Ne mogu da se setim tačno reči i slika, ali znam kakvu sam ukupnu
sliku stvorila. Dovoljno je da su mi rekli jednu laž, pa da krenem da
preispitujem sve ostalo. Jel sad jasno zašto potežem priču o tome?
Е па видиш, није исто рећи
учили су ме тако и тако и рећи
створила сам такву и такву слику. Прво је преношење података, а друго је тумачење тих података. И не, није јасно и даље зашто потежеш ту причу, јер се тиче политички и идеолошки обојених података и променљивих индивидуалних тумачења истих, док је биологија наука која податке једнако тумачи свугде у свету и нема неслагања између српских, хрватских, руских, енглеских, америчких, кинеских и ма чијих биолога, били они религиозни верници, атеисти или агностици. Свака најмања лаж као таква је врло лако уочљива и отклоњена, за разлику од историографских лажи и пропаганде које могу да опстају у различитим земљама и индивидуалним тумачењима независно једних од других или једних упркос другима.
Kada se nešto razjasni samo od sebe. Ne zahteva moje angažovanje.
Tako je. Uopšte ne moram da verujem da Australija postoji. Ili mogu
da verujem, a ta do držim na rezervi.
Како онда потврђујеш ишта, пошто се мало тога разјашњава само од себе у науци и заправо захтева обимна истраживања да би се разјаснило? Где налазиш потврду податка да је Сунце звезда с одређеним одликама, да је ваздух сачињен од појединих гасова са различитим уделом, или да Земља орбитира око Сунца, а Месец око Земље?
Bavi se i vojska svačim, ali nisam na to mislila.
Obrazovni sistem je skrojen tako da stvara vojsku onih koji gledaju
samo u jedan model i ne preispituju. Pojedinci koji se usude da
postavljaju pitanja bivaju osuđeni kao glupaci, jeretici.
Немам речи да опишем колику бесмислицу си овде написала. Замолио бих те за макар једну референцу којом би могла да потврдиш једну реч од тога, али знам да то није могуће, па би било траћење твог времена у потрази за тако нечим. У преводу, немаш никаквих доказа за такве тврдње, већ верујеш у њих.
Ne, to nije tačno. Pogledaj emisiju koju sam postavila. Ne istražuje
se svaki mogući trag, nego se osporava sve što se ne uklapa u model.
Јутјуб снимци нису докази, само снимци нечијих изјава којима треба веровати на реч. Нудиш нешто што и сама негираш другима. Могу и ја хипотетички да окачим снимак на ком десетине људи преноси своја сведочанства о томе како у основним школама седмогодишња деца предају наставу деведесетогодишњим ученицима.
Ovde se ne radi o verovanju autoritetima, nego o običnim životnim pričama.
Тим горе. Заеби стручно оспособљене професионалце и правац на ону тројицу што циркају пиво пред продавницом да нам они кажу све о томе где живе дрекавци, анђаме и вампири, као и да нам објасне шта су то суперпроводници. Још ако је видео од најмање сат времена - ихај, Бог да нас види.
Moguće je da je tako, a moguće je i da nije. Zašto ne uzeti obe mogućnosti
i obzir?
Зашто се онда уопште бавити науком? Лакше је рећи да је могуће да вампири постоје, да гравитација не постоји, а да баба скида урок с бебе тако што јој лизне очну јабучицу. Могуће је да је тако, а могуће је и да није. Зашто истраживати даље?
Зато што се даљим истраживањем долази до све више података уз помоћ којих се отклања сумња, па тако знамо да вампири не постоје (тј. нема доказа да постоје), да гравитација итекако постоји и да је чак и мерљива, а да баба не скида урок с бебе балавећи јој по оку.
Али да, шта фали веровати да је могуће и супротно и не трагати за одговорима уопште. Што да не? Fuсk knowledge and fuсk science.