Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
naravno da ne postoji u stvarnosti ali u teoriji evolucije mora da postoji, jer bez njih nema evolucije
https://en.wikipedia.org/wiki/Transitional_fossil

In 1859, when Charles Darwin's On the Origin of Species was first published, the fossil record was poorly known. Darwin described the perceived lack of transitional fossils as "the most obvious and gravest objection which can be urged against my theory,"

blage ti veze nemas o evoluciji, ovo ti odgovorno tvrdim nakon ovih zadnjih tvojih upisa. kad ti ne znas sta su tranzicijsi fosili , smijesno je da se uopste upustas u diskusiju za evoluciju.
Da, ali od tog vremena se mnogo promenilo i danas o fosilima znamo mnogo više i tačno znamo kako je išao proces evolucije.

Па ништа ту не указује на ,,супротни пут генезе". Ја у тој изјави видим само констатацију да се нешто десило мало другачије (брже) од онога како се мислило до сада, далеко је то од супротног. Само потврда да наука нема све одговоре. До таквих открића се буквално стално долази
Kako to misliš ne vidiš ništa suprotno? Ova riba sa svojim prenaglašeno različitim karakteristikama u odnosu na sve tadašnje se pojavila u trenutku a ne "malo brže". I praktično niotkuda.

A onda uporedi to sa procesom kojeg je TE opisala u genezi čoveka, koja je navodno, bila dug put markiran postojanjem mnoštva usputnih prelaznih vrste.

Kako to misliš ne vidiš ništa suprotno? Ova riba sa svojim prenaglašeno različitim karakteristikama u odnosu na sve tadašnje se pojavila u trenutku a ne "malo brže". I praktično niotkuda.

A onda uporedi to sa procesom kojeg je TE opisala u genezi čoveka, koja je navodno, bila dug put markiran postojanjem mnoštva usputnih prelaznih vrste.
Немајући избора, палеонтолози копају само у ограниченим географским подручјима. Проналазе фосиле тамо где су слојеви изложени на површини, а то се дешава само у ограниченим областима. Остатак површине Земље из тог одређеног периода је или а) још увек под земљом, или б) био изложен и давно еродиран. Значи, палеонтолози не могу да откривају један одређени временски период у креди, већ наилазе на шта наилазе, па истражују шта је и откад је.

Популација која расте проширује свој распон територије. Током те експанзије, део популације пређе на подручје које ће стотинама милиона година касније бити баш то подручје где палеонтолози копају. Тако се врста ,,појављује изненада", јер се процес еволуције одиграо негде другде.

Не кажем да је сигурно да се то десило и у овом случају, само кажем да постоје и разумнија могућа објашњења од пуф - магија.

Питер Вилијамсон је истраживао слив Туркана језера на северу Кеније који је прошао кроз циклусе смењивања суве и влажније климе. Током периода суве климе појединачна језера су била изолована, па су тако и мекушци географски били изоловани. У влажнијим поднебљима, потоци су повезивали језера и мекушци су могли да мигрирају. Вилијамсон је открио да су се у сушним периодима нове врсте мекушаца постепено развиле у одвојеним језерима. Фосилни запис је био довољно добар да је пронашао прелазне јединке које су повезивале врсте. У влажнијим периодима, једна врста би мигрирала и заменила другу врсту. У тим језерима нови мекушац се ,,изненада појавио" у фосилном запису.

Најлс Елдреџ је на североистоку САД истраживао трилобите. На већини места открио је у фосилним записима ,,изненадну" замену једне врсте трилобита другом. Међутим, на једној локацији пронашао је ограничену географску област на којој је дошло до специјације - пронашао је прелазне јединке које показују постепену еволуцију нове врсте. Одатле је врста мигрирала на остала места и оставила трагове у фосилним записима.

Беверли Халстед је истраживао кичмењаке у западној Русији. Открио је да се постепена еволуција одвијала у једној области и могао се пратити низ миграција из тог еволуционог центра у удаљене регионе. Тако су се у тим удаљеним регионима јединке потпуно нове врсте ,,појавиле изненада" у фосилним записима. Халстед је имао среће да открије место порекла и почетка мигрирања врсте пре него што су откривена места на која су делови популације мигрирали.

nije tacno, nema to veze nikakve sa tim

Inteligentni dizajn se uocava kroz pozicioniranje dijelova sa svrhom.
E pa moraceš da me prosvetliš, jer ako Šestodnev govori o stvaranju, ušta se verovalo nekoliko hiljada godina, otkuda sada odjednom da Inteligentni dizajn nema veze sa Božijim stvaranjem, (Šestodnevom) početnim biblijskim "istinama" o nastanku sveta i čoveka. Da li ti tumačiš neku savremenu Bibilju koja je meni nepoznata?
PS Izvini napisao sam "moraćeš", a jasno je da ti ne moraš, samo sam hteo da vidim kako to da Inteligentni dizajn nema veze sa Šestodnevom. Biće mi jasno ako me i ignorišeš, jer me vi vernici često ignorišete (eto Koslav pre nekog vremena :D).

I te knjige koje pisu o evoluciji su isto bajka ko i ono na sta mislis...
Pa da li si ti uopšte pročitao neku knjigu o evoluciji? Oh da,, priznajem bezvezno pitanje, jer da si pročitao video bi da to nije samo puka priča već praćena i dokazima.
U mojoj gratskoj biblioteci, a sigurno je ima i u tvojoj, iznajmi kljigu: "Priče naših predaka-hodočašće do osvita života" koju je napisao doktor biologije. Nemoj da je ignorišeš jer ju napisao Ričard Dokins, osvedočeni ateista (pročitaj je iz inata :D), več prati istinske dokaze, koje možeš i da potvrdiš na sveznajućem Google-u.,
Noooo, reći ćeš ti "neću da gubim vreme na trabuljanje nekog ateiste", ali avaj, nađi četvrtu knigu našeg dr. teologije Lazara Milina pod nazivom "Nastanak sveta i čoveka" (njegova 4. knjiga) i tamo vidi kako neki pravoslavni vernik i doktor teologije, koji je doktorirao u Švajcarskoj, govori o TE i dokazima za istu.
Ljudi, BRE, vernici, krajnje je vreme da se prećutno odrektnete BOGA TVORCA, jer ga je nauka razotkrila, i kao tvorca negirala odavno, a da se ozbiljno pozabavite BOGOM POKRETACEM kojeg vam nauka nikada neće oduzeti.
PS Pogledaj negde i kako su prošli profesori Teološkog fakulteta u Beogradu, koji su pokušali da daju glas u koristi TE.

E pa moraceš da me prosvetliš, jer ako Šestodnev govori o stvaranju, ušta se verovalo nekoliko hiljada godina, otkuda sada odjednom da Inteligentni dizajn nema veze sa Božijim stvaranjem, (Šestodnevom) početnim biblijskim "istinama" o nastanku sveta i čoveka. Da li ti tumačiš neku savremenu Bibilju koja je meni nepoznata?
PS Izvini napisao sam "moraćeš", a jasno je da ti ne moraš, samo sam hteo da vidim kako to da Inteligentni dizajn nema veze sa Šestodnevom. Biće mi jasno ako me i ignorišeš, jer me vi vernici često ignorišete (eto Koslav pre nekog vremena :D).
On je Pravoveran. Veruje Časnom Kur'anu. Nije hrišćanin.

to je 6 perioda a ne 6 zemaljskih dana.

drugo pozicioniranje dijelova sa svrhom ukazuje na ID, tako da to nema nikakve veze sa tim 6 vremenski razdobljem stvaranja.

Дизајнер је био толико интелигентан приликом дизајнирања човека да је тестисе позиционирао ван тела, тј. оставио врло осетљив, а врло битан део организма, без физичке заштите и тиме мушкарца учинио веома рањивим, а све због тога што је за сперматогенезу идеална температура 2 степена целзијуса нижа од телесне. Значи, упркос неограниченој и непојмљивој интелигенцији (ако је реч о Богу), дизајнер није могао да осмисли адекватније решење за регулисање температуре у мошницама, него је оставио јајца да нам висе ван тела свима на извол'те. :D

to je 6 perioda a ne 6 zemaljskih dana.

drugo pozicioniranje dijelova sa svrhom ukazuje na ID, tako da to nema nikakve veze sa tim 6 vremenski razdobljem stvaranja.
Ovu tvoju izjavu o "6 perioda a ne 6 zemaljskih dana", zapadni teolozi su odbacili prilično davno, i ne znam odakle ti sada to.
A objasni mi ovu tvoju drugu rečenicu. Šta znači "pozicioniranje dijelova sa svrhom....", jer mi je nejasno delove (dijelove) čega?

Ovu tvoju izjavu o "6 perioda a ne 6 zemaljskih dana", zapadni teolozi su odbacili prilično davno, i ne znam odakle ti sada to.
A objasni mi ovu tvoju drugu rečenicu. Šta znači "pozicioniranje dijelova sa svrhom....", jer mi je nejasno delove (dijelove) čega?
Zapadni teolozi od Staljina utvrdili.

6 dana je metafora naravno da je metafora.
Jer poslije ima u textovima da jedan dan je 1000 godina.Znak da iskljucis bukvalizam zivotinje,da manje ko vol supaš text i da ukljucis visi nivo.

Teorija evolucije je samo teorija.
Као и теорија информације, теорија тектонике, теорија вероватноће, теорија игара, општа теорија релативности, специјална теорија релативности, квантна теорија поља...

Израз само теорија није аргумент.

Šta znači "pozicioniranje dijelova sa svrhom....", jer mi je nejasno delove (dijelove) čega?

je li Nos, dio jeste

je li usta dio, jeste,

jesu li zubi dio jeste

je li ruka dio, je li kosa dio,

je li noga dio??

sta mislis da ti je nos iznad cmara, da li bi to bio inteligentni dizajn? nebi sigurno, jer pozicioniranje nema smisla, to bi cak i kazna bila

ili recimo nos ti raste na ledjima, ima li to smisla, nema nikako.

sta misli oko jedno raste na tabanu, a drugo na lijevom guzu?

ali mi vidimo da je nos pozicioniran iznad usta da bi covjek mogao mirisati hranu koj ujede, er tako detektuje jeli pokvareno ili nije

Ako je istina ovo što kaže Ateista 1, onda mi, molim te, navedi suru iz Kurana koja navodi na Inteligentni dizajn.

Bog kaze u Kuranu, gdje podstice ljude da uocavaju inteligentni dizajn, stvari koje ce ukazivati na Boga i njegovo stvaranje:

2:164 Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, lađa koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina – po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji između neba i Zemlje lebde – doista su dokazi za one koji imaju pameti.

88:17 Pa zašto oni ne pogledaju kamile – kako su stvorene,

3:190 U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene,

50:6 A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? – kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back