Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нови пнеуматици (18 инча):

Početkom devedesetih su se terali ovakvi pneumatici.
Posle su 18 cola smanjili na 15,ako se ne varam.Razlog je bio ograničenje" sumanutih brzina",smanjenjem mehaničkog gripa bolida. Onda je došla čuvena aerodinamika i za 10 godina dovela do trkanja po "šinama".Svi se sećamo situacija do pre dve-tri godine da bolidi brži i po 2(dve) sekunde po krugu ne mogu da prestignu nikoga,jer je" prljav vazduh" uništavano aerodinamički grip,a mehaničkog je bilo premalo da
se nešto uradi.
Možda sam se malo i nalupetao,jer je ovo sve po sećanju,ali je tu negde.

Početkom devedesetih su se terali ovakvi pneumatici.
Posle su 18 cola smanjili na 15,ako se ne varam.Razlog je bio ograničenje" sumanutih brzina",smanjenjem mehaničkog gripa bolida. Onda je došla čuvena aerodinamika i za 10 godina dovela do trkanja po "šinama".Svi se sećamo situacija do pre dve-tri godine da bolidi brži i po 2(dve) sekunde po krugu ne mogu da prestignu nikoga,jer je" prljav vazduh" uništavano aerodinamički grip,a mehaničkog je bilo premalo da
se nešto uradi.
Možda sam se malo i nalupetao,jer je ovo sve po sećanju,ali je tu negde.

Ако је тако онда евентуално увођење ових пнеуматака 2016. можда донесе промене на боље.

Нови пнеуматици (18 инча):
BsGhSpcIgAEuJYs.jpg
A bre, svi udariste da kritikujete estetiku, onda se svodi samo na pitanje ukusa ali ovakvi točkovi bi trebalo da daju bolju kontrolu upravljanja u krivinama, čak i ja na mom "bolidu" sam primetio ogromnu razliku kada turih niskoprofilne gume...

Hamilton startuje sa 20. mesta jer su morali da mu promene menjač, koliko krugova će mu biti potrebno da dođe među prvih 10? ;)

Koliko si mu fore dao? :)

Bila je ovo zaista uuzbudljiva trka.
Hamiltona bi trebalo deplasirati svaki put za 10 mesta,jer on samo tako ima motiv.Posle bi samo nekako trebalo kompenzovati bodovni manjak.Verujem da bi Whiting smislio "logičanu" odluku,kao i onu danas kod odustajanja Sutila :roll:
Eh,kako je ono bilo nerazumno. Sada ocekujem da do kraja sezone drži isti kriterijum. Ah,da,pa o kakvim sad kriterijumuma i konstantnosti pričam?! Ionako se mnoge odluke donose po nahođenju,kako bi se ispoštovali lobisti u F1, očekivanja domaćina.... Kao da bi Rosbergu SC ugrozio pobedu....
Dakle,Lewis je baš briljirao u većem delu trke.Možda nekad i preko razumne granice,kao u duelu sa Buttonom,ali ipak je to sve bilo ok.
I sam taj duel mi je delovao mnogo više trkački,nego kao neka ishitrenost Hamiltona,ali je sad glupo da insistiram na tome,kad je ona sam to okarakterisao kao sopstvenu grešku uputio gest izvinjeja Buttonu.
Tokom prenosa se debatovalo da li je Alonso trebalo da rizikuje sa strategijom,pa se zaključilo da je to bilo razumno,ali.eto,nije uspelo..Ja se ne bih složio.Ej,pa njemu su 15 krugova pre kraja otkazale gume na kojima je hteo da završi trku.Veliki je to promašaj u proceni.Nije to dva-tri kruga.Ipak,dobro je i prošao na kraju.
Opet je Kimi ispao iz bodova.Vodio je nekoliko šampionskih duela,ali na kraju se sve svelo na sivilo i agoniju.
Što se tiče incidenta na startu(koji je mnogo manje bio za SC od Sutilovog-možda je to i pokolebalo Whitinga u potonjoj odluci da ga ne pusti na stazu),mislim da je Massa bio neoprezan i pored Magnussenovog jurcanja.Naglo ga je sasekao.Gurao je Magnussen,ali je gurao i Massa preko granice.Dobro da je nepovređen. "Vožnja" naglavačke je opasna po život uz sve mere bezbednosti.
Na kraju,postolje je pripalo trojici pravih pobednika danas:Rosbergu,jer je povećao prednost,Bottasu jer je nastavio briljirati i Lewisu ,jer je štetu sveo na minimum,demonstrirajući natprosečnu vozačku sposobnost.

I meni je ova trka bila možda najuzbudljivija ove sezone. Svaka čast Hamiltonu na borbenosti ali su i ostali se prilično trudili, Rosberg je bio u kadru prenosa sve zajedno 3 sekunde, odvezao je trku (verovatno) bez greške, ja ga vidim kao ovogodišnjeg šampiona jer i pored sjajnog Hamiltona on ne prepušta ništa slučajnosti. Ovo sa uklanjanjem Sutilovog auta jeste bila velika ludost, ne sećam se slične situacije, a Massinjo, pa on nas je već navikao na sulude havarije još od kada ga je onaj feder strefio u glavu, nekako to njemu postade svakodnevnica, nadam se da će i ishodi biti uvek ovakvi kao danas, Ricciardo se odlično snašao u tom haosu ali je istovremeno i izgubio šansu za bolje pozicije. Bottas se ovakvim trkama ne kandiduje samo za "iznenađenje" sezone već i za nešto više, sve u svemu, nisam ni blizu očekivao ovako uzbudljivu trku, nije mi žao što blejah ispred TV-a ovo popodne...

Још само киша и била би то једна од узбудљивих трка уназад пар сезона.
Ово код Масе није само лоша срећа, он једноставно не уме да избегне инцидент...
Овај Рикарадо вози на шампионском нивоу.
Свака част Хамилтону на тим силним позицијама, али Рикардо је данас у дуелима био без грешке.
Нападао је и узвраћао нападе на местима где је то врло тешко радити и нисам видео да је направио ни најмању грешку.
Чини ми се да смо опет оманули са стратегијом. Алонсо је без проблема пратио Фетелов темпо, и онда су кренули са неком стартегијом коју не разумем...
Ботас смирен, без панике, свака част.

Сад читам да би Шумахер следећег месеца могао да настави лечење кући.
Реагује трептајима ока на питања породице.
Тај опоравак има да траје годинама и питање је до ког нивоа ће успети да се опорави али кад се узме како су прогнозе биле лоше и ово је нешто.

Сад читам да би Шумахер следећег месеца могао да настави лечење кући.
Реагује трептајима ока на питања породице.
Тај опоравак има да траје годинама и питање је до ког нивоа ће успети да се опорави али кад се узме како су прогнозе биле лоше и ово је нешто.

Bitno da legenda i dalje zivi. Danas sam citao da ce 'voziti' kolica uz pomoc govora. Polako, ali sigurno

Ma 55 staza, cirkus nek bude. Posljednje 3 nek nose za prvo mjesto 50 poena. Kad ce umrijeti taj covjek

Formula 1 u Azerbejdžanu od 2016!

Azerbejdžan će od 2016. godine biti domaćin trke u Formuli 1, potvrdili su zvaničnici ove zemlje u petak. Trka će se voziti na stazama glavnog grada Bakua, nadomak obale Kaspijskog mora.
Kako je objavljeno, trka će nositi naziv „Velika nagrada Evrope“. Prethodni domaćini evropskog Gran Prija bili su Nemačka, Španija i Velika Britanija.
Iz Vlade Azerbejdžana kažu da će izgradnja staze uskoro biti završena. Azerbejdžan je trebalo da se nađe u kalendaru Formule 1 već naredne sezone, ali je njegova promocija u najbržen svetskom cirkusu pomerena za godinu dana.
A šta je sa Mongolijom,Nepalom,Kambodžom,Šri Lankom... ???
Kada će te njih da razmatrate :rtfm: Bezveze,jel treba te države da ostanu jedine iz Azije u kojima se neće voziti F1 ???!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back