EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Interesantno,uvek kad sam s nekim tumacila stihove,polazili bismo od pesme Idemo.Sto je ona tako zanimljiva za analizu?:think:
Verovatno zato što je u startu najšire gledano svima jasno da Milan peva protiv rata,a onda se ide na detalje. (opet kažem moje mišljenje sa kojim niko ne mora da se složi)

Interesantno,uvek kad sam s nekim tumacila stihove,polazili bismo od pesme Idemo.Sto je ona tako zanimljiva za analizu?:think:
Мени су већина стихова EKV, уопште, занимљива за анализу, јер их сматрам правом поезијом, , с неисцрпном могућношћу тумачења, а, ето, ово ми је једна од дражих песама, па је, некако, прва искочила . :)

Zato je to EKN(Ekatarina Najveca),zato je Milan jedinstven,zato ja studiram filozofiju....:hahaha:
Cool, da li si pročitala moju kratku filozofsku analizu na osnovu znanja filozofije iz gim. ? Voleo bih da čujem tvoje mišljenje o mojoj kratkoj analizi. Naravno da je Milan jedinstven, a ja umalo da završim na filozofiji. 2007. kad sam upisivao troumio sam se između filozofije, žurnalistike i informatike na PMFu, a upisao sam ovo poslednje, a sa ova dva se bavim iz hobija.

Ne mora da znaci,kod mene nije dop,a pisem pesme na isti fazon,ne po ugledu na Milana,ali posvecene njemu i EKV:lol:

Ljudima je najlakše da svedu na što banalnije. Kad krenem sa ljudima o EKVu prvo potrošim pola sata dok im objasnim da je Milan umro od raka pankreasa, a tek onda krenem da iznosim svoje shvatanje EKVa što je veoma žalosno (naravno tu govorim o onima koji nisu fanovi EKVa ali sušaju rock). Nemam problem sa tim da su VD, Bojan i Magi umrli od posledica narkotika ali me nervira kad ljudi uopštavaju stvari.

Ljudima je najlakše da svedu na što banalnije. Kad krenem sa ljudima o EKVu prvo potrošim pola sata dok im objasnim da je Milan umro od raka pankreasa, a tek onda krenem da iznosim svoje shvatanje EKVa što je veoma žalosno (naravno tu govorim o onima koji nisu fanovi EKVa ali sušaju rock). Nemam problem sa tim da su VD, Bojan i Magi umrli od posledica narkotika ali me nervira kad ljudi uopštavaju stvari.

E stvarno zalost...:(
Prva asocijacija na EKV ljudima droga,i to i nekim starijim ljudima,odraslim u onom vremenu,kao da je to izgovor sto je Milan bio genije kao da je sa druge planete...

E stvarno zalost...:(
Prva asocijacija na EKV ljudima droga,i to i nekim starijim ljudima,odraslim u onom vremenu,kao da je to izgovor sto je Milan bio genije kao da je sa druge planete...

Nemaju ljudi pojma, a i Mocart je bio bačen u jamu za gubavce pa mu se ni grob ne zna. Nažalost takvi su ljudi kad su u masi i kad se osećaju jakima i svoj stav opravdavaju "ugroženošću". Pa iz tog opravdavanja stava je proizišlo i svo zlo na prostoru EX-YU. Našao se jedan vođa koji je plašio svoj narod da će ga pobiti drugi narod onda se pojavio vođa i u drugom pa i u trećem narodu pa kad su se međusobno pokačili došlo je do toga što je Milan opisao u svojim pesmama. Ljudima je najlakše manipulisati putem straha.

Poslednja izmena:
Nikad oni nece biti "dotumaceni",uvek moze ponovo,uvek ima dilema,pojave se novi nacini,shvatanja...:lol:
Па управо то рекох, права поезија, неисцрпност тумачења.
И зато сам већ раније овде писала да мислим како треба да се уврсти и у наставне програме. :cool:

Nemaju ljudi pojma, a i Mocart je bio bačen u jamu za gubavce pa mu se ni grob ne zna. Nažalost takvi su ljudi kad su u masi i kad se osećaju jakima i svoj stav opravdavaju "ugroženošću". Pa iz tog opravdavanja stava je proizišlo i svo zlo na prostoru EX-YU. Našao se jedan vođa koji je plašio svoj narod da će ga pobiti drugi narod onda se pojavio vođa i u drugom pa i u trećem narodu pa kad su se međusobno pokačili došlo je do toga što je Milan opisao u svojim pesmama.

Tesko je pojedincu da iskace iz mase,Milan je bio jedan od retkih...takvima je uvek najteze,takvi uvek lose zavrse,zasto....:sad2:

Tesko je pojedincu da iskace iz mase,Milan je bio jedan od retkih...takvima je uvek najteze,takvi uvek lose zavrse,zasto....:sad2:
U modernom svetu nije tako (mislim na društva koja su razradila sistem pozitivne selekcije) ali pošto Srbija još nije postala moderno društvo ovde vlada princip. Ako neko štrči podvikni na njega, ako to ne uspe lupi mu šamar, a ako ni to ne ide onda ga izbatinaj, a ako ni to ne uspe uzmi snajper i pucaj u njega. Zato mislim da oni uvek završavaju tako u društvima koja se nisu modernizovala :sad2: . Jer je tu važnije ko ti je tata nego šta umeš da radiš i kako to radiš.
Najsvežiji primer (da ima veze sa EKVom) je grupa na FBu koja omalovažava Firčija. EKV revisited može da se nekom dopadne ili ne, ali njegova namera nije stvaranje novog EKVa već podsećanje na jedan jedini EKV i davanje omaža EKVu i svim mladim ljudima koji slušaju dobar zvuk i zato je EKV revisited i nastao.Na dnu 12. strance piše:
Svim inkarnacijama Ekatarine... za nešto što se ne može lako opisati jer, je još uvek raste kao nada, kao more, kao govor, ka pokret, kao zora, kao dete, kao krv, kao želja među nama...
, a na osnovu toga svima je jasno da je to omaž EKVu.

Poslednja izmena:
Па управо то рекох, права поезија, неисцрпност тумачења.
И зато сам већ раније овде писала да мислим како треба да се уврсти и у наставне програме. :cool:

Milana u citanke!:lol:
Zasto da ne?Ljudi su uvek previse skepticni prema novim stvarima,nista ne prihvataju "na prvu loptu",plase se samo oni znaju cega,ko zna cega bi bilo na ovom svetu da nema tog covekovog bolesnog straha od nicega.
Joj vidi se da sam filozof,odoh bolje da spavam...:hahaha:

Bas lepo sto je tema presla na ova tumacenja...

Zanima me vase misljenje o jednoj od mojih omiljenih - Jesen.

jesen u kozi, dolazi mi jesen
jesen u krznu, dolazi mi jesen
mislim na voce i mislim na nju
mislim na zuto, na hranu i budj

vidim da nije ovde stigla jesen
trazi i naci ces u zemlji truo hrast
gore u nama je bujica reci
dole u nama je jesenji zrak

jesen u kozi, dolazi mi jesen
jesen u krznu, dolazi mi jesen
gore u nama je bujica reci
dole u nama je jesenji zrak

jesen u kozi, dolazi mi ..
jesen u krznu, dolazi mi ..
jesen u krznu, dolazi mi ..
jesen u kozi, dolazi mi ..
zrak ..

Meni licno je ovde svaka veza sa dopom besmislena.
Mislim da je pesma "jednostavno" o dolasku jeseni.
Verovatno je Milan napisao jer je voleo XTC...

Back