Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Treba mi pomoć sa zadacima evo uslikani: http://imageshack.us/photo/my-images/189/13032011179k.jpg/
e pod zadatku 1. gravitaciono polje sad kako da to spojim sa formulom, ja sam uradio da je: Fg = 8m^2 / r^2/2 ali negde imam zapisano da je Fg = 32m^2/r^2, sad neznam zašto..
Zadatak električno polje 2. sa treba da se izračuna Ea, Eb i gb, gc (g sam stavio da je gama), sad koja razlika između E i g i koje su njihove formule?, za E msm da je ko u kulonovom E=K q/r^2, ako je tako ja sam uradio ovako: Ea = K q/r^2 i Eb = K q/4r^2 a za g neznam..
Zadatak 3. Slična pitanja imam i ko u zadatku 2.
Zadatak 4.Tamo mislim da treba da se izračuna visina, ali to neznam kako.
Zadatak 5. E tu imam električni kondenzator a znam da treba prvo paralelne da izračunam, ali tamo na tom su 3 redna kondenzatora, ovde mi samo objasnite postup, zbunio me malo ovaj zadatak, uradio sam ga ali nisam siguran da je tačan.
Hvala!

1) Pogrešio si, zaboravio si da se kvarira r/2 pa dobijaš r na kvadrat kroz 4, a ne kroz 2.
2) i 3) Koliko kontam, tebi se zapravo traži jačina polja i potencijal. Samo primeni formule za to, to bar možeš naći u knjizi.
4) Mislim da se u zadatku traži izračunavanje potencijala i jačine električnog polja u podnožju visine, ne znam šta si mislio govoreći o računanju visine.
5) Sračunaj zajednički kapacitet redno vezanih kondenzatora. To je kao jedan kondenzator nekog ekvivalentnog kapaciteta. Pa onda taj i ona preostla dva kapaciteta sračunaš koristeći se formulom za tri paralelna kondenzatora.

Moze mala pomoc :D
Da li su ovi zadaci tacno uradjeni:
1. Kolika je zizna daljina i opticka moc sabirnog sociva napravljenog od stakla. Indeks prelamanja je 1,61 a poluprecnici zakrivljenosti 15cm i 20cm.
2. Imaginarni lik u udubljenom ogledalu uvecan je 3 puta. Poluprecnik ogledala je 90 cm. Koliko je rastojanje izmedju predmeta i lika (konstruisati sliku).
3. Poluprecnik krivine ispupcenog ogledala je 60cm, a udaljenost predmeta 10cm. Koliko je udaljen lik i kakav je (konstruisati sliku).
4. Predmet velicine 6 cm nalazi se na udaljenosti 20cm od rasipnog socina zizne daljine 10cm. Odredi velicinu i polozaj lika.

1.
n=1.61
R[SUB]1[/SUB]=15cm=0,15m
R[SUB]2[/SUB]=20cm=0,2m

w=(n-1) (1/R[SUB]1[/SUB] + 1/R[SUB]2[/SUB])
w=(1,61-1) (6,66*5)
w=0,61 * 11,66
w=7,1126 D

f=1/w
f=0,14m

2.
R=90cm
U=3

f=R/2
f=45cm

1/f= - 1/l + 1/p
1/f= - 1/3p + 1/p
1/f= -1+3/3p
1/f= 2/3p
2f=3p
90=3p
p=30cm

U=l/p
3=l/p
3p=l
l=90cm

l+p=120cm

3.
r=60cm
p=10cm

f=r/2
f=30cm

-1/f= - 1/l + 1/p
-1/30 = - 1/l + 1/10
1/l = 1/10 + 1/30
1/l = 4/30
4l=30
l=7,5cm

4.
P=5cm
p=20cm
f=10cm

-1/f= - 1/l + 1/p
1/l = 1/f + 1/p
1/l = 3/20
3l= 20
l= 6,66cm

L/P = l/p
L/6 = 6,66/20
20L= 39, 96
L= 1,998cm

Sad..skoro sam siguran da su zadaci tacni, ako je neko voljan nek provjeri..pomoc mi treba oko 2. i 3. zadatka gdje trebam skicu konstruisati, to ne znam. Pa ako neko zna i oce da crta - hvala mu :D
Ovo mi treba za sutra - pomagajte :( To su samo 2 slicice :D

Poslednja izmena:
Apdejt :D
Detaljnom analizom je utvrdjeno da su 1. 3. i 4. zadaci tacni, ali postoji dvojba u 2:
Da li formula glasi:
1/f= -1/l + 1/p
ili
1/f = 1/l + 1/p ?

+ imam ovde slike ali ne znam da li su tacno nacrtane :(

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...13596_100000368080783_1236107_145673058_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...80255_100000368080783_1236108_907693082_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...80274_100000368080783_1236105_276796728_n.jpg

Ako uradi neko iz Banjaluke ili blize okoline ima veliku cokoladu :D

Израчунати дефект масе и енергију везе језгра B (5-редни број језгра; 11-Масени број језгра). Маса атома B (5;11) је 11,00931u.
Може неко да испише поступак рада овог задатка? Није ми нешто јасно...

Решење је 0,0818u, тј. 1,36*10[SUP]-28[/SUP]kg.

Хвала унапред.

Израчунати дефект масе и енергију везе језгра B (5-редни број језгра; 11-Масени број језгра). Маса атома B (5;11) је 11,00931u.
Може неко да испише поступак рада овог задатка? Није ми нешто јасно...

Решење је 0,0818u, тј. 1,36*10[SUP]-28[/SUP]kg.

Хвала унапред.

Imas jednu formulu koju motas i tebi nije jasno ? :)

Pozdrav,
Imam problem sa jednim zadatkom vezanim za Arhimedov zakon. Profesor nam je pricao pricu kako je Arhimed dosao do tog zakona i dao nam zadatak u kome trebamo odrediti ρ . Dato nam je:
G=1N
G'=0.6N
ρ tecnosti=1000 kg/m3.
Unaprijed hvala :D

Prosta primena Arhimedovog zakona. Razmisli. Van vode težina je mg. U vodi deluje i ona i sila potiska...

Evo imam neke zadatke iz zakone održanja mase,sudari, koje imam, i još neke koje sam uradio:
1. U pitanju je elastični sudar, prvo telo kreće se brzinom V1 mase m ka, drugom telu koje miruje a je mase 2m, izračunaj brzinu prvog i drugog tela.
mV1+2m=m1V1'+m2V2'
V1=(m-2m)V1+3mV2/m1+m2
V2=(2m-m)V2+3mV1/m1+m2
Ovaj sam uradio treba samo sklopiti formulu, ako moze mi neko reci gde sam pogresio i objasniti mi kako.
2.Neelastični sudar, telo mase m kreće se brzinom V1 ka drugom, telo mase 2m kreće sa ka prvom telu brzinom V2.
Ja sam ga uradio:
mV1-2mV2=(m-2m)V
V=mV1-2mV2/m-2m
3.Ovde imam jedan zadtak koji mi treba, kinetička i potencijalna energija.
Telo mase m izbacuje se sa povrišine V=20m/s, koja je visina h=? sa Ek=2/3Ep.
Šta ovde treba da uradim da najdem ukupnu energiju prvo, a onda iz toga visinu?
4. Čamac mase M se kreće brzinom V, i njemu stoji čovek mase m, čovek iskače iz čamca brzinom V1, koja je brzina V2 čamca
(M+m)V-mV1=MV2
V2=(M+m)*Vm/M
Ovaj zadatak 4 rešen baš nerazumem nešto, ako može neko da mi objasni kako se rešava taj zadatak.

Evo imam neke zadatke iz zakone održanja mase,sudari, koje imam, i još neke koje sam uradio:
1. U pitanju je elastični sudar, prvo telo kreće se brzinom V1 mase m ka, drugom telu koje miruje a je mase 2m, izračunaj brzinu prvog i drugog tela.
mV1+2m=m1V1'+m2V2'
V1=(m-2m)V1+3mV2/m1+m2
V2=(2m-m)V2+3mV1/m1+m2
Ovaj sam uradio treba samo sklopiti formulu, ako moze mi neko reci gde sam pogresio i objasniti mi kako.
2.Neelastični sudar, telo mase m kreće se brzinom V1 ka drugom, telo mase 2m kreće sa ka prvom telu brzinom V2.
Ja sam ga uradio:
mV1-2mV2=(m-2m)V
V=mV1-2mV2/m-2m
3.Ovde imam jedan zadtak koji mi treba, kinetička i potencijalna energija.
Telo mase m izbacuje se sa povrišine V=20m/s, koja je visina h=? sa Ek=2/3Ep.
Šta ovde treba da uradim da najdem ukupnu energiju prvo, a onda iz toga visinu?
4. Čamac mase M se kreće brzinom V, i njemu stoji čovek mase m, čovek iskače iz čamca brzinom V1, koja je brzina V2 čamca
(M+m)V-mV1=MV2
V2=(M+m)*Vm/M
Ovaj zadatak 4 rešen baš nerazumem nešto, ako može neko da mi objasni kako se rešava taj zadatak.

3. Iz uslova zadatka Ek=2/3 Ep sledi da je
(m*V^2) /2 = (2/3)* mgh. Sve pomnozis sa 6 i dobijas
3mV^2=4mgh. Odavde sledi da je 3*V^2=4gh ili h= (3*V^2) / (4g). Ili ti preko brojeva : H= (3*20*20 )* (4* 9,81)=30m (pisi 9.81, racunaj 10) :)

Mislim da je ovo tacno :)

Evo jednog zadatka, znam da ce svi pomisliti da je veoma lak, ali zadatak je bio na nekom prijemnom za Oxford ili tako nesto :D

Ide ovako:
Ako se do prodavnice krecete brzinom v=20km/h, kojom brzinom treba da se krecete u povratku da bi srednja brzina na celom putu bila 40km/h?

Znam da su bila ponudjena resenja bila 59 i 60, ali i da brzina mora da bude beskonacno velika ili da nije moguce odrediti, samo sto ne znam resenje. Nastavnici u mojoj skoli nisu sigurni, a idem u Matematicku gimnaziju, ali su zakljucili da je nesto od ova poslednja dva :D Kad budete probali da resite videcete u cemu je problem...

Nemoguće je da se srednja brzina duplira u odnosu na onu koja je bila na prvoj polovini ukupnog puta.

Možemo to demonstrirati vrlo lako. Neka je rastojanje između početne tačke i prodavnice 20 km. Za prvu polovinu puta on utroši 20km/20km/h =1h vremena. Da bi se vratio, on mora preći još 20km, odnosno ukupno 40km. Ako je srednja brzina na putu 40km/h, ukupno vreme provedeno na putu je 40km/40km/h =1h. Toliko smo dobili da se auto kretao u jednom smeru, pa ne ostaje vremena za povratak u suprotnom pravcu.

To se može i uopštiti ako se umeto 20 km za rastojanje uzme s. Potrebno vreme je onda u jednom smeru s/ 20 km/h, a na celom putu 2s/ 40 km/h = s / 20 km/h. Ta vremena su očigledno jednaka, pa istom logikom kao i malo pre, ne ostaje vremena za povratak, što nas vodi do kontradikcije.

Dakle, takva srednja brzina je nemoguća.

Hej :)

Imam jedan zadatak oko kog mi treba pomoc. Profesor mi je to dao za prolaz da uradim kod kuce, a ja nemam blage, pokusavam ga resiti vec 5 dana, ali nikako da dobijem rezultate koje je on rekao da se na kraju dobiju, pa ako bi ste mi izasli u susret da mi ga resis bio bih ti veoma zahvalan.

Ako ne dobijem 2, ondosno ako ne uradim taj zadatak, puko sam :S

Unaprijed hvala
I ako je samo moguce da ako se odlucite da mi izadjete u susret napisite sve postepeno, posto profesor zahteva da vidi sve odakle sam sta dobio, pogotovo od mene sto sam dobio zadatak za 2 .

Jos jednom, hvala unapred.
zadatak:

http://speedy.sh/uyMmZ/Kuglica-mase-m.docx

Kada ti otvorite klikni na ovo: Preuzmite: Kuglica mase m.docx

pozdrav :)

E ljudi znaci litno mi treba pomoc oko dva zadatka

1.Na kotur momenta inercije I, sastavljen iz dva dela poluprecnika R[SUB]1[/SUB] i R[SUB]2[/SUB] , namotane su dve niti. Na kraju jedne niti obesen je teg mase m , a kraj druge niti vuce se silom F tako da se deg podize.Odrediti ugaono ubrzanje kotura.

2.Na kotur momenta inercije 0.42kgm[SUP]2[/SUP] i poluprecnika 10 cm namotana je nit na cijem kraju visi teg mase
1kg.teg se pusti da pada.Za koliko rastojanje on treba da se spusti da bi kotur imao ugaonu brzinu 6,28rad po s?

Unapred Zahvalan

E ljudi znaci litno mi treba pomoc oko dva zadatka

1.Na kotur momenta inercije I, sastavljen iz dva dela poluprecnika R[SUB]1[/SUB] i R[SUB]2[/SUB] , namotane su dve niti. Na kraju jedne niti obesen je teg mase m , a kraj druge niti vuce se silom F tako da se deg podize.Odrediti ugaono ubrzanje kotura.

2.Na kotur momenta inercije 0.42kgm[SUP]2[/SUP] i poluprecnika 10 cm namotana je nit na cijem kraju visi teg mase
1kg.teg se pusti da pada.Za koliko rastojanje on treba da se spusti da bi kotur imao ugaonu brzinu 6,28rad po s?

Unapred Zahvalan

1. Pretpostavljam da su u pitanju dva kotura slepljena po strance. Treba ti samo dobra slika pa zadaci postaju vrlo prosti:

capturecds.jpg

Teg vuče u jednu stranu momentom T[SUB]1[/SUB] = Mg×R[SUB]2[/SUB] = MgR[SUB]2[/SUB](i×j) MgR[SUB]2[/SUB]k, a sila u suprotnu stranu, momentom T[SUB]2[/SUB] = F×R[SUB]1[/SUB] = FR[SUB]1[/SUB](i×-j) =FR[SUB]1[/SUB](-k).

Sad postaviš jednačinu ravnoteže koja glasi:

Iα = T[SUB]1[/SUB]+ T[SUB]2[/SUB]
α = (MgR[SUB]2[/SUB] - FR[SUB]1[/SUB])k/i.

Šta treba znati? Treba znati kako se vektor množi vektorom, odnosno kako se dobija smer rezultantnog momenta. Dobija se pravilom desnog zavrtnja! Drugo treba znati primeniti Njutnovu aksiomu dimmike na kružno kretanje, što je prilično analogno pravolinijskom. Samo nije masa nemo moment inercije i nije sila nego moment.

Drugi zadatak analogno ovom ide, samo nema sile u suprotnu stranu, pa taj deo jednačine otpada. S toga je:
α = MgR / I (k)

pa je ugaonu brzinu veoma lako odrediti iz formule:

ω = 1/2 αt[SUP]2[/SUP]+ ω[SUB]0[/SUB]

Početna ugaona brzina je 0, pa je odavde lako odrediti t na osnovu podataka iz zadatka.

Back