Otkriće DNK je nedvosmisleni i egzaktan dokaz evolucije u biologiji.
Problem je što vernici osećaju da je njihova vjera ugrožena naučnim otkrićima. Tako je i tema "evolucija ili kreacija" u kolumni za religiju a ne u nauci. Ova debata bi trebala da bude u kontekstu nauke, a ne u kontekstu religije. Ali to je zato što smo mi društvo koje nije orijentisano ka nauci... nego vješticama, vračarama i bajanjima... parovima, farmama... zbavi i hedonizmu i sviranju kurrrca.
Danas je to evolucija. Pre nekoliko vekova bogohuljenjem se smatralo i ideja da bolesti nisu izazvane demonskim opsedanjima ili da zemlja nije ravna ploča itd.
Kod nas u narodu je bilo bogohuljenje ako nisi vjerovao da je grmljavina Ilija gromovnik u kočijama koji piči po raju pa zato grmi i sjeva.
Danas niko ne veruje, pa čak ni najveći vernici fanatici da grmljavina na nebu nastaje onda kada se Ilija gromovnik vozi u kočijama po raju. To je zato što je narod dovoljno obrazovan da bar u određenoj meri shvata šta su i kako nastaju meteorološke pojave, električno pražnjenje... ako ništa svesni su da na nebu, na oblacima nije raj i da gore iznad ide kosmos, planete, meteori, asteroidi, zvezde, galaksije itd.
Ja nisam biolog niti sam stručnjak za genetiku. Nisam genetičar tako da ne mogu dati odgovor na pitanje kako se vrste prilagođavaju. Neke osnovne stvari su se učile u biologiji u osnovnoj i srednjoj školi.
Mislim da je dobar primer dinosaurusi i ptice. Sve ptice vode poreklo od jednog (ili više) vrsta dinosaurusa koji su leteli, imali su veliki raspon krila itd. Zaboravio sam kako ih zovu tačno. Onda se dogodila kataklizma, pretpostalvja se da je pao meteor valjda negde pre 60 miliona godina, koji je značajno promenio uslove života na zemlji kojima veliki organizmi na kopunu kao što su bili dinosaurusi nisu bili prilagođeni, bili su zbrisani (neki su bili utopljeni jer su nastale velike poplave) u udaru i nakon udara promenama u atmosferi itd. Ali ovi leteći dinosaurusi su bili adaptirani na te novonastale uslove, nisu zbrisani.. preživeli su. Bili su dovoljno adaptirani da prežive, ali su novi uslovi na zemli i dalje promene uslovile nastanak (evoluciju tih letećih dinosaurusa) u danas nekoliko hiljada vrsta ptica.
Prvo morate ozbiljno da shvatite da je evolucija deo nauke, daleko kompleksnija od kreacije. U kreaciji nema šta da objašnjava. Za evoluciju moraju da se čitaju knjige, da se razume biologija, hemija i gentika, kao i fizika i geografija. Prirodne nauke. Šta vi znate o hemiji? Šta prosečan čovek zna o DNK? Ne zna ni da je to skraćenica.. kamo li šta drugo a busa se da opovrgne genetiku i biologiju. Pa čak i taj fanatik sutra ode u apoteku da uzme lek koji je nastao naučnim a ne religijskim naporima ili se vozi kolima ili leti avionom i služi se svim blagodetima nauke kao dobar dan. Zdravo za gotovo.