evolucija VS kreacija

I_am_the_God:
Pocinje eksplozijom tacke beskonacne gustine u beskonacno malom prostoru sa beskonacno velikom zakrivljenoscu prostor-vremena u kojoj ne vaze zakoni fizike...
Big Bang nije bio eksplozija; gustina nije bila beskonacno velika; ... ;ne moze se reci da zakoni fizike nisu vazili, vec je ispravno reci da nama poznati zakoni fizike nisu tada vazili;...

Boze, koliko imas godina ? ( :):) )

Fency_Killer:
... teorija o velikom prasku je samo još jedna egoistična teorija ljudske civilizacije ravna onoj da se ceo svemir okreće oko Zemlje...moj stav je da je nebuloza misliti o nastanku svemira uopšte jer se nameće pitanje a šta bilo pre nastanka? da li je vreme uopšte postojalo?mnogo teških pitanja na koja niko nema odgovor...
O kojoj Big Bang teoriji pricas: onoj od pre ww2, onoj iz 60-tih, onoj pre 90-tih, ili danasnjoj ?

Fency_Killer:
...i tako odosmo u drugu temu,no,nema veze :mrgreen:
Kako je tema postavljena, moze u nju da se uklopi i prica o nastanku svemira i njegovoj evoluciji... Ima zajednicke tacke sa teorijom bioloske evolucije... Obere, izjasni se...

Boze, koliko imas godina ? ( :):) )

Nemam ja godine , vreme je samo karakteristika sveta koji sam ja stvorio.8)

Btw to za gustinu i zakrivljenost sledi iz opste teorije relativnosti da svemir mora da pocne tackom koja ima beskonacnu gustinu , beskonaco male dimenzije i beskonacnu zakrivljenost prostor-vremena , a ekplozija je cisto "opisno" kako se to opisuje nasim shvatanjima. Mozda ove sve beskonacnosti mogu da se izbegnu uvodjenjem imaginarnog vremena sto je mislim bio predlozio Hoking ali to je samo ideja.:-) A to za zakone fizike je tacno ali zna se na sta sam mislio.
A ovo je i ujedno odgovor na to da je Big Bang "samo" teorija , jer je on ocigledna posledica nasih posmatranja i skoro da vise niko ni ne sumlja u veliki prasak ( bar delimicno sigurno da ali u generalnu ideju ne ) jer bi to znacilo sumljati u opstu teoriju relativnosti koja za sada koliko ja znam nije oborena.
A dobro dok kog se svi slazu da Zemlja nije stara 10k god ja sam happy.

a znaci ipak ima?
ok, ajde ispljuni teoriju o nastanku sveta i svemira.
Као прво, ми и не знамо шта је свемир, тако да је одговор на то питање ван домашаја људског ума. А што се постанка наше планете и живота на њој тиче, рекао сам већ да не треба по сваку цену инсистирати на некој теорији, него корак по корак склапати мозаик на путу до ултимативне истине.

Иако живимо у доба застрашујуће цензуре и контроле информација, лично мислим да сам далеко одмакао и да знам одговоре на многа парцијална питања, али то још увек није довољно да мирне савести могу одговорити на твоје питање. У сваком случају, чим сазнам бићеш обавештен :wink:

molim??! tvoj stav jedino mogu da razumem ako si jedan od onih koji se bave raznim denzitetima i pokušavaju da saznaju koliko je vrsta vanzemaljaca posetilo Zemlju...
Овим се бавим тек у последње време и има ту пуно интересантних ствари, али то нема везе са како си сам исправно приметио "пуном рупа" теоријом еволуције. Она због тога и није теорија него хипотеза, али у сваком случају поштено са твоје стране што си то поменуо. Знаш, неки еволуционисти то сматрају бласфемијом.
evolucija kao teorija ima puno rupa,ali mnogo manje nego kreacionizam...i kao što sam napisao,daje sasvim logične odgovore na neka pitanja...
inače, to što si napisao je bez ikakvih argumenata,ali nadam se da ćeš izložiti svoju teoriju o nastanku ko zna čega, pa da vidimo...
Које то "логичне" одговоре даје еволуција :confused: и шта подразумеваш под креационизмом?

Аргументе у прилог стварања ћеш пронаћи на теми "Наука и религија" где се о томе дуго и нашироко водила полемика, а неке од њих сам укратко изнео и на теми "Еволуција или постојање" која се налази на пдф Друштвене науке, па потражи.

ajde pre nego pocnes da postavljas glupa pitanja prvo saznaj kako radi evolucija... ljudsko bice nastaje metabolisanjem DNK molekula, koji je svojevrsni kljuc po kom se obavljaju hemijski procesi koji vode od jednog sicusnog molekula do coveka, kita, slona, pacova, ili kaktusa. usled nesavrsene reprodukcije tog molekula (tj prepisivanja sa originala na kopiju) dolazi do mutacija, to jest do promena na kljucu, pa se pojavljuju odredjene karakteristike koje mogu biti dobre ili lose... lose su podloznosti bolestima, a dobre su na primer naspramni palac, ili ostar vid. prirodna selekcija ima tendenciju da forsira jake jedinke, koje su u stanju da se bore, dok slabe jedinke, npr one podlozne bolestima, imaju tendenciju da izumiru. ukratko, u pitanju je tek malo reda u haosu...
Како знаш да су ове особине резултат мутација? Имаш неки доказ или само верујеш да је тако? Даље, како је настао тај својеврсни кључ звани ДНК? Ипак је то једна изузетно сложена информација, а оне колико знам не настају саме од себе. П.С. Форсирање јаких јединки у оквиру врсте је једно, а наводни прелазак из врсте у врсту је нешто сасвим друго? Зар ти то стварно не примећујеш?
zasto su ljudi podlozni bolestima? zato sto imaju intelekt da izmisle lekove koji ce ih leciti, pa nije doslo do eliminacije nepozeljnih lanaca DNK.
То евентуално важи за последњих 100 и кусур година, а шта ћемо за период пре тога? Јел то значи да тада није било "непожељних ДНК ланаца" :rolleyes:

Као прво, ми и не знамо шта је свемир, тако да је одговор на то питање ван домашаја људског ума. А што се постанка наше планете и живота на њој тиче, рекао сам већ да не треба по сваку цену инсистирати на некој теорији, него корак по корак склапати мозаик на путу до ултимативне истине.

ajde, daj prvu kockicu tog mozaika

Иако живимо у доба застрашујуће цензуре и контроле информација, лично мислим да сам далеко одмакао и да знам одговоре на многа парцијална питања,

hehhe ):):)
svemir je van domasaja ljudskog uma, ali ti si daleko odmakao i znas te odgovore :):)
sta si ti, neki draco? ili gray? ili lizard?
ajde reci nama budalama bar nesto....

Citat:
Original postavio lightm
Evolucija nema nikakav cilj.

aplauz.
usudio bih se da dodam i da u evoluciji nema svršenstva,jer savršenstvo se ne uklapa u obrazac prirode.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pozdrav, starom društvu...

mnogo priče oko ovoga i pre (naročito vernici-nevernici), nejasno, možda valja ponekad predmet pogledati sa druge strane, itd...

* * *
... čak i za najbolji "mehanizam" ne možemo reci da je "cilj" ... a, svaki "mehanizam" (bio pravni, ekonomski ili prirodni ili dr....) je u nakakvoj svrsi (ne koga- veoma bitno, već) čega ...

Које то "логичне" одговоре даје еволуција :confused: и шта подразумеваш под креационизмом?

npr. da se živi organizam kroz duži vremenski period prilagođava sredini u kojoj se nalazi,odnosno prilagođava njegove potrebe u toj već pomenutoj sredini - evoluira ...
a pod kreacionzmom podrazumevam isto što i neki običan čovek koji se šeta Knezom - neko je stvorio nešto. predpostavljam da ćeš sada napisati kako je to mnogo komplikovanije ali sve se svodi na tu već napisanu rečenicu.

Big Bang nije bio eksplozija; gustina nije bila beskonacno velika; ... ;ne moze se reci da zakoni fizike nisu vazili, vec je ispravno reci da nama poznati zakoni fizike nisu tada vazili;...

Pozdrav Sentient,
Evo me stigoh sa nekih putovanja, a pritisnut obavezama i tekućim problemima, pa malo da se dopisujem u pauzi.

Slično sam te pitao prošli put u vezi stabilnosti poslednjih elementa, ako se dobro sećam, trenutno važećih zakona u sadašnjem (nama poznatom kontekstu). Spomenuo si tom prilikom promenu f.konstanti i uslova u kojima važe, a koja je predmet razmišljanja posebne discipline. Da li postoje neka mišljenja, pretpostavke ili teorije (ili neki dokazi). .. ako ima neka knjiga preporuči ...

-------------------
Unapred hvala

Slično sam te pitao prošli put u vezi stabilnosti poslednjih elementa, ako se dobro sećam, trenutno važećih zakona u sadašnjem (nama poznatom kontekstu). Spomenuo si tom prilikom promenu f.konstanti i uslova u kojima važe, a koja je predmet razmišljanja posebne discipline. Da li postoje neka mišljenja, pretpostavke ili teorije (ili neki dokazi). .. ako ima neka knjiga preporuči ...
Scientific American, Online Issue No.29: Extreme Physics II, text Inconstant Constants, page 34

http://en.wikipedia.org/wiki/Fine_structure_constant

Scientific American, Online Issue No.29: Extreme Physics II, text Inconstant Constants, page 34

http://en.wikipedia.org/wiki/Fine_structure_constant

~~~~~~~~

Hvala na adresi - malo teže za moj maleni i neupućeni um, ali trudiću se, šta drugo prostaje. Ako ikada budes naleteo na neku "popularnu" knjigu (iako to kod nas izlazi najmanje 6-7god zakašnjenja)... dojavi naslov.

Hvala još jednom.

izvinjavam se što post nisam pročitao do kraja(možda bih trebao) ali teorija o velikom prasku je samo još jedna egoistična teorija ljudske civilizacije ravna onoj da se ceo svemir okreće oko Zemlje...moj stav je da je nebuloza misliti o nastanku svemira uopšte jer se nameće pitanje a šta bilo pre nastanka? da li je vreme uopšte postojalo?mnogo teških pitanja na koja niko nema odgovor...

...i tako odosmo u drugu temu,no,nema veze
Dok god je ljutskog intelekta uvek ce biti pitanja sta je bilo pre a samim tim bice uvek to je dobar podstrek za ljudsku civilizaciju da se bavi daljim istrazivanjima. Cak i u keracionizmu mozes postaviti pitanje sta je bilo pre boga sto bi analogno tvom komentaru znacilo da ne treba razmisljati ni o njemu???

Priroda ima jednu vrlo simpaticnu osobinu a to je da se stidno skriva, a mi opet na sve moguce nacine, ponekad i nasilno pokusavamo da skinemo veo sa njenih delova gde onas ona zaseni, zbuni, sokira i tek onda nakon nekog vremena, dopusti nam da je razumemo.
Ono sto ja mislim da je bitno jeste da nikada ne treba prestati postavljati pitanja i preispitivati modele.
Ali pri tome ne treba biti pristrasan naravno.
Postoje ljudi kojima mozes objasniti veliki prasak od samog pocetka toliko jednostavno i sa toliko smisla pa jos ponuditi da sami pokusaju da eksperimentalno utvrde neke cinjenice na kojima se veliki prasak zasniva, i oni opet nece prihvatiti to ni kao ideju. Zasto? zato pristrasno donose odluke o tome sta je ispravno sta ne, i na osnovu toga sta im se svidja i sta je u skladu sa njihovim ukorenjenim obrascima razmisljanja. Ironicno je to sto vrlo cesto svet oko nas suprotan od onoga sto mi zelimo da jeste.
Ma koliko neki ovde osporavali astronomiju u NS ali tamo kad su spomenuli veliki prasak niko nikada nije ni rekao niti se usudio da pomisli o tome da kaze " VERUJTE DA JE OVO TACNO".
Prvo se predaju osnove o samoj teoriji, pa se ispituje svaka cinjenica i svaka konstanta ili promenljiva u laboratoriji. Merenje brzine svetlosti, detekcija pozadinskog zracenja, izgradnja radio teleksopa i razumevanje njegovog rada, na mojoj prvoj godini neutrino je bio samo predpostavka a danas je vec detektovan i pouzdanijij cak i od svetlosti kao element koji donosi istinu. Za neutrino ceo svemir je transparentan, bez imalo muke lako prolazi na primer kroz celu zmelju, njenu jezgro i nastavlja dalje da se krece. Egzoticna cestica.
Nije problem procitati 50 popularnih naslova u korist velikog praska ili protiv, ali je vecina ljudi lenja da se zaista bavi tom problematikom vise od citanja, raditi korak po korak, eksperiment po eksperiment i uveriti se sam u tacnost nekih cinjenica. Ali opet ce biti onih koji ce reci da se rezultati stimuju i kalibrisu u korist velikog praska. No to je njihovo pravo da tako misle i to je nacin kojim se odaju da nisu ni pokusali da urade neki od eksperimenata ili da se bave problematikom tog termina vec samo veruju u tacnost onoga sto zele da je tacno.

Како знаш да су ове особине резултат мутација? Имаш неки доказ или само верујеш да је тако? Даље, како је настао тај својеврсни кључ звани ДНК? Ипак је то једна изузетно сложена информација, а оне колико знам не настају саме од себе. П.С. Форсирање јаких јединки у оквиру врсте је једно, а наводни прелазак из врсте у врсту је нешто сасвим друго? Зар ти то стварно не примећујеш?То евентуално важи за последњих 100 и кусур година, а шта ћемо за период пре тога? Јел то значи да тада није било "непожељних ДНК ланаца" :rolleyes:

brate, daj nemoj da me zajebavas, jel ti stvarno ne umes da upotrebis mozak ili si namerno dosao ovde da nam dizes pritisak? elem, kako znam? ajde lepo tornjaj se na medicinski, prouci malo kako funkcionise ljudsko telo na osnovnom nivou, kako raste embrion, kako nastaju razna jedinjenja... zasto je DNK osnova ljudskog organizma, pa kad sve to shvatis, shvatices i kako je evoluciom nastalo to sto zovemo DNK... a prelazak iz vrste u vrstu se desava spontano i vremenom, kao i prelazak od amebe do idijota, mada ponekad pomislim da je to deevolucija cesce nego evolucija... i ne prevrci ocima molim te i ne izigravaj neku pamet, kad si naucno nepismen... ok, preterao sam za medicinski.. ajde lepo pravac kosovska (ako si iz BG) i kad udjes unutra trazi da ti prodaju udzbenik za biologiju za 4. gimnazije, prirodno-matematicki smer... tamo imas dovoljno da skontas... a mozes i da se oslonis na organsku hemiju, matematiku... i slicno.. cak i prokleto programiranje.. pitaj obera za detalje, sad me stvarno mrzi da iskopavam po google linkove koji objasnjavaju o tome kako cak i mikrocipovi mogu evolutivno da se prilagodjavaju... potrazi FPGA koji evoluira

Dok god je ljutskog intelekta uvek ce biti pitanja sta je bilo pre a samim tim bice uvek to je dobar podstrek za ljudsku civilizaciju da se bavi daljim istrazivanjima. Cak i u keracionizmu mozes postaviti pitanje sta je bilo pre boga sto bi analogno tvom komentaru znacilo da ne treba razmisljati ni o njemu???

errr...ljudski intelekt na koji se pozivaš nije sposoban da razume nastanak svemira.to ne znači da ne treba razmisljati o tome,ali takođe ne znači da treba donositi zaključke kao što je veliki prasak koji je po meni odavno prevaziđen.ljudi imaju potrebu da se mešaju u ono što ne mogu da shvate,a to često rezultira glupostima kao što je veliki prasak,određivanje starosti i granice svemira itd...
uglavnom, mnogo filozofiranja oko po meni jako nestabilne teorije kao što je veliki prasak.

...ljudski intelekt na koji se pozivaš nije sposoban da razume nastanak svemira...
S ovim ne mogu da se slozim. Imas netacno misljenje o ljudskim sposobnostima i ogranicenjima ( govorim generalno; opservacija je tacna za odredjene individue... nazalost...)

... veliki prasak koji je po meni odavno prevaziđen.
Netacno. Big Beng teorija, kao i sve druge naucne teorije se stalno dopunjuju i dogradjuju.

errr...ljudski intelekt na koji se pozivaš nije sposoban da razume nastanak svemira.to ne znači da ne treba razmisljati o tome,ali takođe ne znači da treba donositi zaključke kao što je veliki prasak koji je po meni odavno prevaziđen. ljudi imaju potrebu da se mešaju u ono što ne mogu da shvate,a to često rezultira glupostima kao što je veliki prasak,određivanje starosti i granice svemira itd...
uglavnom, mnogo filozofiranja oko po meni jako nestabilne teorije kao što je veliki prasak.

Hmmm, pitam se, da li si i moj post procitao do kraja. I bas me zanima gde, na kojoj planeti vlada misljenje da je veliki prasak prevazidjen???
Veliki prasak je posle 2001. dobio vise na snazi nego ikada pre.
No, ljudski um nije sposoban da razume sta??? Ljudski um evoluira sa vremenom, daj mu dovoljno vremena i razumece "on" mnogo vise nego mozemo da zamislimo sad u ovom momentu. Korak po korak.
- ... Veliki prasak koji je po tebi... ( tvom izboru koji se zasniva na cemu???)
- ... Ljudi imaju potrebu da se mesaju u ono sto nemug da shavet... ( dajes li ovde sopstveni primer svojim poslednjim postom?)
- ... Gluposti kao sto su veliki prasak, odredjivanje starosti, i granice svemira.( svaka od ove tri cinjenice koje po tebi predstavljaju glupost mora onda imati svoju kontradikciju u tvom nacinu razmisljanja. Pa, mozes li onda navesti onda pametnu kontradikiciju ovim "glupostima"??)

-...

Po tebi, jako nestabilne??? Po tebi iznesi u cemu se ogleda njena nestabilnost?

A filozofija je nekada bila deo imena naucne oblasti koja se danas naziva FIZIKA. Filosofija prirode se nekada nazivala. Filosofija sama po sebi nije isto sto i fizika ali je cesto neophodna u odredjenim momentima posebno u misaonim eksperimentima.

A sad se zapitaj zasto sam naglasio svako tvoje " PO MENI";-)

Ah Proximo je objasnio znanje.

Ja cu sada da se usudim da pretpostavim da svi koji misle ( komplex po def ) da je veliki prasak prevazidjen i nestabilan nikada nisu procitali nikakve studije vezane za tu temu a o ekspeimentima da i ne govorim. Jer verujem da svako ko je mogao da nauci da cita i pise ima dovoljno mg mozga da shvati.

Ja bi voleo da neko obori moju pretpostavku. E to bi bio dokaz "evolucije unazad".....

Hmmm, pitam se, da li si i moj post procitao do kraja. I bas me zanima gde, na kojoj planeti vlada misljenje da je veliki prasak prevazidjen???
Veliki prasak je posle 2001. dobio vise na snazi nego ikada pre.
No, ljudski um nije sposoban da razume sta??? Ljudski um evoluira sa vremenom, daj mu dovoljno vremena i razumece "on" mnogo vise nego mozemo da zamislimo sad u ovom momentu. Korak po korak.
- ... Veliki prasak koji je po tebi... ( tvom izboru koji se zasniva na cemu???)
- ... Ljudi imaju potrebu da se mesaju u ono sto nemug da shavet... ( dajes li ovde sopstveni primer svojim poslednjim postom?)
- ... Gluposti kao sto su veliki prasak, odredjivanje starosti, i granice svemira.( svaka od ove tri cinjenice koje po tebi predstavljaju glupost mora onda imati svoju kontradikciju u tvom nacinu razmisljanja. Pa, mozes li onda navesti onda pametnu kontradikiciju ovim "glupostima"??)

-...

Po tebi, jako nestabilne??? Po tebi iznesi u cemu se ogleda njena nestabilnost?

A filozofija je nekada bila deo imena naucne oblasti koja se danas naziva FIZIKA. Filosofija prirode se nekada nazivala. Filosofija sama po sebi nije isto sto i fizika ali je cesto neophodna u odredjenim momentima posebno u misaonim eksperimentima.

A sad se zapitaj zasto sam naglasio svako tvoje " PO MENI";-)

a ti se zapitaj zašto sam to napisao ;) ja nisam ni naučnik ni fizičar,samo iznosim svoje mišljenje.
kao što ribice u akvarijumu nisu skroz svesne spoljašnjeg sveta, tako ljudi nisu u stanju da objasne neke stvari ili ih objašnjavaju egoističnim teorijama kao što je veliki prasak.svemir je nastao tako što je nešto eksplodiralo??a što mi neko ne objasni šta je bilo pre te "ekplozije" ?samo mi nemojte reći da nije bilo ničeg ili da vreme nije postojalo ili nešto slično...i primetio sam da nikako da iznesete neki valjan argument sem da se branite udzbenicima za osnovnu školu gde "eto,to tako piše"...
umesto što se spuštate na moj "rekla kazala" nivo, mogli bi da podelite neki argument sa mnom.biti protiv velikog praksa je isto kao izaći u grad sa gaćama preko glave,odnosno, javlja se efekat koji se obično javlja kada prekršiš neki kodeks ponašanja...
uglavnom,hoću da kažem da bih pre poverovao da je Zemlja ravna ploča nego da je svemir nastao po "velikom prasku - teoriji koja je jedino ljudskoj civilizaciji jansa jer se odvija po prirodnim zakonima koji su njima sasvim objašnjivi" - aham...

egoističnim teorijama kao što je veliki prasak.svemir je nastao tako što je nešto eksplodiralo??

sto mislis da je to egoisticna teorija?

a što mi neko ne objasni šta je bilo pre te "ekplozije" ?samo mi nemojte reći da nije bilo ničeg ili da vreme nije postojalo ili nešto slično...

nije bilo PRE, vreme je nastalo sa velikim praskom. :)

i primetio sam da nikako da iznesete neki valjan argument sem da se branite udzbenicima za osnovnu školu gde "eto,to tako piše"...

udzbenici, naucni radova, casopisi...
a sta je za tebe validan argument? da li ovo:

da bih pre poverovao da je Zemlja ravna ploča nego da je svemir nastao po "velikom prasku -

a ti se zapitaj zašto sam to napisao ja nisam ni naučnik ni fizičar,samo iznosim svoje mišljenje.
kao što ribice u akvarijumu nisu skroz svesne spoljašnjeg sveta, tako ljudi nisu u stanju da objasne neke stvari ili ih objašnjavaju egoističnim teorijama kao što je veliki prasak.svemir je nastao tako što je nešto eksplodiralo??a što mi neko ne objasni šta je bilo pre te "ekplozije" ?samo mi nemojte reći da nije bilo ničeg ili da vreme nije postojalo ili nešto slično...i primetio sam da nikako da iznesete neki valjan argument sem da se branite udzbenicima za osnovnu školu gde "eto,to tako piše"...
umesto što se spuštate na moj "rekla kazala" nivo, mogli bi da podelite neki argument sa mnom.biti protiv velikog praksa je isto kao izaći u grad sa gaćama preko glave,odnosno, javlja se efekat koji se obično javlja kada prekršiš neki kodeks ponašanja...
uglavnom,hoću da kažem da bih pre poverovao da je Zemlja ravna ploča nego da je svemir nastao po "velikom prasku - teoriji koja je jedino ljudskoj civilizaciji jansa jer se odvija po prirodnim zakonima koji su njima sasvim objašnjivi" - aham...

Ok, sta je bilo pre te eksplozije pre big bang-a?
Do prosle decenije je bilo nezamislivo govoriti o fizici samog bigbang-a o momentu kada je sve eksplodiralo. Tadasnja matematika i fizika nisu mogle da opisu odredjene procese. Bilo je razvijeno 5 razlicitih teorija struna, sve su imale u osnovu 2 cinjenice, strune i multidimenzijonalnost. Naucnici su smatrala da je teorija struna teorija 21. veka koja je slucajno zalutala u 20. vek. No, 1995. godine jedan od najbrilijantnijih umova Edward Witten

( koji se u naucnim krugovima smatra vecim fizicarem nego sto je to bio anstajn u svoje vreme ) potresao je "svet" ( onaj deo sveta koji se bavi iskljucivo naukom ) sa ujedinjenjem svih 5 torija stringa u jednu brilijantnu koju su nazvali M teorija. Zasto M teorija?
M teorija govori o visedimenzijonalnim membranama, koje predstavljaju paralelne univerzume. Ukratko, membrane nisu poptuno ravne, svaka od membrana je univerzum za sebe. Sudarom dveju od membrana doslo je do naseg velikog praska u momentu kada su se dve membrane medjusobno dodirnule svojim povrsinama i oslobodile energiju...
Ovo je kompijuterska simulacija dveju membrana:

Na ovoj slicu su prikazane niz membrana koje su poredjane jedna naspram druge u 3d formi da bi bilo lakse za razumevanje.

Nakon fizckih i matematickih provera njegovih proracuna 1995. naucnici sirom sveta krenuli su u eksperimentalno potvrdjivanje njegove teorije. No, tehnologija je bila jos nedovoljno razvijena da bi se tada u potpunosti potvrdili svi matematicki i fizicki proracuni. Ali kasnijih godina sa usavrsavanjem tehnologije-kompijuterskih simulacija, matematickih obrazaca, takodje i institura cern koji je trenutno jedan od glavnih instituta za proveru string teorije, dosli su do potvrda o membranama i paralelnim univerzumima.

Sada naravno, ovo je bilo jako kratko o string teoriji a neko je tamo na forumu napisao da zeli da zna nesto o ovoj teoriji pa ako neko napise nesto vise ( ja necu iz odredjenih razloga ), moci ces da bolje razumes teoriju. A da je zaista shvatis i prihvatis, moraces dobro da radis na matematici i fizici jer ova teorija nije ni malo naivna.

Naravno, ovo neces naci ni udzbenicima za osnovnu skolu niti u fizici za gimnaziju dok je mozes naci svuda sirom evrope i amerike. Da nebi ispalo da ameri forsiraju nesto, rusi su prilicno jako na ovom polju a takodje i Italija, holandija Svajcarska.

Pre bi poverovao???hmm da li neko od tebe trazi da verujes u veliki prasak ili ne? Sta je tebi potrebno da ti nama sa sigurnoscu kazes da znas da teorija je tacna ili da teorija nije tacna? Pitanje vere u to je nebitno jer se zasniva na pristrasnosti. Ali kao sto rekoh ranije nije sve onako kako mi zelimo da jeste. Zakoni koje mi poznajemo ovde su takvi kakvi su i ne vidim u cemu je problem sa njima. Ali ima onih koji vide, likovi poput SVETA365 koji ne razume ni gravitaciju i osporava njeno postojanje.

Opet da se vratim na onu tvoju izjavu. Ne zelim da te vredjam, ta recenica govori sama za sebe. A ono sto se jasno vidi iz nje jeste kreacionizam. Odakle je potekla ideja da je zemlja ravna ploca? Uprkos svim dokazima da nije, i kada bi ulozio neko vreme kao sto sam sa astralom pokusao, da pokazem tacnost velikog praska, ti bi opet rekao da ne verujes u to i da je zemlja ravna ploca.
Mozes li se ti osloboditi svojih predrasuda i svoje kolotecine ustaljenog razmisljanja i otvoriti oci i prihvatiti stvarnost onakvu kakva jeste a ne onakvu kakvu je zelis ili zamisljas po svojoj volji?

Back