- Poruka
- 4.766
Samo kod onih koji su imali razum da to vide.То никад нису биле догме. Облик Земље је био познат у ученим круговима света вековима пре Христа.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Samo kod onih koji su imali razum da to vide.То никад нису биле догме. Облик Земље је био познат у ученим круговима света вековима пре Христа.
Да, лепо пише да је осуђен због хелиоцентризма који је супротстављен геоцентричном моделу који је црква заступала.nekolika papa i gomila svetaca , uz doktrinu inkvizicije, lepo pise u tekstu ciji link sam postavio
Ne menjaju dogme već način rada. Dogme ostaju iste.menjaju dogme i u religiji u skladu sa naukom
nekad zemlja bese ravna , bog na zemlji , sunce je kruzilo oko zemlje ...
nego se pravi da se ne menja , da je bilo * gresaka u prevodu*
Да је Земља сферичног облика. У раном средњем веку је то био став велике већине, у касном скоро сваког ученог човека.Sta su govorili "uceni krugovi" u svetlom srednjem vekju?
Osuđen?Да, лепо пише да је осуђен због хелиоцентризма који је супротстављен геоцентричном моделу који је црква заступала.

Papa Pio 10 proglašava inkvizitora, kardinala Ballermina (istog koji je spalio Bruna i osudio Galilea), najprije svetim (1930.), a poslije doktorom univerzalne Crkve (1931).Да, лепо пише да је осуђен због хелиоцентризма који је супротстављен геоцентричном моделу који је црква заступала.
Sigurno postoje knjige ili zapisi o ovome. Da ne bi mnogo lutao, a ti si to ocigledno video, moze li kratke upute gde to da nadjem.Да је Земља сферичног облика. У раном средњем веку је то био став велике већине, у касном скоро сваког ученог човека.
Danas kada crkva nema moc kao u svetlom srednjem veku pojavila se "agenda" o saglasju nauke i religije, kako one nisu u sukobu, kako je moguca "mirna koegzistencija" bla bla bla.Papa Pio 10 proglašava inkvizitora, kardinala Ballermina (istog koji je spalio Bruna i osudio Galilea), najprije svetim (1930.), a poslije doktorom univerzalne Crkve (1931).
- epitaf tog gada koji je palio ljude na lomači glasi: "Moj je mač podčinio ohole duše" «La mia spada ha sottomesso gli spiriti superbi».
1163. Aleksandar III., papa, povezan s koncilom u Toursu, zabranjuje proučavanje fizike svim duhovnjacima, što je u to vrijeme značilo zabranu bavljenja znanošću svakome koji bi to mogao obavljati. Papa je zabranio, u svojoj enciklici, "proučavanje fizike ili prirodnih zakona," te je dodano da će svaka osoba koja prekrši to pravilo biti "izbjegavana od sviju i ekskomunicirana".
silne ljude ubijali tokom godinaDanas kada crkva nema moc kao u svetlom srednjem veku pojavila se "agenda" o saglasju nauke i religije, kako one nisu u sukobu, kako je moguca "mirna koegzistencija" bla bla bla.
Za ostvarenje ove "agende" naravno jedna od bitnih stavki je i prekrajanje istorije i ublazavanje proslih dogadjaja. Inace ovo je prekrasan primer prilagodljivosti religije. "Mi pricali zemlja ravna, mi pricali o geocentricnom sistemu, ajte molim vas, pa mi sve vreme pricamo upravo suprotno".
Da ne bude zabune i ja mislim da nema sukoba izmedju nauke i religije.Bave se razlicitim stvarima, a trenutno crkva je onemogucena da cini ono sto je cinila u svetlom srednjem veku.
Meni to bezveze. Bilo, proslo. Takva su vremena bila. Kao da su ovi danas krivi za sve to.silne ljude ubijali tokom godina
a sad * zaboravili *
Помешала си нешто. То су речи које је Ђузепе Барети приписао Галилеју и то 115 година после његове смрти, за које не постоји ниједан забележен доказ да је Галилеј икад изговорио.Osuđen?
Ja dolazim iz paralelnog univerzuma u kome su nas učili da je ubijen
i da su mu poslednje reči bile ''Ipak se okreće''.
Mendela efekat..![]()
Поента?Papa Pio 10 proglašava inkvizitora, kardinala Ballermina (istog koji je spalio Bruna i osudio Galilea), najprije svetim (1930.), a poslije doktorom univerzalne Crkve (1931).
- epitaf tog gada koji je palio ljude na lomači glasi: "Moj je mač podčinio ohole duše" «La mia spada ha sottomesso gli spiriti superbi».
1163. Aleksandar III., papa, povezan s koncilom u Toursu, zabranjuje proučavanje fizike svim duhovnjacima, što je u to vrijeme značilo zabranu bavljenja znanošću svakome koji bi to mogao obavljati. Papa je zabranio, u svojoj enciklici, "proučavanje fizike ili prirodnih zakona," te je dodano da će svaka osoba koja prekrši to pravilo biti "izbjegavana od sviju i ekskomunicirana".
Pa sam ja pomešala il je neko drugi pomešao i pogrešno nas učio?Помешала си нешто. То су речи које је Ђузепе Барети приписао Галилеју и то 115 година после његове смрти, за које не постоји ниједан забележен доказ да је Галилеј икад изговорио.
Sve nam to govori da covjek stoji iza svega ama bas svega.silne ljude ubijali tokom godina
a sad * zaboravili *
nauka opovrgava religijske bajke tako da crkva mora da nalazi kreativne nacine da ispadne u pravu
da ispadne da je sve to znala , jer ko zna ako ne zna * stvoritelj*
ovi sada se prave da se to nije desilo i opravdavajuMeni to bezveze. Bilo, proslo. Takva su vremena bila. Kao da su ovi danas krivi za sve to.
https://www.vijesti.me/zabava/zanim...-zaista-pred-inkvizicijom-rekao-ipak-se-kreceOsuđen?
Ja dolazim iz paralelnog univerzuma u kome su nas učili da je ubijen
i da su mu poslednje reči bile ''Ipak se okreće''.
Mendela efekat..![]()
https://www.asa3.org/ASA/topics/history/1997Russell.htmlSigurno postoje knjige ili zapisi o ovome. Da ne bi mnogo lutao, a ti si to ocigledno video, moze li kratke upute gde to da nadjem.
Не знам никог кога су учили да су то Брунове речи.Pa sam ja pomešala il je neko drugi pomešao i pogrešno nas učio?
ni ja.. nisam razgovor od početka ispratila..Не знам никог кога су учили да су то Брунове речи.
Svesnaglista je evoluirala u Jasnu.ni ja.. nisam razgovor od početka ispratila..
Za Galilea sam mislila da je ubijen, pa se posle ispostavilo da nije.
Pa Entoni Flu nije baš postao vernik. Postao je nešto što se tehnički zove filozofski teista - iliti poverovao je u filozofske i metafizičke „dokaze“ (namerno stavljam pod navodnike jer se ne radi o dokazima u naučnom smislu te reči na koje se misli danas) za postojanje Boga u koga veruju Jevreji, hrišćani i muslimani.Meni je smešno kada se vernici pozivaju na Entoni Flua koji je prvo bio žestoki ateista, a onda je posle na osnovu jednog kvazi argumenta postao vernik. I to navode njega kao sveti primer. Čovek u svako doba može da promeni svoja uverenja to nije ništa neobično. Koliko je njih velikih vernika prešlo u ateizam to ne pominju. To im ruši sneška.
Pročitah tu "njegovu" knjigu još davno.Pa Entoni Flu nije baš postao vernik. Postao je nešto što se tehnički zove filozofski teista - iliti poverovao je u filozofske i metafizičke „dokaze“ (namerno stavljam pod navodnike jer se ne radi o dokazima u naučnom smislu te reči na koje se misli danas) za postojanje Boga u koga veruju Jevreji, hrišćani i muslimani.
Ti dokazi idu još od Platona, pa preko Aristotela i njegovog hilomorfizma, pa onda preko Plotina i neoplatonizma; razvili su ih sholastici od kojih su najpoznatiji verovatno Toma Akvinski i Avgustin. Kao i islamski mislioci - Avicena, Mula Sadra i drugi.
Ovo sve inače nema nikakve veze sa Biblijom ili Kuranom koji su ono što bi se nazvalo „otkrovenjskim“ dokazima, tj. nešto što Bog otkriva o sebi. I posle radikalne promene svojih stavova Flu je kategorički odbijao da pređe u hrišćanstvo ili islam.