Feminizam - dobra ili loša pojava u društvu?

Ma naravno.:)
Ali zene ne idu u penziju kada i muskarci.

Mada, sama prica o feminizmu uvek nekako ode u krajnost, pa ili se tumaci presiroko ili preusko.

Od moja baba, mama, ja...
Patrijarhat.
Pa malo preko kapitalizma.
Pa osvrt na nasilje nad zenama.
Pa preko udaje.
Onda malo mentalitet, pa podizanje svesti, pa propisi koji regulisu tu oblast.
Pa rodna ravnopravnost...
Pa kuhinja.
Pa da li su jednake zarade na istim pozicijama.
Preko trudnoce i porodiljskog.
Onda muskarci dobace da su ugrozeni.
Zatim finansiranja raznih pokreta.
Statistike ovakve onakve...

Tesko da se moze ozbiljno pricati o ovoj temi kada svako ima svoju viziju sta bi to feminizam trebao da predstavlja.

Meliote ti si kriv.:p
Kako to mislis zene ne idu u penziju kad i muskarci? Mislis na Srbiju i na uskladjivanje zakona? Prelazna norma ima vremenski ograniceno dejstvo i kad to vreme prodje, ostaje norma osnovnog teksta zakona koja kaze da se u penziju odlazi sa navrsenih 65 godina starosti i 15 godina staza osigiranja ili sa 45 godina staza osiguranja. Nema nigde pola.

Naravno da je apsolutno neuporedivo sa situacijom danas.
Upravo ta materijalna zavisnost je kljucna razlika.
Zene i danas biraju da ostanu uz nasilnika ako to znaci da ne moraju da rade ili idu u podstanare.
A tek kako je bilo tad.
zato sto su te spirale nasilja kompleksna stvar
ne biraju ljudi jedni druge totalno nasumicno
patologije prosto vuku jedna drugu i izaci iz obrasca, vlastitog, nije jednostavna stvar
ali materijalna zavisnost i od zdrave jedinke u nezdravoj situaciji napravi olupinu
pa da ali i u npr. toj industrijski i privredno razvijenoj Nemačkoj je još gore.
imaju stravičan deficit kadrova svih profila.
konkretno medicinara/lekara im fali oko 40%.
sličnu je u Austrji.
pomenuti prijatelj koji je u direktor it sekrora tamo kaže da se čitava odeljanja u bolnicama zatvaraju zbog nedostatka kadra (Salcburg je u pitanju).

pravo pitanje je zašto izumiremo i zašto nas je sve manje, nas, pripadnika zapadne kulture.
zato sto imamo sve manje djece
to je vrlo prosto
ali za to nisu krive zene ni emancipacija
sve je vise i muskaraca, bogatih muskaraca, koji prosto ne zele djecu
razvijena drustva ne zele djecu
imas restorane i hotelske komplekse u kojima su bukvalno nepozeljna djeca
samohrani roditelji prolaze golgotu u vecini shatro razvijenih drustava
samo sto to ne ide na dusu feminizmu nego generalno kapitalistickom potrosackom drustvu
kapitalizmu je bilo savrseno dobro i dok su zene radile za manje para nego muskarci

neodrživ je, naravno, jer smo sve stariji.
ko brani Nemcima, Holanđanima, Belgijancima ili Austrijancima da se rađaju?
uslove materijalne imaju.
niko im ne brani
osim njih samih
sto vise para imamo sve smo sebicniji
mislim, ja imam jedno dijete
mogla sam imati bar troje da sam krenula da ih pravim odmah nakon faksa, ali nisam
jer sam prvo zeljela da ih imam gdje i od cega odgojiti
znam gomilu ljudi koji su sve to vec imali pa nemaju nijedno dijete, uglavnom ga stvarno i ne zele

Poslednja izmena:
pricamo o periodu industrijske revolucije
tj bar ja pricam
mada, trend je vise manje isti
siromasni rade jer moraju, tako i siromasne zene
narocito siromasne zene bez partnera, sa ili bez djece
bogatije zene rade samo ako im partner dozvoli
tako je bilo prilicno dugo
zapravo, u usa zene u pojedinim drzavama nisu mogle do prije par decenija otici npr doktoru ili zubaru bez znanja i pristanka oca, brata ili supruga
to je za vjerovali ili ne, ali je istina

kapitalizmu je bukvalno svjedno
cilj je da se radnik plati sto manje i da imas dovoljan broj radnika koji ti trebaju da rastes i zaradjujes
mimo toga savrseno je svejedno ko su ti ljudi i odakle dolaze

Kako to mislis zene ne idu u penziju kad i muskarci? Mislis na Srbiju i na uskladjivanje zakona? Prelazna norma ima vremenski ograniceno dejstvo i kad to vreme prodje, ostaje norma osnovnog teksta zakona koja kaze da se u penziju odlazi sa navrsenih 65 godina starosti i 15 godina staza osigiranja ili sa 45 godina staza osiguranja. Nema nigde pola.
Kog teksta, kog zakona?
Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju?
Kako stojimo sa praksom.

pricamo o periodu industrijske revolucije
tj bar ja pricam
mada, trend je vise manje isti
pa to nije tacno
zene cine sve veci procenat radne snage
tako bar kaze link, dzaba ja kacim, z:D

kapitalizmu je u cilju da zene rade,
nema sumnje da se feminizam zloupotrebljava u marketinske i druge svrhe sto ne menja njegovu sustinu

pa to nije tacno
zene cine sve veci procenat radne snage
tako bar kaze link, dzaba ja kacim, z:D

kapitalizmu je u cilju da zene rade,
nema sumnje da se feminizam zloupotrebljava u marketinske i druge svrhe sto ne menja njegovu sustinu
sada da i to ne zato sto su dramaticno bolje placene
sto je upravo moja poenta
kapitalizmu je cilj da svi rade za one koji posjeduju sredstva za rad

Zato što se živi u zemlji gde medicinsko osoblje, nema ni potrebna sredstva za rad. Rade sa zastarelom opremom iz doba "Hrista",...nije baš ni svako otišao "trbuhom za kruhom", već zato što žive i rade u nenormalnim uslovima.
Sve pocinje od glave, neko se prvo informise, a neko cita komentare.
Ako je do lekara, ima lekara koji znaju i onih kojima treba tetka da kaze dijagnozu, ako je ne vide na ekranu nekog korejskog uredjaja.
Od jedne od najboljih oprema neznalice su napravile neupotrebljive skalamerije jer nemaju pojma i treba im tutor da im kaze sta da rade, pa zato idu u "uredjene" zemlje, gde vlada hijerarhija. Dakle "strucnjaci" o kojima se govori ne mogu sami da smisle svoj posao, a oni koji mogu budu spreceni silom tih koji ne znaju, ne mogu i nece.

Back