Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.947
Tolstojev kontekst je da on spominje Hrvate kao dio Dubrovačke republike, konkretno ih ne spominje u samom gradu, ali su dio republike od Pelješkog područja. Nalazi Hrvate i u Perastu te možemo pretpostaviti da su tu starosjedioci za razliku od Srba iz Perasta i okolice koji su prema njemu tu došli tek nedavno što znači da nisu starosjedioci u tom području. Ako tu dodamo Čelebiju koji spominje i Hrvate u Herceg Novom, onda u tom području borave i autohtoni Hrvati. To je dokumentirano i ne znam zašto bi promocija toga bila neka propaganda itd?
Promocija svakog pojedinačnog izvora koji se izbaci i predstavi rad i nečeg je propaganda. Naravno da je sve to propaganda.
Suštinu sam rekao u pređašnjoj objavi. Koga zanima ko su Dubrovčani, kako su sebe osećali i kako su se identifikovali, može da sedne i čita redom, Milecija, dubrovačkog Anonima, Nikolu Ranjinu, Ludovika Crijevića Tuberona, itd. i sve tako redom. Tu se nalaze Romani, ranohrišćanski sveci, suodnos građanin-čovek iz zaleđa (koji je u početku, nasuprot vrlo čestim pogrešnim percepcijama kod Srba, isprva Bosanac) i svašta još. Svega ima, pa čak i zmajeva.
Sve ostalo sam rekao u prethodnoj objavi i ne bih imao puno što dodati. Sem da kažem da je potraga za nekim izvanjcima koji su povremeno nešto napisali (neretko potpuno pogrešno), koristeći najnepouzdaniju kategoriju pisanih izvora, krajnja budalaština za koju ne razumem kako ljudima koji se makar i kao pasionirani zaljubljenici u istoriju interesuju, nije dobro poznata. To je kao na nivou pojedinih crnogorskih revizionista koji koriste jedan citat francuskog pukovnika Vijale de Somijera, koji je početkom XIX stoleća rekao da je crnogorski jezik jedan od dijalekata grčkog jezika (zato što su Crnogorci pravoslavci, tj. Grci). A to je još i početak XIX stoleća, a ovde pričamo i o vekovima unatrag. I to, ne o nekakvom opskurnom katunu u pobrđima Hercegovine koji se jedva pominje, već o...bukvalno...jednom od (istorijski) najbolje poznatih mesta na Balkanskom poluostrvu, u ravni sa npr. Istanbulom. Za ne poverovati, doslovno.
Ukratko rečeno, sve to je to jedna velika besmislica. A i rasprava na tu temu je, kako da se izrazim, tante za kukuriku.