Ne znam tacno sada ko je lupio da je Zemlja stara 10k godina.... ili bar 10k godina svejdno taj broj nije ni za primiraisati.
Sta vi mislite kako je Zemlja nastala? Jel se samo stvorila a? Ili mozda neko misli da su naucnici dosli do teorije o velikom prasku jer im se moze da lupetaju.
Sada cu da ispricam ekstremno skracenu picu o velikom prasku do sad.
Pocinje eksplozijom tacke beskonacne gustine u beskonacno malom prostoru sa beskonacno velikom zakrivljenoscu prostor-vremena u kojoj ne vaze zakoni fizike. Onda BUM vrsi se ekstremno ubrzeno sirenje materije koja se sastoji od najjednostavnijih cestica koje dejstvorm raznih sila vremenom prelaze u vece i nastanu stabilni atomi. Atomi se pod uticajem gravitacije skupljaju u grupe oblaka koje se zarotiraju i nastaju galaksije i zvezde. Ataomi su ogromnom vecinom vodonika jer je on element sa najvecom sansom da nastane u takvim uslovima a drugi elemtni su se respadali pod uticajem zracenja koje je DOKAZNAO postojalu u ranom svemiru i jos uvek moze da se octia , to je taj cuveni sum na TV-u. Sada je manje zbog sirenja svemira i predstavlja mikrotalasno zracenje. U zvedama se atomi skuplajju i zagrevaju dok ne bude dovoljno toplo i gusto za fuziju vodonika u helijum pri cemo se osobadja energija koja sprecava zvezdu da se dodatno sazima pod uticajem gravitacije. Kasnije kada se potrosi H pocinje sagorevanje He u teze elemente sve dok se ne dodje do gvozdja . Gvozdje je takvo da zahteva dodatnu energiju da bi vrsilo fuziju u teze elemente a ne oslobadja se. Tako da zvezda nastavnja da se sazima dok ne predje odredjenu granicu gustine kada pocne gravitacioni kolaps. Tada kroz zvezdu prodje udar kooji skoro uvek rasprsi sve gornje slojeve zvezde pri kome se od govodja formira i nesto tezih elemenata. Jezgro zveda nekada jos kolabira u crnu rupu a nekada ne ali to sada nije bitno. Ovo su naravno samo zvezde ogromnih masa ostale ne ekspldiraju nego se ugase ( postanu druge stvari ) i sl ali i to je beside the point.
Od raspadnutih elemenata nastaju nove zvezde i planete. Sunce je zvezda druge ili trece genaracije i sadrzi neznatno ( 2%) tezih elemenata. Eto odalte potice Zemlja i svi elementi koje mi imamo na njoj.
E sada jel neko dovljno mentalno retardiran da misli da su svi ovi proracuni za DZ i da oni nemaju pojma jer je magnetno poslje oslabilo za 10 k godina a ne 13.5 milijardi godina koliko je trebalo od velikog praska do sad?
Teorija velikog praska je mnogo snaznija od evolucije i u njoj kada se bolje pogleda trenutni svemir koji mi vidimo ovakav kakav jeste ima savrsenog smisla. Postoje i tu naravno neodgovorena pitanja na koja mi nikako ne mozemo da damo odgovor jer ne mozemo da odemo "pre" praska a ni da prokluvimo njega jer u njemu ne vaze zakoni fizike sto je vec nekoliko pametnih ljudi reklo ako je iko citao knjige vezane za ovaj problem.
E sada kako BIg Bang iskljucuje delovanje bilo koje sile posle njega samog ( jer je apsolutno nepotrebna i sve ce se desiti logikom samo od sebe ) moramo da pretpostavimo da smo i mi nastali "nekako" logicnom mogucnoscu jer nema smisla da se sad tu neko odjednom pojavi i ne uradi nista drugo sem da stvori amebe. Evolucija daje odgovore na kao sto je neko pametan rekao NEKA pitanja. Iako to mozda vise i nije evolucija jer je princip prirodnog odabiranja najklimaviji u citavoj teoriji posto skoro da ne postoje eksplicitni dokazi za njega iako ima slucajeva gde je on sigurno faktor izgelda da nije i jedini faktor. Nesto fali , trenutno nemamo primere ( da ja znam ) morfoloske evolucije ( promene fizickog stanja jedinke tako da ona bude operativna ( znaci ne racuna se sestii prst ako nema funkciju ( ne moze da se pomera i sl ) isto kao i npr. beskorisna krila ) )
Moram da idem , poenta je u tome da iako postoje rupe ne treba da baltaimo celu teoriju i da odma pribegavamo religiji u nedostaku pitanje nego da verujemo da cemo vermoenom biti u stanju da ih popunimo a ako ne zamenimo postojecu novom teorijom kaja objasnjava nase postojanje.
Jesam malo skrenuo sa teme ali kako mrzim kad mi neko kaze da je Zemja stara 10 k godina..... Iance nisam jos stavio poluraspad atoma u kvantoj mehanici koji se koristi da odredjivanje starosi al ako neko bude pruzao otpor...