Z
zbunjena
Gost
Sta je pisac hteo da kaze pricom o velikom inkvizitoru? Nista mi nije jasno,pomagajte!!
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
zbunjena:Sta je pisac hteo da kaze pricom o velikom inkvizitoru? Nista mi nije jasno,pomagajte!!
Лилит:zbunjena:Sta je pisac hteo da kaze pricom o velikom inkvizitoru? Nista mi nije jasno,pomagajte!!
Обећавам да ћу ти одговорити, али тек за неколико дана јер сам тренутно у гужви, а тема није мала.
Поздрав,
Лилит
MA DA:Лилит:zbunjena:Sta je pisac hteo da kaze pricom o velikom inkvizitoru? Nista mi nije jasno,pomagajte!!
Обећавам да ћу ти одговорити, али тек за неколико дана јер сам тренутно у гужви, а тема није мала.
Поздрав,
Лилит
AMBICIOZNA LILIT, BAS IMAS POSLA. A NIJE LAKO ODMAH ODGOVORITI O DOSTOJEVSKOM. MISLIM, DA JE TOMAS MAN U PITANJU, COOL, ODMAH BI TI PROSULA INFORMACIJE.
NISI DAVNO KOMENTARISALA BETINO RAZMISLJANJE.
IZNENADJUJES ME.
PA SETI SE STA JE NAPISALA O ANI K.
BRRRRRRR.![]()
![]()
![]()
![]()
igracina:Hа данашњи дан - 30. октобар
1821. - Рођен је Фјодор Михаилович Достојевски, руски књижевник. Формирао се под утицајем социјалиста-утописта и на Гогољевим књижевним традицијама. Рана дела су му прожета одбраном отуђења људске суштине "понижених и увређених", а инсиприсана социјалним трагедијама малих људи. Као учесник утопијско-социјалног кружока М. В. Петрашевског, ухапшен је и осуђен најпре на смрт, а потом на десет година изгнанства у Сибир. Дела настала на робији дочаравају тешку трагику људи који своје психолошке кризе решавају убиством или побуном против средине са којом су се сукобили, да би на крају нашли излаз у хришћанском смирењу, кроткости и унутрашњем усавршавању. Дубина психологије, понирање у подсвест, трагање за коренима људске трагике у човеку - главне су карактеристике дела Достојевског и основна преокупација модерног романа, а његов утицај на развитак светске књижевности изванредно је значајан. Дела: "Кротка", "Бедни људи", "Понижени и увређени", "Забелешке из подземља", "Злочин и казна", "Браћа Карамазови", "Зли дуси", "Идиот", Коцкар"...
DeepInMath:igracina:Hа данашњи дан - 30. октобар
1821. - Рођен је Фјодор Михаилович Достојевски, руски књижевник. Формирао се под утицајем социјалиста-утописта и на Гогољевим књижевним традицијама. Рана дела су му прожета одбраном отуђења људске суштине "понижених и увређених", а инсиприсана социјалним трагедијама малих људи. Као учесник утопијско-социјалног кружока М. В. Петрашевског, ухапшен је и осуђен најпре на смрт, а потом на десет година изгнанства у Сибир. Дела настала на робији дочаравају тешку трагику људи који своје психолошке кризе решавају убиством или побуном против средине са којом су се сукобили, да би на крају нашли излаз у хришћанском смирењу, кроткости и унутрашњем усавршавању. Дубина психологије, понирање у подсвест, трагање за коренима људске трагике у човеку - главне су карактеристике дела Достојевског и основна преокупација модерног романа, а његов утицај на развитак светске књижевности изванредно је значајан. Дела: "Кротка", "Бедни људи", "Понижени и увређени", "Забелешке из подземља", "Злочин и казна", "Браћа Карамазови", "Зли дуси", "Идиот", Коцкар"...
u cilju smanjenja opterecenja ovog foruma, sledeci put kad nista ne budes imao da kazes, a zelis da povecas broj svojih postova, udari prazan post. OK?
igracina:DeepInMath:igracina:Hа данашњи дан - 30. октобар
u cilju smanjenja opterecenja ovog foruma, sledeci put kad nista ne budes imao da kazes, a zelis da povecas broj svojih postova, udari prazan post. OK?
Ocigledno da nemas previse pameti.
Nijesam ja htio da povecam broj mojih postova, vec da iskazem moje postovanje prema tom piscu.
Ne znam da li si sad shvatio ?
Obidji malo moje postove, pa ces vidjeti da nijesu sastavljeni od par recenica, vec da je dosta truda ulozeno u njih.
Nije li to prije kritika Rimokatolicke Crkve, nego hriscanstva uopste?mr_pleasure:koliko sam skapirao to je kritika hriscanstva. znaci hrist dolazi na zemlju u jednom od najstrasnijih trenutaka u istoriji hriscanstva, i to verovatno na najgore moguce mesto, u sevilju gde su ljude spaljivali kao jeretike samo zato sto bi neko kome su bili antipaticni rekao da su djavolje sluge. znaci jako je bitno da shvatis istorijsku pozadinu.
tada veliki inkvizitor, zatvara isusa hrista u podrum. inkvizitor je inace u sluzbi vere koju je hrist osnovao. on optuzuje isusa i kaze mu zasto si silazio, nisi nam trebao. dostojevski kritikuje hriscansko ucenje zbog toga sto je ciljeve i nacela postavilo previsoko. ljudska priroda je daleko od savrsenog, ali dostojevski ne svaljuje krivicu na ljude, oni su i onako nesavrseni. zato je i pogresno pred njih postavljati tako visoka nacela. dostojevski kaze"hleba, pa onda trazi dobrocinstva", ljudi su i onako malodusni, a jos i kada zive u ovakvom svetu malo je nerealno od njih traziti da ispune ono sto hriscanstvo propoveda.
valjda sam ti malo pojasnio. a moguce da sam skroz promasio. lilit ce me ispraviti. ona ce najbolje da ti objasni.
ajde pozdrav