dr.Jovan I. Deretić - Srbija pre Rimske imperije

ma jok
ne valja vam pristup
jer se teza dokazuje
a ne izlazi se sa stavom
"ovo je istina, a vi dokazite suprotno. dokaze dzabe shaljete, ignorisacu ih"

recimo
mogli bi da date link do tog muzeja gde je onaj crtez B-)
Управо си приказао цео методолошки приступ силеџијско-ресавске школе ( ми ће препишемо од Момсена, он паметан има ИКу ки да је из Ниш , а још га частили са Нобелом, па ко нам шта може) :worth::
а супротно је већ доказано само што га још ниси разумео. а ни ресавци....

Управо си приказао цео методолошки приступ силеџијско-ресавске школе ( ми ће препишемо од Момсена, он паметан има ИКу ки да је из Ниш , а још га частили са Нобелом, па ко нам шта може) :worth::
а супротно је већ доказано само што га још ниси разумео. а ни ресавци....

jel to znachi da ce da date link do tog muzeja koji chuva tu plochu na kojoj je crtez koji je nastao u nishu 2001 godine?

izvol've B-)
fala

p.s. ti sinko ne bi shvatio shta znachi dokaz, sve da obuche roze haljinicu, izadje u knez mihajlovui viche "dokaz! dokaz! dokaz!"

p.p.s. ovo o chemuvi trabunjate se zove mashtanje ;)

Da si citao vise kao sto nisi, saznao bi neke stvari koje te nisu ucili u skoli. Deretic je mozda tek 50-ti naucnik u duzem istorijskom nizu koji govori jednu te istu stvar. Vise autora (i svi su stranci , koliko se secam) govore o 3 talasa komunikacije na nivou evropa-azija.

Procitao tolike knjige i napravio tako neodgovorne amaterske greske da je to strasno.

Ja recimo pojma nemam o istoriji i krenem da citam samo o necemu sto me zanima, sto mi je zagonetno, sto hocu da razumem.

I npr. posle nekoliko meseci zamlacivanja pitanjem albanskog porekla, cisto zbog prepucavanja sa albanskim nacionalistima, ja shvatim da je Dereticeva teorija o poreklu Albanaca koju svi citiraju zasnovana na skroz pogresnim zakljuccima - kao npr, Albanci bili u vojsci Djordja Manijaka - zabole Deretica sto su to bili normanski franacki Albani; sta ima covek da se zanima za franacke placenike kad prica o Srbima i Albancima :eek:. A tek ona prica kako dodjose Albanci u Muratov sator i rekose mu dobar dan - mir dita, a ovaj pomisli da mu se tako predstavljaju, pa ih i nazva Mirditi :worth::hahaha:

Uostalom, pravi naucni rad se ceni po tome da li poseduje ili ne poseduje reference. To je ono sto nalazis u fusnotama.

Ma, da, kvantitet se je uvek cenio iznad kvaliteta na svim poljima, a narocito kada su reference u pitanju.

Kada kod Deretica nadjes nesto sto nije markirano brojem fusnote koja upucuje na izvor informacije tada mozes i da govoris da su to gluposto. Je li vama jasno da je taj covek procitao vise knjiga koliko vasa cela uza i sira familija kroz celu istoriju? Kako mozete da govorite o necijem radu a da nemate pojma u antickim izvorima koje je ovaj proucavao?

Ma, imas ti ljude koji procitaju mnogo mnogo knjiga, a nista ne nauce. O tome kakve sve knjige mozes da citas ne vredi ni raspravljati.

Sam Deretic kaze da je on prvi put saznao o autohtonosti srpskog naroda u Dinarskim planinama od clanova svoje porodice po grncariji koju su iskopali u dvoristu :eek: kao i da je oduvek pokusavao da dokaze tu teoriju, jedino sto u Srbiji nije imao nikakve podatke ni literaturu da to potvrdi, pa je morao da ode u inostranstvo da bi mogao da se skoluje i finansira svoja istrazivanja, a rezultate svojih istrazivanja je ponudio SANU, koja je jedva cekala da ga se otarasi, pa je istrazivanja doneo profesoru, koji je tada vec bio oslepeo, ali je video da je Deretic zagazio u duboke vode i preporucio mu da samo nastavi, jer pored svega sto se kod nas mulja sa istorijom, moze slobodno i on da se prikljuci. Kad je probao da objavi knjige u Italiji, odbili su ga na sta on zakljucuje da je naravno jedino objasnjenje da je u pitanju bila zabrana :eek:

Dakle, matori je jednostavno zatucan.

evo za vas neverne tome malo literature sa nekog sajta na koji sam slucajno naisao.

Sta god... U krajnjem slucaju, verujte u sta hocete samo bez fotomontaza i falsifikata koje treba da potkrepe ova trabunjanja o Serboni.

Ko god da je poceo svesno da podmece ovakve falsifikate i da to u svojoj glavi pravda nekim visim ciljem i patriotizmom je ili ozbiljno dusevno bolestan ili je totalni ispljuvak, sljam od coveka.

Nemoj neko od vas da se nadje prozvanim. Znam ja da ne biste vi takve stvari radili, ali taj ko jeste... ;)

Zadji samo malo na HR, BH, CG ili ALB forume pa ces da vidis kako se tamo kali istorija. Siptari naprimer svim silama tvrde da su potomci ilira... a evo sta na to govori genetika....
(e ***... nece nesto da uploaduje ilustracije s kompa).

Sustina price je u tome da je taj haplotip I2A2 koji se jos naziva i ilirski vrlo malo zastupljen kod Siptara, dok du je epicentar uzduz Jadranske obale. Kod siptara preovladjuje E3b.....
Ono sto je vrlo interesantno I2A2 se jos nalazi bas u onim predelima gde se istorijski spominju Srbi- veliki delovi Belorusije, Ukrajine (posebno velika koncentracija je na jugozapadu- i u predelu moldavije). Sve ove lokacije su opisivane jos davno pre postojanja DNK analiza.
E sada... ono sto je za sada poznato iz genetike, nema direktne veze I2a2 sa Indijom (koju jedino moze da ima R1a- slovenski marker). Mozda neka druga saznanja pristupe u medjuvremenu ali za sada genetika ne veze Srbe sa indijom ali...... paradoksalno je- obicaji Ilira, staro-srpski obredi spaljivanja mrtvih, gatanje kao i nazivi rodbinskih veza su neverovatno slicni!!!

postoji jos par vrlo cudnih stvari... Govori se da je R1a stigao u Evropu sa slovenima.... u Lithenstajnu su vrsili genetsko ispitivanje skeleta koji poticu jos iz mladjeg neolita i tamo su (ako se dobro secam) od 19 ljudskih ostataka 2 ili 3 pripadali upravo R1a grupi!!!

Ono sto ce biti vise nego vazno jeste utvrdjivanje veze starog ilirskog jezika sa onim koji mi danas govorimo. Ukoliko veza bude postojala, to ce biti pobeda Deretica, Isto tako, treba izvrsiti DNK analizu naroda iz Vincanske kulture i utvrditi sa kakvim su oni pismom raspolagali. Ako to bude I2a2, tada ce biti mnogo-mnogo interesantnih desavanja. Pored toga, ukoliko se dokaze da su govorili indoevropskim jezikom (a prema glifovima koje sam ovde vec slao za to je velika verovatnoca) tada cemo videt da li je Deretic prevarant ili vizionar.

Da se razumemo, ja sam se isto tako odnosio prema tim (tada za mene- bolesnim) teorijama o poreklu Srba, Hrvata i ostalih... Posle toga sam dosao u fazu da vidim da postoje vrlo velike supljine u onome sto se danas naziva "konvencionalna istorija". Ukoliko se budemo pomirili sa cinjenicom da nam istoriju kreiraju nasi neprijatelji, verujte mi da to nece biti dobro za nas. Mislim da ste svesni poteza koje "medjunarodna zajednica" preduzima protiv Srba. Sve prevara do prevare. Nije li bas ta "medjunarodna zajednica" kumovala "aminovanju" novih istorija bosanskih muslimana i cro-ata?!? Da budemo jasni, skoro svi muslimani vise nego dobro znaju ko su im bili pretci. Ista je stvar sa Hrvatima Otuda i tolika mrznja prema pravoslavnim rodjacima- u nauci poznata kao konvertitski sindrom. Eto, sada cemo imati i verziju da su siptari iliri (iako ih genetika ostro demantuje) i tu ce istinu "medjunarodna zajednica" da prihvati kao cinjenicu i vi srbi..... jbte se!!!

Zbog toga treba dati podrsku svakom istrazivacu pa makar njihovi nalazi nekome i budu izgledali suludi. Svaki veliki pronalazak u istoriji covecanstva je za tadasnju populaciju bio- sulud.

800px-HaplogroupI2.png

800px-I_Distribution.jpg

image033.jpg

Kor, gledaj, odlicno znam kakva se istorija kali, sto ti rece, po tim nacionalistickim forumima i upravo zato mi se gadi kad tako nesto vidim na nasim forumima.

Shvatam ja da je sve ovo kao neki srpski ekstremni odgovor na njihov fanatizam, ali to nije resenje. Fanatike i budele ozbiljna nauka ne slusa. Te politicki iskonstruisane istorije ne drze vodu na duge staze, vec samo onoliko koliko treba da se neki posao obavi.

U svakom slucaju, istorija se ne pise na forumima.

Sta bi sa Juznim Slovenima kao Ilirima? Nekad je i to bila istorijska cinjenica kad je bilo potrebno.

Ljudi se nisu mesali samo na svojim krajnjim destinacijama, vec i tokom migracija, a svi jesmo dosli tu gde smo i niko nije samonikla biljka.

Za ozbiljno istorijsko istrazivanje na osnovu genetike, uzorci stanovnistva se uporedjuju sa uzorcima kostiju iz grobova, sto sve zavisi od toga u kakvom se stanju grobovi nalaze itd.

Da li su Iliri, Tracani, Sloveni, ko god, dosli u gomili odakle su dosli; ili su se mozda odvojili od vece grupe naroda, koja je mogla uskoro ili vekovima kasnije da dodje na iste prostore istim ili drugim putem; da li su dolazili u talasima; da li su se neki vracali iz ovog ili onog razloga tamo odakle su posli?

Sve su to stvari koje nisu tako proste kako bi ljudi hteli da budu.

Kor, gledaj, odlicno znam kakva se istorija kali, sto ti rece, po tim nacionalistickim forumima i upravo zato mi se gadi kad tako nesto vidim na nasim forumima.

Shvatam ja da je sve ovo kao neki srpski ekstremni odgovor na njihov fanatizam, ali to nije resenje. Fanatike i budele ozbiljna nauka ne slusa. Te politicki iskonstruisane istorije ne drze vodu na duge staze, vec samo onoliko koliko treba da se neki posao obavi.

Sta bi sa Juznim Slovenima kao Ilirima? Nekad je i to bila istorijska cinjenica kad je bilo potrebno.

Ljudi se nisu mesali samo na svojim krajnjim destinacijama, vec i tokom migracija, a svi jesmo dosli tu gde smo i niko nije samonikla biljka.

Za ozbiljno istorijsko istrazivanje na osnovu genetike, uzorci stanovnistva se uporedjuju sa uzorcima kostiju iz grobova, sto sve zavisi od toga u kakvom se stanju grobovi nalaze itd.

Da li su Iliri, Tracani, Sloveni, ko god, dosli u gomili odakle su dosli; ili su se mozda odvojili od vece grupe naroda, koja je mogla uskoro ili vekovima kasnije da dodje na iste prostore istim ili drugim putem; da li su dolazili u talasima; da li su se neki vracali iz ovog ili onog razloga tamo odakle su posli?

Историја се најмање писала по историјским институтима, пре су то били политички кабинети....
Мада ми Милановић не делује озбиљно, ипак се његова прича, осим овог дела са Артемидом која је непотребна, уклапа у данашње поимање ствари које је најближе истини.. дакле прошли смо безуспешно индијско, иранско ,карпатско порекло, било је и ту ентузијаста који су убеђивали да је то управо оно право... сад је ред да се бацимо на чисту математику и да видимо где је ко био и када је тамо био....
Нису потребни толики услови за генетска истраживања, наиме из костију се још не може изоловати мушка ДНК, само женска... али закони физике су неумољиви, комплетан ланац се преноси са оца на сина и тако најмање 22.000 година на овом подручју....
у комбинацији са већ евидентираним антрополошким типовима који су потврђени генетски, ето решења за оне који разумеју егзактне податке.
Они који више воле да им неки бивши или будући политичар напише историју, нека читају... ових података тамо неће бити јер их писац неће разумети.....
Оно што је до сада утврђено, а Руси су већ ставили тачку и форсирају своје балканско порекло: кромањонско-трачанско-илирско-јужнословенска крв по очевој линији је И2а2

necu bas da kazem "gadi mi se", vec mi je ipak sve to smesno. Kada god zadjem na neki HR forum bas lepo se nasmejem. Mislim da bi se ogromna vecina CRO populacije vrlo rado proglasila i ciganima samo da nemaju nikakve veze sa srbima. A kako god da okrenes- imaju (na zalost)

Ja sam pricao sa covekom koji licno zna Deretica i koji se znao sa Olgom Lukovic. On trvdi da nisu u pitanju nikakvi ekstremisti (znam da se neces sloziti) vec ljudi koji su celi zivot proveli citajuci drevne spise. Zvanicna nauka je OK ako nije zloupotrebljena. Pogledaj samo na pepucavanje koje je upravo aktuelno u Makedoniji. Makedonci iako geneticki (96%) jesu Srbi isto se tako sada prkaju da dokazu da su oni potomci drevnih Makedonaca. Posto je Aca Makedonac bio ilirskog porekla oni koriste istu liniju za dokazivanje svojeg makedonstva.

Forumi su lepo mesto za sintezu raznih saznanja. Uvek vise zna 100 ljudi od jednog coveka.

pa vidis da je to i sada aktuelno. Pogledaj malo na gornje karte pa ces videti da to i nije bas toliko bolesna ideja. Uostalom, bas sam ti naveo primer Macedonaca.

Meni je recimo jako smesno kada citam na rasistickim forumima razglabanja o genetici i dokazivanju cistote nacije. Jadni rasisti pojma nemaju da je ispred svih tih "arijevskih" grupa naroda haplotip A iliti tzv. ADAM koji je smesten u Keniji. ljudi koji nose ovaj HG su CRNCI i od njega su izvedene i sve ostale grupe cak i one koje se bore za "belu rasnu cistocu". Belci su nastali kao posledica degeneracije crnca (termin nema negativnu konotaciju) a plavusani su opet nastali degeneracijom belca tamne boje kose.

svi su dosli sa Kavkaza..... tu nema vise diskusije. Pjanovicka i Deretic upravo o tome i govore kako je "srbin" bio stari naziv za sve slovene (tu su naravno ubrojani i Iliri). Oni govore o kretanju Srba na relaciji Evropa- Indija. Kao sto rekoh, geneticki to nema potvrdu ali obicaji i kultura srba od pre recimo 1500 godina imaju vrlo interesantne podudarnosti sa kulturama Indije. Luzicki Srbi imaju najvecu koncetraciju R1a u evropi a sa nama nemaju kako jezicke tako ni genetske podudarnosti. Ajde sad ti budi pametan pa to sve slozi u jednu celinu......

genetika je super stvar da se razjasne neke zablude iz proslosti. Na zalost bojim se da ce biti upotrebljena za izazivanje ratova i sl.

Ако господар без деце узме себи дете једног поштеног слуге, да му своје име, свој породични грб, своју титулу, своје поседе и свој идентитет, коме припадају онда потомци тог детета који ће се рађати у наредним генерацијама? Породичном имену у којем су рођени и чији су настављач, свом стварном пореклу којег нису свесни, или то можда значи да су онај слуга и онај господар били исте личности, јер потомак X носи у себи господарево име и идентитет, а слугин ДНК?

Да ли наше словенско име и (условно) илирска генетика обавезно повлаче и стављање знака једнакости између Словена и Илира, или постоје и другачија тумачења? Као што је наша генетска слика више староседелачка него што личи на генетске слике Словена у Средњој и Источној Европи, исто тако и генетска слика Мађара више личи на ту словенску него што је то код нас, који јесмо Словени. Постављало се у вези са тим и питање језичког мешања односно немешања, с обзиром на словенску "чистоту" српског језика, али опет, исто тако је и мађарски језик чист - словенски утицај је у њему, иако постоји, ипак минималан, нарочито када се узме у обзир да су Словени били већинско становништво Угарске, а сама Угарска окружена словенским народима.

necu bas da kazem "gadi mi se", vec mi je ipak sve to smesno. Kada god zadjem na neki HR forum bas lepo se nasmejem. Mislim da bi se ogromna vecina CRO populacije vrlo rado proglasila i ciganima samo da nemaju nikakve veze sa srbima. A kako god da okrenes- imaju (na zalost)

Не знам да ли сам добро схватио оне слике дистрибуције генетских маркера које си поставио? На две од њих (дистрибуција I и I2) је управо приказано како малтене територија НДХ (Хрватска + БиХ) по учесталости тих маркера чини једну компактну генетску целину у односу на остатак Југославије. :confused:

Ако господар без деце узме себи дете једног поштеног слуге, да му своје име, свој породични грб, своју титулу, своје поседе и свој идентитет, коме припадају онда потомци тог детета који ће се рађати у наредним генерацијама? Породичном имену у којем су рођени и чији су настављач, свом стварном пореклу којег нису свесни, или то можда значи да су онај слуга и онај господар били исте личности, јер потомак X носи у себи господарево име и идентитет, а слугин ДНК?

Да ли наше словенско име и (условно) илирска генетика обавезно повлаче и стављање знака једнакости између Словена и Илира, или постоје и другачија тумачења? Као што је наша генетска слика више староседелачка него што личи на генетске слике Словена у Средњој и Источној Европи, исто тако и генетска слика Мађара више личи на ту словенску него што је то код нас, који јесмо Словени. Постављало се у вези са тим и питање језичког мешања односно немешања, с обзиром на словенску "чистоту" српског језика, али опет, исто тако је и мађарски језик чист - словенски утицај је у њему, иако постоји, ипак минималан, нарочито када се узме у обзир да су Словени били већинско становништво Угарске, а сама Угарска окружена словенским народима.
Подсетићу те да је нама наметнуто словенско име јер говоримо (условно) истим језиком , генетски смо сличнији са Румунима него са Русима....на исти начин како су ранији историчари перципирали Скордиске, неки као Илире, неки као Трачане а неки као Келте, зашто? зато што су и једни и други и трећи говорили истим језиком у то време ( до нивоа дијалеката)... диференцијација европског језика је дошла са Грцима и Римљанима, пре тога је постојала само једна раса народа у Европи....а мађарски језик је "словенскији" него што си га описао....

Ако Руски народ посматраш шире, укључивши и Украјинце, онда има доста сличности, на илирском нивоу и управо можеш да видиш прелаз између расних типова динарског и норичког идући према Русији, то је ситуација која је потпуно документована генетиком....

Узео си као пример једну ситуацију која се није често дешавала у пракси, усвајање детета, не можеш да користиш такве примере у глобалу....

Poslednja izmena:
Jos sam jednu stvar zaboravio da navedem..... Rusi (naucnici) smatraju da je srpski jezik od svh slovenskih jezika najslicniji starom ruskom jeziku. Ako pogledas kartu sa I2a2 videces kuda je taj gen rasprostranjen. Nije li malo previse cudno da je prostire bas po slovenskim zemljama a da ga na zapadu nema?!? Ne racunaj Madjarsku koja je i onako genetski vise slovenska nego mnoge slvenske zemlje ))) Rumuni su dobili jezik od Romana. To nije njihov drevni jezik.

Не знам да ли сам добро схватио оне слике дистрибуције генетских маркера које си поставио? На две од њих (дистрибуција I и I2) је управо приказано како малтене територија НДХ (Хрватска + БиХ) по учесталости тих маркера чини једну компактну генетску целину у односу на остатак Југославије. :confused:

))))) Ako se uzme u obzir da su svi ti NDH-zisti cisti cistanski SRBI (katolici) kao sto su i bosanski muslimani SRBI (muslimani) tada sve dolazi na svoja mesta. Jos do pre 100 godina dalmatinci su se smatrali nicim drugim nego - SRBIMA. A onda Vatikan uzme stvar u svoje ruka i...... rezultati su poznati.

Ne zaboravi da su prve srpske drzave bile Raska, Zeta i Zahumlje koje su na karti u onom tamnom delu pokrivenosti Ia2.

хоћеш рећи да они немају никакве везе са Србима? учесталост И2а2 је највећа у Херцеговини ( херцегству Светог Саве), скоро 80% људи има те маркере....а Херцеговина је и најучесталији случај Динарског антротипа

мађарски језик је "словенскији" него што си га описао....
Природно, окружени су словенским народима. преко 1000 речи у мађарском је примљено од словенских језика.
Али, утицај је обостран, тако да и у српском имамо, нпр. мачку, коцку, ципелу, собу...

Ако Руски народ посматраш шире, укључивши и Украјинце, онда има доста сличности, на илирском нивоу и управо можеш да видиш прелаз између расних типова динарског и норичког идући према Русији, то је ситуација која је потпуно документована генетиком....
Да.

Подсетићу те да је нама наметнуто словенско име јер говоримо (условно) истим језиком , генетски смо сличнији са Румунима него са Русима....на исти начин како су ранији историчари перципирали Скордиске, неки као Илире, неки као Трачане а неки као Келте, зашто? зато што су и једни и други и трећи говорили истим језиком у то време ( до нивоа дијалеката)... диференцијација европског језика је дошла са Грцима и Римљанима, пре тога је постојала само једна раса народа у Европи....а мађарски језик је "словенскији" него што си га описао....

Добро, нормално је да смо генетски сличнији Румунима (то јест, барем они Срби из области према Румунији) јер су и у Румунији и у Србији живели и Власи и Словени, само што је на једној страни превагнуо један језички утицај, а на другој други.

Мађарски језик није словенскији него што сам га описао. Тачније, утицај словенских језика на мађарски је сразмеран утицају мађарског језика на околне словенске, што упућује на то да се ради о нормалним међујезичким утицајима народа који живе у суседству и непосредном контакту. Међутим, с обзиром на баш поменуту генетску слику Мађара, њихов језик би морао да има много јачи словенски утицај (на пример, као што га има румунски), међутим, нема га.

А Срби и јесу Словени, не видим ко је нама могао наметати то име с обзиром на старост топонима Славонија или словинску самоидентификацију дубровачких и далматинских аутора, до нивоа националне идентификације. Име Словена ионако није народно (осим код Словака и Словенаца), већ заједничко име за све народе из словенске групе народа, а која је, опет, одређена према матерњим језицима тих народа, а не генетској слици или расном пореклу.

Добро, нормално је да смо генетски сличнији Румунима (то јест, барем они Срби из области према Румунији) јер су и у Румунији и у Србији живели и Власи и Словени, само што је на једној страни превагнуо један језички утицај, а на другој други.

Мађарски језик није словенскији него што сам га описао. Тачније, утицај словенских језика на мађарски је сразмеран утицају мађарског језика на околне словенске, што упућује на то да се ради о нормалним међујезичким утицајима народа који живе у суседству и непосредном контакту. Међутим, с обзиром на баш поменуту генетску слику Мађара, њихов језик би морао да има много јачи словенски утицај (на пример, као што га има румунски), међутим, нема га.

А Срби и јесу Словени, не видим ко је нама могао наметати то име с обзиром на старост топонима Славонија или словинску самоидентификацију дубровачких и далматинских аутора, до нивоа националне идентификације. Име Словена ионако није народно (осим код Словака и Словенаца), већ заједничко име за све народе из словенске групе народа, а која је, опет, одређена према матерњим језицима тих народа, а не генетској слици или расном пореклу.

Подсетићу те само да је румунски вештачки очишћен од "словенских" речи и ћирилице у 19.веку, а да им је папском булом наметнуто име Румуни у 16. веку
а за Словене не можемо да се сложимо тако лако , то ти је иста ствар као са српским и рашанским именом, било је на клацкалици и превагнуло српско... да је победила опција свесловенства, тешко да бисмо се уопште сећали да смо Рашани или Срби, то би остало као провинцијализам....Немци су и Тевтонци, а рецимо Германи нису али су прихватили то име због континуитета са староседеоцима које су асимилирали...

.
Све зависи шта под тим "словенскији" тачно подразумеваш. Лексика, морфологија, синтакса...?

хоћеш рећи да они немају никакве везе са Србима? учесталост И2а2 је највећа у Херцеговини ( херцегству Светог Саве), скоро 80% људи има те маркере....а Херцеговина је и најучесталији случај Динарског антротипа

Наравно да нећу то да кажем јер то ни не мислим. Симптоматично ми је само то да према тој мапи постоје некакве разлике између тог дела српског становништва у којем више него двотрећинску већину чине католици и муслимани од оног који живи у Србији. Тачније, да је територија НДХ баш толико компактна и да је на њој учесталост тог маркера преко 40% и преко 60%, док је на територији Србије 20-30%.

Није то толико ни битно, крајње небитно запажање зато сам и питао за појашњење поенте постављања те мапе и шта она значи. Да се, на пример, види да су истом бојом обојене територије централне Србије са Далмацијом, Херцеговином и осталим светог Саве дедовинама, то питање не бих ни постављао.

Него, видим да си додао ово па ћу ти одговорити овде:

Узео си као пример једну ситуацију која се није често дешавала у пракси, усвајање детета, не можеш да користиш такве примере у глобалу....

Наравно. Питање је хипотетичко и нисам њиме мислио да направим метафору са Словенима и Илирима по свим тачкама. Да јесам, питао бих да ли је теоретски могуће да се генетска слика Срба у 12. веку битно разликује од генетске слике Срба у 19, 20, и 21. веку и то на такав начин да она из 12. века буде "словенскија", а да се током векова под Турцима догодило експлозивно ширење Динараца по свим правцима, чиме се (као и доминантношћу њиховог генома у случају мешања) генетска слика променила тако да изгледа како изгледа данас.

Питање са усвајањем детета је аналогија са асимилацијом једног народа, генетски јачег и биолошки и климатски отпорнијег, али културно инфериорнијег у други, који би био културно супериорнији на такав начин да не дође до неког битнијег језичког мешања.

На пример, читао сам тему о Цинцарима на овом форуму. Ако би неко неким чудом издвојио међу Србима 10 000 оних који имају доминантно цинарско порекло и да ти Срби постану једина репродуктивна база српства од које ће се за неколико векова бројност опет попети на пар милиона, да ли би то значило и једнакост Срба са Цинцарима, јер би ти Срби носили српско име и говорили српски језик, а носили цинцарске гене. Или, ако бисмо на сличан начин издвојили 10 000 оних са претежним генетским и антрополошким карактеристикама везаних за народе Северне Европе и преселили их негде у Скандинавију или на Балтик, да ли би, ако посматрамо те Србе будућих генерација, то значило да Срби баш и немају генетских сличности са балканским староседеоцима?

Подсетићу те само да је румунски вештачки очишћен од "словенских" речи и ћирилице у 19.веку, а да им је папском булом наметнуто име Румуни у 16. веку
а за Словене не можемо да се сложимо тако лако , то ти је иста ствар као са српским и рашанским именом, било је на клацкалици и превагнуло српско... да је победила опција свесловенства, тешко да бисмо се уопште сећали да смо Рашани или Срби, то би остало као провинцијализам....Немци су и Тевтонци, а рецимо Германи нису али су прихватили то име због континуитета са староседеоцима које су асимилирали...

Знам за то за Румуне. Само, мислим да је од ћирилице и словенских речи очишћен још у 18. веку, а да је у 19. коначно и Румунска црква напустила црквенословенски језик и ћирилицу. За име "Румун" нисам знао да им је наметнуто... мислио сам да је реч о општој именици "Роман" која се врло слично изговара и међу Власима и Цинцарима а која је више служила за језичку идентификацију јер јака национална свест код Румуна малтене није ни постојала до савременог доба. Управо због тога и мислим да је асимилација словенског становништва у романско и обрнуто текла тако глатко, јер у билингвалним срединама није било неког националног отпора. Српска презимена међу Румунима су честа исто колико и румунска међу Србима. Уствари, мало су чешћа, међу Србима су ипак ограничена на исток Војводине.

Да ли су српско и рашко име заиста међу Србима били на клацкалици? Или се ради о страној идентификацији? Рашани/Раси су пре Србијанци него Срби, или грешим? Наравно, не говорим о словенству у националном смислу, нити о аутентичности тог имена... да будем искрен, заиста и не знам када се тај појам уопште и јавља код нас? Знам за дубровачке и босанске "Словине", војвођанске и србијанске рускословенске "Славјане" и аустријскословенске "Словене", али све је то Нови век, не знам ништа о учесталости тог термина у Средњем.

Све зависи шта под тим "словенскији" тачно подразумеваш. Лексика, морфологија, синтакса...?

Ја сам подразумевао језички фонд. Колико знам, што се граматике и осталог тиче мађарски стоји оштро одељен од индоевропске групе у тоталу.

Наравно да нећу то да кажем јер то ни не мислим. Симптоматично ми је само то да према тој мапи постоје некакве разлике између тог дела српског становништва у којем више него двотрећинску већину чине католици и муслимани од оног који живи у Србији. Тачније, да је територија НДХ баш толико компактна и да је на њој учесталост тог маркера преко 40% и преко 60%, док је на територији Србије 20-30%.

Није то толико ни битно, крајње небитно запажање зато сам и питао за појашњење поенте постављања те мапе и шта она значи. Да се, на пример, види да су истом бојом обојене територије централне Србије са Далмацијом, Херцеговином и осталим светог Саве дедовинама, то питање не бих ни постављао.

Него, видим да си додао ово па ћу ти одговорити овде:

Наравно. Питање је хипотетичко и нисам њиме мислио да направим метафору са Словенима и Илирима по свим тачкама. Да јесам, питао бих да ли је теоретски могуће да се генетска слика Срба у 12. веку битно разликује од генетске слике Срба у 19, 20, и 21. веку и то на такав начин да она из 12. века буде "словенскија", а да се током векова под Турцима догодило експлозивно ширење Динараца по свим правцима, чиме се (као и доминантношћу њиховог генома у случају мешања) генетска слика променила тако да изгледа како изгледа данас.

Питање са усвајањем детета је аналогија са асимилацијом једног народа, генетски јачег и биолошки и климатски отпорнијег, али културно инфериорнијег у други, који би био културно супериорнији на такав начин да не дође до неког битнијег језичког мешања.

Nekako mi delujes kao isfrustriran covek kome su se "dinarci" nesto jako zamerili :D
Ne postoji ni jedan "cist" narod na Svetu (i to je divna stvar). tako ni svi oni koji zive u Srbiji nisu "pravi" Srbi. Nacija se opredeluje po kulturalnom a ne po genetskom principu. Mesanje krvi je najbolja stvar koja se moze desiti bilo kojoj naciji. Mozda ti to smeta ili ne smeta... ne znam, ali... Jovan Cvijic kao :"rasno" najcistije Srbe spominje upravo Dinarce. Potrazi njegovu kartu pa ces videti da je to tako. Na "teritoriji NDH" zivi jako mnogo pravoslavnih Srba (zivelo ih je i mnogo vise dok ih nisu poobili i proterali). To sto je neko musliman ili katolik, to ne znaci da nije etnicki Srbin. Po tvojoj logici stanovnici Filipina su Hrvati posto su katolici a Indonezani su bosanski muslimani ,,,,,

Nekako mi delujes kao isfrustriran covek kome su se "dinarci" nesto jako zamerili :D
Ne postoji ni jedan "cist" narod na Svetu (i to je divna stvar). tako ni svi oni koji zive u Srbiji nisu "pravi" Srbi. Nacija se opredeluje po kulturalnom a ne po genetskom principu. Mesanje krvi je najbolja stvar koja se moze desiti bilo kojoj naciji. Mozda ti to smeta ili ne smeta... ne znam, ali... Jovan Cvijic kao :"rasno" najcistije Srbe spominje upravo Dinarce. Potrazi njegovu kartu pa ces videti da je to tako. Na "teritoriji NDH" zivi jako mnogo pravoslavnih Srba (zivelo ih je i mnogo vise dok ih nisu poobili i proterali). To sto je neko musliman ili katolik, to ne znaci da nije etnicki Srbin. Po tvojoj logici stanovnici Filipina su Hrvati posto su katolici a Indonezani su bosanski muslimani ,,,,,

Ма какви, одакле ти то. Извини ако само тако деловао, далеко је од тога, веруј ми. :)

Нисам наметао ту логику него ми она личи на неке небулозе које у скорије време излазе из бошњачке и црногорске кујне, а то је да су Срби западно од Пиве и Дрине генетски "различити" у односу на Србе источно одатле.

Зар Цвијић није писао о психолошким типовима, а не о антрополошким? Да ниси можда мислио на Малеша (Бранимира)?

Знам за то за Румуне. Само, мислим да је од ћирилице и словенских речи очишћен још у 18. веку, а да је у 19. коначно и Румунска црква напустила црквенословенски језик и ћирилицу. За име "Румун" нисам знао да им је наметнуто... мислио сам да је реч о општој именици "Роман" која се врло слично изговара и међу Власима и Цинцарима а која је више служила за језичку идентификацију јер јака национална свест код Румуна малтене није ни постојала до савременог доба. Управо због тога и мислим да је асимилација словенског становништва у романско и обрнуто текла тако глатко, јер у билингвалним срединама није било неког националног отпора. Српска презимена међу Румунима су честа исто колико и румунска међу Србима. Уствари, мало су чешћа, међу Србима су ипак ограничена на исток Војводине.

Да ли су српско и рашко име заиста међу Србима били на клацкалици? Или се ради о страној идентификацији? Рашани/Раси су пре Србијанци него Срби, или грешим? Наравно, не говорим о словенству у националном смислу, нити о аутентичности тог имена... да будем искрен, заиста и не знам када се тај појам уопште и јавља код нас? Знам за дубровачке и босанске "Словине", војвођанске и србијанске рускословенске "Славјане" и аустријскословенске "Словене", али све је то Нови век, не знам ништа о учесталости тог термина у Средњем.
Више су западни него источни.. подразумевам и ужички крај у запад.....

Чаславова држава се звала Србија, па се онда после тога звала Рашка, па опет Србија, ако се сећаш?

Управо ту и лежи зец, дакле , као што знаш има две врсте Срба, овдашњи и прекод рински. Вештачки је форсирано да се заборави рашанско име јер оно подразумева Славонију и добар до Хрватске, и као Рашани а и као Раци....

Back