који су касније населили расељено Косово, југозападну Србију, Поморавље, а у мањој мери и остала подручја.
Још једном ћу указати на то да ова истраживања нису узела у обзир: страдање Срба у II светском рату, страдање Срба (нарочито мушке популације) у I светском рату, страдање и расељавање Срба у бројним аустријско - турским сукобима, сеоба Срба у Украјину, сеоба Срба у Словачку, сеоба Срба у Мађарску, сеоба Срба у околину Темишвара, деветомесечну сеобу у Богданову земљу (Молдавија), сеоба становништва Бојке преко Карпата, постојање Великоморавске кнежевине која повезују територију од Чешке до Сирмијума (а можда и јужније), сеоба Срба ка Бечу и Чешкој у IV веку (Ђорђе Јанковић), упади Авара, Гота и Хуна, расељавање Лимиганата, страдање становништва под Римљанима и злочини приликом покоравања балканских племена, ширење Дакије и ширење Буребистине државе, сеоба Лимиганата са Балкана у Панонију, миграција Трибала ка Гетима, страдање Трибала од стране Александра Македонског, Упади Келта, веза између архолошких налаза код Костолца, са онима у Чешкој (Боји) у IV впне, пораз Келта на Косову и њихово протеривање (Сегон), сеоба Аутаријата у јужну Македонију и Доње Подунавље, упад Тракокимераца, драстично смањење популације пре IV миленијума, изазвано климатским променама, и упадима номада из Понта...

Питање над питањима: Када су И2а нучили сатем индоевропски?

А зашто си изоставио важан део поста?

У чланку о хаплогрупи I-M438 на википедији за I2a1-Dinaric кажу управо
I-L147.5 (L147.5) Typical of the Balkan Slavic-speaking populations, especially the populations of Bosnia and Herzegovina and Croatia; also found with high frequency in Moldavia and Romania and high haplotype diversity values, but lower overall frequency, among the populations of Slovakia and the Czech Republic (aka I2a Dinaric)

И ево ти одговора на "питање над питањима": Онда када су се I2a помешали са R1a и прихватили њихов језик. Јеси ли задовољан одговором?

Poslednja izmena:
А зашто си изоставио важан део поста?
И ево ти одговора на "питање над питањима": Онда када су се I2a помешали са R1a и прихватили њихов језик. Јеси ли задовољан одговором?
"I-L147.5 (L147.5) Typical of the Balkan Slavic-speaking populations, especially the populations of Bosnia and Herzegovina and Croatia; also found with high frequency in Moldavia and Romania and high haplotype diversity values, but lower overall frequency, among the populations of Slovakia and the Czech Republic (aka I2a Dinaric)"

Велика сеоба Срба и остале документоване миграције. У неким дијалектима Словачког (не свим), има елемената јужнословачког (српског) језика.
И2а је језик морао проихватити, када је популација била мала, значи не тако давно од живљења прародитеља.
Један од могућих сценарија: Кимерци и Таурисци побеђују коалицију Боја и Скордиска. Потом Буребиста дефинитивно уништава Боје, њихова земљу корисе остала племена за напасање стоке, зову је "пустара Боја" (југозападна Мађарска, која одговара Порфирогенитовом опису за земљу Белих), преостали део Боја бива асимилован од стране Дачана и Маркомана. Популција доживљава експанзију у Децибеловој Дакији.
" У западној Мађарској и источној Аустрији Боји су под Бојориксу, краљу Кимбра који је вероватно владао и над Бојима те земље, потиснути од Дачана у време краља Буребисте (82.-44. године п. н. е.) који их је победио у ратовима. У својим земљама у северној Аустрији борили су се успешно против Кимбра, Тевтона и Амброна."
Милан Будимир доказује да етноним Србин има исту основу као и етноним Кимбри.

Poslednja izmena:
"I-L147.5 (L147.5)
Велика сеоба Срба и остале документоване миграције. У неким дијалектима Словачког (не свим), има елемената јужнословачког (српског) језика.

:eek::fdlan: Хоћеш да кажеш да се миграцијом повећала разноврсност (diversity), а није се повећала фреквенција? :hahaha::rotf:

И2а је језик морао проихватити, када је популација била мала, значи не тако давно од живљења прародитеља.
Један од могућих сценарија: Кимерци и Таурисци побеђују коалицију Боја и Скордиска. Потом Буребиста дефинитивно уништава Боје, њихова земљу корисе остала племена за напасање стоке, зову је "пустара Боја" (југозападна Мађарска, која одговара Порфирогенитовом опису за земљу Белих), преостали део Боја бива асимилован од стране Дачана и Маркомана. Популција доживљава експанзију у Децибеловој Дакији.
" У западној Мађарској и источној Аустрији Боји су под Бојориксу, краљу Кимбра који је вероватно владао и над Бојима те земље, потиснути од Дачана у време краља Буребисте (82.-44. године п. н. е.) који их је победио у ратовима. У својим земљама у северној Аустрији борили су се успешно против Кимбра, Тевтона и Амброна."
Милан Будимир доказује да етноним Србин има исту основу као и етноним Кимбри.

И сва ова наклапања су ти вероватнија и прихватљивија од оног што кажу историчари? :fdlan::bum:

:eek::fdlan: Хоћеш да кажеш да се миграцијом повећала разноврсност (diversity), а није се повећала фреквенција? :hahaha::rotf:

Манир ти је да исмеваш оно што не разумеш.
Мигрирала је популација коју карактерише висока разноврсност. Тако се, на пример, популација из Смедерева преселила на другу обалу Дунава у Ковин, затим на остррво северно од Будима, па затим у Комарно мађарско-словачкој граници (који је већ био српски град). Касније је у Комарно стигао и сам Арсеније Чарнојевић. Где треба тражити потомке смедеревских Срба од пре 500 година, у Смедереву или Словачкој?

И сва ова наклапања су ти вероватнија и прихватљивија од оног што кажу историчари? :fdlan::bum:

Шта је овде наведено а да није цитат историчара (линкови постављени безброј пута)? Не мислиш ваљда да ми се све ово јавило у сну?

:eek::fdlan: :hahaha::rotf: :fdlan::bum:
наклапања

Poslednja izmena:
ja moram ovde da se ukljucim.

znate da se vec dugo bavim problematikom severnih slovena i njihovom vezom sa zapadnom evropom i pogotovu irskom. ono sto nalazim me sve vise i vise vodi ka sledecem zakljucku:

genetski nosilac latena kulture ili ti centralno evropske keltske kulture je haplogrupa I2a koja moze da se dovede u vezu sa Volcae i sa Vandalima a kasnije sa Volcima i srbima. Ovo je vuciji narod evrope koji moze da se prati jos od pred rimskog perioda. I2b je vezana za Belgae.
Ja mislim da R1b - grupa nema veze sa keltima. Ona je vezana za sredozemlje od italije na zapad i atlantik do labe. Ovo su germani, mozda i rimljani koji su oteli italiju od veneta a sigurno deo rimljana (trajan na primer) koji su od plemena iberni, juzni irci, juzni britanci, franci, bretonci.

Molim vas pogledajte temu o caucima i menapima. Stvari su sve cudnije i cudnije.

http://forum.krstarica.com/showthre...caucii-i-menapii-veza-izmedju-iraca-i-slovena

U irskoj nalazim poklapanje teritorija I2 haplogrupe sa slovenskim kulturnim elementima koji sezu u bronzano doba, i to je severo istocna irska. izgleda da je irska od davnina bila podeljena na jugo zapadni deo (iverni) i severoistocni deo (slavo kelti).

Period za periodom vidimo kako se kulturne karakteristike razvijaju prvo u centralnoj evropi, pa idu na juzni baltik, pa odatle morem do severne britanije i irske. Tok je uvek isti, nema povratnih kulturnih migracija.
Takodje vidimo isti obrazac iz iberije u juzni deo irske.

Ja sam u velikoj nedoumici da li su I2a bili kelti (razliciti narod sa razlicitom kulturom i jezikom) koji se stopio sa slovenima ili od kojih su nastali zapadni sloveni, ili su kelti ustvari bili samo jos jedan naziv za slovene?

sta mislite?

The Basques like the Sardinians are fairly genetically isolated in Europe. No doubt due to their inhabitiation of a "mountain fastness". As a result the form a distinctive population that shows evident gaps from rest of European populations when you graph them in a genetic cluster.

Interesting enough they follow general Western European trends in that most common male Y chromosome haplogroup is R1b. However they belong to a very young clade of R1b (M153 in particular). There's some implication that they absorbed male populations that were heavily R1b. Some have talk about a late "basquifiying" process in what is now the Spanish Basque country. Eg. there are placenames that are evident of a previous Indo-European speaking population in the Basque country. The implies expansion out of Aquitania/Pyrenees in early dark ages.The high level of R1b is what led people 10 years ago to claim that R1b was paleoithic in Europe and that as result Irish people were really Basques. Unfortunately more modern evidence shows this just hogwash. Most Irish men belong to R1b-L21 which is at most 4,000 years old and originate more then likely in France. In comparison Ireland has been inhabited for 10k years. All ancient DNA that has been recovered from western Europe that dates from Neolithic or older shows a lack of Haplogroup R1b (if male). Instead we see Haplogroups G and I (Otsi the Iceman is Haplogroup G) predominate. Interesting enough the bigest non R1b grouping in Ireland is Haplogroup I, men who carry it are probably "Old European" in ancestry.

Poslednja izmena:
Е кад сам већ оптужен да наклапам, хајде да мало наклапам.
Боји, Волци и већи део племена у племенским савезима Скордиска и Бастарна су И2а. Матријахат, свештенице, спаљивање покојника.
Тракокимерци, односно Кимбри, Таурисци и Аутаријати су Р1а, су после низа сукоба значајно смањили популацију И2а и наметнули језик, али култура, на балкану је остала доминантно И2а. Тринали и Дарданци су мало непознница, вероватно рана мешавина Р1а (З 93) и И2а, а Дарданци и Ј2.
Кимбри су Србима дали име (симбро у значењу савезник, друг, "друг земљорадник"). Срби и Раси се увек појављују заједно, као и Кимбри и Таурисци.
Све ово у складу са Несторовим летописом. Волци су покренули сеобу Словена преко Карпата на исток, међу Анте.
За Британију су ти замљиви Пикти. Да ли неко рече да су И2а? У том случају размотрити везу са источним Лимигантима Пикензима, пре сеобе у данашњу Војводину, живели на простору данашње уже Србије.

Poslednja izmena:
За Британију су ти замљиви Пикти. Да ли неко рече да су И2а?

cao ahil

ja sam rekao ovo za pikte jer sam nasao da su neka severoistocna irska plemena koja se opisuju kao crutones, cruteni, crutiones sva I2a. ovi cruteni su po irskim istoricarima isto sto i pruteni. i jedan i drugi naziv je koriscen za "prekeltsko" citaj pre goidelsko stanovnistvo skotske, za koje se kaze da su pikti.

ovi "pikti" su svi ili pobijeni ili asimilovani u periodu od 2 - 8 veka kada su goidelska plemena iz irske (r1b) izvsila invaziju juzne skotske i odatle se prosirila po skoro celoj skotskoj. pojas gde su se ovi R1b goideli (gaeli) originalno iskrcali je odmah iznad hadrijanovog zida i tamo se sve crni od r1b. to je pojas bez r1a i I2. o tome smo ovde vec jednom pricali.

pitanje je da li su ovi cruteni pruteni ustvari pikti ili pruteni (prusi, balticki narodi, sloveni, balti)? pogledaj ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Prussians

u svakom slucaju u irskoj i skotskoj na istim prostorima nalazimo daboga kao vrhovno pred hriscansko bozanstvo i to pod imenom hromi daba???

zato ja vise nisam siguran da li je ustvari u skotskoj takodje bilo mesano stanovnistvo: balticki narodi + pikti + goideli???

takodje nema sanse da se bilo ko bilo kad selio sa britanskih ostrva ovde kod nas. seoba je od bronzanog doba isla iz cenralne evrope na sve strane, pa i na sever do baltika i onda u britaniju i na jug kod nas.

pogledaj ovoj sajt

http://balkancelts.wordpress.com/

Poslednja izmena:
...преостали део Боја бива асимилован од стране Дачана и Маркомана. Популција доживљава експанзију у Децибеловој Дакији...

Конкретно, који је историчар ово написао?

... сеоба Срба ка Бечу и Чешкој у IV веку (Ђорђе Јанковић)...

Волео бих да знам: Одакле су се Срби у IV веку одселили ка Бечу и Чешкој? Где о томе пише Ђорђе Јанковић?

Poslednja izmena:
Конкретно, који је историчар ово написао?

Волео бих да знам: Одакле су се Срби у IV веку одселили ка Бечу и Чешкој? Где о томе пише Ђорђе Јанковић?

Постављао сам линкове, нађи и прочитај. Нисам ти ја студент да можеш да се иживљаваш.
Када постављам радове ти их исмеваш, а сада питаш где пише.
И ово је записао један историчар.
"Остало је записано да су Боји, племе које је живјело на простору данашње Чешке и Аустрије напустило своју земљу послије сукоба са Римљанима и Дачанима и отишло у источном правцу. "
Ја бих додао и југозападне Мађарске и нису сви отишли.
"Boii on the Danube
Contrary to the interpretation of the classical writers, the Pannonian Boii attested in later sources are not simply the remnants of those who had fled from Italy, but rather another division of the tribe, which had settled there much earlier. The burial rites of the Italian Boii show many similarities with contemporary Bohemia, such as inhumation, which was uncommon with the other Cisalpine Gauls, or the absence of the typically western Celtic torcs.[12] This makes it much more likely that the Cisalpine Boii had actually originated from Bohemia rather than the other way round.[13] Having migrated to Italy from north of the Alps, some of the defeated Celts simply moved back to their kinsfolk.[note 2]
The Pannonian Boii are mentioned again in the late 2nd century BC when they repelled the Cimbri and Teutones (Strabo VII, 2, 2). Later on, they attacked the city of Noreia (in modern Austria) shortly before a group of Boii (32,000 according to Julius Caesar - the number is probably an exaggeration) joined the Helvetii in their attempt to settle in western Gaul. After the Helvetian defeat at Bibracte, the influential Aedui tribe allowed the Boii survivors to settle on their territory, where they occupied the oppidum of Gorgobina. Although attacked by Vercingetorix during one phase of the war, they supported him with two thousand troops at the battle of Alesia (Caes. Bell. Gall., VII, 75).
Again, other parts of the Boii had remained closer to their traditional home, and settled in the Slovak and Hungarian lowlands by the Danube and the Mura, with a centre at Bratislava. Around 60 BC they clashed with the rising power of the Dacians under their king Burebista and were defeated. When the Romans finally conquered Pannonia in 8 AD, the Boii seem not to have opposed them. Their former territory was now called deserta Boiorum (deserta meaning 'empty or sparsely populated lands').[14] However, the Boii had not been exterminated: There was a civitas Boiorum et Azaliorum (the Azalii being a neighbouring tribe) which was under the jurisdiction of a prefect of the Danube shore (praefectus ripae Danuvii).[15] This civitas, a common Roman administrative term designating both a city and the tribal district around it, was later adjoined to the city of Carnuntum."

Poslednja izmena:
Постављао сам линкове, нађи и прочитај. Нисам ти ја студент да можеш да се иживљаваш.

То сам и очекивао. Све си сам измислио, па сад не можеш да наведеш непостојеће референце. А и оно што прочиташ негде често погрешно разумеш. Па добро, настави ти да измишљаш, али немој да замајаваш друге.

Poslednja izmena:
То сам и очекивао. Све си сам измислио, па сад не можеш да наведеш непостојеће референце. А и оно што прочиташ негде често погрешно разумеш. Па добро, настави ти да измишљаш, али немој да замајаваш друге.

Какав човек, колико си ми само времена појео.
Нашао сам ти за Чешку.
"Pre svega uz pomoć prepoznatljive grnčarije, a zatim iz načina građenja utvrđenja, vrste korišćenih staništa itd., zaključeno je da se Srbi iz predela oko Beča u rimskom Noriku i oko ušća Morave, raseljavaju prema Labi (Di­e Slawen: sl. 5-6, 28). "
Сад се покриј по ушима и ћути, не бламирај се више.

Poslednja izmena:
Какав човек, колико си ми само времена појео.
Нашао сам ти за Чешку.
"Pre svega uz pomoć prepoznatljive grnčarije, a zatim iz načina građenja utvrđenja, vrste korišćenih staništa itd., zaključeno je da se Srbi iz predela oko Beča u rimskom Noriku i oko ušća Morave, raseljavaju prema Labi (Di­e Slawen: sl. 5-6, 28). "

Oko ovih stvari sam imao prepirke sa mnogim forumašima. Doduše ni ovaj doktor sa Stenforda ne kaže pravu istinu nego uopštava stvari.

Čovečanstvo je sve neinteligentnije?
Izvor: B92

Genetičar prestižnog univerziteta Stenford objavio je pomalo iznenađujuće rezultate istraživanja koji pokazuju da "kolektivna inteligencija modernog čoveka" nije na putu progresa, već da već neko vreme opada.

Istraživanje doktora Džeralda Krebtrija pod nazivom "Naš krhki intelekt", objavljeno u dva dela, pokazuje i da se stvari neće značajnije poboljšati sve dok nauko dodatno ne napreduje.

On smatra da naši geni uz moderni tehnološki razvoj utiču na to da čovečanstvo postaje "sve gluplje", a to objašnjava činjenicom da su mutacije uticale na dobar deo oko 5.000 gena koje je označio osnovom ljudske inteligencije. Zbog toga je, kako navodi, moderan čovek manje bistar od svojih predaka.

Oko ovih stvari sam imao prepirke sa mnogim forumašima. Doduše ni ovaj doktor sa Stenforda ne kaže pravu istinu nego uopštava stvari.

Čovečanstvo je sve neinteligentnije?
Izvor: B92
Ништа ново није открио, само је оно, што многи свакодневно посматрају, пренео у писмену форму. ;)

To je tacno, secam se kad je pre par godina bio survivor, oni debili nisu tri dana mogli da upale vatru sa ocilom i kremenom koji varnici ko brusilica, onda je dosao neki domorodac i upalio vatru za minut sa dva komada bambusa :D :D

А онда је домородац сео за рачунар и написао програм за слање свемирске летелице на Сатурн! А и ти из Survivor-a су ти оличење интелигенције, кад кажеш "интелигентан" прво помислиш на њих.

Није ваљда да ово стварно мислиш? Нема човек појма, лупета глупости! Ни психолози немају појма шта је интелигенција, а још мање знају ти генетичари.

Заиста нема везе то што каже. Сећам се, када сам на студијама први пут видео рачунар, како сам кружио око њега и размишљао шта да му радим. А моје дете је имало годину дана када је сама укључивала рачунар, ишла на youtube и налазила песмице и цртане филмове. А нико јој ништа посебно није показивао, чак сам се трудио да сакријем како се то ради, да је не заразим тиме. Али, само је гледала шта ми радимо и све сама сконтала.

Немојте да вас неко лаже. Ја радим са изузетно паметном децом (омладином), врхунским талентима. Без сумње су интелигентнији од нас. Информације (сваке врсте) су им много доступније и све су паметнији.

Ту се првенствено мисли на поједине типове интелигентних операција а не на општу интелигенцију. Људи су имали истрениран мозак за неке операције а за неке нису. Логично је да су боље владали геометријом математичари у доба Питагоре него што данас владају они који користе рачунаре. Мозак се једноставно прилагођава ситуацији јер му је то начин функционисања.

Лично ја имам тај проблем да спорије пишем оловком јер сам се буквално одвикао од писања услед коришћења рачунара (у току дугог низа година). На исту фору су људи у антици имали боље развијен осећај за неке ствари које су им практично биле потребне. Главна реч у томе свему је АДАПТАЦИЈА.

Ако неко тврди да је интелигенција опште популације пре 2000 година била већа него данас, ја му мирне душе могу рећи да лаже. На крају крајева, Kyrios је правилно приметио да ни психолози добро не знају шта је то интелигенција. Оно што се ради на МЕНСА тестовима је само делић интелигенције и своди се на тзв. математичку и логичку интелигенцију. Задњеих 20-ак година је уведен и појам емоционалне интелигенције која је у суштини важнија за успешно функционисање човека у друштву и за степен његове самореализације него "МЕНСА" интелигенција. Доказано је да човек са мањим IQ али са већим степеном емоционалног интелекта може у животу да постигне боље резултате него човек са обрнутим квалитетима.

Ја сам уверен да су људи пре 2000 година били зрелији по питању емоционалне интелигенције него што су то данас али све то остаје на нивоу теорије пошто за сада не поседујемо могућност да то и емпиријски потврдимо.

Ту се првенствено мисли на поједине типове интелигентних операција а не на општу интелигенцију. Људи су имали истрениран мозак за неке операције а за неке нису. Логично је да су боље владали геометријом математичари у доба Питагоре него што данас владају они који користе рачунаре. Мозак се једноставно прилагођава ситуацији јер му је то начин функционисања.

Лично ја имам тај проблем да спорије пишем оловком јер сам се буквално одвикао од писања услед коришћења рачунара (у току дугог низа година). На исту фору су људи у антици имали боље развијен осећај за неке ствари које су им практично биле потребне. Главна реч у томе свему је АДАПТАЦИЈА.

Ако неко тврди да је интелигенција опште популације пре 2000 година била већа него данас, ја му мирне душе могу рећи да лаже. На крају крајева, Kyrios је правилно приметио да ни психолози добро не знају шта је то интелигенција. Оно што се ради на МЕНСА тестовима је само делић интелигенције и своди се на тзв. математичку и логичку интелигенцију. Задњеих 20-ак година је уведен и појам емоционалне интелигенције која је у суштини важнија за успешно функционисање човека у друштву и за степен његове самореализације него "МЕНСА" интелигенција. Доказано је да човек са мањим IQ али са већим степеном емоционалног интелекта може у животу да постигне боље резултате него човек са обрнутим квалитетима.

Ја сам уверен да су људи пре 2000 година били зрелији по питању емоционалне интелигенције него што су то данас али све то остаје на нивоу теорије пошто за сада не поседујемо могућност да то и емпиријски потврдимо.

Добро, слажем се са већим делом овог што си написао. Сматрам да још увек нико није способан да на адекватан начин квантификује интелигенцију. Могу да схватим психологе који то покушавају да ураде, људи покушавају да развију своју струку. О МЕНСИ немам неко добро мишљење јер апсолутно сви које знам и знам да су се учланили у МЕНСУ су прилично скромне интелигенције, вероватно су се тамо учланили да лече комплексе. О томе колике су наше моћи да квантификујемо и измеримо интелигенцију сведочи и случај једног од последњих свестраних научника, француског математичара и физичара Анри Поенкареа. Елем, Поенкаре је већ био бесмртник, члан Француске Академије Наука, када је некоме пало на памет да му мере интелигенцију. И када су "измерили", установили су да са таквим резултатима не би могао да се упише ни у основну школу. Толико о мерењу интелигенције.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back