Fjodor Mihajlovič Dostojevski

• Začetnik teme Začetnik teme zbunjena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Што се Американаца тиче,нисам их пуно читао за ово вријеме.Читао сам само Хемингвеја,односно Старац и море :) Књига је добра,свидјела ми се.Затим сам читао од Фокнера Бука и бес.Једва сам је завршио.Иначе,и када ми се књига не свиђа,никад нећу прекинути читање :)

Што се Американаца тиче,нисам их пуно читао за ово вријеме.Читао сам само Хемингвеја,односно Старац и море :) Књига је добра,свидјела ми се.Затим сам читао од Фокнера Бука и бес.Једва сам је завршио.Иначе,и када ми се књига не свиђа,никад нећу прекинути читање :)
Foknera citaj kad predjes dvajestu godinu. Od Amerikanaca bih ti preporucila Stajnbeka ( Istocno od raja i Plodovi zla).

- - - - - - - - - -

Јао Рајка, уби те доконост.

Mrzi me da pravim kataloge ( ono od A do Sh) za knjige pa sam ovde da te malo maltretiram i ziFciram.

Foknera citaj kad predjes dvajestu godinu. Od Amerikanaca bih ti preporucila Stajnbeka ( Istocno od raja i Plodovi zla).

- - - - - - - - - -

Mrzi me da pravim kataloge ( ono od A do Sh) za knjige pa sam ovde da te malo maltretiram i ziFciram.

Недавно прочитах Штајнбекову "Зиму нашег незадовољства" коју такође препоручујем.

Bas ti hvala na preporuci, ja i ne znam za tu njegovu knjigu.

То је његова посљедња књига. На енглеском "Winter of our discontent" што је стих из неког Шекспировог дјела. Ја сам је читао на руском гдје се преводи као "Зима тревоги нашей". Јако ми се свидјела као и све што сам прочитао од Штајнбека.

Ako bismo tako onda bih mu ja preporucila da cita egipatskog Nobelovca, a ne o manastiru Krka:zcepanje:
Uostalom, on ima samo 17 godina , ide i u skolu, mozda ima i devojku, ne moze on za godinu dana , pa ni za 20 godina da procita ovo sve sto mu ti preporucujes.
A el bi mogla "Velika Remeta,manastir Svetog Dimitrija" jedna lepa monografija???
(Alaj mi uvališe...:roll:)

- - - - - - - - - -

Za pocetak samo "Zloci i kaznu". Rano ti je za ostalo.

De si lafice,baš sam te se setio...Trebala mi fotografija za l.k.-za neku dozvolu za revir ribolovački gde treba da idemo i
naletim na kevine dve slike od pre 2WW...Sve s onim šeširima s perjem i nercom za ruke...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Недавно прочитах Штајнбекову "Зиму нашег незадовољства" коју такође препоручујем.
Ja to čitao pre,valjda trideset godina...Dobra ,emotivna knjiga...I Štajnbek odličan pisac-nešto kao Prust od preko bare...
Kod nas je naslov "Zima mog nezadovoljstva"-ne znam gde su ruje iskopale množinu...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja to čitao pre,valjda trideset godina...Dobra ,emotivna knjiga...I Štajnbek odličan pisac-nešto kao Prust od preko bare...
Kod nas je naslov "Zima mog nezadovoljstva"-ne znam gde su ruje iskopale množinu...:mrgreen:

Jedva sam nasla naslov ( knjige). U Nemackoj pa preveden sa Geld macht Geld:D
Cini mi se da postoji i jedan mnogo dobar film radjen po ovoj noveli i sa originalnim naslovom.
Isus zivi u Rusiji, cita Stajnbeka na ruskom, ja ga opet citam na nemackom, a sve na topiku o Dostojevskom:D

A el bi mogla "Velika Remeta,manastir Svetog Dimitrija" jedna lepa monografija???
(Alaj mi uvališe...:roll:)

- - - - - - - - - -

De si lafice,baš sam te se setio...Trebala mi fotografija za l.k.-za neku dozvolu za revir ribolovački gde treba da idemo i
naletim na kevine dve slike od pre 2WW...Sve s onim šeširima s perjem i nercom za ruke...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Није множина. "Тревога" је у номинативу једнине а "тревоги" у акузативу једнине. "Зима тревоги нашей"

Прије неколико дана сам био на гробу Достојевског (кад се већ о њему прича)

DSCN5813_zpspsrf9cll-1.jpg

Поздрав

Дошао је ред и на Достојевског.Посљедње двије године,током којих непрекидно читам,добијао сам савјете од много људи да сам још премлад за Достојевског и да га нећу моћи схватити.Имам 17 година.Међутим,сада сам чврсто ријешио да почнем читати и њега.Да ли је истина да са 17 година нећу моћи схватити овог писца ? Шта препоручујете од њега ? Знам да ћете ми рећи:"Све од њега је савршено".Можда и јесте,али бих волио прво прочитати нешто што одговара мојим годинама :)

Ja o Dostojevskom nemam lepo misljenje i ovde na forumu je poznato da sam izazvala da mi neko kaze nesto o njemu, a ne samo da se ponavlja da je on "najdublje usao u covekovu dusu". Za mene je on los pisac. Nema ti sta kod njega da shvatis ili ne, jer on samo nabacuje ogromnu kolicinu podataka da se pogubis u njima, a niko nikad nije shvatio to sto je on hteo d akaze, jer nista nije ni rekao, pa onda jednostavno niko ne sme da kaze da je car go. JA smem. Pogledaj moje teme o Dostojevskom mnogo vise ces nauciti, nego da citas njega i gubis vreme. Ako bas hoces da nesto procitas od njega, porcitaj "ZLocin i kaznu", ostale knjige su mu glupe i besmislene, a ja sam od njega procitala mnogo knjiga. Citaj Balzak, Stendala.

- - - - - - - - - -

Jao meni je Dostojevski problem. Sve ukazuje na to da bi trebalo da ga volim, a neće mi ga organizam. Dijalozi su mi neprirodni i čini mi se da su iste ideje nakon njega izražene mnogo puta u mnogo prihvatljivijim formama. Pružiću mu svakako još par šansi, jer možda sam bio nedozreo. Ukoliko ima neka dokona duša, neka napiše šta joj je posebno privlačno kod Dostojevskog, ozbiljno me zanima. Koji je to ključ do lepote Dostojevskog?

Nema tu kljuca, ti si samo iskren i citas normalno knjige. Imas moju temu o njemu i njegovim delima, gde sam ja dala ozbiljnu kritiku.

Ево ти рецепт за слободу у данашњем свету, којем само што нисам прибегао. Купити земљу, орасе и лешнике, мало воћа и поврћа, повући се у неко забаченије место и мирно гледати предстојећу апокалипсу...

Evo još jednog veguna.

Па, кад су направили анкету (на широј популацији, додуше), да се утврди јесу ли уопште у стању литературу примати, један је на питање "белетристика или стручна зоолошка литература?" одговорио "белетристику сам оран д' гутан", другa двојица су на питање о омиљеним ауторима снебивљиво промуцали "па, Вијан" и "знате, сајберпанк, Вилијем Гибон и слично", док је један шаљивџија на питање "читате ли уопште?" само презриво отфркнуо "ма, каки!"

Interesantna je bila komparacija mog sina u srednjoj:"Zločin I kazna su seljoberski roman za Kafkin Preobražaj...":mrgreen:
Naravno da sam morao da se složim I odmah mu uvalim "Četkajući Godoa"Beketa nakon kojeg je rekao da od Ruja neće vise ništa da čita...
Beket mu postao mera stvari...:hahaha:

Back