GDE da kupim...

Ja sam par puta pravila fondan po Minjinom receptu i bila sam zadovoljna. Međutim, ja imam malo posla, pa se dešavalo da napravim fondan, a on mi ne treba po pola godine. :sad2: Da ne bih došla u situaciju da mi stoji tako dugo, kupim gum pastu +, jer svejedno ima dug rok trajanja, a ne mora posebno da se čuva, i taj problem sam rešila tako.

Dalje. Jednom sam probala da napravim crveni fondan po tom sistemu da boju ( milkomovu u prahu crvenu ) dodam u te tečne sastojke. Dobila sam savršeno crven fondan, ali se toliko krunio, da je bio neupotrebljiv, te sam ga bacila. Potvrdilo se da ( mene ) jeftinije izađe skuplje, uvek. :) Finansijski, o živcima... ne želim da se sećam.

Treće. Milkomovom crvenom u prahu sam bojila gum pastu + za dve torte ( obe su u mom albumu ) i oba puta se obojilo savršeno, uz ne naročit napor. Tako da bez obzira što je fondan upola jeftiniji iz domaće radinosti, ne bih ga više pravila ni pod tačkom razno.

Dokle god mi je kg torte, u čiju cenu ulazi i fondan, ( u ovom slučaju gum pasta + ) košta više od kg fondana koji kupim, neću ga praviti. Malo manje para ostane meni, ali zato moji živci ostanu nedirnuti, a to je neprocenjivo.:D

Poslednja izmena:
ja upravo iz tog razloga sto se kruni ne pravim vise fondan po minjinom receptu vec sam nasla drugi sa bonbonskim sirupom negde sam napisala recept evo ga
evo mog recepta za fondan masu:
3 kesice zelatina (dr. oetker) preliti sa 125 ml vode i pustiti da nabubri posle par min otopiti zelatin na pari i dodati 250 ml bonbonskog (glikoznog) sirupa kojeg inace ima u puratosu u zemunu kad se sve to rastopi dodati 4 kasicice biljne masti ja licno koristim palminu mast i skloniti sa vatre pa zatim dodati i 2 kasike glicerina (kupuje se u apoteci) kad se ta smesa prohladi zamesiti je sa 2 kg prah secera po mogucnosti C secer u prahu nekako je najfinije mleven ostaviti pola sata i mozete ga odmah upotrebiti ako vam ne treba odmah stavite ga u kesu pa u dobro zatvorenu kanticu.Jedna napomena u zavisnosti od vlaznosti vazdiha nekad vam treba malo manje a nekad vise secera same procenite kolika vam je tvrdoca fondana

bez obzira koliko dugo stoji nege se kruniti niti stvrdnuti naravno ako je u dobro zatvorenoj kesi i dosta je elastican i koliko znam i gospodja branka ga pravi po ovom receptu a svi dobro znamo kakve su njene torte po meni ne postoje lepse

palminu mast uzmem iz obliznje pekare jer se ona koristi za pravljenje posnog bureka a u principu nije je tesko naci cini mi se i da je dijamant proizvodi vazno je da ne stavis margarin jer neces dobiti belu boju bonbonski sirup nasrucujem iz puratosa u zemunu kante od 6 kg i stvarno sam zadovoljna fondanom mozes da ga razvlacih koliko hoces i apsolutno mi nikad nije pukao ili ovlazio ili krunio

ima i kod rake ali mi je cini mi se natasa tiruriru rekla da ke kanta od 20 kg pa ako imas mesta gde da je drzis cini mi se da je on povoljniji u puratosu je nesto manje od 300 din kg a pre samo 4 meseca je bio 180 dizu cene ko nenormalni

Palmino ulje iliti mast imas u svim prodavnicama zdrave hrane.
Kada je u cvrstom stanju ona je bele boje, ali brzo se topi, no to nema veze, ona ima svoju svrhu i u cvrstom i u tecnom stanju.
Kod nas u Zr je ima u svim bio shopovima, pa predpostavljam da je ima i kod vas u Bg.

ima u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane,a ja u fondan stavljam margarin i stvarno mislim da je to sto se boje tice macku o rep,uvek sam koristila margarin i nikad mi fondan nije imao onu zuckastu boju,a palmina mast vam je odlicna za friteze jer moze duze da se koristi od svih masnoca na kojima se przi,a i zdravija je,ja sam glukozni sirup donela iz grcke i on je najkvalitetniji,najcistiji i najgusci od svih sa kojima sam radila.

Kad se popnes na Banovo brdo,preko puta crkve imaju neke stepenice koje vode u drugu ulicu i odma je radnja tu sa desne strane,onako neugledno izgleda,1800 din je glukoza kanta od 25 kg,biljna mast je 140 kg.

ulica se zove visoka i odmah prva kuca sa desne strane kad se spustis niz stepenice,izlog je oblepljen papirom,ponesi spisak sta ti treba jer umeju da budu guzve rade od pola 7 do tri popodne,subotom do 12 nedeljom ne rade

Мислим да сам у продавници "здраве хране" на Скадарлијској пијаци, кад сам тражила кандирану кору поморанџе, видела бонбонски сируп у малим паковањима.

Ako neko zna gde mogu da kupim ovkvu spravicu, bila bih mu veoma zahvalna. Ja sam istu takvu kupila mojoj mami i jednoj prijateljici pre mnogoooo godina na poklon. Ne znam sta mi bi da ne kupim i sebi. Sjajna spravica. Melje fantasticno. Naravno nije za vece kolicine, ali za obicnu svakodnevnu kucnu upotrebu je ekstra.
moulinex cx3.jpg

neka nasa prijateljica je nas nekoliko koji zivimo u sirem centru snabdela puterom. Kod nje na Novom Beogradu, u blokoivma ima po nekim radnjicama. Ona nije ni znala da postoji problem u snabdevanju puterom

Back