Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век

Такође могу навести многе изворе у којима се Скопље после 15. века не описује као српски град. Али опет, то зависи од извора - нема јединственог поузданог извора за Скопље и није исправно наметати један „званични став “. То ће бити нешто попут питања о територији Шоплука.

Bilo bi lepo kad bi naveo, pa da vidimo, iz razloga što je moj dojam da su takvi izvori u manjini.

U svakom slučaju, uticaj i prisustvo Srba u severnoj Severnoj Makedoniji je nesporan i on ne počinje u XX stoleću. A to je bila i poenta.

Такође могу навести многе изворе у којима се Скопље после 15. века не описује као српски град. Али опет, то зависи од извора - нема јединственог поузданог извора за Скопље и није исправно наметати један „званични став “. То ће бити нешто попут питања о територији Шоплука.

Pa navedi :)

Pročitao. Imena koja ovde vidim su bugarska. Sledstveno tome teško se mogu prihvatiti kao kredibilan izvor, s obzirom na to da mi deluje kao da je reč o teškoj bugarskoj propagandi koja je išla po principu "vidite kakvi su ovi Srbi, a mi smo došli da vas oslobodimo". Takođe, koliko ovde mogu da primetim, ni za jedan navedeni događaj ne pružaju se reference, samo se konstatuje da se nešto desilo, a tako nešto svakako ne spada u adekvatan istoriografski postupak.
Ма какав Бугарин, бре - никада није био Бугарин, рођен је у Југославији
1629649540519.png

Bilo bi lepo kad bi naveo, pa da vidimo, iz razloga što je moj dojam da su takvi izvori u manjini.

U svakom slučaju, uticaj i prisustvo Srba u severnoj Severnoj Makedoniji je nesporan i on ne počinje u XX stoleću. A to je bila i poenta.
Али то није била поента разговора - поента је била за становништво у 19. веку. И већ сам представио изјаву Бркића - последњег српског патријарха Пећке патријаршије.

Али то није била поента разговора - поента је била за становништво у 19. веку. И већ сам представио изјаву Бркића - последњег српског патријарха Пећке патријаршије.

Pa ako je bilo Srba pre XIX st. nešto sumnjam da su svi nestali u XIX st. Posebno zato što je i četnička akcija bila tu, uključujući da svojim uporištima.

Pomenuo si, ali rekoh daj da vidimo taj citat barem u ruskom prevodu ako nam je original nedostupan...pošto reče da mislim da imaš. Gde se to tačno pominju Bugari. Ja znam da pominje u Makedoniji, ne i za skopsku knežinu.

Možemo otvoriti posebnu temu. A mislim da već negde imamo zatrpanu o makedonskom nacionalnom pitanju, zapravo...

Možda je jedino ovo za masakr zatvorenika tačno (mislim na prethodno okačeni tekst), ali ako se to zaista desilo, sumnjam da je bilo motivisano nekakvim nacionalnim razlozima. Znalo se da će nakon povlačenja naše vojske Bugari ući u prazan prostor, a u takvim situacijama okupator se uglavnom ponaša tako da daje amnestiju svim zatvorenicima proglašavajući ih žrtvama političkog progona, a onda oni obavljaju najprljavije poslove za njega. Pretpostavljam i da u tom slučaju nije masakrirana cela zatvorska populacija, već isključivo oni najgori kriminalci koji bi kasnije mogli da posluže okupacionim vlastima kao kaznena ekspedicija.

Тада је то било већина, сада је -ски

Za tako nešto bismo ipak morali da konsultujemo nekakve izvore, recimo popise stanovništva, ali ukoliko ne uzmemo da prebrojavamo prezime po prezime, teško da je neko vodio statistiku koji je nastavak češći.

Pa ako je bilo Srba pre XIX st. nešto sumnjam da su svi nestali u XIX st. Posebno zato što je i četnička akcija bila tu, uključujući da svojim uporištima.

Pomenuo si, ali rekoh daj da vidimo taj citat barem u ruskom prevodu ako nam je original nedostupan...pošto reče da mislim da imaš. Gde se to tačno pominju Bugari. Ja znam da pominje u Makedoniji, ne i za skopsku knežinu.

Možemo otvoriti posebnu temu. A mislim da već negde imamo zatrpanu o makedonskom nacionalnom pitanju, zapravo...
Слажем се - можемо отворити другу тему.
А сада о Србима - они нису нестали, али их није било много - ако узмемо све статистике у 19. веку - Срби у Македонији су мањина ако се уопште помињу на списковима. као што сам раније рекао - утицај Пећке патријаршије је озбиљан и помаже не само духовном уједињењу раја, већ и наметању српског редакцје старословенског језика. Али демографски се не може рећи да је Скопље претежно српски град .

Македонцима су аутосомално најближи Цинцари па Бугари, а као што се види чак су им Албанци и Грци

то доста говори о тзв македонцима.... :lol:

међутим прастари и дуговремени српски утицај тамо (што неки овде покушавају да умање) је несумњиви дан данас, па и кроз језик којим се тамо у основи говори - (србо)словенски, а не татарски или грчки

Nastavci "ov" i"ev" jesu bugarski, ali sumnjam da je to većina tamo. U tekstu se ne pominje niti jedno prezime na "ski"...
наставак ов/ев је апсолутно српски и то у старијем облику наслеђивања имена, јер прво су потомци неког радоја био радојеви/радојови, а тек после радојевићи

много оног што се нама данас чини страно у језицима околних народа, граматички, је често само архаичнија верзија српско/словенског језика

Možda je jedino ovo za masakr zatvorenika tačno (mislim na prethodno okačeni tekst), ali ako se to zaista desilo, sumnjam da je bilo motivisano nekakvim nacionalnim razlozima. Znalo se da će nakon povlačenja naše vojske Bugari ući u prazan prostor, a u takvim situacijama okupator se uglavnom ponaša tako da daje amnestiju svim zatvorenicima proglašavajući ih žrtvama političkog progona, a onda oni obavljaju najprljavije poslove za njega. Pretpostavljam i da u tom slučaju nije masakrirana cela zatvorska populacija, već isključivo oni najgori kriminalci koji bi kasnije mogli da posluže okupacionim vlastima kao kaznena ekspedicija.
да те не шокирам - објавио сам само један одломак - има их још десетак. Али у ствари постоји и бугарски терор који је такође описан .

то доста говори о тзв македонцима.... :lol:

међутим прастари и дуговремени српски утицај тамо (што неки овде покушавају да умање) је несумњиви дан данас, па и кроз језик којим се тамо у основи говори - (србо)словенски, а не татарски или грчки

наставак ов/ев је апсолутно српски и то у старијем облику наслеђивања имена, јер прво је потомак неког радоја био радојев/радојов, а тек после радојевић

јер оно што се нама данас чини страно у језицима околних народа, граматички, је често само архаичнија верзија српско/словенског језика

Ne mora baš da znači da su apsolutno naši. Recimo, moramo priznati i Bugarima da je nešto njihovo, odnosno njihovo od određenog momenta, to jest otkako su se otklonili od horde i počeli da glume Slovene. I dosta zavisi i od krajeva o kojima se raspravlja. Na primer, nema nikakve sumnje da su u Vojvodini prezimena na "ov" čisto srpska (ne pričam o distinktivnim grupama poput Slovaka), dok je južnije znatno tužnije po pitanju jasnoće porekla :lol:

Слажем се - можемо отворити другу тему.
А сада о Србима - они нису нестали, али их није било много - ако узмемо све статистике у 19. веку - Срби у Македонији су мањина ако се уопште помињу на списковима. као што сам раније рекао - утицај Пећке патријаршије је озбиљан и помаже не само духовном уједињењу раја, већ и наметању српског редакцје старословенског језика. Али демографски се не може рећи да је Скопље претежно српски град .

Ne govorimo o citavoj Makedoniji, već samo njenim severnim obroncima.

да те не шокирам - објавио сам само један одломак - има их још десетак. Али у ствари постоји и бугарски терор који је такође описан .

Rođo, ja sam čovek koji je u svom životu gledao baš gadne stvari, tipa odsečene glave, ruke, noge i slično. Ništa ne može da me šokira :kafa:

@Лекизан, Хтео бих да те замолим да овај пост пренесеш на нову тему: "Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век". Не могу нешта сам да га отворим.

@Slaven777 Па, није само Бркић већ и патријарх Мојсије Рајовић писао о Скопљу. Бркић говори о Бугарима, а Мојсије о бугарским земљама.
Овде би једино питање могло бити да користим материјал Косте Царнушанова, историчара и књижевне личности рођеног у Прилепу. За Бркића он се позива на руски превод, и наравно помиње издање И. Рувараца 1891, а за Мојсија - Споменик Ср. Kраљ Академији, II, с. 120-121.
Сам Коста Царнушанов је истакнута и поштована бугарска књижевна личност и живео је доста дуго до 92 године.
Ја, као и већина људи који су радили са његовим материјалима, немам разлога да му не верујем - он увек тачно износи информације о изворима.

Да ли је онда могуће да би два српска патријарха почетком и крајем 18. века збунила Скопље и сматрала га бугарском земљом?

Prilozi

• Pec_3.jpg
    Pec_3.jpg
    200,9 KB · Pregleda: 30
  • Pec_1.jpg
    Pec_1.jpg
    201,3 KB · Pregleda: 30
  • Pec_2.jpg
    Pec_2.jpg
    212,7 KB · Pregleda: 31
@Slaven777 Вратимо се на Грке-Србе који се спомињу у извору Римокатоличке цркве. И испод је укратко објашњено зашто:

Prilozi

• Pec_5.jpg
    Pec_5.jpg
    208,7 KB · Pregleda: 41
  • 41XPlR8Z8NL._SX341_BO1,204,203,200_.jpg
    41XPlR8Z8NL._SX341_BO1,204,203,200_.jpg
    20,2 KB · Pregleda: 46
  • Pec_4.jpg
    Pec_4.jpg
    186,9 KB · Pregleda: 52
@Лекизан, Хтео бих да те замолим да овај пост пренесеш на нову тему: "Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век". Не могу нешта сам да га отворим.

@Slaven777 Па, није само Бркић већ и патријарх Мојсије Рајовић писао о Скопљу. Бркић говори о Бугарима, а Мојсије о бугарским земљама.
Овде би једино питање могло бити да користим материјал Косте Царнушанова, историчара и књижевне личности рођеног у Прилепу. За Бркића он се позива на руски превод, и наравно помиње издање И. Рувараца 1891, а за Мојсија - Споменик Ср. Kраљ Академији, II, с. 120-121.
Сам Коста Царнушанов је истакнута и поштована бугарска књижевна личност и живео је доста дуго до 92 године.
Ја, као и већина људи који су радили са његовим материјалима, немам разлога да му не верујем - он увек тачно износи информације о изворима.

Да ли је онда могуће да би два српска патријарха почетком и крајем 18. века збунила Скопље и сматрала га бугарском земљом?

Ne znam nista o ovim izvorima, ali bih da dopunim jednu stvar, koliko znam, Patrijarh Brkic bio patrijarh samo dve godine ( potom je optuzen da je spijun i poslat u tamnicu od strane Grka ) i u vreme navodnog pisanja ovog izvora svakako nije bio patrijarh, a nije ziveo ni u Srbiji. Skoncao je u izgnanstvu, prvo su ga proterali iz Srbije, a potom i iz Crne Gore - nije se nesto dopadao ni Crnogorskom mitropolitu.

Interesantno da Nadbiskup Skoplja, samo godinu dana pre ovoga sto navodno kaze Brkic pise sledece za Skoplje, "„Grece, scismatici Serviani, Ebrei et Armeni“, Scritture rif. nei congressi – Servia. Vol. III“, marzo 1790.

Jedna jako interesantno diksrepancija.

Poslednja izmena:

Borise, proverio sam direktno u izvoru. Brkić zaista pominje Bugare vezano za teritoriju skopskog regiona, ali tu je reč o tendencioznom citiranju izvora u literaturi koju koristiš, jerbo patrijarh Brkić pominje pored Bugara i Srbe.

erstejork1.JPG

SKopj2.JPG

Borise, proverio sam direktno u izvoru. Brkić zaista pominje Bugare vezano za teritoriju skopskog regiona, ali tu je reč o tendencioznom citiranju izvora u literaturi koju koristiš, jerbo patrijarh Brkić pominje pored Bugara i Srbe.

Pogledajte prilog 997214
Pogledajte prilog 997215

Sta ocekivati od VMROvca :whistling:

A tacno mi bilo negde na vrh "uma" da sam citao nekog naseg crkvenog velikodostojnika iz 18. veka, koji pominje Srbe i Bugare u Makedoniji i tacno je to bio Brkic.

Sta ocekivati od VMROvca :whistling:

A tacno mi bilo negde na vrh "uma" da sam citao nekog naseg crkvenog velikodostojnika iz 18. veka, koji pominje Srbe i Bugare u Makedoniji i tacno je to bio Brkic.

Ovo je opis četvrte oblasti u Dardaniji, koja je istočno od skopske. Ćustendilska:

Kzustendoil.JPG

I oko Ćustendila Brkić kaže da stanovništvo sačinjavaju Srbi.

Back