Držite li svesku pored sebe dok čitate neku knjigu/roman?

Držite li svesku pored sebe dok čitate neku knjigu/roman?

• Da

• Jok

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne zapisujem, jer najcesce pamtim i memoriram to sto mi se svidja. Ali je mozda veci razlog to sto, kad citam ne razmisljam o tome da se zaustavim pa da tu nesto zapisujem, nego sam potpuno zanesena i "ulazim" u knjigu. U tim trenucima neko moze slobodno da me spominje, ogocara, zove... Ja nista ne cujem, ne vidim.
1lg085Reading.gif

I imam da dodam nesto. Za mene su knjige kao od zlata. Osecam se zastitnicki prema njima - ne preterujem!
1lg154library-1.gif

Zapisivanje je verovatno dobra ideja, ali ne za mene... Vec za one koji su spremni da ZVRLJAJU knjige. To podvlacenje koje pominjete..........ne mogu da smislim goru stvar koja moze da se desi jednoj knjizi!!! :besan2: :evil:

Ranije sam bas vodila evidenciju - sve podatke o svakoj procitanoj knjizi, likovi, kratki delovi koji su mi se dopali,... I par puta to mi je pomoglo, u nekim prilikama. Ali vec godinama to ne radim :confused: , sve kao posle cu kad imam vise vremena, a to se gotovo nikad ne desi.
Inace ne podvlacim nista u knjigama - to smatram za skrnavenje, niti citam podvucene knjige, jer mi tako remete koncentraciju i deluju sugestibilno.
Volim da kupim bas svaku knjigu koja mi privlaci paznju i to mi uvek ulepsa dan.
:heart:

Nekad sam radio tako nešto, zapisivao, podvlačio, pa onda još i prekucavao kad su knjige iz biblioteke (valjda još imam neki naturalistički fragment iz Sartrove Mučnine). Imao sam neki rokovnik u koji sam zapisivao utiske... ali poslije nekog vremena to mi je počelo izgledati kao nepotrebna štreberska posvećenost.
Mogu da shvatim kad to radi neko ko se tom knjigom profesionalno bavi - treba o njoj nešto da napiše ili mu je to neka lektira, ali za nekoga ko književnost koristi u druge svrhe, to je besmisleno.
Nikad ne možeš zapisati i podvući sve što je pametno i lijepo, a i ako to uradiš pogubićeš se u tolikoj arhivi i nećeš to moći iskoristiti.

Osim toga, i zaboravljanje ima svojih draži.

Ja svoje knjige obavezno skrnavim i podvlačim, ali uvek običnom olovkom. Posuđene poštujem, i ne diram, ali one iz biblioteke takođe švrljam:rumenko:. Ali mi je iskupljenje to što pre nego je vratim, lepo sve pobrišem.

Shvatila sam da već odavno nisam pročitala knjigu koja " mi je izmenila život i potpuno promenila poglede i doživljaje na njega", valda to ide s godinama,
ali kada je u pitanju izdvajanje delova, kada poželim izvući neku rečenicu ili kratak pasus, to se odvuče na celu stranu, i opet nema smisla, tako iskinuto iz celine. Tako sam došla do zaključka da je najbolje celu knjigu posedovati :lol:
I sve bi ih posedovala :per:...i one koje mi se jako svide, i one koje mi se svide manje.

Imate li običaj da pored sebe držite svesku/blokče dok čitate neku knjigu kako bi ste odmah zabeležili neku mudru misao, neki opis ili broj strane koji vam je privukao pažnju?
Pročitajte nam šta ste poslednje napisali u vašoj sveščici ili šta ste najinteresantnije zabeležili.
Imate li spisak knjiga koje ste pročitali?
Da li u vašoj sveščici prepričate knjigu u par rečenica da bi se posle 5-6 godina uopšte setili o čemu beše ta malo poznata knjiga od još manje poznatog autora?

za bilo kakvo ozbiljnije chitanje knjiga neophodno je impresije beleziti dok se ne ohlade, kao i podatke o strukturi, likovima, motivacijskim tokovima, pa i zanimljive citate.

Back