Estetska kontemplacija

Tренуци естетске контемплације наша су једина веза са оностарним, са трансцендентним. И то је заслуга уметности. Сва остала ткз. "задовољства" су само прости нагони засновани на приниципу хомеостазе чија је примарна сврха да нас ставе у службу индивидуалне воље и не могу се мерити са оним што нам пружа естетска контемплација уметности.Шта нам она пружа писао сам уводном посту.

Међутим, када смо код тога, постоји један својеврстан проблем и то управо код најмоћније од свих уметности...музике. Ту постоји један феномен који се побринуо да нам упрља и то мало узвишеног задовољства које нам музика пружа. А то је........ кашаљ у публици.
Било да се ради о позоришту, концерту или што је најгоре....опери, одвајкада је нападано тим својеврсним психолошким феноменом да публика има неодољиву потребу да кашље, и то баш када се подигну завесе па све до њиховог спуштања. И то нема никакве везе са грипом, прехладом и слично, већ се ради о психолошком феномену оних који оперу слушају само зарад показивања, зарад снобизма, а такви су нажалост у већини, и који протест и нервозу пред музиком коју не разумеју и која их не дотиче, исказују несвесно кроз кашаљ. Ето, то је фундамент те појаве.

Али, са тим се нажалост морамо помирити. Нема лека за то. Било да одемо у оперу, или пустимо неки снимак опере,чека нас једно исто, узвишена музика на сцени и хор кашљача у позадини. Тако је како је..
Остаје нам једино да некако то надвладамо. Да се концетришемо на музику а не на жабљи хор кашљача у публици.

Shut up with your damn coughing!

Kosmonauti nemaju mogućnost za tom "najvišom" estetskom kontemplacijom...U svemirskom prostoru nema prostiranja (vibriranja)
zvuka...Šta s tim gosn predsedniče?!

Овај"стејџ" поставку са једног иначе обично баналног такмичења ткз. Мис универзум, гледао сам одавно, тачније 2006. године. И од тад ми је остало у сећању као нешто изузутно али што не могу више нигде да нађем чак ни да се сетим где сам то видео. И ево коначно сам успео да нађем тај снимак на итернету.

Као што сам написао горе, неко ће у уметности видети само смотру објеката сирове пожуде, а неко нешто много више...нешто неописиво. Овај снимак , спој музике и лепоте на једном месту а све уклопљено у нестварну сцену обожавања идеје женског уопште, на мене делује управо тако, неописиво, и поделићу га са онима који у њему могу видети нешто слично:

Овај"стејџ" поставку са једног иначе обично баналног такмичења ткз. Мис универзум, гледао сам одавно, тачније 2006. године. И од тад ми је остало у сећању као нешто изузутно али што не могу више нигде да нађем чак ни да се сетим где сам то видео. И ево коначно сам успео да нађем тај снимак на итернету.

Као што сам написао горе, неко ће у уметности видети само смотру објеката сирове пожуде, а неко нешто много више...нешто неописиво. Овај снимак , спој музике и лепоте на једном месту а све уклопљено у нестварну сцену обожавања идеје женског уопште, на мене делује управо тако, неописиво, и поделићу га са онима који у њему могу видети нешто слично:

Stvarno treba zmuriti pa ne videti da je u pitanju stocni pijac.
Izlaganje robe pre prodaje.
Posle ovoga ce im okaciti klepetuse i cene, pecatirati i pustiti na slobodno trziste, uglavnom licitacije.
Bice zadovoljni kupci, bice zadovoljni organizatori, a roba ce biti najsrecnija, jer joj je visoka cena cilj.

Nemoj neko da me prozvao da ne vidim lepotu; vidim, i da sam Hefner ili Tramp momentalno bi pazario dve-tri.
Predmet trgovine je lepota, ali je to i dalje trgovina.

Stvarno treba zmuriti pa ne videti da je u pitanju stocni pijac.
Izlaganje robe pre prodaje.
Posle ovoga ce im okaciti klepetuse i cene, pecatirati i pustiti na slobodno trziste, uglavnom licitacije.
Bice zadovoljni kupci, bice zadovoljni organizatori, a roba ce biti najsrecnija, jer joj je visoka cena cilj.

Nemoj neko da me prozvao da ne vidim lepotu; vidim, i da sam Hefner ili Tramp momentalno bi pazario dve-tri.
Predmet trgovine je lepota, ali je to i dalje trgovina.

У основи овога као и сваког другог догађаја на овом свету, јесте блато. У праву си. Блато овога света и његових мизерија. Али ипак, када се деси овакав спој лепоте и музике.. када се покаже уметност, то чини да у мочварној каљузи јада изникне нешто што њој не припада. А управо то чини естетску контемплацију.

1044057_520306584704743_1557375130_n.jpg

......

Peak experiences are described by Maslow as especially joyous and exciting moments in life, involving sudden feelings of intense happiness and well-being, wonder and awe, and possibly also involving an awareness of transcendental unity or knowledge of higher truth (as though perceiving the world from an altered, and often vastly profound and awe-inspiring perspective). They usually come on suddenly and are often inspired by deep meditation, intense feelings of love, exposure to great art or music, or the overwhelming beauty of nature. Peak experiences can also be triggered pharmacologically. A 2006 double-blind clinical study by Griffiths and colleagues showed that psilocybin (the principal psychoactive component of various psychedelic mushroom species) induced intense peak experiences in a majority of study volunteers.[SUP][2][/SUP] In a 14-month follow-up study, a majority of volunteers reported that the psilocybin-induced experience had been overwhelmingly positive and was among the five most personally meaningful spiritual experiences of their lives.[SUP][3][/SUP]

И? шта тачно доказујеш овим?

uzrok duhovnog iskustva u materijalnom, čime se briše granica između duhovnog i materijalnog (odnosno dovodi se u pitanje postojanje duhovnog uopšte jer je očigledna hemijska uzročnost određenog "uzvišenog" iskustva), naravno neko može zagovarati paralelizam, al onda se postavlja pitanje kakve su to veze koje održavaju jedan prostorno vremenski kontinuum i biće u njemu sa jednim neprostorno-nevremenskim kontinuumom(?) u kom bivanje ne može doživeti nikakvu dinamiku (pri čemu paralelizam nema osnov, jer nema naporednosti dešavanja)

I molio bih i tebe i bolidmana da ne uzimate a priori da ja "ne kapiram umetnost" jer moje zaključivanje upravo proizilazi iz velikog iskustva recepcije različitih umetnosti i reprodukciji i kreaciji iste, da ne pominjem to što jednu umetnost i studiram. S druge strane, ozi je pokazao svoje kapiranje umetnosti onda kad se obrukao pričajući da je struktura dela ono što nosi umetničku vrednost, zajedno sa onim drvetom userom

Смири се, безумниче. CAN ALSO не значи ONLY.

naravno da ne znači, balvane ženski, "uzvišeni" doživljaji umetnosti su uvek "praćeni" hemijom koju luči organizam koja te dovodi do tog stanja uzvišenog, tj. interpretacija umetničke strukture (materijalna interpretacija, čulni signali, zvuk, slika, doživljaj) ako je legitimna (odnosno sadrži potencijal uživljavanja) može izazvati hemijsku reakciju u organizmu koja će u tvojoj glavi proizvesti ideju "uzvišenog"

uzrok duhovnog iskustva u materijalnom

Духовно не може имати узрок у материјалном јер духовно није део узрочно последчиног низа.Није карика.
Једно стање метерије следује друго стање материје. Прво стање зовемо узрок, друго последица. Али никада у том низу нема духа, јер дух није предмет који мења своја стања. Дух није у појавном свету.

А то што осећања прате телесне промене па тако страх прати узбрзање пулса, лучење адренаилна итд. узимање неких печурки неке пертурбације у мозгу и органзму нема везе са питањем узрока духовног јер духовно нема узрок. Каузалитет узрок последица имају важење само у појави не и у духовном.

Однос духа и материје сличан је односу ватре и сенке. При чему сенка узрокује другу сенку на зиду али не и ватру која је нешто друго од сенки и није део њиховог каузалног ланца.

Исто тако, промене у духу прате телесне промене али ту нема односа узрока и последице. Већ однос ватре и њене сенке.

Духовно не може имати узрок у материјалном јер духовно није део узрочно последчиног низа.Није карика.
Једно стање метерије следује друго стање материје. Прво стање зовемо узрок, друго последица. Али никада у том низу нема духа, јер дух није предмет који мења своја стања. Дух није у појавном свету.

А то што осећања прате телесне промене па тако страх прати узбрзање пулса, лучење адренаилна итд. узимање неких печурки неке пертурбације у мозгу и органзму нема везе са питањем узрока духовног јер духовно нема узрок. Каузалитет узрок последица имају важење само у појави не и у духовном.

Однос духа и материје сличан је односу ватре и сенке. При чему сенка узрокује другу сенку на зиду али не и ватру која је нешто друго од сенки и није део њиховог каузалног ланца.

Исто тако, промене у духу прате телесне промене али ту нема односа узрока и последице. Већ однос ватре и њене сенке.

Upravo, duha nema nigde, svaka čast. Samo da skontaš to kako treba.

Ne valja ti analogija.

- - - - - - - - - -

Duhovno naravno uzimam kao opšti pojam u filozofiji sa manje više određenom kontacijom, nipošto kao nešto realno, da se razumemo. Prisiljen sam da ga koristim kao termin da biste skontali.

Upravo, duha nema nigde, svaka čast. Samo da skontaš to kako treba.

Duha nema у скупу осета и опажаја које ти зовеш "спољашњи реалан свет" у праву си. Тамо, међу опажајима, духа нема. Али духа има у основи свега тога, јер су сви ти опажаји које ти зовеш "реалност" у том духу. Он је супстанција. Ствар по себи.

Ne valja ti analogija.

Теби не би помогле ни стотине аналогија да разумеш о чему се ту ради.

Duhovno naravno uzimam kao opšti pojam u filozofiji sa manje više određenom kontacijom, nipošto kao nešto realno, da se razumemo. Prisiljen sam da ga koristim kao termin da biste skontali.

Једино што ту можемо сконтати јесте твоје незнање. Јер да ти поновим још једном. Ти полазиш од аксиома који гласи да је свет који опажаш реално постојећи као такав, а дух је ту само неки епифеномен тог света. Или свет постоји као такав и без духа.тј било какве свести.

Нема се ту шта "сконтавати". То је прастари аргумент близак уобичајеном мишљењу који је владао вековима. И он би био неприкосновен и данас да није неколико "малецних" проблема који се зову Џорџ Баркли, Имануел Кант. Шопенхауер. Бергсон и идеалистичка филозофија уопште.
Да није тога..Ок, био би у праву са тим својим "ингениозним" "оригиналним" замислима о свету и животу. Али овако, жао ми је. Та твоја мишљења су апсолутно доказани АПСУРДИ.

Već smo konstatovali da je to neproverljiva, nedokazana, metafizička pričica, bajka za malu decu i da ti je jedini argument već skoro deceniju ovde to što je to "neposredna činjenica svesti", pri čemu sa apsolutnom, neosnovanom gordošću odbijaš da prihvatiš "neposredne činjenice svesti" sagovornika kada se ne slažu sa tvojim "neposrednim činjenicama svesti". Takoreći, uvek počinješ od toga da si ti a priori u pravu, a sa takvim stavom nema nikakve filozofije.

Jednostavno si jadan.

Već smo konstatovali da je to neproverljiva, nedokazana, metafizička pričica, bajka za malu decu i da ti je jedini argument već skoro deceniju ovde to što je to "neposredna činjenica svesti", pri čemu sa apsolutnom, neosnovanom gordošću odbijaš da prihvatiš "neposredne činjenice svesti" sagovornika kada se ne slažu sa tvojim "neposrednim činjenicama svesti". Takoreći, uvek počinješ od toga da si ti a priori u pravu, a sa takvim stavom nema nikakve filozofije.

Jednostavno si jadan.

Теби је сирови материјализам утувљен у главу понављањем. Од када знаш за себе, светина око тебе говорила је да је свет реалан. Ум ти је тако претрпан предрасудама уместо судовима и истине идеаализма једноставно не могу да се пробију кроз сво то смеће.

Зато покушај исти метод. Јер клин се клином избија у недостатку разума.

Дакле, као што ти је понављањем утувљен у главу материјализам покушај да га понавањем истераш , и то изговарајући овај прости факт који гласи:

Објекат који није испред субјеката који га опажа, не може бити објекат. Тј субјекат и објекат су корелати.

Хајде, почни. Више пута на дан. Можда се тако излечиш од материјализма.

Jednostavno si jadan.

А ти си једноставно зао. Некултуран, примитиван.

Полупримитивни материјалиста (ово полу јер је једино што те не чини комплетним примитивцем чињеница да припадаш цивилизованом свету и као нешто користиш језик и писане речи, ипак основна школа је обавезна) престрављен идејом да је свет најобичнија сличица у свести субјекта, позоришни застор који се "распростре" кад отвориш очи, и који зовеш реалност; неспособан да се окрене ка реалности свога духа, јер ће тамо наћи вероватно чамотињу, јад, пустињу, и, престрављен, врши терор над онима који могу, покушава да обмане наивне неким језичким конструкцијама и неким теоретисањима, неким небулозама за које би те истраживачки институт плаћао само да би задржао одређен број запослених, а не јер имају вредност по себи.

Када човеку мораш да ДОКАЗУЈЕШ субјекта или непосредне чињенице свести, када их он сам не увиђа по природи ствари, ради се о нечему много опаснијем од пуке глупости.
Мислим да се ради о несвесном механизму "кажњавања" оних који ти указују на илузију коју гајиш о свету, читав твој психички склоп у чијој основи је вера у реалност света, се буни јер му је "отета играчка".

Kako volite taj strawman, prethodnih 50 puta oko ove priče uvek vrtiš istu temu iako moj odgovor nikad nije sadržavao iskaz "objekat jeste i bez subjekta koji ga opaža", zapravo mene mnogo ne zanima šta je objekat po sebi jer ionako jedino što mogu saznati o toj stvari jeste ono što se o njoj može saznati kad postane objekat, tako da ne vidim POENTU TE TVOJE FILOZOFIJE
Nađi neki od mojih prethodnih odgovora i probaj da ga primiš bez predrasuda o meni, bez ideje da to priča zatupljeni materijalista, pupoljak zla ili šta god, čitaj plain text kao da nema autora. Blum je kritikovao u "sumraku američkog uma" upravo način na koji recipijent danas prima tekstove koje čita, parafraziram "niko danas ne čita Aristotelovu "Etiku" da bi saznao šta je moral, već je čita da bi saznao šta su Heleni mislili o moralnosti." Ne čitaj moje postove kao postove materijaliste koji iskazuje neki filozofski stav, jer tako u startu odbacuješ filozofiju.

Полупримитивни материјалиста (ово полу јер је једино што те не чини комплетним примитивцем чињеница да припадаш цивилизованом свету и као нешто користиш језик и писане речи, ипак основна школа је обавезна) престрављен идејом да је свет најобичнија сличица у свести субјекта, позоришни застор који се "распростре" кад отвориш очи, и који зовеш реалност; неспособан да се окрене ка реалности свога духа, јер ће тамо наћи вероватно чамотињу, јад, пустињу, и, престрављен, врши терор над онима који могу, покушава да обмане наивне неким језичким конструкцијама и неким теоретисањима, неким небулозама за које би те истраживачки институт плаћао само да би задржао одређен број запослених, а не јер имају вредност по себи.

Када човеку мораш да ДОКАЗУЈЕШ субјекта или непосредне чињенице свести, када их он сам не увиђа по природи ствари, ради се о нечему много опаснијем од пуке глупости.
Мислим да се ради о несвесном механизму "кажњавања" оних који ти указују на илузију коју гајиш о свету, читав твој психички склоп у чијој основи је вера у реалност света, се буни јер му је "отета играчка".

Strawman, strawman

Hajde da napišem nešto ozbiljno...
Kad ste se kao deca osvestili u 4. ili 5. godini vašeg života -sudarili ste se vašom svešću s realitetom postojanja svog i oko vas...
Prva reakcija normalnog deteta je instiktivni egzistencijalni strah i pojava zabrinutosti za "ja".
Porodično-familijarni-društveni uticaj i učenje matrica ponašanja čine da se formira superego,"nad ja" moralno i šablonsko s da i ne...
Filozofski ili religijski stav je slab i veštački stav koji je više društveno tradicionalan,a manje iskren "iz duše" tj.prihvaćen od Ida-instiktivno
emotivne egzistencije čoveka...Tako da se celog veka ego koleba ili priklanja nekolicini opcija,a ima ih bar dve -za svaki slučaj s tim da
je druga ,ko bajagi malkice šaljivo pogrešna...
Sudar sa svetom u 4. ili 5. godini ipak ostavlja neizbrisiv trag,jer je to sudar sa stvarnošću iz kog je izrasla ta zabrinutost za "ja"...Koja je
razrešena-evo i na ovoj temi vidimo-na različite načine...:lol:
Ustvari -nije razrešena jer o tom i ne znamo pouzdano ništa i delić strave ostaje...:mrgreen:

Back