Ako bi neko hteo da mi uradi ova 4 zadatka, ostali mogu ja sam, shvaticu kako se rade ... Inace ja za sada veze nemam xD
1.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa elektrona koji se krecu brzinom od 66,2 km/s
2.Kolika je talasna duzina De Broljijevih talasa protona cija je kineticka energija 80 x 10 (na -19)J? Masa protona je 1,6 x 10( na -27) kg.
3.Kolika je energija veze po jednom nukleonu urana (u donjem levom uglu 92) U(235 u gornjem desnom uglu oznake )? Masa atoma ovog izotopa je 235,04393 u. Uzeti da je: m(u donjem desnom uglu stoji malo p )= 1,00728 u, m(u donjem desnom malo m)= 1,00867 u , m(u donjem desnom malo e )= 0,00055 u .....
(E nula= E/A = 7,6 MeV/nukleon )
4Kolika je energija elektrona koji se nalazi u atomu vodonika na nivou energije sa kvantnim brojem n=3?
-------------------------------------------------------
Hvala unapred
1.
Luj De Brolj je dosao na smelu ideju da i korpuskule mogu da se ponasaju kao talasi,a pre toga je Einstein objasnio fotoefekat,za sta je dobio Nobelovu nagradu,tako sto je uzeo da su nosioci EM talasa fotoni,korpuskule,da se svetlost, kada udara na elektrone u provodniku, ponasa kao skup bezmasenih cestica,korpuskula koje prenose impuls,a time i energiju u porcijama,kvantima,tacno odredjenim kolicinama koje zavise samo od talasne duzine,frekvence.Tako je i kod elektrona, za koje se mislilo da su samo korpuskule, osvetljeno i novo svojstvo,a to je svojstvo talas,a.Luj De Broljeva jednacina je lambda=h/p , lambda je pridruzena talasna duzina korpuskuli,p je impuls korpuskule,h je Max Planck-ova konstanta koja ima dimenzije dejstva odnosno momenta impulsa.
brzina elektrona je v
impuls elektrona je p=m*v,m masa elektrona
lambda=h/(m*v)
2.
Kineticka energija protona je Ek=(m*v^2)/2 ako je v<< c,ali ako nije onda je Ek=E-Eo,E je ukupna energija protona,E=(m*c^2)/(1-(v/c)^2)^(1/2),a Eo=m*c^2 je masa mirovanja protona
Kad se izracuna v/c=0,00033,pa se moze uzeti v<<c pa vazi Ek=m*v^2/2
a odatle Ek=1/(2*m)*p^2 =>p=(2*m*Ek)^(1/2)
lambda=h/(2*m*Ek)^(1/2).
3.
Ovde ti treba samo najcuvenija formula fizike E=m*c^2,to je ujedno i energija mirovanja Urana za m masu urana.
Pokazuje se da kada jezgro pocepas na nukleone ispadne da nukleoni u jezgu imaju manju masu nego kad su slobodni.Zapravo stvar je u tome da kada se nukleoni
spajaju u jezgro, jedan deo njihove mase sa pretvara u cistu energiju,energiju veze, koja drzi nukleone na okupu,energija veze se ispoljava u dejstvu jakih nuklearnih sila medju nukleonima.
Da bi nasao kolika energija je otisla na vezivanje nukleona kada od slobonih nukleona "stvaras" jezgro treba uzeti Energiju jezgra Urana (Mu-92*me)*c^2=Evezano (Mu masa urana,me masa elektrona)
i ukupnu energiju slobodnih nukleona (92*mp+(235-92)*mn)*c^2=Eslobodno
Pa je energija veze po nukleonu (Eslobodno-Evezano)/235,235 je broj nukleona.
4.
Iz najprostijeg modela atoma,Borov model,En=-1/(n^2)*13,6 eV ,n je glavni kvantni broj ,u ovom slicaju n=3.