Došljaci- Da ili Ne?

svetolik trpkovic:
Kako dve sunce mu hebem zar nije i Srem srpska oblast ?Slabo se ti nesto razumevas u vojvodjasku geografiju da nisi i ti od onih sa voza :wink:

;)

Немам ништа против "оних са воза", и нисам од оних што су их дочекивали са сланином, па њом мазали пругу да не закочи. Уопште сам против тих подела, мада морам да будем поштен и према себи и према њима и да кажем да су управо они у овим крајевима учврстили комунизам и потпомогли стварање војвођанштине. Са друге стране, повећали су (коначно) проценат Срба, који је био прилично лош након српских исељавања и колонизације Немаца и Мађара, тако да смо што се тиче њихове улоге "барабар".

А Београд се пружио скоро до Титела, ни сам више не знам јел остало ишта од те "границе" са Сремом - изгледа да јесте, нешто мало према Перлезу и Ченти.

jomini:

Ниси чуо за ту фору раније? :-D :-D :-D

Има једно повеће село у мом крају у ком уопште нема колониста, па измислили ту причу како је '45. стигла директива да се дочекају другови-колонисти на станици, па изашло цело село, и свако понео по шнит сланине. И све се питају, те "та, ди су", те "како их нема", а кад је један повикао "ВОЗ!", сви удри сланином по шинама. :-D :-D

Bogart:
Ниси чуо за ту фору раније? :-D :-D :-D

Има једно повеће село у мом крају у ком уопште нема колониста, па измислили ту причу како је '45. стигла директива да се дочекају другови-колонисти на станици, па изашло цело село, и свако понео по шнит сланине. И све се питају, те "та, ди су", те "како их нема", а кад је један повикао "ВОЗ!", сви удри сланином по шинама. :-D :-D
Hahaha, nisam čuo... Znam samo za ono ''ebo ih voz koji ih je don'o''... :D

Bogart:
;)

Немам ништа против "оних са воза", и нисам од оних што су их дочекивали са сланином, па њом мазали пругу да не закочи. Уопште сам против тих подела, мада морам да будем поштен и према себи и према њима и да кажем да су управо они у овим крајевима учврстили комунизам и потпомогли стварање војвођанштине. Са друге стране, повећали су (коначно) проценат Срба, који је био прилично лош након српских исељавања и колонизације Немаца и Мађара, тако да смо што се тиче њихове улоге "барабар".

А Београд се пружио скоро до Титела, ни сам више не знам јел остало ишта од те "границе" са Сремом - изгледа да јесте, нешто мало према Перлезу и Ченти.

E, super Hemfri...svidja mi se...da...tako je...( valjda :roll: )... :wink: :lol:

SANDRINAbg:
Pa prosvetli me...ooooo, Ti Sveznajuci ...mis'im, mene mi 'vako neuku... :cry:
:lol:

pa, ovaj, lepo od tebe sto me nazivas sveznajucim, iako me ne poznajes, posto je to vrlo blizu istini:-P8)

to je inspektor koga ilija cvorovic [glavni junak u balkanskom spijunu] zove telefonom da mu saopsti najnovije informacije o tom "spijunu", i kod koga je Ilija isao na informativni razgovor

SIGNATURE 350:
pa, ovaj, lepo od tebe sto me nazivas sveznajucim, iako me ne poznajes, posto je to vrlo blizu istini:-P8)

to je inspektor koga ilija cvorovic [glavni junak u balkanskom spijunu] zove telefonom da mu saopsti najnovije informacije o tom "spijunu", i kod koga je Ilija isao na informativni razgovor

Aaaa, hvala... :lol:

p.s. Moracu ponovo da pogledam taj kultni film...zaboravilo se...sta ces... :roll:

SIGNATURE 350:
ja sam ga pogledo juce prepodne, imo sam maturski izpit iz srpskog pa mi trebalo da se podsetim.
i iz toga sam pisao

nadam se...iskreno se nadam da ces poloziti...mis'im, da ces proci na maturi :lol:

Mozda bi bilo bolje da si poglEdao umesto pogledo , pa pre podne umesto prepodne...mis'im na iSpitu , umesto izpitu ...al' 'ajde...nema veze... 8-) :lol:

Vi koji ste da ste i odakle da ste a :
- gledate tv-pink,
- izduvavate nos u Knez Mihajlovoj,
- slušate turbo-folk,
- tresete sa prozora,
- pišate po parkovima,
- skrećete bez žmigavca,
- pijete Jelen pivo,
- čitate Kurir,
- glasate za radikale,
- ...................................,
- ....................................,

SIKTER ! MORE ! :evil:

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

Samo da ne diraju običaj gde se potencijalnom mladoženji stavlja u kafu stidna dlaka udavače, a koju treba da zakuva baba od iste. Dok se kafa ne ispije da mlada ne izlazi! Svadba zagarantovana!

Pa onda ne bi valjalo ni onaj čaršav posle prve bračne noći da ode u zaborav i mnogi drugi običaji...

Brate, dao si mi ideju za temu!
Čitamo se!
:D

DOBROSTOJECI:
Vi koji ste da ste i odakle da ste a :
- gledate tv-pink,
- izduvavate nos u Knez Mihajlovoj,
- slušate turbo-folk,
- tresete sa prozora,
- pišate po parkovima,
- skrećete bez žmigavca,
- pijete Jelen pivo,
- čitate Kurir,
- glasate za radikale,
- ...................................,

SIKTER ! MORE ! :evil:

Ma zdravo... :lol:

Ko dir'o..? :shock:

p.s. Odo' prebaciti na Pink...pocinje mi " Sve za ljubav.."... :lol:

p.s. A jel' i ja ondaK da odmarshiram..? :cry:

Bogart:
Нисам никако против регионалног идентитета, напротив врло се поносим њиме. Само, ја сам регионално Банаћанин, Лала или "Лалош", а Војводину не сматрам својом регијом, већ огромном административном јединицом или покрајином или како год. То Војвођанин ми је исто као и кад се каже Југословен. Јесте то тачно и јесам ја Војвођанин у смислу да сам из Војводине, као што сам и Југословен јер сам из некадашње Југославије, али то није део не само мог идентитета, него ни традиционалног идентитета људи са ових простора.

Разликујемо се по говору и нагласку, иако свима са стране делујемо исто, као што и за људе одавде сви са југозапада делују исто, били они из Зворника, Требиња, Подгорице, Книна или из Коренице. Сваком Банаћанину ће бити смешан говор људи из Бачке, исто као што и Бачвани одмах по говору препознају ко је из Баната.

Apsolutno pdržavam tvoj način razmisljanja..Vrlo slična priča je i sa Crnogorcima koji su redom Srpskog porekla ..Znači: Srbi iz Srbije, Bosne , Hrvatske,Crne gore, Kosova, Vojvodine, itd..To je istinita priča o zavičajnom poreklu jednog te istog naroda, a priču o mentalitetu i kulturi istih gde zaista postoje razlike mozemo naceti kasnije....

Nije problem u običajima ! U Srbiji selo do sela pa imaju različite običaje ! Problem je u kulturi i lošim navikama . Kultura ophođenja i življenja je iznad etno lokalnih običaja . Tu su velike razlike i izvor problema između došljaka i starosedelaca (uslovno rečeno)!

SANDRINAbg:
nadam se...iskreno se nadam da ces poloziti...mis'im, da ces proci na maturi :lol:

Mozda bi bilo bolje da si poglEdao umesto pogledo , pa pre podne umesto prepodne...mis'im na iSpitu , umesto izpitu ...al' 'ajde...nema veze... 8-) :lol:

ma ihhh, naravno da cu poloziti. uzivam preveliki ugled u skoli da bih dobio i 4 8-). ako mi ipak ne daju 5, to ce biti zato sto sam opljuvao radikale i njihove istomisljenike u svom maturskom pismenom, ali indirektno ;-)

sutra jedna rutinska stvar, prevod s engleskog, svi ce sesti oko mene da prepisu a meni ni recnik netreba, do Te mere CIA ima dobre ucitelje engleskog:lol:

jedva cekam da branim maturski - fizika
jeeeeeeeeeeee

Back