Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
cim je Bog stvarao automatski je inteligentno, jer inteligencija stoji iza stvaranja, dok u ateistickom poimanju nema inteligentnog stvaranja jer slucajnosti stvaraj ustvari.

pa to sto trazis je isto kao da trazis od mene da ti pokazem gdje u Kuranu pise da je voda mokra.
Dobro razumem. Prihvataš istine iz Kurana, a na njih nadovezuješ Inteligentni dizajn, koji je proizvod zapadnog hrišćanstva, kao očajnički pokušaj da se spasi šta se spasti može, od kraha Šestodneva, pred nezadrživim prodorom TE.

Poenta je da pročitaš tekst. Ako u to što tamo piše nećeš da poveruješ
da ne bi morao da poveruješ i da su doktori nauka budale, onda ja tu
ne mogu ništa. :lol:
Ja nemam tako čvrsta uverenja kao ti, pa mogu da razmišljam slobodno.
Tebi bi jedna cigla mogla celu kulu da poruši i onda nešto moraš i da
ignorišeš. Razumem.

To su obrazovani i inteligentni ljudi koji žive u neznanju, a da pojma
nemaju u kolikom neznanju žive. Stvoriće primordijalno živo biće na
kukovo leto.
Pozabavi se malo guglanjem o abiogenezi i velikim prodorima u tom smeru.
A opet da te pitam kakvo je to tvoje "slobodno razmišljanje", ako tako olako pominje "kukovo leto". Znači ipak si opterećena negacijom naučnih pokušaja. Ja ne tvrdim da će laboratorije stvoriti neko prosto živo biće. Možda to nikada neća uspeti. Ono što tvrdim da nikakav Bog tu nije intervenisao, jer je Boga stvorio čovek. Hoćeš li dokaze za to? E doduše, možda je neki primordijalni Buda učestvovao u stvaranju sveta.:D Ja to ne znam. Ti si stručnjak iz te oblasti.
A javi mi kada neko pronađe tu ciglu.
PS A da li ovo "To su obrazovani i inteligentni ljudi koji žive u neznanju, a da pojma
nemaju u kolikom neznanju žive", znači da si ti i obrazovanija i inteligentnija od njih, pa blaženo živiš u apsolutnom znanju?

Pozabavi se malo guglanjem o abiogenezi i velikim prodorima u tom smeru.
A opet da te pitam kakvo je to tvoje "slobodno razmišljanje", ako tako olako pominje "kukovo leto". Znači ipak si opterećena negacijom naučnih pokušaja. Ja ne tvrdim da će laboratorije stvoriti neko prosto živo biće. Možda to nikada neća uspeti. Ono što tvrdim da nikakav Bog tu nije intervenisao, jer je Boga stvorio čovek. Hoćeš li dokaze za to? E doduše, možda je neki primordijalni Buda učestvovao u stvaranju sveta.:D Ja to ne znam. Ti si stručnjak iz te oblasti.
A javi mi kada neko pronađe tu ciglu.
PS A da li ovo "To su obrazovani i inteligentni ljudi koji žive u neznanju, a da pojma
nemaju u kolikom neznanju žive", znači da si ti i obrazovanija i inteligentnija od njih, pa blaženo živiš u apsolutnom znanju?
Evo ja sam jednu ciglu pronašla. Nećeš ni da prokomentarišeš tekst
koji sam postavila.

Budizam se ne bavi takvim pitanjima kao što je stvaranje sveta.
Nisam ni inteligentnija ni obrazovanija, ali sam materijalistički pogled
na svet prevazišla i potpuno mi je nezanimljiv. Nekada čak i smešan.
Mogu da razmišljam izvan zadatih okvira. Da preispitujem.

Allah spominje Zivotinje i njihovo obozavanje Njega samo na ovom mjestu u ovoj suri, i to sura Hadzdz gdje kaze:

22:18 Zar ne znaš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.

Od svih sura bas u suri Hadzdz , a znamo sta se radi kad se ide na Hadzdz, posjeta Kabi, to je tavaf, kruzenje oko Kabe....a vidimo mnoge zivotinje praktikuju kruzenje ...jasna indikacija da to cirkulisanje zivotinja je neka vrsta glorifikovanja Boga.

kako ce to ovo evolucijski objasniti?

Sve slavi Boga u krugovima i kruzenju
317979218_608378011087844_7479350184063552823_n.jpg

Prvu rečenicu ne razumem. Teorija Konkordizma (da "dan" nije isto što i kalendarski dan) je nastala krajem 19. veka i odbačena je. I kakve pa sad to ima veze sa Staljinom.
A pogledaj Prvu knjigu Mojsijevu:
"5. I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi".
I gde ti ovde vidiš 1000 god.?
Biblija ima paralelne textove i nije kronoloski poredana.
Ali za to treba visoka inteligencija i dobra upucenost u biblijske textove pa povezavati stvari u širu sliku.

Evo ja sam jednu ciglu pronašla. Nećeš ni da prokomentarišeš tekst
koji sam postavila.

Budizam se ne bavi takvim pitanjima kao što je stvaranje sveta.
Nisam ni inteligentnija ni obrazovanija, ali sam materijalistički pogled
na svet prevazišla i potpuno mi je nezanimljiv. Nekada čak i smešan.
Mogu da razmišljam izvan zadatih okvira. Da preispitujem.
A ja opet mislim da sam ti odgovorio. Ako si prevazišla materijalistički svet u kome živiš, i od koga živiš, onda živiš u oblacima.:D
I nadam se da ćeš rezultate svojih vanokvirnih preispitivanja da podeliš samnom, jadnim i teškim materijalistom, pa ja sam ti neki vajni drug, i ne bi bilo fino da me ostaviš da i dalje čamim u dubokom materijalizmu.

Kuran jedino pravo naznacava ID prije nego su hrscani poceli promovirati to
Hrišćani su počeli promovisati ID kada su videli da im je Šestodnev razbijen u paramparčad od strane naučnih teorija. Ali ni ID ne može nikako da se probije (izguglaj malo pa se uveri da ne može da se probije jer nema nikakvih dokaza), opet zbog naučnih teorija koje nude dokaze i naučnu metodologiju, pa bi možda bilo ispravno da i u odustajanju od ID i prihvatanju naučnih teorija prednjačite u odnosu na hrišćane.

A ja opet mislim da sam ti odgovorio. Ako si prevazišla materijalistički svet u kome živiš, i od koga živiš, onda živiš u oblacima.:D
I nadam se da ćeš rezultate svojih vanokvirnih preispitivanja da podeliš samnom, jadnim i teškim materijalistom, pa ja sam ti neki vajni drug, i ne bi bilo fino da me ostaviš da i dalje čamim u dubokom materijalizmu.
Živim i na nebu i na zemlji. Materijalistički pogled na svet je tvoj
izbor. Nisi ti jadan, nego tvrdoglav. :lol:
Ja tebe volim i kada mi se rugaš.

Od samog početka razvoja tehnologije, prisutan je pad čoveka.
Tehnologija se razvija, a čovek propada i psihički i fizički. Biva
zavistan od tehnologije i sve slabiji.

Nije problem da Bog stvori ljude kroz evoluciju, ali je to problem sto nauka tako nesto pobija, jer nema dokaza za evoluciju uopste, pogotovo kad se ukljuci Kambrijska explozija, tu nemas onda evolucije.
Iz kog razloga 99% naucnika laze i izmislja fosilne , genetske i druge dokaze vec vekovima sirom sveta ako je evolucija laz , i ko stoji iza te globalne zavere ?

Iskreno imas dobre postove za argumentima koji nateraju coveka na razmisljanje , ali glavna mana ti je poricanje naucnih cinjenica , a evolucija je posmatrana cinjenica.

Poslednja izmena:
Hrišćani su počeli promovisati ID kada su videli da im je Šestodnev razbijen u paramparčad od strane naučnih teorija. Ali ni ID ne može nikako da se probije (izguglaj malo pa se uveri da ne može da se probije jer nema nikakvih dokaza), opet zbog naučnih teorija koje nude dokaze i naučnu metodologiju, pa bi možda bilo ispravno da i u odustajanju od ID i prihvatanju naučnih teorija prednjačite u odnosu na hrišćane.

Ali ni ID ne može nikako da se probije (izguglaj malo pa se uveri da ne može da se probije jer nema nikakvih dokaza)

netrebam guglat kad vec znam itekako dobro dokle je ID dogurao i kako mu ide

Inteligenti dizajn je nikad jaci neko sad sto je bio sa svim novim naucnim otkricima zadnjih 30 godina.

Dovoljna ti je stvar ovaj podatak, da je celija grad masina i robota, automatizovane industrije, kodova, pumpi, filtera , ogromna kompleksnost u pitanju, pravi grad sa putevima(mikrotubule) na kojim hodaju Kinesin nanoroboti na dvije noge i vuku materijele do raznih destinacija.
nema se tu sta probijati kad je su stvari ocite, ID je ocita stvar osim da je covjek skrenuo sa pameti i vjeruje da mu slucajnosti grad kodiranih masina i robota u interkaciji stvaraju slucajnosti...to samo budala moze povjerovati.

I nije mi jasno čemu forsirati nešto što su smišljali drevni, kada nauka to pobija. Razmisli malo kada su i kolika su znanja imali oni koji su smišljali biblijske priče, a i priče iz Kurana.

sta to nauka pobija, nista. upravo nauka promovira ID.
Iz kog razloga 99% naucnika laze i izmislja fosilne , genetske i druge dokaze vec vekovima sirom sveta ako je evolucija laz , i ko stoji iza te globalne zavere ?

Iskreno imas dobre postove za argumentima koji nateraju coveka na razmisljanje , ali glavna mana ti je poricanje naucnih cinjenica , a evolucija je posmatrana cinjenica.

naucni establisment jako gura teoriju evolucije jer lobi koji zagovara to je punooo jak, i ljudi mogu ostati bez posla zbog toga...pa im s ene smiju suprostaviti.

ako mi nevjerujes , pogledaj dokumentarac na ovu temu upravo ova problematika sa kojom se naucnici susrecu jer ih kaznjavaju ustanove

upamti ovo sto ti kazem, nikad ali bas nikad ja ne negiram naucnu cinjenicu, emirijski dokazanu cinjenicu, to zapamti

zar ti mislis da bi ja sam sebe lagao ako vidim ocite dokaze , empirijske dokaze za evoluciju, da bi to negirao, ma nebi negirao, nego cak nikakav nemam problem da BOg stvara evolucijski, jednostavno to bi mi bio dokaz da je Bog stvorio vrste evolucijski.

ali nemamo dokaz za to, nema empirijski dokaza, sve se svodi na teoriju, ali kada malo covjek bolje sagleda sta je problem sa tom teorijom, problema ima masa

ne objasnjava kako je mogao nastati

1. Kambrijska explozija, koja kontrira teoriji evolucije.
2. Teorija evolucije ne objasnjava nastanak DNK koda
3. Teorije evolucije neobjasnjava nastanak celije, koja je grad masina i robota
4. Teorije kad malo bolje sustrinski se pogleda shvati da je totalno nelogicna jer u sustini zagovara da slucajnosti koje nemaju razum i svijest stvaraju kompleksnije i kompleksnije organizme i vrste, to je srz svih problema, i razlog zasto covjek nemoze povjerovati to.
5. Reparacijski mehanizam koci teoriju evolucije....to je isto kao kad bi ti pravio kulu od karata a ja bio pored tebe i cijelo vrijeme puhao u karte, ama nikad ti nebi zavrsio posao tu dok god ja pusem u karte i obaram tvoju gradjevinu.

zamisli se ja ti pokazem grad koji nikad prije nisi vidio, i kazem ti nastao je kroz slucajnosti bez inteligencije, vjeetrovi, toplote, kise, zemljotresi, orkani, tornada uduruzeno sudjelovali u kreaciji tog komleksnosg grada, ti bi reko lud si idi lijeci se, eh upravo to ti i vjerujes ako vjerujes da je evolucija stvarala stvari a da nema u pozadini Evolver, u tom slucaju slucajnosti mutirajucih gresaka u DNK odradjivaju posao ,a to je van svake pameti.

Sve u prirodi ukaziva na jednog Stvoritelja, tj BOga.

sta to nauka pobija, nista. upravo nauka promovira ID.

naucni establisment jako gura teoriju evolucije jer lobi koji zagovara to je punooo jak, i ljudi mogu ostati bez posla zbog toga...pa im s ene smiju suprostaviti.

ako mi nevjerujes , pogledaj dokumentarac na ovu temu upravo ova problematika sa kojom se naucnici susrecu jer ih kaznjavaju ustanove

upamti ovo sto ti kazem, nikad ali bas nikad ja ne negiram naucnu cinjenicu, emirijski dokazanu cinjenicu, to zapamti

zar ti mislis da bi ja sam sebe lagao ako vidim ocite dokaze , empirijske dokaze za evoluciju, da bi to negirao, ma nebi negirao, nego cak nikakav nemam problem da BOg stvara evolucijski, jednostavno to bi mi bio dokaz da je Bog stvorio vrste evolucijski.

ali nemamo dokaz za to, nema empirijski dokaza, sve se svodi na teoriju, ali kada malo covjek bolje sagleda sta je problem sa tom teorijom, problema ima masa

ne objasnjava kako je mogao nastati

1. Kambrijska explozija, koja kontrira teoriji evolucije.
2. Teorija evolucije ne objasnjava nastanak DNK koda
3. Teorije evolucije neobjasnjava nastanak celije, koja je grad masina i robota
4. Teorije kad malo bolje sustrinski se pogleda shvati da je totalno nelogicna jer u sustini zagovara da slucajnosti koje nemaju razum i svijest stvaraju kompleksnije i kompleksnije organizme i vrste, to je srz svih problema, i razlog zasto covjek nemoze povjerovati to.
5. Reparacijski mehanizam koci teoriju evolucije....to je isto kao kad bi ti pravio kulu od karata a ja bio pored tebe i cijelo vrijeme puhao u karte, ama nikad ti nebi zavrsio posao tu dok god ja pusem u karte i obaram tvoju gradjevinu.

zamisli se ja ti pokazem grad koji nikad prije nisi vidio, i kazem ti nastao je kroz slucajnosti bez inteligencije, vjeetrovi, toplote, kise, zemljotresi, orkani, tornada uduruzeno sudjelovali u kreaciji tog komleksnosg grada, ti bi reko lud si idi lijeci se, eh upravo to ti i vjerujes ako vjerujes da je evolucija stvarala stvari a da nema u pozadini Evolver, u tom slucaju slucajnosti mutirajucih gresaka u DNK odradjivaju posao ,a to je van svake pameti.

Sve u prirodi ukaziva na jednog Stvoritelja, tj BOga.
Opet nisi dao nikakve dokaze za globalnu naucnu zaveru niti razlog zasto bi to uopste i radili.

Kambrijska ekslozija je trajala milionima godina i ne kontrira evoluciji uopste cak se i uci u skolama i fakultetima.
Teorija evolucije se ne bavi nastankom DNK koda , mozda ga je Bog napravio , to ne menja cinjenicu evolucije.
Mozda je Bog stvorio prvu celiju ,opet je evolucija cinjenica.
Evolucija moze tebi da zvuci nelogicno ali ona je posmatran proces , poznat primer posmatrane evolucije je kada su se bakterije u jezeru iza fabrike najlona mutirale da koriste najlon kao prehranu ( umesto kao otrov koji je ubijao druge bakterije ) , znaci ili je slucajnost ili je Bog pomogao , ali u oba slucaja je sigurno evolucija.

Sve sto si ti dao se moze lako objasniti uz evoluciju ili uz evoluciju podpomognutu Bogom , ali evolucija je i dalje apsolutno osmatran proces koji podrzavaju i fosili i genetski dokazi , tako da te opet pitam ko stoji iza te globalne visevekovne zavere u koju su umesani skoro svi naucnici ?

Opet nisi dao nikakve dokaze za globalnu naucnu zaveru niti razlog zasto bi to uopste i radili.

Kambrijska ekslozija je trajala milionima godina i ne kontrira evoluciji uopste cak se i uci u skolama i fakultetima.
Teorija evolucije se ne bavi nastankom DNK koda , mozda ga je Bog napravio , to ne menja cinjenicu evolucije.
Evolucija moze tebi da zvuci nelogicno ali ona je posmatran proces , poznat primer posmatrane evolucije je kada su se bakterije u jezeru iza fabrike najlona mutirale da koriste najlon kao prehranu ( umesto kao otrov koji je ubijao druge bakterije ) , znaci ili je slucajnost ili je Bog pomogao , ali u oba slucaja je sigurno evolucija.

Sve sto si ti dao se moze lako objasniti uz evoluciju ili uz evoluciju podpomognutu Bogom , ali evolucija je i dalje apsolutno osmatran proces koji podrzavaju i fosili i genetski dokazi , tako da te opet pitam ko stoji iza te globalne visevekovne zavere u koju su umesani skoro svi naucnici ?

moja sumnja je da ako nemaju evoluciju onda samo se namece da je Bog, da bi Boga iskljucili iz igre, guraju ovu teoriju pa makar i nelogicna bila.

ali taj period je previce mali za evoluciju da bi se odvila, zato je i nazvano kambrijska ezploija, druga stvar a to je da nema nikakvih fosila za period prije kmabrijske explozije na koju bi se evolucija mogla nadovezati.

nije cinjenica, da je cinjenica morali bi empirijski je dokazati kroz uocavanje milikone godina a niko ne moze zivjeti toliko da je uoci.

nije to evolucija , nego adaptivni mehanizam kroz devoluciju a ne evoluciju.

ovaj to video najbolje objasnjava

Sve sto si ti dao se moze lako objasniti uz evoluciju

ne moze

ili uz evoluciju podpomognutu Bogom ,

sa Bogom se rjesavaju neki problemi a to je da vise nisu slucanosti te koje vode proces

ali posto nemamo valjanih dokaza kroz tranzicijske fosile, pa onda ta i kambrijska explozija ukazuje da se evolucija nije zbila pa cak i kad bi htjeli da vjerujemo u Teolosku evoluciju, gdje Bog vodi procese evolucije.

ali evolucija je i dalje apsolutno osmatran proces koji podrzavaju i fosili i genetski dokazi ,
nikakvih tranzicijskih fosila nema , a genetski dokazi nisu dokaz za evoluciju , kao sto dio koda u novom sofveru mozemo pronaci u nekom drugog softveru pa to ne znaci da je softver evolvirao jedan iz drugog.

tako da te opet pitam ko stoji iza te globalne visevekovne zavere u koju su umesani skoro svi naucnici ?
nisam neki pobornik tih teorija zavjera.

vise je to u fazonu, naucnici nece da cuju za Boga jer znaju koliko ih je crkva ugnjetavala u srednjem vijeku i spaljivala zbog nauke, pa hoce da je crkva sto dalje od nauke, da Bog nema veze nikakve sa naukom.

uostalom Bog nije uopste u domenu nauke jer je izvan univerzuma, a nauka je fokusirana na univerzum a ne na stvari izvan njega.

Živim i na nebu i na zemlji. Materijalistički pogled na svet je tvoj
izbor. Nisi ti jadan, nego tvrdoglav. :lol:
Ja tebe volim i kada mi se rugaš.

Od samog početka razvoja tehnologije, prisutan je pad čoveka.
Tehnologija se razvija, a čovek propada i psihički i fizički. Biva
zavistan od tehnologije i sve slabiji.
Pa sada ću ja da oladim, čim pominješ ruganje. Nisam ti se rugao uopšte, nego razmišljam čisto materijalistički. Lepo je, možda, ne znam, imati neki nematerijalistički svet, ali me moj materijalizam nagoni da pitam kakva je opšta korist od toga.
Za ovo poslednje ne znam. Ja samo znam da je prosečan život čoveka povećan. A moguće je da fizički slabimo. Eto, i ti i ja sedimo, kuckamo, (i ja ti se rugam:D), umesto da džogiram, (pa da me srčka strefi:D).

Pa sada ću ja da oladim, čim pominješ ruganje. Nisam ti se rugao uopšte, nego razmišljam čisto materijalistički. Lepo je, možda, ne znam, imati neki nematerijalistički svet, ali me moj materijalizam nagoni da pitam kakva je opšta korist od toga.
Za ovo poslednje ne znam. Ja samo znam da je prosečan život čoveka povećan. A moguće je da fizički slabimo. Eto, i ti i ja sedimo, kuckamo, (i ja ti se rugam:D), umesto da džogiram, (pa da me srčka strefi:D).
Tebi ne fali ništa. To ljudi u proseku fizički i psihički slabe, a ti vadiš prosek
kolko je do tebe. :heart2:

Šta bi bilo, kad bi bilo da evolucije nije bilo? Zar to nije zanimljivo pitanje?

moja sumnja je da ako nemaju evoluciju onda samo se namece da je Bog, da bi Boga iskljucili iz igre, guraju ovu teoriju pa makar i nelogicna bila.

ali taj period je previce mali za evoluciju da bi se odvila, zato je i nazvano kambrijska ezploija, druga stvar a to je da nema nikakvih fosila za period prije kmabrijske explozije na koju bi se evolucija mogla nadovezati.

nije cinjenica, da je cinjenica morali bi empirijski je dokazati kroz uocavanje milikone godina a niko ne moze zivjeti toliko da je uoci.

nije to evolucija , nego adaptivni mehanizam kroz devoluciju a ne evoluciju.

ovaj to video najbolje objasnjava

ne moze

sa Bogom se rjesavaju neki problemi a to je da vise nisu slucanosti te koje vode proces

ali posto nemamo valjanih dokaza kroz tranzicijske fosile, pa onda ta i kambrijska explozija ukazuje da se evolucija nije zbila pa cak i kad bi htjeli da vjerujemo u Teolosku evoluciju, gdje Bog vodi procese evolucije.

nikakvih tranzicijskih fosila nema , a genetski dokazi nisu dokaz za evoluciju , kao sto dio koda u novom sofveru mozemo pronaci u nekom drugog softveru pa to ne znaci da je softver evolvirao jedan iz drugog.

nisam neki pobornik tih teorija zavjera.

vise je to u fazonu, naucnici nece da cuju za Boga jer znaju koliko ih je crkva ugnjetavala u srednjem vijeku i spaljivala zbog nauke, pa hoce da je crkva sto dalje od nauke, da Bog nema veze nikakve sa naukom.

uostalom Bog nije uopste u domenu nauke jer je izvan univerzuma, a nauka je fokusirana na univerzum a ne na stvari izvan njega.
Ne mozes da kazes da nisi pobornik teorije zavera i da je evolucija laz u istoj recenici.
Ti verujes u masovnu globalnu visevekovnu zaveru u koju je umesano 99% naucnika sirom sveta nezavisno jedni od drugih koji svaki dan izmisljaju nove dokaze za nepostojecu teoriju , znaci verujes u apsolutno nemogucu zaveru a nemas nikkave dokaze za njeno postojanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back