Trikovi da prepoznate lažni med

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
395.900
688z387_med.jpg

Med je rangiran kao treća najfalsifikovanija hrana na svetu. Veliki brendovi često prodaju med kao „lokalni”, kada je u stvari iz druge zemlje ili mešavina
iz mnogo različitih zemalja.Nekoliko pčelarskih trikova kako da razlikujete pravi od lažnog meda, koje, na žalost, možete probati tek kada med donesete kući.

Kristalizacija
Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristaliziraje livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gde i koliko dugo stoji.

Med na hlebu
Namažite med na suvi hleb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hleb zato što sadrži dosta vode.

Mehur u tegli
Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

Med u vodi
Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalepljen za kašiku i tegliće dse do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima
Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrevanje u mikrotalasnoj
Kašiku meda stavite u posudu i zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Test sa papirnim ubrusom
Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema.

Kristalizacija
Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristaliziraje livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gde i koliko dugo stoji.

Med na hlebu
Namažite med na suvi hleb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hleb zato što sadrži dosta vode.

Mehur u tegli
Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

Med u vodi
Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalepljen za kašiku i tegliće dse do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima
Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrevanje u mikrotalasnoj
Kašiku meda stavite u posudu i zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Test sa papirnim ubrusom
Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema.
Prije par dana slusam pcelara na tv da su falsifikatori meda udavrsili rad da vise ni labaratorijski nalazi ne mogu da registruju da ,,med" nije pravi.Sad da li je to istina ne znam.

Legendarna Cmana iz Krnjeva, čovek jednom godišnje uđe u sve supermarkete i prodavnice, pokupuje po jedan med iz ponude, pošalje na analizu a rezultate prosledi novinarima :mrgreen:

Inače jedna jedina košnica godišnje daje od 20-50 kila meda. Sa 10 košnica možete da imate i do pola tone ovog zlata 🤩

1000010210.jpg

Ja sam ga kupovala u rinfuzu, uzmeš po malo od nekoliko vrsta pa vidim koji mi se najviše dopada.
Ima jedna radnja samo med i pčelarske proizvode prodaju, na početku Ustaničke kad prodješ ispod prolaza iz Južnog bulevara, ne znam sada tačno cene ali sam uzimala po 200gr od 2-3 vrste i nisam bankrotirala, a negde mislim da bar imaju inspekciju i da moraju da budu najmanji prevaranti.

Tamo sam kupovala i Polen, ona zrnca, uveče bih u čašu vode stavila kašičicu meda i kašičicu polena, ujutro samo dodam malo limuna mada nije obavezno i ni prošle ni pretprošle godine celu zimu ni kijavicu nisam dobila, a u svakodnevnom sam kontaktu sa gomilom ljudi.
Sad da li je zbog te medecine, pojma nemam ali je na psihu bar delovalo :np:

Zima na pragu, moraću ovih dana da prošetam do njih.
Džaba uputstva kako prepoznati pravi med kad kupimo hermetički zatvorenu teglu i tek kod kuće vidimo da li je lažnjak.
Ovaj što kupujem, nisam testirala, nije mi ni palo na pamet.

Back