Da, ko o čemu, Kljosov o R1a i Arijevcima. Prije 6000 godina jedva da se može govoriti o Indoevropljanima, a kamoli o Slovenima, Germanima, Srbima. Prva arheološki dokazana indoevropska kultura na tlu Balkana je Vučedolska kultura iz 3000 godine pne. Pored genetike postoji čitav niz nauka koje se bave porijeklom određenih naroda, a to su: arheologija, lingvistika, antropologija i sl. Sve te nauke biohemičar Kljosov naravno ne uzima u obzir. U njegovom prostom koordinatnom sistemu postoji samo TMRCA određenih haplotipova i tako otprilike prati migracije populacija. Samo multidisciplinaran pristup može dati ispravne odgovore. Nažalost, takvih multidisciplinaraca nema puno, i upravo tako ove bombastične priče prolaze u kojima se otkrivaju neki čudni psihološki arhetipovi. Nastoji se dokazati što starija ukorijenjenost na tlu Evrope (ista priča i kod Primorca i kod Kljosova), Arijevci i Germani i dalje ostaju nedosanjan ideal, i što je najkomičnije i najtragičnije u isti mah povezuju se populacije od prije 10000 godina sa današnjim narodima uz obavezan uslov da u tih 10000 godina nisu micale sa prostora na kome su sada (ovo govorim i za srpske i hrvatske autohtoniste, na kvazibošnjake neću ni da trošim riječi), a događaji od prije samo nekoliko godina pokazuju da se populacije veoma pokretljive i da se etnička slika mijenja u toku samo jedne godinena jednom određenom prostoru.
Povezati Arijevce, Lepenski Vir, Indiju, Slovene, Vinču i ne znam ti šta sve ne sa jednom haplogrupom i sve to proglasiti drevnom slovenskom civilizacijom je krajnji diletantizam. Baš me zanima kada bi Kljosov objavio bar jedan rad o biohemiji u kome bi sebi dopustio ovakava proizvoljna tumačenja, koliko bi još dugo opstao kao profesor na Harvardu. Moram priznati da je Nordtvedt, iako se takođe kao i Kljosov bavi genetikom iz hobija, ipak daleko obazriviji u svojim opservacijama.
Sve me ovo podsjeti na onu priču sa Trojom u Gabeli iz osamdesetih kada je meksički "arheolog" tvrdio da ima nepobitne dokaze da je Troja u Hercegovini, čak objavio i knjigu o tome sa tobožnjim dokazima. U tadašnjim senzancionalizmu sklonim sarajevskim medijima dočekali su ga kao veliku zvijezdu, a u Zagrebu su za to vrijeme skupili vodeće stručnjake iz raznih oblasti kojih se Salinas Prajs dotakao u svojoj knizi o Troji i objavili fenomenalnu knjižicu pod naslovom "Troja i ako je steći". U toj knjižici su stavku stavku po stavku razbucali Salinasovu teoriju i pokazali diletantizam pisca u mjeri da su pokazali autorovo nepoznavanje elementarnih znanja iz istorije, lingvistike, grčkog jezika...
Nažalost, genetika kao mlada nauka, ne do kraja definisana, je plodno tlo upravo za ovakve polufabrikate...
Slažem se da je Vučedol ključ, ali bih bio malu oprezniji kod donošenja zaključaka.
Prvo Kljusuv, u rom famoznom radu, koji ne mogu da pronađem, pominje dve metode za proračun starosti, i ta novija metoda daje mlađe rezultate. A, takođe, kada ide u tako daleku prošlost ponekad napiše +-500godina (tačnost)
Za Vučedol je dokazano pre 5000g, s tim što ne znači da se neće naći neki ostatak koji je nešto stariji. A i moralo je proći izvesno vreme od kada su stigli, napravili kontakt sa ostatcima stare kulture i formirali novu.
Meni je ova karta sasvim OK, ali bi sve trebalo pomeriti jedno 4-5000 godina bliže sadašnjosti (ili barem starije dogadjaje).Sve ovo imas nacrtano na onoj karti migracija R1a. Ni meni nije jasno kako u Anadoliji imamo 8000+ a na Balkanu 12000 godina (na toj karti).
Bojim se da je malo nategao rezultate da bi R1a povezao sa Vinčom. Mada je citat onoga što je rekao OK "Али пре пет хиљада година оба главна протословенска племена живела су у Европи, укључујући Балкан."
Po meni je realnije da je prvi talas srušio Viinču, da su produžuli ka severu, i to su Protoskiti nosioci nomadskih kultura. Drugi talas je Vučedol i to je Protoslovenska kultura. Dajle na severu, je Baden Vendi? (zapadni Sloveni)
Takođe ne bih zanemario Nestorov rodoslov, o potiskivanju Slovena od strane Rimljana. Po tome bi ono što nalazimo na Karpatima u orginali bilo u podunavlju.
Tema ovog foruma mi je izuzetno interesantna. Već neko vreme pratim šta pišete, ali nisam hteo da se uključujem u diskusiju dok nisam pročitao svih 217 strana na ovom forumu, i još puno van toga.
Pitanje porekla Slovena, posebno južnih Slovena, a pre svega Srba, me je oduvek privlačilo. Moram da priznam da sam ranije bio veliki protivnik teorije o doseljavanju južnih Slovena na Balkan u 7. veku. Činilo mi se (a to donekle i danas mislim) da nešto u toj teoriji debelo ne štima. Ako stari Grci za Tračane kažu da su najbrojniji narod na svetu posle Indusa, kako to da je taj najbrojniji narod relativno brzo nestao bez traga. Bio sam pobornik teorije da smo na Balkanu od pamtiveka, i da i ako je bilo neke seobe u 7. veku, da su doseljenici došli tamo gde su već dugo vremena bili pripadnici vrlo srodnog naroda. U to sam postao još sigurniji kada sam saznao da se Srbi genetski prilično razlikuju od istočnih i zapadnih Slovena. Međutim, na osnovu informacija do kojih sam kasnije došao na raznim sajtovima, uključujući i ovaj forum, shvatio sam ne samo da je teorija čiji sam protivnik bio ipak predstavlja jedan mogući scenario (mada ne i jedini mogući), već je u ovom trenutku i najprihvatljivija.
Meni je ovo tumačenje Porfirogenita, najrealnije.
http://new.chronologia.org/volume5_im/tab/f03b.jpg
Poslednja izmena: