Express Entry / Expression of Interest Canada

Drugari, hvala puno na odgovorima .. neke stvari su sad malo jasnije..

Nakon pročitane cele ove teme kao i Kako do Kanadske iseljeničke vize + podosta sa CanadaVisa foruma .. napravio sam lisu od par pitanja na koja nigde nisam uspeo da nađem adekvatne odgovore..pa kako ne bih slao 100 poruka hajde da probamo ovako:

Medical:
- kada se generalno zakazuje medical? (pre ITA, odmah čim se dobije ITA, .. ili..?) * kad se dobije ITA, tada imaš i gde da okačiš rezultate
- od momenta zakazivanja .. oni koji su radili u Beogradu .. koliko se dugo čeka da se dobije termin kada će se uraditi pregledi? (dan-dva ..15 dana..?) * Mi smo čekali dve nedelje,
to su nam rekli da je prvi termin

- da li može kratak opis šta se sve konkretno radi tj. chekira na tom medicalu? .. koliko sam pregled fizički traje? (15-20min .. sat-dva .. ceo dan..?) * traje jedno prepodne. Koliko se sećam:
krv, mokraća, rengen, fizički pregled, očni pregled

- pošto mi imamo ćerkicu koja će u periodu kada se nadamo da ćemo dobiti ITA imati 4 god. .. kako ide medical za klince? -šta njima sve pregledaju?
- koliko košta medical za nas starije a koliko za klince?
- daleko bilo, da li je neko odbijen zbog medical-a? * ljudi se redovno odbijaju zbog medical, ovde nisam čuo da je neko, ali znam da ako nađu nešto što im se iole ne sviđa odmah odbiju kandidata

Potvrda o nekažnjavanju:
- kada je najbolje tražiti ovu potvrdu iz SUP-a .. pre ITA .. odmah po dobijanju ITA .. ? * posle dobijanja ITA je najbolje
- za one iz Beograda .. od momenta podnošenja zahteva .. koliko se dugo čeka da bi se dobilo rešenje? -čuo sam razne priče da je trajalo i po mesec dana... * mi smo dobili jako brzo potvrde
- koliko košta ova potvrda? * 800 dinara
- da li potvrda ima neki "rok trajanja"? -negde sam video da se pominje period od 6 meseci do godinu dana? * trebalo bi traje 6 meseci

Proof of funds:
- da li je neko imao slučaj da je držao keš u sefu u banci .. kako to dokazati kao PoF?
- mislim da je @Boske83 rekao na ovoj temi da je Banka Intesa jako fleksibilna kada su u pianju custom made izjave za PoF .. da li je neko već radio ovo sa Intesom (osim Bosketa83) .. kakva su vam iskustva sa njima? * ja sam takođe tamo imao novac, uopšte se u dokumentu ne pominje koliko je novac stajao na računu, samo koliko imaš
- možda mnogo tražim, ali .. jel može na PM neki custom made template iz Intese .. čisto da vidim kako izgleda.. podrazumeva se da je bez cifara.... * nema potrebe, samo piše ime prezime, tip računa i suma, i da je novac u kompletnosti tebi dostupan u svakom trenutku

Family member:
- Na pitanje "da li imate nekog od rodbine ko ima status PR ili da je citizen of Canada" šta reći za sestru od tetke? :-) Kako se sestra od tetke vodi po njihovoj klasifikaciji familije? Imam neki osećaj da je u pitanju "cousin" ili ti rod koji nije toliko blizak po njihovom rangiranju te da je ne mogu navesti kao blisku familiju u Kanadi ... ili grešim? * ja sam naveo tetku (koja nije rođena, dakle drugo koleno)
i samo su mi tražili njen skenirani pasoš. Možeš da napišeš samo cousin i obezbediš skenirani pasoš kanadski

IELTS:
- ukoliko engleski poznajete dovoljno dobro i koristite ga u svakodnevnoj komunikaciji, kao što je kod mene slučaj jer imam gomilu kolega-strendžera, koliko vam je trebalo vremena (okirno) da spremite test za najveće ocene? -znam da je pitanje jako individualno ali generalno.. jel se radi o mesec-dva..ili 6-7 meseci .. ? * trebalo bi da je dva meseca dosta, ako si već dobar, da spremiš to. U pitanju je savladavanje načina rada testova i šta se od tebe očekuje, ako već imaš znanje engleskog dva meseca je dosta po meni

Hvala do neba svima za odgovore...

pozz

Eto mojih odgovora ovojenih u zeleno iznad. Za ostale nemam odgovor.

Pozdrav,

Drugari, hvala puno na odgovorima .. neke stvari su sad malo jasnije..

Nakon pročitane cele ove teme kao i Kako do Kanadske iseljeničke vize + podosta sa CanadaVisa foruma .. napravio sam lisu od par pitanja na koja nigde nisam uspeo da nađem adekvatne odgovore..pa kako ne bih slao 100 poruka hajde da probamo ovako:

Medical:
- kada se generalno zakazuje medical? (pre ITA, odmah čim se dobije ITA, .. ili..?)
- od momenta zakazivanja .. oni koji su radili u Beogradu .. koliko se dugo čeka da se dobije termin kada će se uraditi pregledi? (dan-dva ..15 dana..?) Cekali smo tri cetiri dana jer nas je kacio neki praznik...
- da li može kratak opis šta se sve konkretno radi tj. chekira na tom medicalu? .. koliko sam pregled fizički traje? (15-20min .. sat-dva .. ceo dan..?)
- pošto mi imamo ćerkicu koja će u periodu kada se nadamo da ćemo dobiti ITA imati 4 god. .. kako ide medical za klince? -šta njima sve pregledaju?
- koliko košta medical za nas starije a koliko za klince?190e po osobi za odrasle
- daleko bilo, da li je neko odbijen zbog medical-a?

Potvrda o nekažnjavanju:
- kada je najbolje tražiti ovu potvrdu iz SUP-a .. pre ITA .. odmah po dobijanju ITA .. ?
- za one iz Beograda .. od momenta podnošenja zahteva .. koliko se dugo čeka da bi se dobilo rešenje? -čuo sam razne priče da je trajalo i po mesec dana... Koliko mi je poznato, ako zivis na teritoriji Beograda, tu potvrdu mozes da izvadis u bilo kojoj policijskoj stanici pa iz tog razloga predlazem Nbg ili Zemun. Mi smo dobili za 5 radnih dana.
- koliko košta ova potvrda?
- da li potvrda ima neki "rok trajanja"? -negde sam video da se pominje period od 6 meseci do godinu dana?

Proof of funds:
- da li je neko imao slučaj da je držao keš u sefu u banci .. kako to dokazati kao PoF?
- mislim da je @Boske83 rekao na ovoj temi da je Banka Intesa jako fleksibilna kada su u pianju custom made izjave za PoF .. da li je neko već radio ovo sa Intesom (osim Bosketa83) .. kakva su vam iskustva sa njima? U principu njihova standardna potvrda zadovoljava sve kriterijume koji su trazeni tako da nema brige
- možda mnogo tražim, ali .. jel može na PM neki custom made template iz Intese .. čisto da vidim kako izgleda.. podrazumeva se da je bez cifara....

Family member:
- Na pitanje "da li imate nekog od rodbine ko ima status PR ili da je citizen of Canada" šta reći za sestru od tetke? :-) Kako se sestra od tetke vodi po njihovoj klasifikaciji familije? Imam neki osećaj da je u pitanju "cousin" ili ti rod koji nije toliko blizak po njihovom rangiranju te da je ne mogu navesti kao blisku familiju u Kanadi ... ili grešim?

IELTS:
- ukoliko engleski poznajete dovoljno dobro i koristite ga u svakodnevnoj komunikaciji, kao što je kod mene slučaj jer imam gomilu kolega-strendžera, koliko vam je trebalo vremena (okirno) da spremite test za najveće ocene? -znam da je pitanje jako individualno ali generalno.. jel se radi o mesec-dva..ili 6-7 meseci .. ? Aktivan korisnik vec 4 godine... spremali smo se recimo 3 meseca aktivno i bilo je dovoljno. To je po meni test vestine a ne poznavanja Engleskog jezika. Sve zavisi od tvoje koncetracije taj dan

Hvala do neba svima za odgovore...

pozz

Pozdrav,
Odgovori su iznad.
Ono sto nedostaje ili ne znam ili je Cika vec odgovorio
Srecno!!!

Hvala puno #cika.mancic i #brodarac na odgovorima ...
Možda još neko u međuvremenu podeli svoje iskustvo .. ?

Malo me sad zabrinu #cika.mancic za info da ovi što rade medical samo traže nešto oko čega mogu da se uhvate da te odbiju .. možda je to samo nepotrebna "pozitivna panika" unapred .. ili grešim?
Ni ja nisam primetio da je neko ovde prijavio da je imao problem sa medical-om .. Ako je drugačije, nek me isprave...

Slazem se sa svim gore napisanim, otprilike isto iskustvo, da se ne ponavljam. Sto se tice medicinskog pregleda, mozete biti odbijeni jedino ako imate nekih velikih zdravstvenih problema koji predstavljaju veliki teret za zdravstveno osiguranje (HIV, hepatitis, dijabetis, neke vrste hendikepa itd.), tako da male su sanse da vas odbiju zbog toga ako imate stabilno zdravstveno stanje.

Pozdrav,

Imam pitanje za sve one koji se trenutno nalaze u proceduri prikupljanja i uploadovanja dokumentacije za Permanent Residence (ili su tu fazu već prošli).

Da li ste pored tražene dokumentacije (npr. obrazovanje, dokaz o zaposlenju, dokaz o finansijskim sredstvima i td.) na checklisti dobili i IRCC formulare koje je potrebno popuniti i takođe uploadovati? Ako jeste, gde ste ih pronašli? Svi formulari koje sam pronašao na sajtu se ne tiču standardne dokumentacije. Npr. pronašao sam formular koji se tiče usvajanja, rodbine u Kanadi i formular u slučaju angažovanja pravnog zastupnika. S obzirom na to da me se ne tiče nijedna od navedenih stavki i da nisam pronašao nijedan formular koji se navodi kao obavezan zaključujem da isti nisu potrebni. Takođe, ne vidim mesto gde bi neke formulare uopšte i trebalo uploadovati na profilu.

Hvala unapred na odgovoru i na pomoću u vezi sa prethodnim pitanjima.

Pozdrav,

Imam pitanje za sve one koji se trenutno nalaze u proceduri prikupljanja i uploadovanja dokumentacije za Permanent Residence (ili su tu fazu već prošli).

Da li ste pored tražene dokumentacije (npr. obrazovanje, dokaz o zaposlenju, dokaz o finansijskim sredstvima i td.) na checklisti dobili i IRCC formulare koje je potrebno popuniti i takođe uploadovati? Ako jeste, gde ste ih pronašli? Svi formulari koje sam pronašao na sajtu se ne tiču standardne dokumentacije. Npr. pronašao sam formular koji se tiče usvajanja, rodbine u Kanadi i formular u slučaju angažovanja pravnog zastupnika. S obzirom na to da me se ne tiče nijedna od navedenih stavki i da nisam pronašao nijedan formular koji se navodi kao obavezan zaključujem da isti nisu potrebni. Takođe, ne vidim mesto gde bi neke formulare uopšte i trebalo uploadovati na profilu.

Hvala unapred na odgovoru i na pomoću u vezi sa prethodnim pitanjima.

Da li su vam trazili neki odredjeni formular?
Potrebno je uploadovati samo ono sto pise na check listi, a to su skenirana originalna dokumenta. Ako njima bude trebalo vise informacija pored toga, onda oni naknadno traze da se popunjavaju formulari, i u tom slucaju precizno naglase koji formular im treba.
Tako da ako vam nisu nista trazili, nema potrebe da vi sami popunjavate i saljete bilo kakve formulare.

Nisu nam tražili nijedan formular i nema predviđenog mesta gde bi eventualno moglo uploadovati tako nešto, tako da pretpostavljam da ako bude bilo potrebe da će nas obavestiti blagovremeno. Zbunio sam se zbog obaveštenja/ upozorenja koje mi s vremena na vreme izađe kada uploadujem neki dokument na profil- naglašavaju kako treba voditi računa da se svi "forms" uploaduju kako ne bi došli do situacije da nas zbog nepotpune dokumentacije odbiju.

Hvala Dragonfly na brzom odgovoru! Pozz

Zdravo drugari, najpre hvala svima koji se ukljucujete na ovu temu i tako pomazete svima nama da lakse prolazimo kroz ovu proceduru. Ja sam iscitala svaku poruku na ovom forumu jer sam u procesu prikupljanja informacija pre nego sto ista preduzmem. Obzirom da je moj slucaj specifican htela sam da cujem vase misljenje i da me posavetujete.
1.Prvo pitanje je nostrifikacija diplome. Ja sam osnovne studije zavrsila u Beogradu, magistrirala u Francuskoj na menadzmentu u medjunarodnom poslovanju a doktorirala u Maleziji na politockim naukama. Da li je ok da saljem WES-u obe diplome master i phd obzirom da su razlicite teme u pitanju?Predpostavljam da treba da zamolim fakultet u Francuskoj i fakultet u Maleziji da direktno oni posalju dokumente?
2.Drugo pitanje je vezano za izvestaj o nekaznjavanju iz policije.Da li neko zna za koliko godina unazad se uzima izvestaj , to pitam jer sam u poslednjih 10god zivela u tri razlicite zemlje da li treba da trazim iz sve tri zemlje ili samo za onu sa cijim pasosem apliciram?

Zdravo,
Mi smo imali slicnu situaciju, osnovne u Beogradu a master u inostranstvu. Slali smo odavde sami a drugi univerzitet je slao direktno u WES sa popunjenim obrazcem koji ces dobiti kada se registrujes.
Ne vidim zasto bi njih zanimala tematika koju si obradjivala vec stepen obrazovanja koji si stekla.
I naravno, koliko god diploma da im posaljes sve ce evaluirati o istom trosku.

Izvestaj iz policije za sve zemlje u kojima si boravila duze od 6 meseci u poslednjih 10 godina ili od 18 godine zivota do danas ukoliko je taj period kraci od 10god.

Srecno!

Proof of funds:
- mislim da je @Boske83 rekao na ovoj temi da je Banka Intesa jako fleksibilna kada su u pianju custom made izjave za PoF .. da li je neko već radio ovo sa Intesom (osim Bosketa83) .. kakva su vam iskustva sa njima?
pozz

Ne znam za novac u sefu, ali setih nekih stvarih za Proof of funds, mozda nesto znaci vama ili nekom drugom.
Kao PoF obavezno je dostaviti izvod iz banke od poslednjih 6 meseci. Koliko god je banka fleksibilna sa tim izvodom, puno ljudi ima problem da dokaze poreklo tog novca koji su cuvali u kesu i koji se onda cudesno pojavi na racunu bez objasnjenja za vreme tih 6 meseci. Pogotovo u zemljama kao kod nas, gde ljudi ili nemaju taj novac, ili ako ga imaju - ne stoji u banci. Ako imate taj novac u kesu, stavite novac na racun i cekajte 6 meseci da se prijavite - najsigurnija varijanta, nisu vam potrebna nikakva objasnjenja. Ako nemate vremena da cekate, u tom slucaju, postoji nekoliko nacina da opravdate sredstva, njima je najbitnije da vide da su te pare vase, i da ih niste pozajmili:
- Ukoliko vam je neko poklonio novac, dostavlja se ugovor o poklonu. U ovom slucaju, najbolje je da vam novac poklone roditelji ako je to moguce, jer se kod nas jedino tako ne placa porez na poklon. Potrebno je sastaviti ugovor o poklonu, overiti ga u sudu i preveseti kod sudskog tumaca.
- Ako ste prodali nekretninu ili bilo sta drugo u vasem posedu da steknete taj novac (auto, skupocenosti.. itd) ugovor o kupoprodaji, overen i preveden.
- Ako ste primili novac kao otpremninu posle dugogodisnjeg rada u nekoj firmi, uzmite uverenje iz firme
- Zivotna osiguranja i drugovi vidovi stednje, uzmite uverenje iz osiguravajuceg drustva.

U sustini, ako mozete bilo kako nekim validnim dokumentom da dokazete da je novac vas i da ga niste pozajmili.

Zdravo,
Mi smo imali slicnu situaciju, osnovne u Beogradu a master u inostranstvu. Slali smo odavde sami a drugi univerzitet je slao direktno u WES sa popunjenim obrazcem koji ces dobiti kada se registrujes.
Ne vidim zasto bi njih zanimala tematika koju si obradjivala vec stepen obrazovanja koji si stekla.
I naravno, koliko god diploma da im posaljes sve ce evaluirati o istom trosku.

Izvestaj iz policije za sve zemlje u kojima si boravila duze od 6 meseci u poslednjih 10 godina ili od 18 godine zivota do danas ukoliko je taj period kraci od 10god.

Srecno!

Hvala puno brodarac na odgovoru, ovo mi je od velike pomoci, hvala jos jedanput, pozdrav

Ok, hajmo još malo o Proof of Funds - konkretno oko (svih) bankovnih računa i kredita za stan ...

Naime, u jednoj banci imam račun na kome će spavati potrebna količina novca i koji ću pokazati kao moj primarni račun i iz banke izvaditi njegovu "genezu" za poslednjih 6 meseci i sve to lepo okačiti tamo gde treba. To je sve ok ...
Međutim, ja u totalno drugoj banci imam stambeni kredit koji se redovno izmiruje.

Da li je neko bio u situaciji da ima kredit za stan .. i kako ste to prikazivali na za vaš PoF?
Zanima me i .. kako tamo neko iz CIC-a može da proveri koliko ja zaista imam računa kako u matičnoj zemlji tako i eventualno u nekoj drugoj sem ukoliko ih ja eksplicitno ne navedem?
Takođe, da li mogu (i kako) da provere da li ja u nekoj banci imam stambeni kredit ili ne?
Malo se dvoumim da li samo da prikažem dinarski račun koji koristim za svakodnevne potrebe i devizni (iz iste banke) na kome imam dovoljno sredstava za settlement a ostalo da nigde ne navodim... ili da navedem i priču za stambeni kredit .. ?

Hvala puno unapred za info ..

Ok, hajmo još malo o Proof of Funds - konkretno oko (svih) bankovnih računa i kredita za stan ...

Naime, u jednoj banci imam račun na kome će spavati potrebna količina novca i koji ću pokazati kao moj primarni račun i iz banke izvaditi njegovu "genezu" za poslednjih 6 meseci i sve to lepo okačiti tamo gde treba. To je sve ok ...
Međutim, ja u totalno drugoj banci imam stambeni kredit koji se redovno izmiruje.

Da li je neko bio u situaciji da ima kredit za stan .. i kako ste to prikazivali na za vaš PoF?
Zanima me i .. kako tamo neko iz CIC-a može da proveri koliko ja zaista imam računa kako u matičnoj zemlji tako i eventualno u nekoj drugoj sem ukoliko ih ja eksplicitno ne navedem?
Takođe, da li mogu (i kako) da provere da li ja u nekoj banci imam stambeni kredit ili ne?
Malo se dvoumim da li samo da prikažem dinarski račun koji koristim za svakodnevne potrebe i devizni (iz iste banke) na kome imam dovoljno sredstava za settlement a ostalo da nigde ne navodim... ili da navedem i priču za stambeni kredit .. ?

Hvala puno unapred za info ..

Zdravo,

Nemoj mnogo komplikovati. Za proof of funds imaš samo jedno upload polje gde okačiš dotični dokument sa deviznog računa na kojem su ti pare. Sve i da hoćeš da im pišeš o kreditu i gde imaš sve račune i čemu služe - nemaš ni način da to uradiš ni gde da to okačiš.
Okačiš da imaš para i gledaš svoja posla što se tiče ostalih računa (takođe jedino što mogu da provere je da potvrde dokumete koje si poslao, ako banke sarađuju, i da provere kod srpsek policije još jednom za criminal record, ostalo ne mogu sve i da hoće).

Pozdrav,

Pozdrav svima!
Ja tek pocinjem sa celom ovom pricom.. imam diplomu srednje medicinske skole i visoke medicinske skole (rentgen tehnicar), 6 godina radnog iskustva u bolnici i prijatelje u Kanadi koji zele da mi pomognu oko papirologije i ponude za posao..
Hteo sam za pocetak da pitam, pre nego sto se registrujem za Express Entry, sta prvo da spremim?
IELTS? nostrifikacija diploma? Job offer?
Mnogo bi mi znacile bilo kakve informacije za pocetak.. hvala unapred!!

- prvo odradiš eligibility test na CIC-ovom sajtu: http://www.cic.gc.ca/ctc-vac/ee-start.asp
- ako je tu sve ok kreneš da štrebaš IELTS .. u zavisnosti od toga koliko dobro barataš jezikom trebaće ti par meseci da to utegneš kako valja.
- IELTS je više test veštine rešavanja samog testa nego koliko zaista umeš da komuniciraš na engleskom.
- dok spremaš IELTS pošalji diplome u WES da ti se uradi verifikacija...
- kad dobiješ WES report i rezultate sa IELTS-a tek tada fizički možeš da otvoriš ExpressEntry account.
- pod uslovom da imaš fine bodove čekaš da te pozovu tj. da dobiješ InvitationToApply (ITA)
- od tog momenta imaš 90 dana da podneseš apsolutno sve dodatne papire koji ti se traže ..

- Job offer je jaaako teško dobiti osim ukoliko nisi neki cepač atoma jer poslodavac mora da prođe kroz pakao da bi baš tebe dovukao. Sa druge strane kapiram da je tvoja struka tražena pa da ćeš samim tim imati mnogo veće šanse nego ostali...

.. protrči malo kroz ovu temu .. imaš dosta toga objašnjenjo .. ako nemaš puno vremena.. pregledaj po nekih 5-7 strana dnevno i bićeš dovoljno potkovan informacijama...

za ostalo .. pitaj ..

Srećno ...

Nemanja .. možda sam ti u jednom delu preneo pogrešnu informaciju .. svakako proveri..

Naime, skoro svi koji šalju diplome na verifikaciju šalju ih u WES .... osim onih čije diplome su vezane za:
- medicinu - Medical Council of Canada (professional body for Doctors) - http://mcc.ca/repository/educational-credential-assessment/
- farmaciju - Pharmacy Examining Board of Canada (professional body for Pharmacists) - http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3374/la_id/1.htm

Kapiram da je procedura manje-više ista ali ne bi bilo loše pogledati zvanične sajtove i videti kako sve funkcioniše.
Posebno obrati pažnju na neophodne papire koje je potrebno poslati, koliki su troškovi i koliko se čekaju rezultati..

Svakako sa čitanjem kreni odavde: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assessment.asp

Srećno...

Back