Feminizam - dobra ili loša pojava u društvu?

Ni na kasa nije najgora stvar koja postoji,...samo sam ukazala na težak položaj (verovatno i život) kasirki. Nisu one jedine.
P.S. Lep i ugodan život je imala moja pok.baka, koja nikad nije ni radila, dok je bila poštovana i tretirana u kući kao kraljica.Ja rintam od svoje 22-e godine i daleko sam od lepog i ugodnog života. Nije to ni poenta života, već da bi svi ljudi trebali imati pristojan i dostojanstven život, mirnu starost i zagarantovana prava.
I sad tebi neko moze da da primer njihovih baka koje su dobijale batina od muzeva, maltrerirani od svekrva etc.
Finansijska zavisnost je top razlog za maltretiranje.
Neko bi pre izabrao da radi 12 sati nego da sluzi muza i njegovu porodicu.

Naravno uvek imas i jedne i druge primere.
Moj ideal je videti svekrvu 1 u godinu dana, osim ako nije stara i ako ne moze da brine o sebi.

Ne treba romantizovati nista.

Zato što se živi u zemlji gde medicinsko osoblje, nema ni potrebna sredstva za rad. Rade sa zastarelom opremom iz doba "Hrista",...niko svako otišao trbuhom za kruhom, već zato što žive i rade u nenormalnim uslovima.
ne nego zato sto je ok da plata kasira bude 40-60 iljada, plata dra 80-120
dok su cijene potrosacke korpe jace od onih u neuporedivo bogatijim zemljama, kao i razni nameti i porezi
eto zato
gdje razlika to znamo svi nego nam je izgleda dobro pa cutimo

I sad tebi neko moze da da primer njihovih baka koje su dobijale batina od muzeva, maltrerirani od svekrva etc.

Moj ideal je videti svekrvu 1 u godinu dana, osim ako nije stara i ako ne moze da brine o sebi.

izabrati je kljucna rijec

Batine dobijaju i uspešne, emancipovane , obrazovane i dobro plaćene žene. To nema veze sa društvenim mehanizmima zaštite žena,...jedina prednost je što bi se takva žena , lakše mogla skloniti od nasilnika, bez da se nužno upliće sa glomaznim administracijom ili socijalnim službama.
P.S. Ako nađeš bud.lu, ne vrede ti ni svi "zilioni" ovoga sveta.

Batine dobijaju i uspešne, emancipovane , obrazovane i dobro plaćene žene. To nema veze sa društvenim mehanizmima zaštite žena,...jedina prednost je što bi se takva žena lakše mogla skloniti od nasilnika, bez da se nužno upliće sa glomaznim administracijom ili socijalnim službama.
"jedina prednost" je da ne moras zivjeti cekajuci da te neko ubije jer imas sredstva da odes???
to je "jedina prednost"???

Batine dobijaju i uspešne, emancipovane , obrazovane i dobro plaćene žene. To nema veze sa društvenim mehanizmima zaštite žena,...jedina prednost je što bi se takva žena lakše mogla skloniti od nasilnika, bez da se nužno upliće sa glomaznim administracijom ili socijalnim službama.
Naravno da je apsolutno neuporedivo sa situacijom danas.
Upravo ta materijalna zavisnost je kljucna razlika.
Zene i danas cesto biraju da ostanu uz nasilnika ako to znaci da ne moraju da rade ili idu u podstanare.
A tek kako je bilo tad.

Hipotetički...

kad bi te neko namlatio do pulpe, ne bi ga tužio i ne bi morao u zatvor, jer se borio sredstvom koje si ti odabrao? Sudovi i pravda bi tu bili moderno sredstvo, to otpada

Hipotetički
Je nikog nicim prvi ne napadam to si propustila,takodje ako me neko nalupa onda bih izabrao jace oruzje hladno ili toplo u odbrani ili ravnanju racuna

pa znamo svi sto je tako
sto bi ti i tvoje kolege pustali da ih neko zajebava za 80-100 iljada dinara
pa da ali i u npr. toj industrijski i privredno razvijenoj Nemačkoj je još gore.
imaju stravičan deficit kadrova svih profila.
konkretno medicinara/lekara im fali oko 40%.
sličnu je u Austrji.
pomenuti prijatelj koji je u direktor it sekrora tamo kaže da se čitava odeljanja u bolnicama zatvaraju zbog nedostatka kadra (Salcburg je u pitanju).

pravo pitanje je zašto izumiremo i zašto nas je sve manje, nas, pripadnika zapadne kulture.

Zato što se živi u zemlji gde medicinsko osoblje, nema ni potrebna sredstva za rad. Rade sa zastarelom opremom iz doba "Hrista",...nije baš ni svako otišao "trbuhom za kruhom", već zato što žive i rade u nenormalnim uslovima.
ja ne znam kako je u unutrašnjosti, znam da je u Beogradu opremljenost bolnica prilično dobra. verujem da je tako i u drugim regionalnim centrima. konkretno za NS znam da jeste.
druga stvar je što nas nema dovoljno da opskrbimo potrebe.

pa da ali i u npr. toj industrijski i privredno razvijenoj Nemačkoj je još gore.
imaju stravičan deficit kadrova svih profila.
konkretno medicinara/lekara im fali oko 40%.
sličnu je u Austrji.
pomenuti prijatelj koji je u direktor it sekrora tamo kaže da se čitava odeljanja u bolnicama zatvaraju zbog nedostatka kadra (Salcburg je u pitanju).

pravo pitanje je zašto izumiremo i zašto nas je sve manje, nas, pripadnika zapadne kulture.
Zato što živimo u sistemu, koji je očigledno dugoročno neodrživ.

ja ne znam kako je u unutrašnjosti, znam da je u Beogradu opremljenost bolnica prilično dobra. verujem da je tako i u drugim regionalnim centrima. konkretno za NS znam da jeste.
druga stvar je što nas nema dovoljno da opskrbimo potrebe.
Poseti bilo koju Covid bolnicu po Srbiji,...izgledaju k'o da su jučer bombardovane.

Imaju,...ali šta to vredi ako realnost diktira drugačije i ako su ti ustavom zagantovana prava, "mrtvo slovo" na papiru. Svako ima pravo na život i telesni integritet, pa je opet toliko ubijenih žena i žrtvi porodičnog nasilja.
Radnička prava postoje selektivno, jer se selektivno poštuju i primenjuju.
Baš tako.
Na papiru žene imaju ista prava ali u firmi je u praksi ipak drugačije.
Prvo se gleda da li ima decu, ako ima češće će ići na bolovanja ako nema da li će radjati jer onda ide porodiljsko pa bolovanja ..
Ako se porodica ne može uskladiti sa poslom i vrtićem očekuje se da žena podnese žrtvu napištanja posla jer je ona mama a tata je taj koji će raditi.
Posle ako brak krene nizbrdo njega baš briga ima siguricu dok će žena da se nadje u nebranom groždju jer je svoje vreme posvetila porodici i sada nema iyvore prihoda.
Ako tražiš svoja prava onda si feministkinja ako ćutiš zarad mira u kući kada dodje do problema ispadaš lenčuga koja nije htela da radi.
Ovakvih primera sam se dosta nagledala u svojoj okolini.
Nije mi čudno što muškarci pribegavaju terminu feministkinje, ne žele da izgube tron koji imaju ali su mi čudne žene koje bi i dalje sve to da trpe ...

Baš tako.
Na papiru žene imaju ista prava ali u firmi je u praksi ipak drugačije.
Prvo se gleda da li ima decu, ako ima češće će ići na bolovanja ako nema da li će radjati jer onda ide porodiljsko pa bolovanja ..
Ako se porodica ne može uskladiti sa poslom i vrtićem očekuje se da žena podnese žrtvu napištanja posla jer je ona mama a tata je taj koji će raditi.
Posle ako brak krene nizbrdo njega baš briga ima siguricu dok će žena da se nadje u nebranom groždju jer je svoje vreme posvetila porodici i sada nema iyvore prihoda.
Ako tražiš svoja prava onda si feministkinja ako ćutiš zarad mira u kući kada dodje do problema ispadaš lenčuga koja nije htela da radi.
Ovakvih primera sam se dosta nagledala u svojoj okolini.
Nije mi čudno što muškarci pribegavaju terminu feministkinje, ne žele da izgube tron koji imaju ali su mi čudne žene koje bi i dalje sve to da trpe ...
👍

Ni na kasa nije najgora stvar koja postoji,...samo sam ukazala na težak položaj (verovatno i život) kasirki. Nisu one jedine.
P.S. Lep i ugodan život je imala moja pok.baka, koja nikad nije ni radila, dok je bila poštovana i tretirana u kući kao kraljica.Ja rintam od svoje 22-e godine i daleko sam od lepog i ugodnog života. Nije to ni poenta života, već da bi svi ljudi trebali imati pristojan i dostojanstven život, mirnu starost i zagarantovana prava.
Trebali bi

Back