Raspad Jugoslavije sam naveo kao nama blizak primer kako iracionalnost moze postati dominantna i kakve su posledice.
Naravno, mada se ne slazemo po velicini posledica.
(No, usput, religija je igrala veoma sporednu ulogu u sukobu. Nacionalni identitet, povezan sa religijom samo u najsirem smislu, je bio osnova podele. A uzroci sukoba su bili delimicno geopoliticki - vecinom uzrokovani spolja - a delimicno ekonomski. Mada je sukob
proizveo porast iracionalnosti, on nije
nastao iz iracionalnosti - bar ne onog tipa protiv koga pokusavas da se boris.)
I moram da primetim da gresis kad kazes da nije bilo regresije po pitanju znanja ili tehnologije - izgubili smo znacajan deo tehnoloskih kapaciteta, izgubili smo korak u razvoju, a zbog odlaska ogromnog broja strucnjaka u inostranstvo fakticki smo izgubili i mnogo znanja.
Vrlo specijalizovan i uzak gubitak, koji se vec popunjava. Takodje, sukob je "ocistio" i mnoge probleme u postojecem sistemu.
I nimalo ne potcenjujem nasu Civilizaciju u pogledu njene sposobnosti opstanka. Ali takodje ne zaboravljam ni jednog trenutka listu civilizacija koje su nestale, i ono sto znamo o tome kako su i zasto te civilizacije nestale (evo ti drugi primer: propast Rimskog carstva, uspon hriscanstva, spaljivanje Aleksandrijske biblioteke, ubistvo Hypatia-e, ... , Dark Ages).
Moja poenta je da ne treba potcenjivati problem, ali ga ne treba ni precenjivati. I pogotovo ne treba promasiti prirodu problema.
Rimsko carstvo je propalo, Kinesko se uzdiglo i otkrilo vise danas vaznih stvari nego Rimljani. Indija je imala period procvata. Moderni svet dugujemo Mongolima - koji su, makar privremeno, ujedinili Euraziju i uspostavili trgovinske rute kojima su otkrica iz razlicitih delova sveta povezana.
Danas imamo globalizaciju, i problem potencijalne globalne propasti, da. Ali mislim da najveca opasnost ovde nije neka fantomska "iracionalnost". Naprotiv, neki oblici religije mogu biti od velike pomoci ocuvanju civilizacije. Treba se boriti protiv onih koji odmazu.
Ja stvari vidim ovako: male su sanse da neka religija (cak i radikalni Islam, koji je trenutno najveca opasnost) unisti civilizaciju. Ono sto moze postici je usporenje nekih kriticnih akcija, koje mogu naneti katastrofalnu stetu (recimo, resursi posveceni ratu sa Islamom bi mogli biti usmereni ka nauci; a bez dovoljno resursa, nauka nece uspeti da na vreme proizvede potrebne alatke - alternativne izvore energije pre svega - bez kojih ce civilizacija da udari u zid u dogledno vreme).
Otud najefikasniji pristup nije napad na religiju uopste, vec napad na radikalne i fundamentalisticke religije, i savez sa umrenim religioznim strujama i verama.
Tesko mi je da svrstam Kontakt samo u obicnu zabavu.
Ne zaboravi "fi" deo u okviru "sci-fi".
Apropo gubljenja vremena na smisljanje raznih scenarija, upotrebicu kao argument Disaster Preparedness Program u Sioux City Iowa 1988 godine i sta je on znacio za putnike United Airlines Flight 232...
Ok, imas li koordinisani, kalkulisani plan - ili, kako meni izgleda, mi ovde razgovaramo u mnogo sirim terminima?
Znacajnim bih nazvao mogucnost udvostrucavanja zivotnog veka postignutu u roku od 10-20 god. Kao tehnicku mogucnost, ne kao prosek.
Toga nece biti, 99.9% sigurno.
Opet, da, ima progresa, ali daleko, daleko, daleko potcenjujes komplikacije. Shema na onoj slici je uproscena makar tri reda velicine.
Recimo, jedna od osnovnih stvari koje treba ostvariti na ovom polju je smanjenje oksidativnih ostecenja, i spasavanje mitohondrijalnog genoma od akumulacije mutacija. Planovi variraju, u osnovi vecina se svodi na pokusaje da se mitohondrijalni gene presele u nukleus (gde bi bili "sigurniji"). Svi ovi planovi su cisto teorijski, nijedan praktican korak jos nije odradjen.
Ali cak i teorijski, problemi su...gigantski. Po mom misljenju, mitohondrijalni genom nikada nece moci da bude preseljen u nukleus, posto predstavlja integralni deo kontrole pomocu koje se regulise mitohondrijalna fuzija i fisija, a fuzija i fisija su intimno povezane sa mitohondrijalnim transportom.
Takodje, postoji citava oblast - takozvani uncoupling proteini - koji cine unutrasnju membranu propusnom za protone, sto ima ukupni efekt povecanja proizvodnje reaktivnih jedinjenja kiseonika (reactive oxygen species, ROS, predominantno superoksid i razni peroksidi). Ovi proteini su, na potpuno nepoznat nacin, usko povezani sa nervnom funkcijom, tako da njihovo uklanjanje nije moguce (bar ne iz nerava).
Itd, itd. Sto vise znamo, to je prospekt tezi.
Pesimisto.
Singularity is close.
Optimisto.
Mislim da singularity, ako se uopste desi, nece imati bas onaj oblik kakav futuristi zele...
Svemirski habitati potencijalno omogucavaju neograniceno sirenje, bez potrebe za FTL-om. Mada licno mislim da nece biti takve vrste sirenje tj eksponencijalnog rasta broja ljudi.
Sta je alternativa onda, do staticke gerontokratske Zemlje? Ja se
nadam da ce doci do rasta (mada, nadam se, sporijeg) u slucaju povecanja zivotnog veka.
Apropo Hamiltona, OCtattoo-i ce verovatno postati stvarnost u drugoj polovini sledece decenije. Jedna od stvari na koje sam mislio kad sam govorio o invazivnim metodama stapanja sa tehnoloskom sferom.
Hm, ja mislim da nece. Tehnologija ce biti mnogo kompaktnija i "skrivenija" od toga. Fizioloski (i sa stanovista rizika po zdravlje) nije bas najpametnije stavljati takve stvari u kozu, kada mozes da ih zatvoris u potkozni contained system.
Hamilton takodje zestoko podcenjuje neurologiju na ovom planu. Ako (kada) pocnu kretanja u ovom pravcu, necemo govoriti toliko o enhancement, koliko o metamorphosis. Osnovni oblik svesti postaje predmet promene.
Diskutabilno. Pitanje raspolozivih resursa.
Ako ova nasa civilizacija ne prezivi sledece deceinije, cak i ako covek prezivi, nece biti dovoljno resursa za ponovo pokretanje tehnoloske civilizacije.
Opet, ja sumnjam da je citava globalna svetska civilizacija pred propascu. Samo se bojim cene koju odlaganja osnovnih akcija moze imati (recimo, ako industrijski i religiozni interesi uspeju da dodatno odloze borbu protiv globalnog zagrevanja).