Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne možeš da mi daš ni jedan argumet za prvu tezu, ali smatraš da ih za drugu tezu ima menje.
Šta je manje od ništa? Ova matematka baš napreduje.

Ne mogu da ti objasnim zašto I-423 "nije bio tu zadnjih 4-5 hiljada godina" jer nisam siguran da je bio i pre toga. Valjda je logično da se prvo ustanovi da li je uopšte bio pre toga, pa da se onda razgovara da li je, i kako, eventualno nestao. Ovo što ti tražiš mi liči na ono da optuženi treba da dokaže da nije kriv.

ali konkretno što se tiče i same Neretvanske Krajine, zar ti misliš da su to bili slaveni ?? samo činjenica da su neretljani bili IZVRSNI GUSARI obara bilo kakvu tezu o gluposti d su to bili slaveni, koji pojma nemaju ni o plivanju, a kamoli o brodogradnji kojoj su očito bili ovi vješti...

Kad već umeš ovako da lupetaš, da vidimo šta znaš o nekim stvarima koje su stvar opšte kulture. Reci mi ko je osvojio najveći broj medalja na svetskim i evropskim prvenstvima i olimpijskim igrama u najtežem sportu na vodi - vaterpolu za muškarce? Ili se oni samo drže za loptu da se ne udave, pa tako ušetaju u gol! Može biti :think:

jesil ti nepismen ili ćorav, iza navoda rečenice o Bosni ima TAČKA, a onda počinje DRUGA rečenica koja se odnosi samo na Duklju, jadan ne bio, i to što se navodi odnosi se samo na nju, a NE na Bosnu.
Naravno da srpska država KASNIJE, pod Nemanjićima se širi i na područje Zete i da je u njihovoj vlasti, ali POČETNO nije bila naseljena srbima, jednako kao i Zahumlje !! jadan ne bio

Nesto mi se cini da si preskocio da citiras i Paganiju medju SAMO one teritorije koje su naselili Srbi. A upravo je to jedno od podrucja gde su ziveli ti "starosedelacki" gusari.
Bezobrazan si koliko si tezak i nije te sramota da falsifikujes na ocigled svih drugih lazes u oci.

Samo te malo hebucka to sto teritorije koje su upravo nabrojane imaju najvecu koncentraciju I2a1. Samo potvrdjuje ono sto je vise puta kazano da su najveci izrodi Srba koji su naselili Balkan pokatoliceni i poislamljeni Srbi.

Ja razumem da nije lako biti poturicom ali ipak imaj malo respekta prema sebi i ne lazi tamo gde to nije potrebno.

ali konkretno što se tiče i same Neretvanske Krajine, zar ti misliš da su to bili slaveni ?? samo činjenica da su neretljani bili IZVRSNI GUSARI obara bilo kakvu tezu o gluposti d su to bili slaveni, koji pojma nemaju ni o plivanju, a kamoli o brodogradnji kojoj su očito bili ovi vješti

Evo malo da se obrazuješ:

slavicboats.jpg

slavicboat.jpg

The main type of vessel the Narentines used was the Slavic Sagena (Latin: Sagitta, meaning arrow) from the beginning of the 9th century, a variation of the Scandinavian Viking Drakkar. It was a long, relatively shallow vessel that was specific for its high speed with a slender body, a sharp bow and a mast. It was manned by 40 crewmembers that were at the same time professional fighters. Other than this type of vessel, the Pagans used the Kondura; a ship similar to the Sagena, but a lot smaller, with a crew of 20 members.

De Administrando Imperio details how the Slavs built monoxyla that they sold to Vikings in Kiev. These ships were then used against the Byzantine Empire during the Rus'–Byzantine Wars of the 9th and 10th centuries. They used dugouts to attack Constantinople and to withdraw into their lands with bewildering speed and mobility. Hence, the name of Δρομίται ("people on the run") applied to the Rus in some Byzantine sources. The monoxyla were often accompanied by larger galleys, that served as command and control centres. Each Slavic dugout could hold from 40 to 70 warriors.
The Cossacks of the Zaporozhian Host were also renowned for their artful use of dugouts, which issued from the Dnieper to raid the shores of the Black Sea in the 16th and 17th centuries. Using small, shallow-draft, and highly maneuverable galleys known as chaiky, they moved swiftly across the Black Sea. According to the Cossacks' own records, these vessels, carrying a 50 to 70 man crew, could reach the coast of Anatolia from the mouth of the Dnieper River in forty hours.

I još

Puck 2 - a Slavic longship

PS. Ako imaš problema sa prevodom sa engleskog, obrati se Battlecat-u, ja ću biti nešto zauzet večeras.

Ja majko mila opet one gluposti od Bana Kulina...dokle više???

Nema stvarno smisla, pojavi se jedan bošnjački ekstremni nacionalista, ja mu razbijem iluzije i pobjegne kao glavom bez obzira sa foruma i onda opet jedan iznova, ponavljajući iste zablude svog prethodnika...
Nema više smisla stvarno. Zašto ljudi za promjenu ostave Wikipediju i internet, i vrate se starim dobrim knjigama, radi učenja objektivnih naučno-utvrđenih činjenica???

Nema stvarno smisla, pojavi se jedan bošnjački ekstremni nacionalista, ja mu razbijem iluzije i pobjegne kao glavom bez obzira sa foruma i onda opet jedan iznova, ponavljajući iste zablude svog prethodnika...
Nema više smisla stvarno. Zašto ljudi za promjenu ostave Wikipediju i internet, i vrate se starim dobrim knjigama, radi učenja objektivnih naučno-utvrđenih činjenica???

Wikipedija i internet su daleko objektivniji od starih dobrih knjiga.

1. Wikipedija i internet poseduju svežije novootkrivene informacije, dokaze i činjenice za razliku od starih dobrih knjiga koje su zatočene u određenom vremenu.
2. Za svaku pravu istinu potrebno je više subjektivnih izvora tj. istina je uvek negde između.

Wikipedija i internet su daleko objektivniji od starih dobrih knjiga.

1. Wikipedija i internet poseduju svežije novootkrivene informacije, dokaze i činjenice za razliku od starih dobrih knjiga koje su zatočene u određenom vremenu.
2. Za svaku pravu istinu potrebno je više subjektivnih izvora tj. istina je uvek negde između.

Takođe je u isto vrijeme najbolje mjesto za širenje dezinformacija i građenje jedne vrste treš-upućenosti, prepune zabluda i smeća neviđenih razmjera, toliko da čovjek više ne zna što raditi od silnoga lupetanja replikovanjem gluposti koje je pokupio na internetu.

Internet treba znati i kako koristiti...

Ovaj je specijani slucaj :hahaha:
Ovome sve cinjenice i saznanja koji postoje ne mogu pomoci da promeni plocu.

Ali neka... da nije jare, bilo bi prilicno dosadno ovde

Pa i ko čita wikipediu može da dođe do verodostojnih informacija. Treba samo da čita do kraja, do spiska referenci, a onda treba da pronađe te izvore i tamo proveri da li sve baš tako kako je napisano na wikipediai.

Pa i ko čita wikipediu može da dođe do verodostojnih informacija. Treba samo da čita do kraja, do spiska referenci, a onda treba da pronađe te izvore i tamo proveri da li sve baš tako kako je napisano na wikipediai.

Ma problem je to što niko ne dođe dotle...kao kada nešto kada ja pišem, baš se iznerviram što niko fusnote ni ne pročita...

@Ban Kulin

Nema razloga da pisemo na engleskom jer vec ionako pise i vidi se o cemu se radi. Imas Hrvat i Srbe u tim podrucijima koja su navedena, onda za Duklju et cetera et cetera. Zapravo da si dalje obratio paznju u tekstu nakon sto kaze " However, as we shall soon see, this may be an artificial issue", pominje da su ustvari ceo taj deo Jugoslavije prethodno naselili Sloveni koji su bili isti ljudi i da su Srbi i Hrvati druga generacija migracija koji su napravili svoje uticaje u podrucujima koje pominje.

Znaci ako nisu Srbi i Hrvati, onda su oni drugi sloveni tebi mrski ... E sad izaberi jednu od tri opcije :D

Sada svi kukate k'o mala deca kada vas je Dr BoSSnjo povaljao po podu snagom svojih neoborivih argumenata.

Mislim... ne da ste razvaljeni nego.....
Nije sala igrati se sa bosanskom naukom

:hahaha:
ajmo malo konkretizovat vaše nebuloze, pokušat ću u par rečenica da napišem tvoju POSTAVKU genetičko-historijskih događaja

1. za vrijeme ledenog doba I2a ljetuje na obalama suženog Jadrana
2.poslije prestanka odlaze sjeverno, gdje se vremenom dijele na nekoliko podgrupa, za nas najvažnija podjela na I2a1b N i S
3. provalom slavena krajem 6. i početkom 7.vijeka na Balkan svo starosjedilačko stanovništvo je NESTALO, ***** li ga, vjerovatno je neki NLO došao po njih
4. Balkan, područje nekadašnje ex-YU je totalno PRAZNO
5.početkom 7.vijeka srbi doseljavaju na Balkna i DONOSE I2a1b din S, i šire ga sve do onih oblasti u kojima je danas dominantan, tj. u Dalmaciju, Hercegovinu, Bosnu koja je dakle bila PUSTA, bez stanovništva sve do dolaska srba
6. tako da danas, gdje god je dominantna I2a1b to su ustvari ti tada doseljeni srbi, samo su vremenom zaboravili j.ebiga da su srbi, u međuvremenu naučili i pisat i pričat latinski, kako se inače pisalo i pričalo u primorskim gradovima sve do u kasni srednji vijek
jesam li šta pogriješio ???

inače, može li mi neko objasniti kako to današnji srbi u Bosni pričaju IJEkavicom, za razliku od, ko biva braće u srbiji,
šta se desilo, da li su kada su doseljevali i prešli Drinu, zaboravili preko noći EKAvicu, šta li,
može li mi neki stručnjak pojasniti taj fenomen :dontunderstand:

Meni to uopste nije logicno, cak se i protivi zakonima logike. Ako su bili ili Germani ili Gali/Kelti , kako ih izvori krste, u oba slucaja su bili kentumovci. Nije mi jasno o kakvom istocnom i zapadnom R1a govoris ovde? Po gotovo celoj teritoriji R1a je rasprostranjen satem.

Ko je ziveo u danasnju Nemacku pre dolaska R1b ? Ziveo (verovatno) zapadni R1a Z284 ili njegov deda (sa jos drugim grupama I2, G2a...). Tokari su R1a a govorili kentum jezik ako se ne varam. Jermeni su (stari) R1b, govore satem. Siptari govore satem nemaju R1a (osim slovenskog).

Kad sam prvi put video kartu raspodele R1b-R1a u Evropi, zakljucak mi je bio R1b = kentum, R1a = satem, i jednim i drugima tata R1 je govorio proto-(indo)evropski. Medjutim, R1a i R1b imali totalno odvojene sudbine, odvojili se pre 25000 godina, i spajaju se u Evropi, negde pre 4500 godina. To su 20000 godina, da li mogao narod, koji je imao nomadski nacin zivota, koji je migrirao desetine hiljada kilometra, u kontakti sa raznim drugim naorodima, da sacuva jezik ? mislim da nije bilo moguce.

Svakako, starost proto indoevropskog jezika se svrstava u neolitiku (izmedju -7500 i -4500 godina), sto je pre dolaska R1b, i sad pitanje, ko je mogao biti nosilac tog jezika ? Meni je najlogicnije da bude R1a, u sklopu corded ware kulture (koja de siri od Rajne do Kaspijskog mora), ta istocna struja ce se spustiti do indije, zapadna ce biti unistena od R1b, ali mix kakav takav ce stvoriti Hallstat.

ajmo malo konkretizovat vaše nebuloze, pokušat ću u par rečenica da napišem tvoju POSTAVKU genetičko-historijskih događaja

2.poslije prestanka odlaze sjeverno, gdje se vremenom dijele na nekoliko podgrupa, za nas najvažnija podjela na I2a1b N i S
3. provalom slavena krajem 6. i početkom 7.vijeka na Balkan svo starosjedilačko stanovništvo je NESTALO, ***** li ga, vjerovatno je neki NLO došao po njih
5.početkom 7.vijeka srbi doseljavaju na Balkna i DONOSE I2a1b din S, i šire ga sve do onih oblasti u kojima je danas dominantan, tj. u Dalmaciju, Hercegovinu, Bosnu koja je dakle bila PUSTA, bez stanovništva sve do dolaska srba
6. tako da danas, gdje god je dominantna I2a1b to su ustvari ti tada doseljeni srbi, samo su vremenom zaboravili j.ebiga da su srbi, u međuvremenu naučili i pisat i pričat latinski, kako se inače pisalo i pričalo u primorskim gradovima sve do u kasni srednji vijek

inače, može li mi neko objasniti kako to današnji srbi u Bosni pričaju IJEkavicom, za razliku od, ko biva braće u srbiji,
šta se desilo, da li su kada su doseljevali i prešli Drinu, zaboravili preko noći EKAvicu, šta li,

1. nemam pojma
2.nemam pojma
3. nije nestalo zato imas druge halpogrupe u nekim procentima i to ne malim, od 10% pa do preko 50%
4.. nije prazno ali su neki regioni bili prazniji , lepo pise da su Avari rastavili kamen s'kamenom u tom regionu. zato su tu i naseljeni a ne u Rimu naprimer :)
5. pogledaj pod 3. i pod 4.
6. tacno,kao sto su naucili da pisu Cirilicu,tamo su Latinicu.jer nisu doneli neko svoje pismo ni monoteisticku religiju,a i u zapadnim krajevima su vise bili pod pritiskom tadasnjih velikih sila i teze su odrzavali neke svoje vladavine za razliku na istoku,sve do dolaska turaka.

Objasni mi kako to da danas americkih indijanaca u USA ima samo 5% ? kako to , nije ih valjda odneo neki NLO ?

jednostavno kada dolazi do seoba anroda,dolazi do velike navale stanovnistva i oduzima se sve. svaka dobra njiva ,svaki izvor, svaka dozvola za trgovinu.
pogledaj Kosovo i Metohiju. da nema UN i da niko ne reaguje,koliko dana bi trebalo siptarima da skroz 100 % ociste teritoriju ? ne mislim godina i decenija vekova, NEGO DANA !.
veliki natalitet je bio onda,cim mu zafali njiva za sina on ode sa knezom i isutira u dupe bivseg vlasnika koji mu nije sunarodnik,cudan je ovo ono..
zamisli jednostavno tadasnje odnose medju ljudima ?

Drugo je kad dodje samo vladajuca klika,ili vojska koja oce da "muze kravu " , to ti je sa Turcima,Bugarima(proto-bugarima),Madjarima ( cudno svi su slicnog porekla ). njima treba domicilno stanovnistvo,kao sto je trebalo i RImljanima. Slovenima to nije trebalo, kao ni Germanima.kao ni kod naseljavanja amerike.tamo de su im trebali da sade duvan,beru banane sta god. tamo je stanovnistvo ostalo.
imas toliko primera da je smesno da pitas tako nesto.

3. nije nestalo zato imas druge halpogrupe u nekim procentima i to ne malim, od 10% pa do preko 50%
koje ??
i kako ti znaš koja je bila starosjedilačk a koja došljačka, tj. reci mi stručnjak koja je od njih bila koja

4.. nije prazno ali su neki regioni bili prazniji , lepo pise da su Avari rastavili kamen s'kamenom u tom regionu. zato su tu i naseljeni a ne u Rimu naprimer :)
po tvvjoj glupoj logici tu bi trebali biti sve Huni, jer i oni su sve razjebali prije avara
to što neka vojska protutnji nekim područjem ništa ne znači, stanovništvo se skloni i kasnije vrati, znači kad je hitler protutnjao srbijom tamo su došli njemci i srbe je odvuko NLO ..sve na osnovu tvoje glupe logike s emože zaključiti
dakle avari su držali samo područje Bosne i U NJEMU nisu činili stanovništvo, nego vladajuću i vojnu kastu kojoj je bilo podložno domaće stanvoništvo, baš onako kako se desilo sa mađarima kad su došli u Panoniju i zatekli domaće slavensko stanvoništvo

6. tacno,kao sto su naucili da pisu Cirilicu,tamo su Latinicu.
halo, jdan ne bio, ja te pitam ZA LATINSKI JEZIK I PISMO, a ne za latinicu, jadan ne bio

Objasni mi kako to da danas americkih indijanaca u USA ima samo 5% ? kako to , nije ih valjda odneo neki NLO ?
moglo bi se naći sličnosti, ali si pobrkao procente
upravo onoliko balkanskih indijanaca je ostalo koliko danas ima I2a a došlja amerikanaca koliko je R1a

Jedini nacin na koji bilo ko moze da uspori slovenstvo I2a-din je da bude bolji od Nordvetda i Verenica. Da da nove podatke o varijaciji i starosti I2a-din-a. Ostalo se svodi na rekla kazala, i svakako je van GG teme. Ima svako pravo da usporava GG i njene nove cinjenice, ali do dan danas, na ovom forumu, niko nije prineo nijedan naucni dokaz u oblasti genetike koji bi oborio danasnje GG podatke, ili koji bi u okviru GG oborio slovenstvo I2a-din na Balkanu.
Najlakse je prebaciti temu u druge oblasti i iskljuciti se od dokaza GG, u drugim oblastima je svakome dopusteno mastanje do mile volje, i zato se to desava i ovde cesto.

Svakako, dok se neko ne seti da testira skelete iz raznih pronadjenih arheoloskih nalazista, pogotovo na Balkanu, ostace vise mesta za mastanje.

Poslednja izmena:
Jedini nacin na koji bilo ko moze da uspori slovenstvo I2a-din je da bude bolji od Nordvetda i Verenica. Da da nove podatke o varijaciji i starosti I2a-din-a. Ostalo se svodi na rekla kazala, i svakako je van GG teme. Ima svako pravo da usporava GG i njene nove cinjenice, ali do dan danas, na ovom forumu, niko nije prineo nijedan naucni dokaz u oblasti genetike koji bi oborio danasnje GG podatke, ili koji bi u okviru GG oborio slovenstvo I2a-din na Balkanu.
Najlakse je prebaciti temu u druge oblasti i iskljuciti se od dokaza GG, u drugim oblastima je svakome dopusteno mastanje do mile volje, i zato se to desava i ovde cesto.

Svakako, dok se neko ne seti da testira skelete iz raznih pronadjenih arheoloskih nalazista, pogotovo na Balkanu, ostace vise mesta za mastanje.
NOTORNA je glupost proglašavat I2a slavenskom, pa čitaj jadan Kljosova, koji tvrdi da je slavenska a koja druga do R1a, smiješ li NEGIRAT Kljosova,
eventulano, može se pričati o SLAVENIZIRANJU I2a koje se moglo desiti još gore negdje "iza Karpata" kada je ta manjina I2a jednostavno u masi Slavena sa R1a bila slavenizirana, pa kao takva, se vratila među genetičku braću na Balkan, ali ovaj put kao Slaveni, ali u jezičkom smislu, a koji je bio presudan za tadašnje etničko prepoznavanje grupa, ali sa zadržanom svojom genetičkom različitom vlaškom starosjedilačkom pripadnošću I2a
zar su Moldavci i Rumuni slaveni
dakle, ono što se moglo desiti je da se jedan ogranak I2a "tamo gore" našao "zarobljen" u MASI slavena i slavenizirian, prvenstveno dakle jezički
a drugi ogranak I2a koji nije bio na tom prostoru gdje su većina bili slaveni, je ostao to što jeste a to su današnji moldavci i rumuni

Poslednja izmena:
Ban Kulin

Napokon da i od tebe procitam nesto pametno ))) Pa da ti objasnim u cemu je fora mada znam unapred da od toga nema nikakve koristi.

Logicno bi bilo da je tako. Za sada mozemo samo da pretpostavimo da je tako.

Sto zbog pomeranja divljaci pewma severu, sto zbog potiskivanja od strane drugih naroda, iz sadasnjih podataka mozemo da sudimo da su otisli na sever. Ove haplogrupe koje si nabrojo su po recima strucnih ljudi nastale pre 2500 odnosno 2000 godina.

Nije u potpunosti nestalo ali je dobro istrebljeno. Tamo gde je ostalo vise E1b i J2b, tamo je po svoj prilici ostalo i vise doslovenskog stanovnistva.

Jug Srbije, znatno povisen E1b i J2b, Duklja, Istra... R1b.

Nije Bosna bila pusta ali je bila OPUSTOSENA. Prvo klali Rimljani, zatim Goti pa onda Avari... Zar bi Romeji bili toliko glupi da zovu nekoga na vec naseljene teritorije? Zasto bi im trebali neki nepismeni varvari na njihovim zemljama?

Naucili su oni koji su se, recimo, spustili u Dubrovnik ali samo ako su morali zbog posla. Oni koji su ziveli samo par kilometara dalje nikada ga nisu znali ni beknuti.

Kada budes razumeo da su granice koje je postavio AVNOJ vestacke i kada budes razumeo da se narodi prostiru mimo granica, onda ce ti biti jasnije zasto i kako. Imas isto tako dosta Hrvata koji u svom govoru imju mnogo ekavskih reci. BTW uprincipu, Rusi su stokavci i ijekavci mada nikada nisu bili Rimljani :D

Dobro, napredujemo, priznajemo da je bilo I2a din iza Karpata, i da su bili deo Slovenske migracije na Balkanu, ipak moramo objasniti kako ima vise nosioca danas I2a iza Karpata nego na Balkanu.

E sad jos kad bi se pogledale varijacije, mozda bi razumeli da je I2a din iza Karpata stari od onog na Balkanu ? Ajd malo truda, mozes, mozes.

Tako je

Mozda su I2a-Din postali "Sloveni" tek malo pre stvaranja kulturalnog okvira poznatog pod tim imenom ali je neosporiva cinjenica da su nosioci I2a1 doziveli svoju ekspanziju u vremenu ekspanzije Slovena. Mogu reci mirne duse: onaj koji misli suprotno ili pojma nema ili namerno laze.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back