- Poruka
- 30.460
Откуд знаш, када штокавица има своје корене у прасловенскм језику.Štokavica nastaje tijekom 11-12. st. To je ono što znam a u našim beskrajnim diskusijama nigdje nisu navedeni izvori koji govore da je štokavica dio 6-10. st.
Није то једини.Ja sam naveo kontekst kojeg znam.
Тај контекст није битан за ово о чему причамо.Ja sam naveo citate povjesničara koji govore o političkom kontekstu 10. st. Da li negdje govore drugačije ne znam. Samo navodim i taj kontekst. A ti nađi 4-5 povjesničara koji govore o etničkom kontekstu i onda to možemo komentirati.
Па јел читаш ти шта се поставља овде.Nisi naveo niti jedan citat gdje neki povjesničar tumači taj izvor u smislu nekog morskog prepada ili zarobljavanja, dok za kopneni kontekst imaš 4 izvora, Rački, Klaić, Puljić i John V. A. Fine.
Живковић.
стр.77
https://www.scribd.com/document/55265679/Tibor-Zivkovic-Portreti-Srpskih-Vladara
Задовољан.
Спомиње град Сервију где су се првобитно населили пре него што су се предомислили и насели поменуте жупаније.У ДАИ као и у осталим документима треба критиковати оно што јесте за критиковање, а не све што неком падне на памет без икаквог аргумента.DAI spominje temu Servia, i iz tog mjesta su naselili pola jugoistoka Europe? Ili kada govori o Srbiji u kojoj je ostalo 50 ljudi. Prema tome sam DAI kao dokument je podložan kritici a za svoje tvrdnje o Zahumljanima itd kao Srbima 7-9. st nema nikakvih dodatnih potvrda.
Нема основа повезивати Хрвате и Захумље на основу тих цитата.Ako 5 povjesničara govore o DAI kao političkom izvoru 10. st. a kada isti govori o Hrvatskoj, Zahumlju itd, onda bi se takvo mišljenje moglo tretirati kao zaključak.
Ни Хрвати уопште.I to je to, srpska i hrvatska gospoda se ne spominju u tom izvoru iz 925.
Рођен је тамо где и поменути народи, а они се спомињу од 7. века.Ja ne znam gdje je rođen srpski ili hrvatski jezik kada narječja istog jezika nastaju tek od 11-12 st. znači u vremenu nakon dolaska Slavena, Hrvata, Srba.
Треба да престанеш да користиш изразе који значе искључивост поготово јер ти је већ наведено да то није тачно.Moraš koristiti i Dubrovački kontekst odnosno pisane izvore sa te strane. Nitko i nikada tamo ne spominje porijeklo Dubrovčana u srpskom kontekstu, niti o svojim stanovnicima govore u srpskom kontekstu, dok o svojim okolnim zajednicama dominantno govore kao o Slavenima.
Бранислав Недељковић - Неколико података о нашем језику из архива Дубровачке Републике.
Већ сам те питао одакле онда Срби и српски језик тамо и нисам добио иоле смислен одговор.Već sam naveo da Dubrovčani ne spominju nikakve Srbe u svom kontekstu. Tako da ne možemo reći tko je i kada dolazio u Dubrovnik.