Fridrih Niče

Exaybachay

Gost
Poruka
4.333
sad me podseti, valjda je neko bio postavio fotku ničeta...on je, među poznanicima, važio za pitomog, dobroćudnog, uvek nasmejanog i blagonaklonog čikicu, fizički dosta nejak...potpuna suprotnost onom burnom duhu i oluji koja je izbijala iz njegovih razmišljanja .....

Verovatno si mislio na mene ... ja sam je postavio na temi volja za moc ... fotka sa onom sabljetinom ... neko mi je rekao da je niche u stvari charobnjak iz oza ,huche i halache a kada sklonis zavesu ... ostane upravo taj nejaki blagonakloni chikica

Exaybachay

Gost
Poruka
4.333
Da,koska je bacena,a ja pseto ! Nije mi poznato da se Nice ubio. Nije mi poznato i da je "nistak i praznogovornik". Malo mi je poznato da je Judzin Rouz ziveo,imao srecu da u Americi,dekadentnoj,nadje spas u pravoslavlju. Tek,zivotom koji je ziveo pre toga-tesko da bi Niceu mogao sta zameriti ! U odnosu na njega,pre nego sto je usao u Rusku pravoslavnu crkvu,nesto mi Nice izgleda kao svetac! O zivotu Sv.Serafima,Rouza,verovatno znas bolje od mene.Ali,recepcija Nicea u to vreme u Americi (SAD) je,kao i danas,nazalost,mnogo,mnogo,ispod evropske,a ja se usudjujem da kazem,i ispod srpske!
Olako sudis,olako! To nije u skladu sa PRAVOSLAVLJEM .
I,samo da primetim,Nice je,poput mene,voleo svetlost,sunce,[ more...sirinu !Ko shvati dobro Nicea,razumece da je on u stvari kritikovao institucije! Tako i u religiji.Doduse,radili su to i drugi,kao,recimo Kjerkegor,ali ne znam zasto je Nice zasluzan da svi njega napadaju?! A on je bas ziveo asketski,narocito u odnosu na Judzina Rouza,koji je propagirao Nicea,ne poznavajuci ga,uz flasu.A,posle,opet,ga je napadao kao najveceg nihilistu! Doduse,i Dostojevskog,Balzaka...etc.
I,na kraju,da primetim,sto nije vezano za tebe-otkud to da Nicea,coveka koji je uocio nihilizam,i kritikovao,nazivaju nihilistom.Inace,Nice je potpuno bezopasan ! On je samo bio kriticar,istina,genijalan,ali on nije ponudio resenja.Jedan drugi covek je to uradio,ali to vec izlazi iz okvira ovog posta.
I,eto,retko mi se desi da ne citiram,ali,pseto trci na kosku.

Niche je za sebe otvoreno govorio da je antihrist,(izmedju ostalog i da je okovao Kajafu z:lol:) dok je kjerkegor ipak bio kolko tolko smireniji,zato je manje napadan...

Ubili smo Boga,ti i ja ...

U potpisu - Kontra Wagner

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Niche je za sebe otvoreno govorio da je antihrist,(izmedju ostalog i da je okovao Kajafu z:lol:) dok je kjerkegor ipak bio kolko tolko smireniji,zato je manje napadan...

Ubili smo Boga,ti i ja ...

U potpisu - Kontra Wagner

Mozda je to tako.Ali,smemo li da se,iduci za Niceom,zapitamo da nije,opet mozda,i Bog ubio nas?! Secam se da se Nice mnogo zalio na usamljenost,na to sto ga niko ne razume.U svom stilu je i napisao:"Jer za poboznog coveka jos nema usamljenosti - to otkrice ucinili smo tek mi bezboznici."
Neko od filozofa je vec primetio da je Nice ziveo u srednjem veku,on bi osnovao jak religiozni red ! Poput,racimo,Lutera. Nice je,inace,sav u kontroverzijama,pa ga je tesko pravilno tumaciti.I jedan Hajdeger je zapao u te probleme,a sta reci o nama,obicnim smrtnicima.
A,sto se tice Kjerkegora,verujem da ti je poznato kako je,posten,uleteo da brani jednog drugog coveka,a posle bas nagrabusio.Toliko da su ga na ulici i deca zadirkivala.Ali,mislio sam,to je bilo drugo vreme. I ljudi. Sve mi se nesto cini da gresim. I uvek se secam Adorna,koji je,razocaran,rekao,da "posle Ausvica..."
Mislim,svet je kao napredovao,ali ko moze da kaze da nece biti Ausvica?
Umoran sam vise od tih misli.Odoh na pivo. Ziveli !

faraonn

Elita
Poruka
17.830
...nase vrednovanje svijeta ne zavisi vise , bar ne neposredno , kao kod Nicea , od opozicije Uzvisenog i Niskog... onda nastavlja Bart sa uvodjenjem 'zadovoljstva u textu'. Veoma cudno i navodi Bart Niceova razmisljanja o dozivanju boga u svoje polje i samim tim ga razgolititi...kao i ero-emocionalnim rascjepima , kad se razmislja samo onda kad je kraj , tako i Nice postavlja sebe prema Gore u poziciji nenalazaca ili kad se priblizio ,- otisao je od nas i platio 'stari dug filosofiji '...

Exaybachay

Gost
Poruka
4.333
Obicaj i lepota - Neka se u korist obicaja ne precuti da kod svakog onog ko mu se potcinjava potpuno,svom dusom i od pocetka,zakrzljavaju organi napada i odbrane - telesni i duhovni : to jest on biva sve lepsi ! Jer,vezbanje tih organa i njima odgovarajuceg misljenja jeste ono sto ruznocu odrzava i cini je vecom.Zato je stari pavijan ruzniji nego mladji,a mlada zenka pavijana je coveku najslicnija:dakle,ona je najlepsa. - Neka se na osnovu toga izvuce zakljucak o poreklu zenske lepote!

Niche,Zora 25

Prosjake bi trebalo ukloniti,nerviramo se i kada im dajemo i kada im ne dajemo ...

Niche,Zora ne znam koji odeljak

Ovaj covek nikada nije dosadan,hihi ...

gost 10000

Veoma poznat
Poruka
10.858
manje poznat citat, ali mnogo simpatican:

"Ja sam cistokrvni poljski plemic, bez ijedne kaplje lose krvi, a pogotovo bez nemacke krvi."

sto daje zanimljiv smisao u kobinaciji sa sledecim:

"ja sam, najverovatnije, vise nemac od svih danasnjih nemaca, prosto gradjana nemackog rajha. moze biti vrlo lako da sam ja - poslednji antipoliticki nemac"

dosad su svi ti izvanredni unapređivači čovečanstva - koji se nazivaju filozofima i koji se sami retko osećaju kao prijatelji mudrosti, pa sebe pre smatraju neprijatnim budalama i opakim pitačima - svoj zadatak, svoj mučni, prisilni, neizbežni zadatak, ali najzad i veličinu svoga zadatka nalazili u tome da budu nemirna savest svog vremena.
(s one strane dobra i zla)

( :
aristokratski humanista u doslovnom smislu...

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.376
Nicea je stvorio Sopenhauer. Obicno se misli da je Nice bio pod njegovim uticajem u ranoj fazi kada je pisao "Rodjenje tragedije" i "Nesavremena razmatranja" a da ga je kasnije odbacio . To nije tacno i Sopenhaurov uticaj vidim i u Rodjenju Tragedije i u poslednjem Niceovom delu Ecce Homo i Dionisovi ditirambi.
Sta je onda Niceova volja za moc ?
Ona je isto sto i Sopenahaurova volja po sebi .

Nice odbacuje volju za zivotom kao metafizicku sustinu svega i na njeno mesto stavlja volju za moc.

Nije medjutim pogodio istinu onaj koji je govorio o "volji za postojanjem" takva volja - i ne postoji. Jer ono sto ne postoji, ne moze hteti a ono sto postoji kako moze imati volje da jos postoji?
Samo gde ima zivota ima i volje ali ne volje za zivotom vec - tako te ucim- volje za moci.
Onaj koji zivi , ceni mnogostosta vise nego sam zivot ali iz same ocene govori volja za moci.
Nice Zaratustra O samoprevladavanju

Sopenhauer takodje kaze da je volja po sebi nezavisna kako od svesti, saznanja, tako i od zivota samog.

Jedna od bitnih tacaka mog ucenja jeste da je pojava jedne volje isto tako malo vezana za pojam zivota kao i za saznanje , i da shodno tome , i neorganska priroda ima volju cije su manifestacije sva njena osnovna svojstva, koja se dalje ne mogu objasniti.
Sopenhauer

Kada smo ovo razjasnili mozemo da prestanemo da u "volji za moci" posmatramo neki odnos jaceg i slabijeg, afirmaciju zivota, politicke igre i slicne banalne stvari. Volja za moc je "izvan ovoga sveta" .... to je nista drugo do transcendentna volja po sebi.

Poslednja izmena:

gost 10000

Veoma poznat
Poruka
10.858
spojio sam teme, da ne rasplinjavamo razgovor na više mesta
niče jeste bio u ranim radovima inspirisan vagneron koliko i šopenhauerom. istina je da je ovog drugog smatrao svojim vaspitačem, i trebalo mu je, kako je sam govorio, preko 10 godina da zaokruži svoje mišljenje o njemu. zapravo, šopenhauerovov uticaj je tamo gde se govori o pesimizmu, lažnom optimizmu, i po samom svom karakteru, niče je to usvojio, da o tome nije govorio šopenhauer, ne bi bilo nastavljanja-na... sam bi niče formulisao istu početnu osnovu. već u Zori piše da smatra šopenhauera površnim, da tako ne sme da se ponaša jedan mislilac, da je njegova strast za saznanjem nedovoljna, da mislilac ne sme da bude u rovu, ušančen, nego da mora da se bori, pa makar i stradao.
obojicu, i vagnera i šopenhauera se oslobađa i svrstava ih u predstavnike evropskog nihilizma.
odatle niče traži izlaz. što se tiče pravih duhovnih preteča ničea, to su su predsokratovski mislioci, posebno heraklit, a sva evropska kultura, posebno hrišćanstvo smatra simbolom neprijateljtva ... što zbog transcendentalnosti, ali prevashodno zbog propagiranog morala - žrtvovanja istinskog životnog principa..i to traje.. ..

osnova sveta je u Volji za moć (nema tu nikakve transcendentalnosti!), a ne besmisleno i besciljno traženje šopenhauerove volje.
smisao čoveka nije u nestajanju, zaboravu nego u punom životu kako propoveda zaratrustra u liku nadčoveka. ničeova filozofija teži obaranju dotadašnjih najviših vrednosti u ime samog života. istina, tu su sami načini, putevi kako ostvariti taj cilj prilično romantičarski, nejasni, ali je poenta u borbi protiv licemernosti, sitnih ambicija sitnih ljudi, malograđanske koristoljubivosti. negde gde ponovno podseća na šopenhauera je u tom prihvatanju tragike, besmislenosti, postojanom izdržavanju u takvom poretku stvari...

Poslednja izmena:

gost 10000

Veoma poznat
Poruka
10.858
čovek ne žudi za srećom; to čini samo englez. ( :
formula moje sreće: jedno Da, jedno Ne, prava linija, cilj…
ako želiš duševni mir i sreću – onda veruj; ako, pak, hoćeš da budeš poklonik istine – onda tragaj

Exaybachay

Gost
Poruka
4.333
čovek ne žudi za srećom; to čini samo englez. ( :
formula moje sreće: jedno Da, jedno Ne, prava linija, cilj…
ako želiš duševni mir i sreću – onda veruj; ako, pak, hoćeš da budeš poklonik istine – onda tragaj

Haha legenda - Sloboda znaci da muski,ratni i pobednicki instikti gospodare nad drugim instiktima,na primer nad instinktima "srece".Oslobodjeni covek,a u jos vecem stepenu oslobodjeni duh,nogama ce gaziti prezrenu vrstu blagostanja,o kojem sanjaju cifte,hriscani,krave,zene,Englezi i drugi demokrati.

...shvatale su slobodu upravo u tom smislu u kojem ja shvatam rec "sloboda" kao nesto sto se ima i nema,sto se hoce,sto se osvaja ...

Poruka
24
Da bi se Nice istinski razumeo, to se ne moze ostvariti na nacin iskljucivo kognitivan.
Svo racionalno poznavanje nauke, filozofije i umetnosti, u razumevanju ovakvog genija, nece vam mnogo koristiti.
Za razumevanje Nicea, potrebno je preci put na koji nas on svojom genijalnoscu poziva.
Kad kazem genijalnost, mislim na jedan toliko komplikovan i dubok intuitivni, emocionalni i kognitivni sistem, kakvom sam se oduvek divio, i ne samo kod Nietzsche-a, vec i kod Hessea, Frojda, Junga i mnogih drugih... koji je sposoban da "vidi,, stvari.. koje drugi ne vide... pored kojih drugi prolaze... koje drugi tesko mogu razumeti... nikako jednostranim pristupom, i pristupom bez licnog iskustva i odgovora na njihov poziv, koji treba da je u isto vreme i vas.
Nije cudo sto mnogo ovakvih ljudi zavrsi u ludnici. To je teret koji se tesko moze podneti.
Nice nije bio psihopata.
Nice nije bio covek bez saosecanja.
Mnogi su ga pogresno razumeli.
Rekao sam zasto.

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Zbog pausalnih ocena da je i zreli Nice pod uticajem Sopenhauera,primenicu rizican metod,koji retko koristim - obilje Niceovih citata. No,kako se neki od ovih Niceovih citata mogu upotrebiti jednako i za neke druge teme ovde,navodim ih,potpuno svestan da rizikujem da budem zamoran,preopsiran i neshvacen.

Dakle Nice kaze:

- " Tragedija je upravo dokaz da Grci nisu bili NIKAKVI pesimisti: Sopenhauer je u tome omasio,kao sto je omasio u svemu." (Ecce homo,Grafos,Bgd.,1985,str.53)

- " Prvi sam video pravu suprotnost - IZOPACENI instinkt koji se s podzemnim osvetoljubljem okrece protiv zivota (hriscanstvo,Sopenhauerova filozofija,u izvesnom smislu vec Platonova filozofija,sav idealizam,kao tipicni oblici)..." ( Isto,str.55)

Govoreci o Nesavremenim razmatranjima,trcem,o " Sopenhaueru kao vaspitacu",Nice kaze da u tom njegovom spisu:

- " ...ne dolazi do reci 'Sopenhauer kao vaspitac',nego njegova suprotnost 'Nice kao vaspitac'." (Isto,str.63)

Ili,
- " Sopenhauer je bio neprijatelj zivota: OTUDA ja za njega samilost vrlina..." (Antihrist,Grafos,Bgd.,str 15,ili fr.7)

Ili,

- " KOLIKO JE SOPNHAUEROVSKI NIHILIZAM JOS UVEK POSLEDICA ONOG ISTOG IDEALA KOJI JE STVORIO HRISCANSKI TEIZAM " (kurziv Niceov,i primedba-velikim slovima su Niceovi kurzivi- Volja za moc,fr.17,ili- Mladost,Zagreb,1988,str.16)

- " Sopenhauerrovo iz temelja krivo razumevanje VOLJE (kao da je zudnja,instinkt,nagon ono BITNO u volji) tipicno je: omalovazavanje vrednosti volje sve do prepoznavanja ." (Isto,fr.84)

- "...Sopenhauer rece 'volja',ali za njegovu filozofiju nista nije karakterteristicnije no da u njoj nema volje..." (Isto,fr.95)

- " U isto to doba shvatio sam da je moj instinkt hteo izaci na suprotno od Sopenhauera : na opravdanje zivota..." (Isto,fr.1005)

Ili,

- " Naime ne potcenjujmo cinjenicu da su Sopenhaueru,koji se prema seksualnosti zbilja odnosio kao prema licnom neprijatelju (ukljucujuci i njeno orudje-zenu,taj 'instrumentum diaboli'),neprijatelji bili POTREBNI,kako bi ostao dobrog raspolozenja..." (Genealogija morala,Grafos,Beograd,1986,str.106,i dalje)

Ili,

- " Filozofi uobicavaju da govore o volji kao da je ona najpoznatija stvar na svetu; zacelo Sopenhauer je dao na znanje da nam je zapravo samo volja poznata,skroz poznata-bez ikakvog oduzimanja i dodavanja. No jednako mi se cini da je Sopenhauer i u tom slucaju jedino uradio ono sto filozofi obicno i rade : preuzeo je staru NARODSKU PREDRASUDU i nju preuvelicao." (S one strane dobra i zla,Grafos,Bgd.,1983,str.26,ili,fr.19. Videti i fr.186,gde Nice kritikuje Sopenhauerovo shvatanje etike i morala,tog "duvaca flaute",kako kaze Nice)

Ili,

- " Sopenhauer govori o LEPOTI s melanholicnim zanosom - na kraju krajeva,zasto?Jer,on u njoj vidi MOST koji vodi dalje...- u lepoti on vidi NEGIRAN polni instinkt. Neobican svetac ! I ako ti neko protivreci,bojim se da ce to biti priroda... Na srecu protivreci mu i jedan filozof.Ne manji autoritet od bozanskog Platona ( tako ga naziva sam Sopenhauer) podrzava drugu tezu? - da svaka lepota pobudjuje NA ZACECE..." (Sumrak idola,Carkanje jednog nesavremenog,fr.22)

Itd.,itd.itd. Dabome da je Nice pisao i povoljno o Sopenhaueru,ali to nikako ne potvrdjuje tezu,narocito da je zreli Nice zastupnik Sopenhauerove filozofije. Ako ovi citati nisu dovoljni da razbiju tu predrasudu,ja vise ne mogu da pomognem.I ovako sam zamorio sebe i druge.
Dakle,

TAKO JE GOVORIO NICE !

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.376
NEREJ
Itd.,itd.itd. Dabome da je Nice pisao i povoljno o Sopenhaueru,ali to nikako ne potvrdjuje tezu,narocito da je zreli Nice zastupnik Sopenhauerove filozofije. Ako ovi citati nisu dovoljni da razbiju tu predrasudu,ja vise ne mogu da pomognem.I ovako sam zamorio sebe i druge.
Dakle,

TAKO JE GOVORIO NICE !

Naravno da nisu dovoljni. :)
Podsecas me na one rasprave religijskih sektasa u kome je glavna tema rasprave "pismo" i sta pise u njemu.
Gde jedan iznosi citate a drugi nalazi protivcitate.
Sada da bi ti dokazao da je Nice odustao od Sopenhauera u ranoj pocetnoj fazi , kako su to napisali par mutitelja vode u svojim "Istorijama filozofije" , to potkrepljujes citatima.

Sopenhauer je svojom filozofijom dosao do fundamenta stvari, tako da svako posle njega u krajnjoj liniji jeste njegov parafrazista, i jasno je da niko to nece da prizna.
Tako da ni ti neces naci Niceove citate drugacije od tih koje si nasao. Ali njegova filozofija govori sasvim drugu pricu.
Nemam nameru da ti sada ovde pokazujem sve ono Sopenhaurovsko kod Nicea jer toga ima na svakom koraku od prvog do poslednjeg njegovog dela
Iznecu ovde samo jednu njegovu misao koju ne mogu da precutim i koja je meni narocito draga jer je zasnovana na Barklijevoj korelativnosti subjekta i objekta koje je Nice bio veoma svestan: A to bi trebalo da pokaze i tebi na cemu je zasnovana njegova filozofija i koliko se on "udaljio" od Sopenhauera.

Intelekt je kroz ogromna vremenska razdoblja proizvodio samo zablude; neke od njih pokazale su se kao korisne i kao one što održavaju vrstu: onaj ko bi na njih naleteo ili ih nasledio borio se za sebe i svoje potomstvo sa većom srećom. Takvi pogrešni principi vere, što su se stalno nasleđivali na primer su ovi: da postoje trajne stvari, da postoje jednake stvari, da postoje materije, tela, da je neka stvar ono kao kakva se pojavljuje, da je naša volja slobodna, da je ono što je za mene dobro dobro i samo po sebi. Tek veoma kasno pojavili su se negatori i sumnjala što se tiče takvih principa — tek veoma kasno pojavila se istina.
Fridrih Nice

Obrati paznju na boldovano.

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
NEREJ

Naravno da nisu dovoljni. :)
Podsecas me na one rasprave religijskih sektasa u kome je glavna tema rasprave "pismo" i sta pise u njemu.
Gde jedan iznosi citate a drugi nalazi protivcitate.
Sada da bi ti dokazao da je Nice odustao od Sopenhauera u ranoj pocetnoj fazi , kako su to napisali par mutitelja vode u svojim "Istorijama filozofije" , to potkrepljujes citatima.

Sopenhauer je svojom filozofijom dosao do fundamenta stvari, tako da svako posle njega u krajnjoj liniji jeste njegov parafrazista, i jasno je da niko to nece da prizna.
Tako da ni ti neces naci Niceove citate drugacije od tih koje si nasao. Ali njegova filozofija govori sasvim drugu pricu.
Nemam nameru da ti sada ovde pokazujem sve ono Sopenhaurovsko kod Nicea jer toga ima na svakom koraku od prvog do poslednjeg njegovog dela
Iznecu ovde samo jednu njegovu misao koju ne mogu da precutim i koja je meni narocito draga jer je zasnovana na Barklijevoj korelativnosti subjekta i objekta koje je Nice bio veoma svestan: A to bi trebalo da pokaze i tebi na cemu je zasnovana njegova filozofija i koliko se on "udaljio" od Sopenhauera.

Obrati paznju na boldovano.

Uh,bre oziman! ja sam sad pijan,ali to ne znaci da me poput patka (Tuznog patka) izbacis iz diskusije! Mislim,bio sam i ja ranije pijan,a ti me otkasis samo tako. Elem,sta si ti sada rekao?! Ja sam isao,kako ti kazes - na izvor.dakle ono sto je Nice (Nietzsche-da se Monti ne naljuti!) rekao. Da ti mastas da budes filozof meni je jasno. Treba da ti bude jasno,kada citiras,kako se to radi. Ja,izgleda,sa svojim primerom,nisam uspeo,moj "filozofe
" da ti objasnim kako se to radi. Mozes ti da glumis ovde svasta, i tzv. "filozofa",a ja ti opet kazem da ti pojma nemas o filozofiji ! Odgovori na ove Niceove citate,odgovori!
Opet,ti pausalno! Ne poznajes ti Nicea ni filozofiju !
Mislim,uzgred,nisam ni procitao ovaj citat Nicea koji si naveo. A.znas zasto? Zato sto ne umes da citiras ! Nauci se kako se to u nauci,filozofiji,radi. Navedi knjigu,izdanje,stranu,a ne samo da guglas (google,ili vec gde ucis filozofiju preko interneta).
I,naravno,cak i ovako pijan,necu da citam tvoje citate koje ne znas kako se citiraju.
Glumi ti filo0zofa ovde,ali ti si za mene smesan,da ne kazem nesto drugo,
Sada sam,veceras,ovde. Hajde,reci mi gde je od ovoga sto sam citirao Nice pogresio?
Ili,gde sam ja Nicea falsifikovao ?!

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.376
Nisam rekao odakle je citat da ne bi umesto na sustinu obratio paznju na ljusku. Pa kada je pisao, pa zasto je pisao, pa gde je pisao. Filzofija je ako nisi znao ZNANJE a ne frljanje citatima i praznim pojmovima.

Ali sve sam ti u vezi Nicea i Sopenhauera objasnio u zadnjem postu. Kada se otreznis bice i tebi jasno. :)

Do tada.... Ziveli !
anniversaire10.gif

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Nisam rekao odakle je citat da ne bi umesto na sustinu obratio paznju na ljusku. Pa kada je pisao, pa zasto je pisao, pa gde je pisao. Filzofija je ako nisi znao ZNANJE a ne frljanje citatima i praznim pojmovima.

Ali sve sam ti u vezi Nicea i Sopenhauera objasnio u zadnjem postu. Kada se otreznis bice i tebi jasno. :)

Do tada.... Ziveli !
anniversaire10.gif

Oziman,ne znam u kojem si to postu objasnio?! Doduse,sada sam ovde,a posle lutam.Mislim,nisam slucajno Nerej. A,to sto se vadis da se otreznim,ne brini se. I pijan sam sposoban. I to nije izgovor,narocito za mene ! Mislim,za razliku od tebe,ja imam mnogo obaveza i tek kada se malo opustim (sto bi u prevodu bilo-popijem,ili nesto slicno,ali,tu nije u pitanju volja,narocito ne ona Sopenhauerova,jer ona ne ukljucuje PRAKSU,dakle IZMENU sveta) volim da ovde navratim.
Jedino ne razumem sto bezis kad popijem.To je moj sram,nije tvoj.
A.i to na kraju.filozofi koji su me ucili,naucili su me i to da pijem ! Mislim,pravi filozofi. I sta mari ? Ziveli i tebi oziman,a zelim ti da se napijas poput mene,sa pravim filozofima! Da li je to sreca,nisam siguran ! Tek,opet bih izabrao isto. A,kako filozofi vole pivo !
Ziveli ! :)

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.376
Nerej
Oziman,ne znam u kojem si to postu objasnio?! Doduse,sada sam ovde,a posle lutam.Mislim,nisam slucajno Nerej. A,to sto se vadis da se otreznim,ne brini se.

Ma ok. :D Evo kada si me lepo zamolio uzecu jedan citat i pokazati ti da gresis:

Filozofi uobicavaju da govore o volji kao da je ona najpoznatija stvar na svetu; zacelo Sopenhauer je dao na znanje da nam je zapravo samo volja poznata,skroz poznata-bez ikakvog oduzimanja i dodavanja. No jednako mi se cini da je Sopenhauer i u tom slucaju jedino uradio ono sto filozofi obicno i rade : preuzeo je staru NARODSKU PREDRASUDU i nju preuvelicao."

To sto si ovo ovde citirao nije nikakav napad na Sopenhaurovu filozofiju volje , vec NIceova smicalica iznesena iz razloga koje sam naveo. Da bi se kako tako ogradio od Sopenhauera i izbegao "titulu" njegovog parafraziste i obicnog tumaca a posto je Sopenhaurov sistem savrsen, bez protivurecnosti, Niceu je ostalo samo da primeni lukavstva tako sto je iz njegovog dela izdvojio cinjenicu da je ono sto nalazimo u sebi, a sto zovemo VOLJA , daleko od potpunog i definitivnog spoznanja stvari po sebi. To je naravano tacno, ali je Nice svesno propustio da iznese ove Sopenhaurove reci u vezi toga :

Ne treba, međutim, zanemariti činjenicu, ja sam je uvek imao u vidu, da ni unutrašnje opažanje, koje mi imamo o svojoj sopstvenoj volji, još nikako ne daje potpuno i adekvatno saznanje stvari po sebi. To bi bio slučaj kada bi to opažanje bilo sasvim neposredno. Ali pošto se ono izvodi tako što volja, otelotvorujući se, stvara sebi i intelekt (radi svojih odnosa sa spoljašnjim svetom) i intelektom sebe u samosvesti (nužnoj suprotnosti spoljašnjem svetu) saznaje kao volju, onda to saznanje stvari po sebi nije potpuno adekvatno. Pre svega, to saznanje je povezano s formom predstave; ono je opažanje i, kao takvo, deli se na subjekt i objekt. Jer, ni u samosvesti ja nije sasvim jednostavno, već se sastoji od saznavaoca (intelekta) i saznatog (volje); intelekt ne biva saznat, a volja ne saznaje, iako se oboje stiču u svest jednog ja. Ali upravo zato to ja nije sa sobom sasvim p r i s n o, nije, tako reći, prozirno, već je neprozirno i stoga samom sebi ostaje zagonetka. Dakle, i u unutrašnjem saznanju još uvek postoji razlika između bivstvovanja-po-sebi njegovog objekta i opažanja tog objekta u saznavalačkom subjektu. Međutim, unutrašnje saznanje je oslobođeno od dveju formi koje pripadaju spoljašnjem saznanju, oslobođeno je, naime, od forme prostora i od forme kauzalitetakoja posreduje u svakom čulnom opažanju. S druge strane, ostaje još forma vremena, kao i forma bivanja saznatim i saznavanja uopšte. Dakle, u tom unutrašnjem saznanju stvar po sebi je, istina, u velikoj meri zbacila svoje velove, ali još se ne pojavljuje sasvim gola
Sopenhauer Svet kao volja i predstava 2

Kao sto vidis radi se o prostoj Niceovoj smicalici. A tako je i sa ostalim napadima.
Nadam se da uvidjas patern? Cilj je otrgnuti se od Sopenhauera i stvoriti sopstveno ime.
To svakako nije posteno od Nicea prema coveku koji ga je stvorio, ali bilo kako bilo rec je o sujeti i niocem drugom.
A onaj ko poznaje Sopenhauera kao sto ga ja poznajem moze videti ovakve Niceove lukavstine. To naravno ne umanjuje Niceovu vrednost u mojim ocima, ali me i ne navodi da ne primetim sopenhaurovsku filozofiju u njegovim delima . Ona se provlaci od prvog do poslednjeg dela.

I opet ti ukazujem na onaj NIceov citat o korelativnosti subjeketa i objekta . To je dovoljno da shvatis sta je osnova njegovog znanja i njegove filozofije.

ps. I DA ! Sto se tice onog tvog 19. fragmneta Nice je na samom kraju pokazao o cemu se tu radi.... "volja po sebi".

Stoga bi trebalo da filozof polaze pravo na ukljucivanje htenja po sebi u vidokrug morala, naime - morala shvacenog kao ucenje o odnosima vlasti , unutar kojih se pojavljuje fenomen zivota"

Obrati paznju. "Htenje po sebi" unutar koga se pojavljuje fenomen zivota. Ili Sopenhaurova Volja po sebi koja je udaljena kako od saznanja tako i od zivota a iz koje se pojavljuje zivot kao odredjen stepen njene objektivacije.

Eto Nice nije mogao da se otrgne od Sopenhauera cak i u fragmentu namenjom njegovom "udaljavanju" od istog.

Poslednja izmena:

NEREJ

Aktivan član
Poruka
1.735
Nerej

Ma ok. :D Evo kada si me lepo zamolio uzecu jedan citat i pokazati ti da gresis:

To sto si ovo ovde citirao nije nikakav napad na Sopenhaurovu filozofiju volje , vec NIceova smicalica iznesena iz razloga koje sam naveo. Da bi se kako tako ogradio od Sopenhauera i izbegao "titulu" njegovog parafraziste i obicnog tumaca a posto je Sopenhaurov sistem savrsen, bez protivurecnosti, Niceu je ostalo samo da primeni lukavstva tako sto je iz njegovog dela izdvojio cinjenicu da je ono sto nalazimo u sebi, a sto zovemo VOLJA , daleko od potpunog i definitivnog spoznanja stvari po sebi. To je naravano tacno, ali je Nice svesno propustio da iznese ove Sopenhaurove reci u vezi toga :

Kao sto vidis radi se o prostoj Niceovoj smicalici. A tako je i sa ostalim napadima.
Nadam se da uvidjas patern? Cilj je otrgnuti se od Sopenhauera i stvoriti sopstveno ime.
To svakako nije posteno od Nicea prema coveku koji ga je stvorio, ali bilo kako bilo rec je o sujeti i niocem drugom.
A onaj ko poznaje Sopenhauera kao sto ga ja poznajem moze videti ovakve Niceove lukavstine. To naravno ne umanjuje Niceovu vrednost u mojim ocima, ali me i ne navodi da ne primetim sopenhaurovsku filozofiju u njegovim delima . Ona se provlaci od prvog do poslednjeg dela.

I opet ti ukazujem na onaj NIceov citat o korelativnosti subjeketa i objekta . To je dovoljno da shvatis sta je osnova njegovog znanja i njegove filozofije.

ps. I DA ! Sto se tice onog tvog 19. fragmneta Nice je na samom kraju pokazao o cemu se tu radi.... "volja po sebi".

Obrati paznju. "Htenje po sebi" unutar koga se pojavljuje fenomen zivota. Ili Sopenhaurova Volja po sebi koja je udaljena kako od saznanja tako i od zivota a iz koje se pojavljuje zivot kao odredjen stepen njene objektivacije.

Eto Nice nije mogao da se otrgne od Sopenhauera cak i u fragmentu namenjom njegovom "udaljavanju" od istog.

Oziman,ti ocigledno ne shvatas sustinu.Ja sa samo citirao Nicea,dakle,postujuci tvoj zahtev da ne budu "mutitelji vode",otisao sam na "izvor",kako ti kazes.
I sta je tu sporno?
Osim sto se ti sada ponasas kao djace,pa kazes Niceova smicalica ?!
I,gle,nestalo mi piva,pa pocinjem da se treznim.Sto nije dobro za mene.
Ali,da te podsetim,ovde je tema o Niceu !
Mislim da nema razloga da kukas kako je Nice neposten prema Sopenhaueru,jer je prosto ucenik prevazisao,nadvisio ucitelja.Mnogo.
Ja sam vec negde (u ovo malo poruka na ovom forumu,obzirom da sam tu skoro godinu i jos pola) napisao da Nice nije moj omiljeni filozof.
Ali,isto tako necu priznati da ne poznajem Nicea. Daleko bolje nego Sopenhauera.Mislim,slabo poznajem Sopenhauera,bas slabo.I to nije sporno.Ti znas Sopenhauera,ja ga ne znam.
Sporno je to sto ti ne poznajes Nicea,a gledas ga iz vizure Sopenhauera !
E,to vec necu da ti dopustim !I,tu je sustina naseg sukoba.
Ti ne mozes da prihvatis cinjenicu da je Nice svoj,i da se njegova filozofija u mnogome razlikuje od Sopenhauerove.
A.ako vec volis filozofiju,valjda ti je poznato da je Nice i danas aktuelan,za razliku od Sopenhauera.
Ima mnogo jos citata koje nisam naveo-a negde je Nice rekao da Sopenhauer pripada,zajedno sa Kantom,vek unazad. Cak je svog tzv. "ucitelja" bacio u XVII vek !
Mislim,nema potrebe da se mucim da i to nadjem.I ovako,na ove citate nisi nista odgovorio.
A,da si pazljivije procitao te citate,onda bi uvideo da je Nice uzdrmao ( najmanje! ) dobar deo tvojih tema.Procitaj,procitaj,pazljivo sta je tu Nice rekao.
Nije samo bitno da je Sopenhauer neprijatelj zivota,vec, da Nice ide suprotno-na opravdanje zivota (Nice kao humanista,anti-nihilista!),o volji ti je vec jasno,samo ima i drugih citata,ali prica on (Nice) i o lepoti (gde je bas dobro zveknuo Sopenhauera uz pomoc Platona,omiljenog filozofa Sopenhauera,a istog neomiljenog Niceu ! )o mrzosu prema zenama,sexu... Ma,valjda je tebi jasno da je Sopenhauer mrzeo sve osim sebe.Uz punu trpezu,kako rece jedan filozof,Sopenhauer je zagovarao samoubistvo.Ali,za druge ,a ne za sebe.
Ali pricamo o Niceu.Opet ti kazem,citiraj kako to rade filozofi. Ili,mozda nemas knjige,pa googlas ? Video si ,od mene valjda,kako se to radi. Inace,kako da znam gde je to Nice rekao?
Doduse,vec sam rekao da je rani Nice pohvalno pisao o Sopenhaueru.Ali ti si rekao da se to odnosi na zrelog Nicea.Ja sam samo upotrebio naucni metod da ti pokazem da ti nisi u pravu!
Hajde me.isto tako naucno demantuj!

oziman

Veoma poznat
Poruka
11.376
Vec sam ti rekao da je Sopenhauer dosao do fundamenta stvari. Sam on je jednom izjavio da posle njega Sfinga moze da propadne u zemlju, jer su svi problemi filozofije reseni. I u tome je potpuno u pravu.

Medjutim sada se javlja problem sta sa filozofima posle njega, jer svi oni mogu biti samo njegovi parafrazisti. Istina je samo jedna, a Sopenhauer je prvi dosao do nje.
Tako da je potpuno jasno o cemu se tu radi kada je Nice u pitanju, a ono sto nije jasno kako odrasli ljudi ne mogu to da vide, vec poput dece misle da eto NIce je bio pod uticajem Sopenhauera u ranoj fazi da bi onda sa delom "Ljudsko, suvise ljudsko" naprasno se odvojio od njega i postao kao "originalni" filozof. Jeste originalan ali originalan parafrazista. I to ne umanjuje njegovu vrednost, a opet ponavljam smesno je sto neko takvu ociglednu "marketinsku" igru u cilju necijeg licnog uzdizanja i filozofskog"odrastanja" prihvata za istinu. Da Sopenhauer na univeriztetima ima ono mesto koje mu pripada a to je sam vrh ... ne bi bilo tako, ali bi onda ljudi mozda i dosli do istine, postali mudri , razmisiljali... a to vladaocima sveta nikako ne odgovara. Tako da je silom na "presto" filozofije podignuto nesto takvo kao Hegel i tamo stoji jos dan danas. A da bi savremena filozofija sa visina na koje su je podigli Kant i Sopenhauer danas spala na smesne rasprave o jeziku. Danasnja filozofija "novog svetskog poretka" jeste "Filozofija jezika". :hahaha:

I,gle,nestalo mi piva,pa pocinjem da se treznim.Sto nije dobro za mene.
Pa nije to problem.
Pravac u pivaru i resena stvar. :)
anniversaire10.gif

Poslednja izmena: