dr.Jovan I. Deretić - Srbija pre Rimske imperije

Ма какви, одакле ти то. Извини ако само тако деловао, далеко је од тога, веруј ми. :)

Нисам наметао ту логику него ми она личи на неке небулозе које у скорије време излазе из бошњачке и црногорске кујне, а то је да су Срби западно од Пиве и Дрине генетски "различити" у односу на Србе источно одатле.

Зар Цвијић није писао о психолошким типовима, а не о антрополошким? Да ниси можда мислио на Малеша (Бранимира)?

Sumadija (kao "PRAVA" Srbija) je u sustini I2a HG. To se moze videti i iz one karte gore. Isto tako su stanovnici CG sa zapada i istoka dosta geneticki razliciti (posto je oko Podgorice dominantniji E3b nego I2a). Isto tako jug Srbije ima vise upliva genetike iz Grcke kao sto Vojvodjani imaju upliv sa severa t.j. R1a ( tzv. slovenskog markera) Ne vidim da tu ima ista strasno. A pro bosanske muslimane mi nista ne govori posto svaki od njih zna ko mu je bio pradeda pa ih to najvise u svemu i boli.

Ne, mislio sam bas na Cvijica a njegovu kartu sam nalazio i na Innternetu . On je govorio da su CG, Hercegovina i Krajina rasadnik srpstva.

Posto imam obicaj da dokumentujem sve o cemu govorim, pokusao sa da pronadjem gore navedenu kartu. Na zalost, nisam uspeo...... Ali sam nasao jednu druku, po mom misljenju jako zanimljivu koja pokazuje da je Cvijic i bez DNK analize uspeo tacno da odredi rasno-kulturalne tipove na Balkanu!

ilic_balkan_knot_img2.gif

necu bas da kazem "gadi mi se", vec mi je ipak sve to smesno. Kada god zadjem na neki HR forum bas lepo se nasmejem. Mislim da bi se ogromna vecina CRO populacije vrlo rado proglasila i ciganima samo da nemaju nikakve veze sa srbima. A kako god da okrenes- imaju (na zalost)

Ja sam pricao sa covekom koji licno zna Deretica i koji se znao sa Olgom Lukovic. On trvdi da nisu u pitanju nikakvi ekstremisti (znam da se neces sloziti) vec ljudi koji su celi zivot proveli citajuci drevne spise. Zvanicna nauka je OK ako nije zloupotrebljena. Pogledaj samo na pepucavanje koje je upravo aktuelno u Makedoniji. Makedonci iako geneticki (96%) jesu Srbi isto se tako sada prkaju da dokazu da su oni potomci drevnih Makedonaca. Posto je Aca Makedonac bio ilirskog porekla oni koriste istu liniju za dokazivanje svojeg makedonstva.

Forumi su lepo mesto za sintezu raznih saznanja. Uvek vise zna 100 ljudi od jednog coveka.

pa vidis da je to i sada aktuelno. Pogledaj malo na gornje karte pa ces videti da to i nije bas toliko bolesna ideja. Uostalom, bas sam ti naveo primer Macedonaca.

Meni je recimo jako smesno kada citam na rasistickim forumima razglabanja o genetici i dokazivanju cistote nacije. Jadni rasisti pojma nemaju da je ispred svih tih "arijevskih" grupa naroda haplotip A iliti tzv. ADAM koji je smesten u Keniji. ljudi koji nose ovaj HG su CRNCI i od njega su izvedene i sve ostale grupe cak i one koje se bore za "belu rasnu cistocu". Belci su nastali kao posledica degeneracije crnca (termin nema negativnu konotaciju) a plavusani su opet nastali degeneracijom belca tamne boje kose.

svi su dosli sa Kavkaza..... tu nema vise diskusije. Pjanovicka i Deretic upravo o tome i govore kako je "srbin" bio stari naziv za sve slovene (tu su naravno ubrojani i Iliri). Oni govore o kretanju Srba na relaciji Evropa- Indija. Kao sto rekoh, geneticki to nema potvrdu ali obicaji i kultura srba od pre recimo 1500 godina imaju vrlo interesantne podudarnosti sa kulturama Indije. Luzicki Srbi imaju najvecu koncetraciju R1a u evropi a sa nama nemaju kako jezicke tako ni genetske podudarnosti. Ajde sad ti budi pametan pa to sve slozi u jednu celinu......

genetika je super stvar da se razjasne neke zablude iz proslosti. Na zalost bojim se da ce biti upotrebljena za izazivanje ratova i sl.

Problem je samo sto je ideja o Srbima kao Ilirima austrougarska izmisljotina koja je trebala da podrije panslovenstvo kao ideologiju medju Srbima, pa su onda preko nase katolicke slovenske brace, Poljaka, Slovaka, Ceha, itd. punili glavu nasim intelektualcima koju su pohadjali visoke austrijske ,,chkole".

Poenta je bila da se ojaca nacionalni duh, samostalnost, pa makar i kroz autohtonizam, ali nazalost ne tek tako da se Srbija ,,oslobodi" ruskog uticaja, vec i da se stavi pod okrilje svog novog autrijskog mentora.

Ne moram da poznajem Deretica niti treba da verujem necijem tudjem sudu da li je fanatik ili nije. Pogledao sam par videa da ga cujem i bilo mi je dosta.

Koliko sam ja shvatio, ne prica Deretic da su Sloveni bili Iliri, nego da su Srbi bili i Iliri i Sloveni i su potekli sa Balkana, tako da su se selili svi drugi Sloveni, a mi oduvek ostali tu gde smo.

Lepo je to sto Deretic trazi slicnosti sa Indijom i ko zna vec cime, ali je problem sto on ne dopusta sebi cak ni pretpostavku da su te slicnosti preuzete, da su ih Srbi usvojili... Ne, on krece da trazi sta su sve to Srbi podarili svetu. :worth:

I kad njemu i njegovim pristalicama das rezultate genetskih ili antropoloskih istrazivanja, oni rade upravo to isto - Kako uklopiti sve to u pricu o starosedelackim Srbima?! :eek:

Kao da nekom vremesnom dundjeru das laserski merac daljine, a on krene da ga polaze niz gredu i obelezava recke :mrgreen:

Problem je samo sto je ideja o Srbima kao Ilirima austrougarska izmisljotina koja je trebala da podrije panslovenstvo kao ideologiju medju Srbima, pa su onda preko nase katolicke slovenske brace, Poljaka, Slovaka, Ceha, itd. punili glavu nasim intelektualcima koju su pohadjali visoke austrijske ,,chkole".

Poenta je bila da se ojaca nacionalni duh, samostalnost, pa makar i kroz autohtonizam, ali nazalost ne tek tako da se Srbija ,,oslobodi" ruskog uticaja, vec i da se stavi pod okrilje svog novog autrijskog mentora.

Ne moram da poznajem Deretica niti treba da verujem necijem tudjem sudu da li je fanatik ili nije. Pogledao sam par videa da ga cujem i bilo mi je dosta.

Koliko sam ja shvatio, ne prica Deretic da su Sloveni bili Iliri, nego da su Srbi bili i Iliri i Sloveni i su potekli sa Balkana, tako da su se selili svi drugi Sloveni, a mi oduvek ostali tu gde smo.

Lepo je to sto Deretic trazi slicnosti sa Indijom i ko zna vec cime, ali je problem sto on ne dopusta sebi cak ni pretpostavku da su te slicnosti preuzete, da su ih Srbi usvojili... Ne, on krece da trazi sta su sve to Srbi podarili svetu. :worth:

I kad njemu i njegovim pristalicama das rezultate genetskih ili antropoloskih istrazivanja, oni rade upravo to isto - Kako uklopiti sve to u pricu o starosedelackim Srbima?! :eek:

Kao da nekom vremesnom dundjeru das laserski merac daljine, a on krene da ga polaze niz gredu i obelezava recke :mrgreen:

Давно пре било какве Аустроугарске..., још од Матије Корвина.. Аустроугарска је прихватила тековину ( и да ли је тада уопште нешто значило бити Илир или не бити? то је новија коска за гложење)

Реци ми, зашто су само Срби, Власи из Румуније (који су говорили српски, иначе за информацију, Војвода Мирче, није Мирча ни Мирчеа него Мирич илити Мирић, тако му пише на фресци) и Рутени (Русини) то јест народи који и данданас имају заједнички чинилац ХАПЛОГРУПУ И2а2 и поред тога заједнички чинилац динарски антротип, признавани за Илире, а то нису дозвољавали Хрватима Безјацима???(то ти је онај бели део изнад Загреба на Коровој карти), наравно и Чеси и остали које си поменуо да су потпуцавали "Илире" нису признавани за исте

Деретић је склон симплификацији, зато је код њега све српско... ја бих радије рекао јужнословенско, али знајући догађаје од пре само сто до сто педесет година на овом подручју и стварање нових нација од српске, све ми се више чини да је у праву што се симплификације тиче, па човече Руси кажу да су настали од Срба, зашто онда и Деретић не сме да каже исто то?

postoji neshto shto je time line
znate, jedna stvar se desi pre druge
i ta starija stvar je uzrok
a ta novija je posledica

srbi, kao i svi ostali balkanci
imaju ogroman % ilirske, trachanske i keltske krvi

jer su doshli u najnaseljeniji deo carstva.

obrnuto ne vazi
kao shto ne vazi nekadashnja tvrdnja jednog... :D zanimljivog za prouchavanje lika
na forumu

da je marko kraljevic dokaz da su trachani srpskog porekla
jer, kao shto znamo, on je otelotvorenje trachkog konjanika

e sad, shto detalj da je trachki konjanik iz 4 veka 10 vekova stariji od marka kraljevica
jedino moze da znachi da su preci srba iz 14 veka delom i trachani, koji nisu isparili u 7 veku prilikom upliva slovena
taj zanimljivi lik je rekao: "ne! to jedino moze da znachi da su trachani nastali od srba!"

i sad... s takvom budalom, ima li svrhe raspravljati?

postoji neshto shto je time line
znate, jedna stvar se desi pre druge
i ta starija stvar je uzrok
a ta novija je posledica

srbi, kao i svi ostali balkanci
imaju ogroman % ilirske, trachanske i keltske krvi

jer su doshli u najnaseljeniji deo carstva.

obrnuto ne vazi
kao shto ne vazi nekadashnja tvrdnja jednog... :D zanimljivog za prouchavanje lika
na forumu

da je marko kraljevic dokaz da su trachani srpskog porekla
jer, kao shto znamo, on je otelotvorenje trachkog konjanika

e sad, shto detalj da je trachki konjanik iz 4 veka 10 vekova stariji od marka kraljevica
jedino moze da znachi da su preci srba iz 14 veka delom i trachani, koji nisu isparili u 7 veku prilikom upliva slovena
taj zanimljivi lik je rekao: "ne! to jedino moze da znachi da su trachani nastali od srba!"

i sad... s takvom budalom, ima li svrhe raspravljati?

Јел ти сматраш да сам толико глуп? Ја знам да је српско име ту најмлађе, али гледам тајмлајн и ... нема ту много уплива са стране, народ је исти какав је био пре хиљаду, две и двадесет хиљада година, а и језик на исти начин, није дошао са "словенима" него је увек био ту, а ти буди срећан јер тај језик није данашњи српски, модернизован, већ управо онај којим је твој чукундеда говорио... торлачки....( додуше нисам ти видео слику, па не могу са сигурношћу да тврдим, ако си црн и кофрђав онда ова последња теза отпада:per:)

Imas li neke izvore na tu temu? Bas bi voleo da procitam.

Погледај све шта овај човек пише, не требају ти ни Руси ни Срби.....
ово је доктор више егзактних наука (емерит) и један од највећих стручњака на том пољу, он је дао дефиницију да је И2а2 кромањонско-.....јужнословенска група повезана са Динарским расним комплексом, на истраживање које нико не може да обори се ослањају Руси кад твдре да су настали од Срба (то јест Илира), он је, иначе разбио стару заблуду да су Кромањонци били носиоци Р1б....

Ken Nordtvedt

Dr. Ken Nordtvedt is a professor emeritus in the Physics Department at Montana State University and a senior researcher specializing in relativistic theories of gravity. In the mid-1960's he showed through "a fiendish piece of mathematics" how lunar laser ranging could be used to test a cornerstone of general relativity known as the equivalence principle. He was a board member and scientific advisor overseeing the joint NASA-ESA Space Test of Equivalence Principle mission. He was appointed by then President Ronald Reagan to the National Science Board. He was one of only two academic scientists serving on the board. He served three terms in the Montana state legislature for a six year period in the early eighties. He had support from NASA during the 1970s for his research. His research was the subject of a Wall Street Journal article featured on the front page.[1]

He has also done his own research into genetic haplogroups, particularly the Y DNA group I1 to which he belongs, and advises on haplotypes for a population genetics group at FamilyTreeDNA.

Иначе, ово му је последња карта коју је израдио, сви ови црвени су нам рођена браћа а остали ,браћа од стрица.....

cf5bb764c7c9.png

и, као што слика каже Динарски хаплотип је настао на овом подручју пре више од 20.000 година, а онај горњи се одвојио од њега пре око 4,000 година ( руски, украјински... пре било каквог продора и додира са Римљанима и Грцима и позитивно потврђено да нису говорили никада ни један други језик осим свог), оба су носиоци словенског језика данас, па питам паметне, како је то могуће да смо ми као родитељи ових других говорили од почетка некаквим другачијим језиком а наша деца словенским па онда нас деца асимилирала и наметнула нам словенски језик?
Друга ситуација је са нашом браћом Келтима који су потпуно асимилирани на територији Британских острва, или Сардинијцима или динарским потомцима Гала у Француској, једино су остали топоними и хидроними да сведоче да је језик некада био исти......Напомињем да се, у случају Британских острва ради о староседеоцима Стоунхенџовцима, који су се одвојили од динарске групе пре десетак хиљада година, тек толико да се види старост језика који је тамо дао реци назив Мурав, а овде Морава, тамо Тамес (Темза) а овде Тамиш.....

Poslednja izmena:
Јел ти сматраш да сам толико глуп? Ја знам да је српско име ту најмлађе, али гледам тајмлајн и ... нема ту много уплива са стране, народ је исти какав је био пре хиљаду, две и двадесет хиљада година, а и језик на исти начин, није дошао са "словенима" него је увек био ту, а ти буди срећан јер тај језик није данашњи српски, модернизован, већ управо онај којим је твој чукундеда говорио... торлачки....( додуше нисам ти видео слику, па не могу са сигурношћу да тврдим, ако си црн и кофрђав онда ова последња теза отпада:per:)

aj sad ti lepo daj dokaz da je jezik ilira/trachana/skordiska skoro jednak torlachkom B-)

a to shto ima po neki latinizam
to je od vlashkih predaka ovog stanovnishtva

B-)

jer, kao shto svi znamo

danashnji srbi su naslednici srba doseljenika i romanizovanih/neromanizovanih starosedeoca

a totalna je budalashtina da
SU TI STAROSEDEOCI USTVARI POREKLOM SRBI

B-)

i za to ne postoji ni jedan jedini dokaz

Poslednja izmena:
aj sad ti lepo daj dokaz da je jezik ilira/trachana/skordiska skoro jednak torlachkom B-)

a to shto ima po neki latinizam
to je od vlashkih predaka ovog stanovnishtva

B-)

jer, kao shto svi znamo

danashnji srbi su naslednici srba doseljenika i romanizovanih/neromanizovanih starosedeoca

a totalna je budalashtina da
SU TI STAROSEDEOCI USTVARI POREKLOM SRBI

B-)

i za to ne postoji ni jedan jedini dokaz

Јел си ИКу мерио сам или ти мама помогла?
докази су испред тебе само треба да их разумеш....

spominjao si Rusine i rekao si da su I2a2. Medjutim, nasao sam neke podatke na netu koji su vrlo zanimljivi. Rusini su zapravo E1b1b1!!!!
* гаплогруппа E1b1b1 - 37%
* гаплогруппа R1a - 37%
* гаплогруппа I2a2 - 10,8%
* гаплогруппа R1b1b2 - 6,5%
* гаплогруппа J2b2 - 4,3%
* гаплогруппа I2*-B - 2,2%
* гаплогруппа N1c1 - 2,2%

Doduse, radjeno je ne na bas velikom uzorku (46) ali su i to jako zanimljivi podaci! Opet sve vodi ka balkanskom poreklu ali ovaj put vise ka egejskom nego dinarskom.

Carpatho-Rusyns_old.jpg

Nije bas da ne lice na Srpkinje

Иако се мисли да је култ бадњака аутентично српски, он је раширен свуда по Европи. Више аутора тврди да је познато да су Келти палили храст као део култа чекања следећег лета. Од њих је то остало присутно дуго на британским острвима а познато је међу многим европским народима.

Срби и Русини ложе бадњак. Руси и Бугари ложе јелку, а некада су ложили храст (Бугари су га звали бдник). У Војводини још и Буњевци уносе бадњак у кућу.

Французи као бадњак ложе трешњино дрво, а Белгијанци имају бадњак у облику стилизованог колача преливеног кремом.

Руски научник Тапоров тврди да је део истога митолошког низа старогрчки Питон, древноиндијски Ахи Будхна и српски бадњак. Бадњак у овом низу представља борбу против уништења јер је грозоморни Питон (подземље, мрак) претио да уништи читав свет док га није Аполон (Сунце) уништио. У индијском спеву "Ргведи" се спомиње Ахи Будхна (змија дубине) где је ведско "ахи" у вези са старогрчким "ехис" - змија и старословенским "ож" - аждаја. Ведско "будхн" има парњака у старогерманском "бодам", немачком "боден", а код старих словена реч "дубхн" означава исто - дубину.

Према овом тумачењу корен бадњака је у доњем, мрачном свету, а спаљивањем се призива и припомаже Сунцу да победи свог вечног непријатеља - мрак.

obozavam "intelektualce" koji odgovaraju sa "nije vrijedno gubiti vrijeme na objasnjavanje"

naveo sam ti i citat iz Vikipedije i tu se jasno vidi da badnjak sa hrastom trenutno praktikuju jedino Srbi i Rusini.
Ritual jeste poreklom iz indije, na vasu zalost.... kao sto je bilo i spaljivanje umrlih koje se preaktikovalo na ovim prostorima sve do X veka. Postoje arheoloski dokazi..... zao mi vas je, gospodo.

Иако се мисли да је култ бадњака аутентично српски, он је раширен свуда по Европи. Више аутора тврди да је познато да су Келти палили храст као део култа чекања следећег лета. Од њих је то остало присутно дуго на британским острвима а познато је међу многим европским народима.

Срби и Русини ложе бадњак. Руси и Бугари ложе јелку, а некада су ложили храст (Бугари су га звали бдник). У Војводини још и Буњевци уносе бадњак у кућу.

Французи као бадњак ложе трешњино дрво, а Белгијанци имају бадњак у облику стилизованог колача преливеног кремом.

Руски научник Тапоров тврди да је део истога митолошког низа старогрчки Питон, древноиндијски Ахи Будхна и српски бадњак. Бадњак у овом низу представља борбу против уништења јер је грозоморни Питон (подземље, мрак) претио да уништи читав свет док га није Аполон (Сунце) уништио. У индијском спеву "Ргведи" се спомиње Ахи Будхна (змија дубине) где је ведско "ахи" у вези са старогрчким "ехис" - змија и старословенским "ож" - аждаја. Ведско "будхн" има парњака у старогерманском "бодам", немачком "боден", а код старих словена реч "дубхн" означава исто - дубину.

Према овом тумачењу корен бадњака је у доњем, мрачном свету, а спаљивањем се призива и припомаже Сунцу да победи свог вечног непријатеља - мрак.

Uzgred, ,,azh" je sve samo ne staroslovensko i ja mislim da ti to dobro znas, a ako ne znas...

,,Azhi" je avestansko, protoiransko.

A kad se je vec ukazala prilika, moze, eto, recimo, neko od vas zagovornika srpskog autohtonizma na ovom primeru da mi objasni kako je jedan avestanski, staroiranski termin, usko vezan za drevnu iransku mitologiju, kao sto je ,,Azhi Dahaka", mogao da dospe u srpski jezik i srpsku mitologiju, kao ,,azdaja'' ili ,,azdaha''. :think:

obozavam "intelektualce" koji odgovaraju sa "nije vrijedno gubiti vrijeme na objasnjavanje"

naveo sam ti i citat iz Vikipedije i tu se jasno vidi da badnjak sa hrastom trenutno praktikuju jedino Srbi i Rusini.
Ritual jeste poreklom iz indije, na vasu zalost.... kao sto je bilo i spaljivanje umrlih koje se preaktikovalo na ovim prostorima sve do X veka. Postoje arheoloski dokazi..... zao mi vas je, gospodo.

Gde povezujes badnjak sa kremiranjem, nesreco :eek:

Spaljivanje badnjaka je uvedeno u hriscanstvu kao konacna pobeda nad starom paganskom verom gde se ono drvece koje je nekad bilo sveto, koje nikome nije padalo na pamet da posece sada sece i spaljuje iz godine u godinu kao poseban hriscanski obicaj.

Inace, mrtve su spaljivali Kelti i, ako je neko na Balkanu usvojio te obicaje, onda to moze da bude samo onaj deo balkanskih starosedelaca, koji je dosao u dodir sa njima na podrucju danasnje Slovenije, jer su osim zasebnih keltskih i ilirskih grobalja samo tamo zabelezena mesovita keltsko-ilirska groblja i mesanje kultura.

Na zalost svih onih koji toliko prizeljkuju da su Iliri spaljivali svoje mrtve zbog neprijatnih saznanja koja bi arheoloska i antropoloska istrazivanja mogla da im donesu, osim eventualno keltskih komsija, Iliri su svoje mrtve zakopavali. :cool:

Prvo, ti stvarno mislis da vise znas od doticnog ruskog naucnika? Ili su svi oni koji ne govore ono sto ti znas - Deretici?!?
Drugo, arheoloska iskopavanja po bosni su dokazala da su pored ukopavanja pokojnika Iliri praktikovase i njihovo spaljivanje.

trece... u ruskom jeziku se azdaja kaze- azdaha.

cetvrto, onda znaci da su i Kelti bili usvojili badnjak sa Hriscansvom....... inteligentno

Tako da mislim stvarno nema smisla s tobom raspravljati na date teme.

Back