EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@johan s. , opet si izneo gomilu stavova i nijedan nisi obrazložio valjanim argumentima (nisi izneo nikakv argument što je još gore, a kad izneseš stav bez argumenata to je pljuvanje i to je ono što nije pristorjno (nepristojno)). Time pokazuješ da argumente nemaš. Iz mojih postova pršti ljubav prema EKVu i ti to osetiš ali ne želiš da priznaš. Ljubav prema EKVu pokazujem time što stajem iza Milana kada ga opljuju da ja bio narkoman iako nemaju čvrste dokaze za to, a to je već tračarenje i širenje laži o najvećem umetniku na rock sceni EX-YU, a lepo se vidi ko je netolerantan i ne vaspitan kad ti teraš nove članove foruma sa istog,a ne ja, a to je i frustracija. Moja je želja da debatujem i da razmenjujem argumentovane staveove sa svakim i lepo naglašavam da niko nije u obavezi da se slaže sa mojim stavom što je odlika tolerantnih ljudi, a i kakv bi svet bio kad bi svi imali iste stavove, ali isto tražim od ljudi da obrazlože svoje stavove, a ti ili ne umeš ili nemaš obrazloženje svojih stavove i to je ono što te frustrira u svakom mom postu, a to je nažalost veoma žalosno. To je ujedno i razlog zbog čega ti se ne ulazi u raspravu samnom, jer ja imam argumente, a ti nemaš.Stoga, onaj koji treba da stane na loptu i da se smiri si ti, a stoga mir i kad izneseš stav argumentuj ga.
- ovo je netolerantan i paušalan stav koji čak nije ni potkrepljen ni jednim mojim citatom da bi ga pokazao kao takav. Gore je ceo kontekst te tvoje tvrdnje te stoga je nisam izvukao iz konteksta. Nepristojno je pljuvati i iznositi paušalne ocene kao što ti činiš, a ne braniti se kao što to ja činim,a argumentacija je gore izneta.
P.S. Nisam ja uvek upravu već ti nemaš argumente da osporiš moje stavove. Nađi argumete i ospori ih. OK?

Whatever......:roll::mrgreen:

Ne kažem da je sve u vezi tekstova EKV samo droga.Droga je bila veoma bitna stavka u njihovom životu,odraz takvog načina života prožima te tekstove i muziku.(direktno i indirektno)

Sad bih nešto obrazlagao,ali me mrzi.Sve što ću reći je da ljudi koji su imali problema sa heroinom kapiraju celu EKV priču mnogo bolje nego mi koji samo ovako nagađamo i večito se pitamo šta je pesnik hteo da kaže.

Anestezija,Glad,Kad krenem ka,trag pod levom miškom,Aut.....
Као песникиња, рећи ћу ти да то "шта је песник хтео да каже", у ствари, нема много смисла. На следећи начин: песник, свакако полази од нечега, и има идеју да нешто "каже", али невероватно је колико га после читаоци различито тумаче, па ту буде и ствари које њему нису биле на памети док је писао песму. Сад, то може бити, или да је читаочева интерпретација/машта толико слободна, или да је песма инспиративна, добра, и стварно вишезначна, па буди различите асоцијације, или је песник можда и сам имао то значење негде, у дубини али га није био свестан.
Зато су читаоци у ствари веома важни за аутора. Ја сам им некад врло захвална што су ми открили нешто што сам хтела рећи, а нисам га била свесна.

П. С.
Да поновим: Маргита за Аут каже да је то љубавна песма.
Али, опет, и ту важи ово о тумачењима читалаца/слушалаца.

Као песникиња, рећи ћу ти да то "шта је песник хтео да каже", у ствари, нема много смисла. На следећи начин: песник, свакако полази од нечега, и има идеју да нешто "каже", али невероватно је колико га после читаоци различито тумаче, па ту буде и ствари које њему нису биле на памети док је писао песму. Сад, то може бити, или да је читаочева интерпретација/машта толико слободна, или да је песма инспиративна, добра, и стварно вишезначна, па буди различите асоцијације, или је песник можда и сам имао то значење негде, у дубини али га није био свестан.
Зато су читаоци у ствари веома важни за аутора. Ја сам им некад врло захвална што су ми открили нешто што сам хтела рећи, а нисам га била свесна.

П. С.
Да поновим: Маргита за Аут каже да је то љубавна песма.
Али, опет, и ту важи ово о тумачењима читалаца/слушалаца.

Sve se slažem.:)

@johan s. , opet si izneo gomilu stavova i nijedan nisi obrazložio valjanim argumentima (nisi izneo nikakv argument što je još gore, a kad izneseš stav bez argumenata to je pljuvanje i to je ono što nije pristorjno (nepristojno)). Time pokazuješ da argumente nemaš. Iz mojih postova pršti ljubav prema EKVu i ti to osetiš ali ne želiš da priznaš. Ljubav prema EKVu pokazujem time što stajem iza Milana kada ga opljuju da ja bio narkoman iako nemaju čvrste dokaze za to, a to je već tračarenje i širenje laži o najvećem umetniku na rock sceni EX-YU, a lepo se vidi ko je netolerantan i ne vaspitan kad ti teraš nove članove foruma sa istog,a ne ja, a to je i frustracija. Moja je želja da debatujem i da razmenjujem argumentovane staveove sa svakim i lepo naglašavam da niko nije u obavezi da se slaže sa mojim stavom što je odlika tolerantnih ljudi, a i kakv bi svet bio kad bi svi imali iste stavove, ali isto tražim od ljudi da obrazlože svoje stavove, a ti ili ne umeš ili nemaš obrazloženje svojih stavove i to je ono što te frustrira u svakom mom postu, a to je nažalost veoma žalosno. To je ujedno i razlog zbog čega ti se ne ulazi u raspravu samnom, jer ja imam argumente, a ti nemaš.Stoga, onaj koji treba da stane na loptu i da se smiri si ti, a stoga mir i kad izneseš stav argumentuj ga.
- ovo je netolerantan i paušalan stav koji čak nije ni potkrepljen ni jednim mojim citatom da bi ga pokazao kao takav. Gore je ceo kontekst te tvoje tvrdnje te stoga je nisam izvukao iz konteksta. Nepristojno je pljuvati i iznositi paušalne ocene kao što ti činiš, a ne braniti se kao što to ja činim,a argumentacija je gore izneta.
P.S. Nisam ja uvek upravu već ti nemaš argumente da osporiš moje stavove. Nađi argumete i ospori ih. OK?

Ovo je off topic,ali sam morao malo da se zezam.

Voli dečko argumente.:mrgreen:

Ovo je off topic,ali sam morao malo da se zezam.

Voli dečko argumente.:mrgreen:
Ne radi se o tome da li ja volim argumente ili ne već se radi o tome da ih ti nemaš i da jedino što umeš to je da se " :mrgreen: ", ":lol: ", " :D ", " :hahaha: " ali da obrazložiš ono što izneseš to ti je koliko vidim veoma teško da uradiš, a da uradiš analizu pesme i to ti je nažalost veoma veliki problem. Ali to su sve tvoji problemi pa ih reši nije na meni da rešavam tvoje probeme.
Sad sam više puta rekao "problem" da nećeš i to da markiraš?? Ili se samo zezamo????
P.S. Ja volim kad neko ima svoj stav i kad svoj stav ume da obrazloži na valjan način!!! (to ti je na drugačiji način rečeno)

Po ovome vidim da me nisi ništa razumeo ili nisi želeo da me razumeš što je odlika netolerantnih ljudi. Ako ti neki deo nije jasan pitaj pokušaću da ti objasnim na drugi način.

Poslednja izmena:
Чему бих додала да је то не само бесмислено, него и заправо потпуно "на силу бога" фабриковање, производ неке посебно померене фантазије оних које такве тезе пласирају (мислим првенствено на Илића у "Разговорима с Маргитом"), где се заправо врло ружно инсинуира да су Милан и Маргита хтели да у ствари преваре људе, да свесно и намерно потуре стихове о дроги, увијене у нека друге песничке слике, речи метафоре.

A mi smo ih poznavali, pa možemo da kažemo da im to nije bila namera? :confused:

Зато ја, премда сам такође била рекла и оно друго, да чак и такву књигу генерално поздрављам упркос свим манама, и навела зашто, с друге стране, много тога из ње, чак и у смислу најосновнијих фактографских података, а поготово интерпретације Маргитиних речи, узимам с великом резервом.

Koja bi bila logika tih zadnjih (ili kakvih već) Ilićevih namera? :confused:

Droga je morala imati nesumnjivog i velikog uticaja na njihovo stvaralaštvo.
Jer je to prosto životni stil. Okupacija ličnosti. Preusmeravanje misaonog toka... na "višeznačnosti". Uzimanje droga ne ostavlja prostora za kognitivnu bistrinu. Pogotovu dugo godina. Nekoliko puta na dan. I.v.
Da li je logično da je neko ko je bio težak dugogodišnji zavisnik i od te zavisnosti na kraju i umro, potpuno nevezano od nje (koja je zapravo njegov život), stvarao? Je li razumno da okupiranost drogom nema upliva u pesništvo zavisnika? Jer droga je okupiranost. Organizam joj je podređen. Ona postaje imperativom.
Ako se u emisiji klatite jer ste pod dejstvom nečega, i čim odete u prvi toalet "uradite se", verovatno vam kao tema za pesmu najpre padne... rat. Ili... mir. :confused: (Ovo je sad ispalo grubo, ali ne znam kako drugačije da sročim.)

Koliko se sećam, Cvetković je u Kao da je bilo nekad rekao da je Margita "tu vrstu destrukcije u odnosu na svoj organizam prvi put probala u svojoj 13-oj godini" i da to "ne liči ni na kakvo drugo iskustvo". I recimo, takav životni stil nema ama baš nikakvog uticaja na pesništvo, stvaralaštvo uopšte, poruku koja se (skriveno) želi preneti. :confused:

Nego, na kome je? :rotf:
Lektorka, smej se samo ali kad ti budeš kucala toliko postova po danau i svaki detaljno obrazlagala javi mi se, a kao što sam ti još u prvoj etapi rasprave rekao. Ništa lakše od pljuckanja sa visine. Gde je tvoja analize pesama? Moje dve možeš da pročitaš + one iz naše rasprave ali tvoje nigde ne vidim.

A mi smo ih poznavali, pa možemo da kažemo da im to nije bila namera? :confused:

Jer je to prosto životni stil. Okupacija ličnosti. Preusmeravanje misaonog toka... na "višeznačnosti". Uzimanje droga ne ostavlja prostora za kognitivnu bistrinu. Pogotovu dugo godina. Nekoliko puta na dan. I.v.
Da li je logično da je neko ko je bio težak dugogodišnji zavisnik i od te zavisnosti na kraju i umro, potpuno nevezano od nje (koja je zapravo njegov život), stvarao? Je li razumno da okupiranost drogom nema upliva u pesništvo zavisnika? Jer droga je okupiranost. Organizam joj je podređen. Ona postaje imperativom.
Ako se u emisiji klatite jer ste pod dejstvom nečega, i čim odete u prvi toalet "uradite se", verovatno vam kao tema za pesmu najpre padne... rat. Ili... mir. :confused: (Ovo je sad ispalo grubo, ali ne znam kako drugačije da sročim.)

Koliko se sećam, Cvetković je u Kao da je bilo nekad rekao da je Margita "tu vrstu destrukcije u odnosu na svoj organizam prvi put probala u svojoj 13-oj godini" i da to "ne liči ni na kakvo drugo iskustvo". I recimo, takav životni stil nema ama baš nikakvog uticaja na pesništvo, stvaralaštvo uopšte, poruku koja se (skriveno) želi preneti. :confused:
Није ни речено да дрога није имала велики утицај на њихове животе, али је доиста бесмислено њихове стихове тумачити толико, или чак, само кроз дрогу. Кажем, то је на силу бога и по сваку цену, па много пута чак испада и - смешно.

А већ сам раније рекла и то: тако би се могло тумачити било чије песништво. Узми, на пример, неку Дучићеву или Ракићеву песму,. Уз известан напор и машту, могло би се и ту пронаћи да се, у ствари, односи на дрогу. :roll:

Draga moja lekotrka, zamolio bih te da iščitaš moje postove u komentarima ovog snimka
pa da me koriguješ. Unapred hvala i hvala ti što mi pomažeš da ispravim svoje greške ;). Tu mi je nick @ekvforever pošto nema donje crte ;). Samo mi izmene šalji na pvt. da ne krčimo temu.

Poslednja izmena:

Upravo o tome i govorim.Da nije bilo heroina,verujem da bi to isto bila sjajna muzika,jer su oni,naprosto,bili talentovani ljudi.Ali tekstovi i muzika bi bili,verujem,sasvim drugačiji.
Možda isto sa puno bola,ali na neki drugi način,nekim drugim rečima opevano.

A što se tiče Cvetkovićevog komentara,nije mi baš najjasniji.

Lektorka, smej se samo ali kad ti budeš kucala toliko postova po danau i svaki detaljno obrazlagala javi mi se, a kao što sam ti još u prvoj etapi rasprave rekao. Ništa lakše od pljuckanja sa visine. Gde je tvoja analize pesama? Moje dve možeš da pročitaš + one iz naše rasprave ali tvoje nigde ne vidim.

Ja nikad neću kucati toliko postova po danu kao ti, jer - nemam vremena. :cool: (Mada si ti ipak interesting, jer u toj brzini kucanja neku reč stigneš i da zacrveniš i podvučeš, ali od te iste siline kucanja pomešaš reči različitog značenja, pa sve to na kraju bude jedno interesantno stanovništvo. :cool:)

Da hoću da tumačim pesme, tumačila bih. Šta imaš ti meni da kažeš "gde je tvoja analiza pesme?" :confused:
Već kad kažem "tumačenje pesama" zvuči mi jednako kao i... gledanje u kuglu. :confused:
A pogotovu ozbiljnom smatram tvoju "filozofsku analizu" pesama. Na osnovu znanja filozofije iz gimnazije. :lol: Da bar nisi naglasio na kolikom se silnom znanju bazira ta analiza. :rotf:

P.S. Ne nadovežeš se na moja stanovništva, i - vrlo mudro si izbegao pljuckanje.
Niš` lakše. :cool:

Ja nikad neću kucati toliko postova po danu kao ti, jer - nemam vremena. :cool: (Mada si ti ipak interesting, jer u toj brzini kucanja neku reč stigneš i da zacrveniš i podvučeš, ali od te iste siline kucanja pomešaš reči različitog značenja, pa sve to na kraju bude jedno interesantno stanovništvo. :cool:)

Da hoću da tumačim pesme, tumačila bih. Šta imaš ti meni da kažeš "gde je tvoja analiza pesme?" :confused:
Već kad kažem "tumačenje pesama" zvuči mi jednako kao i... gledanje u kuglu. :confused:
A pogotovu ozbiljnom smatram tvoju "filozofsku analizu" pesama. Na osnovu znanja filozofije iz gimnazije. :lol: Da bar nisi naglasio na kolikom se silnom znanju bazira ta analiza. :rotf:

P.S. Ne nadovežeš se na moja stanovništva, i - vrlo mudro si izbegao pljuckanje.
Niš` lakše. :cool:

Da zanje iz gimnazije, a mentor sa maturskog iz filozofije tkao da se nisam uobičajno bavio filozofijom. Ti koliko vidim baš voliš da se podsmevaš što više govori o tebi nego o meni. Ok, zameni termin "tumačenje pesama" sa "analiziranje" koji sam ranije koristio pa ćeš doći do toga već pazim da ne ponavljam termine. Pogledaj na satnicu pisanja blogova i na to ko je češće tu. Ja trenutno imam vremena još par dana,a onda se kuckamo ponovo za 15ak dana. Zanje zvanično jeste iz gim., a to što se družim sa par prof. filozofije i danas i dobijam razjašnjenja oko onoga što mi nije jasno to nisam naveo, nikad ne navodim sve odjednom nemoj da brineš. Sve je :cool: . Samo ti kritiziraj to je lakše nego uraditi analizu pesme na način na koji je ti osećaš. Usput danas sam bio kod tebe na FAXu i to po zvaničnom pozivu ;) to bi ti trebalo nešto govoriti. Da nisam ni naveo da sam imao predmet filozofije na FAXu zato što sam mislio da je nepotrebno jer sam tamo samo dorađivao temelje iz gim.. Šta ti vredi lepa kuća ako su temelji loši, a meni je moj mentor iz filozofije napravio odlične temelje.

Poslednja izmena:
..Ali tekstovi i muzika bi bili,verujem,sasvim drugačiji.
Откуд ми то можемо знати какви би били? :think:
И, зар је то, заправо уопште толико важно? Ти текстови имају високу уметничку вредност. Значи, опет исти онај закључак: толико инсистирање на уделу дроге у томе губи смисао.

Upravo o tome i govorim.Da nije bilo heroina,verujem da bi to isto bila sjajna muzika,jer su oni,naprosto,bili talentovani ljudi.Ali tekstovi i muzika bi bili,verujem,sasvim drugačiji.

A što se tiče Cvetkovićevog komentara,nije mi baš najjasniji.

Misliš sigurno na ono "ne liči ni na kakvo drugo iskustvo"?
Jeste to sročio malo bezveze. :confused:
Ali mislim da je time hteo da kaže da je to bio dominantan sadržaj njenog života. U smislu, počela je tako mlada, u tome bila redovna, to je "upravljalo" njome... Pa to isključuje mogućnost "stvarnog življenja", doživljavanja i osvešćivanja nečega osim toga oko čega se život vrti. U tom smislu "ne liči ni na kakvo drugo iskustvo". Ja bih samo dodala - životno.
(Malo mi nezgodno da kucajući objasnim ovo, ali koliko sam uspela - uspela sam. :))

Da, i ja mislim da bi oni skroz drugačije zvučali i imali posve drugačiju liriku da nisu bili zavisnici. U toj meri u kojoj jesu.

Ali mislim da je time hteo da kaže da je to bio dominantan sadržaj njenog života. U smislu, počela je tako mlada, u tome bila redovna, to je "upravljalo" njome... Pa to isključuje mogućnost "stvarnog življenja", doživljavanja i osvešćivanja nečega osim toga oko čega se život vrti. U tom smislu "ne liči ni na kakvo drugo iskustvo". Ja bih samo dodala - životno.
(Malo mi nezgodno da kucajući objasnim ovo, ali koliko sam uspela - uspela sam. :))

Da, i ja mislim da bi oni skroz drugačije zvučali i imali posve drugačiju liriku da nisu bili zavisnici. U toj meri u kojoj jesu.
Све ово, ипак, остаје у домену спекулације.

@johan s. i ti pravite jednu ozbiljnu logičku grešku, Milan je sastavio najveći borj tekstova, a on nije umro od posledica narkotika već od kancera.
Ja barem nisam našao relevantan podatak (bolje rečeno nisam naša nikakv podatak) o Milanu i drogama. Kao što rekoh nemam nikakv problem sa tim da je droge bilo u bendu i da su Vd, Magi i Bojan umrli od posledica tog zla.
Za mene je mnogo važnije pitanje, da li bi Milanovi tekstovi bili drugačiji da je živeo u normalnom društvu?? Na to pitanje imam i svoj dogovor. Bi, a to pokazuju i albumi od "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." (Šarlo akrobata) pa do albuma "Ljubav" (EKV).
Lektorka nisam čitao pa me ispravi, unapred hvala :cool: .

Poslednja izmena:

Ma u trinaestoj je možda dunula travu.Ipak je završila arhitekturu,srednju muzičku školu i gimnaziju.Što ne bi nikako mogla da je vec tako rano krenula sa heroinom.Bila bi to onda priča " Mi deca......."

Ma u trinaestoj je možda dunula travu.Ipak je završila arhitekturu,srednju muzičku školu i gimnaziju.Što ne bi nikako mogla da je vec tako rano krenula sa heroinom.Bila bi to onda priča " Mi deca......."

U svemu postoji neki red, pa i u narkomaniji.
Mada se marihuana svrstava u "lake" droge, mnogi ne znaju da ona izuzetno ozbiljno oštećuje, tj. ubija moždane ćelije, usled dugogodišnje konzumacije. Tako da ni njen uticaj nije zanemarljiv.
Mnogi uzmu i krek npr., a da ne znaju da im već to prvo uzimanje gotovo prepolovljanja trajanje života.

Back