Da si citao vise kao sto nisi, saznao bi neke stvari koje te nisu ucili u skoli. Deretic je mozda tek 50-ti naucnik u duzem istorijskom nizu koji govori jednu te istu stvar. Vise autora (i svi su stranci , koliko se secam) govore o 3 talasa komunikacije na nivou evropa-azija.
Procitao tolike knjige i napravio tako neodgovorne amaterske greske da je to strasno.
Ja recimo pojma nemam o istoriji i krenem da citam samo o necemu sto me zanima, sto mi je zagonetno, sto hocu da razumem.
I npr. posle nekoliko meseci zamlacivanja pitanjem albanskog porekla, cisto zbog prepucavanja sa albanskim nacionalistima, ja shvatim da je Dereticeva teorija o poreklu Albanaca koju svi citiraju zasnovana na skroz pogresnim zakljuccima - kao npr, Albanci bili u vojsci Djordja Manijaka - zabole Deretica sto su to bili normanski franacki Albani; sta ima covek da se zanima za franacke placenike kad prica o Srbima i Albancima

. A tek ona prica kako dodjose Albanci u Muratov sator i rekose mu dobar dan - mir dita, a ovaj pomisli da mu se tako predstavljaju, pa ih i nazva Mirditi

Uostalom, pravi naucni rad se ceni po tome da li poseduje ili ne poseduje reference. To je ono sto nalazis u fusnotama.
Ma, da, kvantitet se je uvek cenio iznad kvaliteta na svim poljima, a narocito kada su reference u pitanju.
Kada kod Deretica nadjes nesto sto nije markirano brojem fusnote koja upucuje na izvor informacije tada mozes i da govoris da su to gluposto. Je li vama jasno da je taj covek procitao vise knjiga koliko vasa cela uza i sira familija kroz celu istoriju? Kako mozete da govorite o necijem radu a da nemate pojma u antickim izvorima koje je ovaj proucavao?
Ma, imas ti ljude koji procitaju mnogo mnogo knjiga, a nista ne nauce. O tome kakve sve knjige mozes da citas ne vredi ni raspravljati.
Sam Deretic kaze da je on prvi put saznao o autohtonosti srpskog naroda u Dinarskim planinama od clanova svoje porodice po grncariji koju su iskopali u dvoristu

kao i da je oduvek pokusavao da dokaze tu teoriju, jedino sto u Srbiji nije imao nikakve podatke ni literaturu da to potvrdi, pa je morao da ode u inostranstvo da bi mogao da se skoluje i finansira svoja istrazivanja, a rezultate svojih istrazivanja je ponudio SANU, koja je jedva cekala da ga se otarasi, pa je istrazivanja doneo profesoru, koji je tada vec bio oslepeo, ali je video da je Deretic zagazio u duboke vode i preporucio mu da samo nastavi, jer pored svega sto se kod nas mulja sa istorijom, moze slobodno i on da se prikljuci. Kad je probao da objavi knjige u Italiji, odbili su ga na sta on zakljucuje da je naravno jedino objasnjenje da je u pitanju bila zabrana
Dakle, matori je jednostavno zatucan.
evo za vas neverne tome malo literature sa nekog sajta na koji sam slucajno naisao.
Sta god... U krajnjem slucaju, verujte u sta hocete samo bez fotomontaza i falsifikata koje treba da potkrepe ova trabunjanja o Serboni.
Ko god da je poceo svesno da podmece ovakve falsifikate i da to u svojoj glavi pravda nekim visim ciljem i patriotizmom je ili ozbiljno dusevno bolestan ili je totalni ispljuvak, sljam od coveka.
Nemoj neko od vas da se nadje prozvanim. Znam ja da ne biste vi takve stvari radili, ali taj ko jeste...