EKV

• Začetnik teme Začetnik teme DJM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bas lepo sto je tema presla na ova tumacenja...

Zanima me vase misljenje o jednoj od mojih omiljenih - Jesen.

Meni licno je ovde svaka veza sa dopom besmislena.
Mislim da je pesma "jednostavno" o dolasku jeseni.
Verovatno je Milan napisao jer je voleo XTC...

U nekom intervjuu je Milan rekao da je to otvoreno politička pesma.Koliko se sećam,valjda.

f2lqgw.jpg

jesen u kozi, dolazi mi jesen
jesen u krznu, dolazi mi jesen
mislim na voce i mislim na nju
mislim na zuto, na hranu i budj

vidim da nije ovde stigla jesen
trazi i naci ces u zemlji truo hrast
gore u nama je bujica reci
dole u nama je jesenji zrak

jesen u kozi, dolazi mi ..
jesen u krznu, dolazi mi ..
zrak ..

И, реч у песми неизговорена, али заправо прожима је читаву: влага.

Zaboravih samo da kazem da ako neko tako drogiran moze napisati tako nesto dajem glavu!E sad smo zakljucili,molila bih da se vise ne vracamo na to!:roll:
Pre par dana si se pojavila na temi....pokaži malo više pristojnosti.
@johan s. ne vidim ništa loše, a kamoli nepristojno u tome što je @justEKV rekla. Već smo o temi EKVa i narkomanije razgovarali na ovom forumu i to više puta neg što smo tumačili pesme, a to sam i naveo da kad god krene neka rasprava da će se uvek naći neko ko će krenuti o narkomaniji. Takođe sam i rekao to da nemam nikakv problem sa tim da je droge bilo u bendu i da su Vd, Magi i Bojan umrli od posledica narkotika, ali Milan nije (to nije zatvaranje očiju jer nema pravih dokaza kao kod Vda, Magi i Bojana)!!!! Ako imaš neke dokaze iznesi ih ili još bolje kontaktiraj debelog veoma će se obradovati, a ovde na forumu nemaš pravo da teraš ljude kao niko od nas. Pri tom nije važnan kvantitet nečiji na forumu već kvalitet nečijeg delovanja na forumu tj. nije važno koliko je neko dugo na forumu i koliko dugo piše već je mnog važnije šta piše. Ako si pratio serijal Dušana Vesića ("Kao da je bilo nekad") mogao si da primetiš da je čovek bez pardona govorio o narkoticima u bendu i da je imao ikakve osnovane indicije o Milanu i drogama sigurno bi ih objavio.
Pri tom narkomanija i umetničko stvaralaštvo najčešće nemaju nikakvu vezu, a kad je EKV u pitanju nje nema. Činjenica je da što je umetnik čistiji da je njegovo delo kvalitetnije!! Neko ko nadrogiran ili pijan izađe na binu ne može da da svoj maksimum za razliku od treznog muzičara. Bio sam na koncertima i jedne i druge vrste i tačno znam o čemu govorim. Ne bi se pričalo o koncertima EKVa da su oni bili loši!!!!
Ti samo iznosiš stavove bez pokrića i čačkaš po forumu u tome je po meni mnogo veći problem. Ovo nije moje teranje sa foruma već je apel na mir :heart: :heart: i racionalno razmišljanje, a racionalno je kad izneseš stav da umeš da ga obrazložiš sa valjanim argumentima (nije samo to ali ovo je njegov značajan deo). Hvala!!!

@justEKV "...ne idi, ne idi, ne!"

Poslednja izmena:
Sorry,nisam upućen da smo zaključili.....:roll:
Ја нисам рекла да не треба разговарати и о том аспекту, улози дроге у животима, и стваралаштву чланова ЕКВ, напротив, треба, и то је на жалост био део приче њихове, него да је бесмислено у СВЕМУ видети само дрогу и једино тако тумачити текстове.

Ја нисам рекла да не треба разговарати и о том аспекту, улози дроге у животима, и стваралаштву чланова ЕКВ, напротив, треба, и то је на жалост био део приче њихове, него да је бесмислено у СВЕМУ видети само дрогу и једино тако тумачити текстове.
Naranvo, a to smo i više puta rekli na ovom forumu i nije mi jasno zbog čega koja god tema vezana za EKV da se pokrene uvek se uzvikne: "Droga!" iako je o tome već više puta bilo rasprave. Da nije razumeo bih.

trazi i naci ces u zemlji truo hrast

zrak ..

Uhhhhhhhhhhh, Jesen mi je bila i ostala jedna od najtajanstvenijih pesmama EKVa. Jeste veoma je moguće da je samo pesma o dolasku jeseni kao što si naveo ali ja imam potrebu da stalno tragam ka nekoj dubljoj poruci unutar nje tako da ću probati da uradim analizu na način na koji ja doživljavam pesmu sa kojim naravno niko ne mora da se složi ako neće.

Pre svega ja sam pesu uvek doživljavao kao ljubavnu. tj. kako Milan peva o ljubavi koja polako umire, o ljubavi koja je došla u jesenju fazu svog postojanja pre nego što nestane na zimu, a to povezujem i sa stihovima iz pesme Srce kad Milan kaže:

neće doći na jesen kada opada lišće
neće doći u zimu kad je sneg
nije imala hrabrost, nije imala kada
da ostane, da ostane kraj mene

to me navodi na zaključak da je sličan događaj pokrenuo sličnu emiciju u obe pesme. No sad da krenem na pojedinačnu analizu.

po meni u prva dva stiha se govori o tome kako jesen (ljubavi) polako ulazi u Milana, a to i vidimo kad kaže "mislim na nju" dok bi prethodni deo "mislim na voće" u stvari značio da razmišlja o plodovima te ljubavi, a stihom "mislim na žuto, na hranu i buđ" pokušava da nam kaže da ona polako prolazi i truli, propada i da se pojavljuje buđ i zato je su "hrana i buđ" jedno pored drugog u istom stihu.

traži i naći ceš u zemlji truo hrast
gore u nama je bujica reči
prvi stih je vapaj, traženja nade, jer on vidi "da nije ovde stigla jesen" i time što to vidi mu daje nadu da će veza opstati, ali nam u narednom stihovima daje naznaku propadanja stvari iako je tekao razgovor ali se ne nalazi rešenje problema "traži i naći ćeš u sebi truo hrast/gore u nama je bujica reči/dole u nama je jesenji zrak" jednostanvo, gore na površini oni puno razgovaraju ali vode prazne pirče kao u pesmi Hladan (za to je obrazloženje slično kao i obrazloženje gde sam povezao sa pesmom Srce ali ako je nužno recite pa ću ga dopisati), a priče su prazne jer ne dovode do pozitivnog rešenja već sve više produbljuju jesenju agoniju.

To je naravno opet moje viđenje stvari, a opet sam pustio tu pesmu i preslušavao je više puta dok sam pisao njenu analizu na način na koji je ja vidim i osećam.

Naranvo, a to smo i više puta rekli na ovom forumu i nije mi jasno zbog čega koja god tema vezana za EKV da se pokrene uvek se uzvikne: "Droga!" iako je o tome već više puta bilo rasprave. Da nije razumeo bih.
Да, а посебно је, кажем, мени то бесмислено при тумачењу текстова. Чему бих додала да је то не само бесмислено, него и заправо потпуно "на силу бога" фабриковање, производ неке посебно померене фантазије оних које такве тезе пласирају (мислим првенствено на Илића у "Разговорима с Маргитом"), где се заправо врло ружно инсинуира да су Милан и Маргита хтели да у ствари преваре људе, да свесно и намерно потуре стихове о дроги, увијене у нека друге песничке слике, речи метафоре.
Зато ја, премда сам такође била рекла и оно друго, да чак и такву књигу генерално поздрављам упркос свим манама, и навела зашто, с друге стране, много тога из ње, чак и у смислу најосновнијих фактографских података, а поготово интерпретације Маргитиних речи, узимам с великом резервом.

Uhhhhhhhhhhh, Jesen mi je bila i ostala jedna od najtajanstvenijih pesmama EKVa. Jeste veoma je moguće da je samo pesma o dolasku jeseni kao što si naveo ali ja imam potrebu da stalno tragam ka nekoj dubljoj poruci unutar nje tako da ću probati da uradim analizu na način na koji ja doživljavam pesmu sa kojim naravno niko ne mora da se složi ako neće.

Pre svega ja sam pesu uvek doživljavao kao ljubavnu. tj. kako Milan peva o ljubavi koja polako umire, o ljubavi koja je došla u jesenju fazu svog postojanja pre nego što nestane na zimu, a to povezujem i sa stihovima iz pesme Srce kad Milan kaže:

to me navodi na zaključak da je sličan događaj pokrenuo sličnu emiciju u obe pesme. No sad da krenem na pojedinačnu analizu.

po meni u prva dva stiha se govori o tome kako jesen (ljubavi) polako ulazi u Milana, a to i vidimo kad kaže "mislim na nju" dok bi prethodni deo "mislim na voće" u stvari značio da razmišlja o plodovima te ljubavi, a stihom "mislim na žuto, na hranu i buđ" pokušava da nam kaže da ona polako prolazi i truli, propada i da se pojavljuje buđ i zato je su "hrana i buđ" jedno pored drugog u istom stihu.

prvi stih je vapaj, traženja nade, jer on vidi "da nije ovde stigla jesen" i time što to vidi mu daje nadu da će veza opstati, ali nam u narednom stihovima daje naznaku propadanja stvari iako je tekao razgovor ali se ne nalazi rešenje problema "traži i naći ćeš u sebi truo hrast/gore u nama je bujica reči/dole u nama je jesenji zrak" jednostanvo, gore na površini oni puno razgovaraju ali vode prazne pirče kao u pesmi Hladan (za to je obrazloženje slično kao i obrazloženje gde sam povezao sa pesmom Srce ali ako je nužno recite pa ću ga dopisati), a priče su prazne jer ne dovode do pozitivnog rešenja već sve više produbljuju jesenju agoniju.

To je naravno opet moje viđenje stvari, a opet sam pustio tu pesmu i preslušavao je više puta dok sam pisao njenu analizu na način na koji je ja vidim i osećam.
Врло ми се допала ова анализа, а и сама то некако највише тако осећам. :
Ипак, може то бити и о осећању неког универзалнијег пропадања, не само једне љубавне везе.
У сваком случају, ово може бити имплицитно љубавна песма.
(Употребила сам ову синтагму, јер сам се сетила речи из неког Маргитиног интервјуа, на питање "које ваше текстове сматраш експлицитно љубавним", она је одговорила:
Аут, Очи боје меда, Модро и зелено, Ходај, Ти си сав мој бол и Буди сам.
С тим што ја ни у наведеним песмама не видим увек то баш тако експлицитно. :think: )

Poslednja izmena:
@johan s. ne vidim ništa loše, a kamoli nepristojno u tome što je @justEKV rekla. Već smo o temi EKVa i narkomanije razgovarali na ovom forumu i to više puta neg što smo tumačili pesme, a to sam i naveo da kad god krene neka rasprava da će se uvek naći neko ko će krenuti o narkomaniji. Takođe sam i rekao to da nemam nikakv problem sa tim da je droge bilo u bendu i da su Vd, Magi i Bojan umrli od posledica narkotika, ali Milan nije (to nije zatvaranje očiju jer nema pravih dokaza kao kod Vda, Magi i Bojana)!!!! Ako imaš neke dokaze iznesi ih ili još bolje kontaktiraj debelog veoma će se obradovati, a ovde na forumu nemaš pravo da teraš ljude kao niko od nas. Pri tom nije važnan kvantitet nečiji na forumu već kvalitet nečijeg delovanja na forumu tj. nije važno koliko je neko dugo na forumu i koliko dugo piše već je mnog važnije šta piše. Ako si pratio serijal Dušana Vesića ("Kao da je bilo nekad") mogao si da primetiš da je čovek bez pardona govorio o narkoticima u bendu i da je imao ikakve osnovane indicije o Milanu i drogama sigurno bi ih objavio.
Pri tom narkomanija i umetničko stvaralaštvo najčešće nemaju nikakvu vezu, a kad je EKV u pitanju nje nema. Činjenica je da što je umetnik čistiji da je njegovo delo kvalitetnije!! Neko ko nadrogiran ili pijan izađe na binu ne može da da svoj maksimum za razliku od treznog muzičara. Bio sam na koncertima i jedne i druge vrste i tačno znam o čemu govorim. Ne bi se pričalo o koncertima EKVa da su oni bili loši!!!!
Ti samo iznosiš stavove bez pokrića i čačkaš po forumu u tome je po meni mnogo veći problem. Ovo nije moje teranje sa foruma već je apel na mir :heart: :heart: i racionalno razmišljanje, a racionalno je kad izneseš stav da umeš da ga obrazložiš sa valjanim argumentima (nije samo to ali ovo je njegov značajan deo). Hvala!!!

@justEKV "...ne idi, ne idi, ne!"

Čoveče......naporan si do bola.Nemam nameru da ulazim u neke rasprave sa tobom,jer uvek ćeš samo ti biti u pravu.
I da,pršti agresija i frustriranost iz tvojih postova.
Moj ti je savet da se malo opustiš,iskuliraš.Možda popiješ koje pivo.:p

Poslednja izmena:
Čoveče......naporan si do bola.Nemam nameru da ulazim u neke rasprave sa tobom,jer uvek ćeš samo ti biti u pravu.
I da,pršti agresija i frustriranost iz tvojih postova.
Moj ti je savet da se malo opustiš,iskuliraš.Možda popiješ koje pivo.:p
I zaboravih,nevaspitan si i netolerantan.
@johan s. , opet si izneo gomilu stavova i nijedan nisi obrazložio valjanim argumentima (nisi izneo nikakv argument što je još gore, a kad izneseš stav bez argumenata to je pljuvanje i to je ono što nije pristorjno (nepristojno)). Time pokazuješ da argumente nemaš. Iz mojih postova pršti ljubav prema EKVu i ti to osetiš ali ne želiš da priznaš. Ljubav prema EKVu pokazujem time što stajem iza Milana kada ga opljuju da ja bio narkoman iako nemaju čvrste dokaze za to, a to je već tračarenje i širenje laži o najvećem umetniku na rock sceni EX-YU, a lepo se vidi ko je netolerantan i ne vaspitan kad ti teraš nove članove foruma sa istog,a ne ja, a to je i frustracija. Moja je želja da debatujem i da razmenjujem argumentovane staveove sa svakim i lepo naglašavam da niko nije u obavezi da se slaže sa mojim stavom što je odlika tolerantnih ljudi, a i kakv bi svet bio kad bi svi imali iste stavove, ali isto tražim od ljudi da obrazlože svoje stavove, a ti ili ne umeš ili nemaš obrazloženje svojih stavove i to je ono što te frustrira u svakom mom postu, a to je nažalost veoma žalosno. To je ujedno i razlog zbog čega ti se ne ulazi u raspravu samnom, jer ja imam argumente, a ti nemaš.Stoga, onaj koji treba da stane na loptu i da se smiri si ti, a stoga mir i kad izneseš stav argumentuj ga.
pršti agresija i frustriranost
- ovo je netolerantan i paušalan stav koji čak nije ni potkrepljen ni jednim mojim citatom da bi ga pokazao kao takav. Gore je ceo kontekst te tvoje tvrdnje te stoga je nisam izvukao iz konteksta. Nepristojno je pljuvati i iznositi paušalne ocene kao što ti činiš, a ne braniti se kao što to ja činim,a argumentacija je gore izneta.
P.S. Nisam ja uvek upravu već ti nemaš argumente da osporiš moje stavove. Nađi argumete i ospori ih. OK?

Poslednja izmena:

Ne kažem da je sve u vezi tekstova EKV samo droga.Droga je bila veoma bitna stavka u njihovom životu,odraz takvog načina života prožima te tekstove i muziku.(direktno i indirektno)

Sad bih nešto obrazlagao,ali me mrzi.Sve što ću reći je da ljudi koji su imali problema sa heroinom kapiraju celu EKV priču mnogo bolje nego mi koji samo ovako nagađamo i večito se pitamo šta je pesnik hteo da kaže.

Anestezija,Glad,Kad krenem ka,trag pod levom miškom,Aut.....

Back