Došljaci- Da ili Ne?

ne to uopste nije glupost, samo sto ti odlazis u drugu krajnost. a za razliku od tebe posedujem odredjenu vrstu podataka, zbog sto rodnih sto prijateljskih veza sa nekadasnjim predsednicima IVV.
prvo sam rekao da mi je zao sto vojvodina nije napustila jugoslaviju, sada je kasno. sada ce ostajati u sastavu srbije i ne nameravam da iko narusava ustavni poredak. a veljin autoput je posebna prica o kojoj sam ovde vec raspravljao. i kostres je upravu u tom slucaju.
niko ne govori da nam treba 3 metropole.
strane investicije nemaju veze sa ovim sto ja pricam.
sto se tice administracija regiona, njihova efikasnost i trosak se lako regulise samo ako to neko hoce.
Budzet republike srbije:
vojvodina doprinosi sa 40% ukupnog budzeta RS
od budzeta dobija 7%
za seljake:
ako je budzet srbije 100din, vojvodina je zaradila i dala 40din od tih 100din,
a republika joj daje 7din na racun sadasnje autonomije...
bez 30din tu nema price o autonomijama

Velja je idiot i lopov seljacki.Da se ja pitam nikakve puteve i pruge prema CG ne bi pravio a ni ovaj Veljin auto put. Zna se gde je lova a to je u auto putu od Subotice prema Grckoj ali jbg. Gradi se ono gde izvesni politicari i tajkuni mogu da drpe milione a ne ono sto bi trebalo.

pa obicni gradjani nemaju u smislu dobijanja vecih plata, ali beograd nebi bio to sto jeste kada bi morao da zivi sam od sebe... infrastruktura takodje kosta ne samo plate ljudi. od cega ce da prave taj most i obilaznicu?
a seljin autoput za CG je idiotluk pogotovu onda kad CGorci nece da prave ka nama. koji ce mi put da njima dovodim turiste. taj put treba njima ne nama. nama treba to sto si rekao, koridor 10

SIGNATURE 350:
pa obicni gradjani nemaju u smislu dobijanja vecih plata, ali beograd nebi bio to sto jeste kada bi morao da zivi sam od sebe... infrastruktura takodje kosta ne samo plate ljudi. od cega ce da prave taj most i obilaznicu?
a seljin autoput za CG je idiotluk pogotovu onda kad CGorci nece da prave ka nama. koji ce mi put da njima dovodim turiste. taj put treba njima ne nama. nama treba to sto si rekao, koridor 10

Beograd bi i te kako mogao da zivi sam od sebe kad bi neko posten ili bar malo manje alav vladao istim.Ovako to nije moguce.U Beogradu se krade bagerima ,lopate nisu dovoljne da zahvate toliko koliko je ovima zinulo d_upe.

Tu se slazem 100%.

Banshee:
mislim da nikome ne smetaju dosljaci kao takvi,nego dosljaci koji ne znaju da se ponasaju i koji svoj seljakluk i primitivizam prenose u novu sredinu - kao recimo ti - koji si doso iz hercegovine i sad bi u srbiji da nameces svoje,pa makar i preko foruma.

ako zivis u rimu,ponasaj se ko rimljanin i svi ce te prihvatiti.u suprotnom nemas sta da se bunis,jer onaj ko je dosao negde drugde treba da se prilagodi,a ne sredina u koju je dosao da se prilagodi njemu.

ja nemam nista protiv dosljaka,izbeglica,stranaca,koga god,osim ako ne pokusava da mi nametne svoj nacin zivota i kulturu.

inace isti problem sa izbeglicama,samo hrvatskim sam videla u hrvatskoj - kada su ih iz vukovara naselili kraj pule u nekadasnja zajednicka letovalista iz doba tita...i sta su prvo uradili?zalepili postere ante gotovine po zgradi,pustili narodnjake da treste,thompson & skoro 24/7.i sta mislis, da njih istrijani vole? nda,kako da ne...dosli u jednu mirnu i multinacionalnu stredinu i lepe plakate zlocinaca i pustaju ljakse muziku.

naravno to nije pravilo - jer uvek ima normalnih izbeglica i budala izbeglica - i znam ih i sa srpske i sa hrvatske strane.

ali sustina cele price je jasna - ako dodjes sa slikom npr mladica ( alternativno koga god) i zalepis na sred kuce,ili ako pokusavas da nameces neke svoje obicaje sredini koja za to nije, da slusas BMK, da smaras ljude - naravno da neces biti dobrodosao.i to nema veze sa izbeglicama konkretno - nego sa bilo kim ko negde dolazi i menja sredinu.ali to je vec stvar licne kulture i osecaja za postovanje drugih.

ala ova siouxsie smara do bola.... devojchice, ako si u srbiji ponasaj se kao srpkinja a ne ko hrvatica da nam prichas svaki bogovetni dan kako je pula chista i divna... znamo mi bolje nio ti shta je hrvatska a shta istra i bez tvoje svakodnevne palamudjevine....

ako zhivish iu srbiji ne nameci nam subkulturu zapada ala hiphopexita i to ne kao alternativu shto zapravo i jeste, vec kao neshto na shta moramo svi da se ugledamo. srpska kultura, obichaji, crkva, su stariji od svih tih onanija kojima vam je ispran mozak... prema tome kad si u rimu sedi pored fontane di trevi i baci neshto preko glave da ti opet bude lepo kad se vratish. ovako sama sebe ebesh komentarima ko kameleon :)

thompson...to onaj tvoj... klonirani markelja? kako beshe ono....morao za fax da pishe, pa se malo nako shalio da je ustasha... a ono svakim danom ispade da i nije shala:):):)

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

aj sad navedi lalinske vrednosti.... da vidimo po chemu se to ubermensch lale razlikuju od ostalih dvonozhnih gmizavaca...

naravno da Novi Sad nije isto shto je bio pre 30 godina, shto je sasvim normalno. tu se najvishe osecja ubrzani razvoj i to donosi sa sobom promene, i ne vidim zashto bi se samo jedna etnichka grupacija okrivljavala za tako neshto. jeste da mo'sh primetiti shabanizam na mnogo mesta, al on je nekako opshta stvar a ne samo bosanska.

shto kad postoje Laza Kosticj, Zmaj i ostali.
postoji razlika izmedju voshe i uzhe srbije pa tako i njihovih stanovnika, al nisu neke sushtinske razlike ko shto bi neki autonomashi mozhda hteli progurati, vecj chisto drugachija geografija, klima, nachin zhivota, pa samim tim i drugachiji sklop ljudi.

a gde si ti video fashizam kod Nichea?

neko je pitao za posebnost vojvodjana i neku filozofiju pa ja reko eto vam zmaja i ostale.

PS> pes6? :shock: aaaaaaa?
marlone ti li si?
mislim, jedino me marlon pito za pes.

Keeper:
a gde si ti video fashizam kod Nichea?

neko je pitao za posebnost vojvodjana i neku filozofiju pa ja reko eto vam zmaja i ostale.

PS> pes6? :shock: aaaaaaa?
marlone ti li si?
mislim, jedino me marlon pito za pes.

pa ja sam, nego koji sam... pet puta me dozhivotno banovali...:) imam josh 4 zhivota ko machka :)

bre keeper... paradoksalna parafraza je bila sa zaratustrom... mislio sam da kao svaki akademski gradjanin to shvatash. ali izgleda da treba da donosim tarabu svaki put da crtam jer se svi prave blesavi. tema je chisto fashisticka... zamisli da mi u srbiji kazhemo pun nam ****** dodjosha bosancherosa, srba iz hrvatske, crnogorchina... sve to da proteramo jer nam kvare 'elte... nash image kulturne bashtine razvijenih naroda na evropskom tlu. :) kulturna bashtina srbije je bila takva jer je stanovnishtvo bilo uvek izmeshano sa velikim migracijama kroz celu istoriju. i to daje shmek ovoj zemlji vishe no ishta. sirovina imash u bilo kojoj naciji, oni su minorna stavka.... kao i onih debila koji misle da sve shto nije odavde mirishe lepshe....

zmaj i laza... mogao si vaska i crnjanskog... kultura nema granice. mentalna ogranichenost autora teme je suprotan primer.

Pa dobro lalo, tebe je pogodilo to sto su dosli Bosanci u tvoje selo, i ne mozes da podneses njihovo dozivanje, kao da su jos uvek po svojim brdima. A njima eto, nikako da se omili ravnica, pa kazu, sve ravno, ravno, dodje mi da se ubijem. To jesu zaista nepremostive kulturoloske i tradicijske razlike, al' to je nama nasa borba dala...Sve ce se to jednog dana ujednaciti, i neka zlatna sredina postace nacin zivota novih primitivaca, bili oni rodom iz Like ili Banata. A ima onih, koji su dosli sa tim primitivcima, koji su se jos teze od njih uklopili u Vojvodinu, jer su svuda izjednacavani sa svojim neartikulisanim zemljacima. Kazem ti Lalo, ne brini. Na kraju ce opet biti univerzalna podela na primitivce i one druge, a ti pazi gde ces se uklopiti.

Шон:
pa ja sam, nego koji sam... pet puta me dozhivotno banovali...:) imam josh 4 zhivota ko machka :)

bre keeper... paradoksalna parafraza je bila sa zaratustrom... mislio sam da kao svaki akademski gradjanin to shvatash. ali izgleda da treba da donosim tarabu svaki put da crtam jer se svi prave blesavi. tema je chisto fashisticka... zamisli da mi u srbiji kazhemo pun nam ****** dodjosha bosancherosa, srba iz hrvatske, crnogorchina... sve to da proteramo jer nam kvare 'elte... nash image kulturne bashtine razvijenih naroda na evropskom tlu. :) kulturna bashtina srbije je bila takva jer je stanovnishtvo bilo uvek izmeshano sa velikim migracijama kroz celu istoriju. i to daje shmek ovoj zemlji vishe no ishta. sirovina imash u bilo kojoj naciji, oni su minorna stavka.... kao i onih debila koji misle da sve shto nije odavde mirishe lepshe....

zmaj i laza... mogao si vaska i crnjanskog... kultura nema granice. mentalna ogranichenost autora teme je suprotan primer.

ako bi vrlo urposhcjavao, mogao bi shvatiti Nicheovu filozofiju kao fashizam, shto je inache uradio i gospodin hitler. njegova filozofija je vrlo radikalna samo zbog tezhnje da bude revolucionarna i vremena u kojem je nastala, a to je period dok se kulturna dekadentnost Evrope josh uvek jako opirala industrijskoj revoluciji i novom vremenu koje je dolazilo. tako je bilo i u slikarstvu - impresionisti, fovisti, futuristi, ruska avangarda, arhitekturi - adolf los, moderna, ruski konstruktivizam. pa tu je i Niche, koji nije bio fashista nego revolucionaran, i kao takav zloupotrebljen od hitlera. yebo hitlera njegov idiotski ubermesch koji leti trchi vozi avione tenkove i kolje 100 ljudi jednim potezom, zaratustra je neshto drugo.

za ostalo se slazhemo. 8)

kulturna dekadentnost evrope je i danas na delu dragi keeper... savremena umetnost to vrlo jasno pokazuje. prođi venezianskim bijenalom pa ce ti sve biti jasno. filozofija nichea naravno da blage veze nema sa adolfom.... to shto je on pronasaho alibi za ono shto je radio u njegovoj doktrini ubermensha to je tragedija za umetnika. mislim da je i muzika richarda wagnera sa zaratustrom a josh vishe sa mitovima o nibelunzima i ostalim nemachkim bajkama, takođe nashla pogodno tle za utemeljenje nacistichke ideologije arijevske naj-rase... obichno pochinje sve benigno kao shto je ovaj lala pisao.... a posle imash ono na shta lichi danashnja hrvatska npr.

hitleru se svashta mozhe osporiti, ali da i dan danas postoje stvari koje je radio npr. vezane za nauku onog vremena koje su bile nezamislive za ceo svet, tako da se mozhemo malo pocheshati po glavi da li su arijevci makar malo ono...znash... od ostalih :)

prosho bih ja rado venecijanskim bijenalom, al, shto neko reche, ne mo'sh od ovih demokrada. :lol: a bogami i od ostalih.
dabome, to nicheovo i josh poneshto je bilo pogodno tle. zato ja kazhem, sachuvaj me bozhe od spoja umetnosti/religije i politike. :) dabome, jednostranog spoja. neko dugo pametno i promishljeno prozhimanje svega toga shto chini kulturu je prava stvar, al uvek je jednostranost bila najzastupljenija.

Шон:
ala ova siouxsie smara do bola.... devojchice, ako si u srbiji ponasaj se kao srpkinja a ne ko hrvatica da nam prichas svaki bogovetni dan kako je pula chista i divna... znamo mi bolje nio ti shta je hrvatska a shta istra i bez tvoje svakodnevne palamudjevine....

ako zhivish iu srbiji ne nameci nam subkulturu zapada ala hiphopexita i to ne kao alternativu shto zapravo i jeste, vec kao neshto na shta moramo svi da se ugledamo. srpska kultura, obichaji, crkva, su stariji od svih tih onanija kojima vam je ispran mozak... prema tome kad si u rimu sedi pored fontane di trevi i baci neshto preko glave da ti opet bude lepo kad se vratish. ovako sama sebe ebesh komentarima ko kameleon :)

thompson...to onaj tvoj... klonirani markelja? kako beshe ono....morao za fax da pishe, pa se malo nako shalio da je ustasha... a ono svakim danom ispade da i nije shala:):):)

O cemu ti baljezgas vise, licemeru jedan? O kakvim klonovima TI pricas? Opet pocinjes sa nekim svojim vickastim komentarima koje jedino mogu da progutaju tipovi poput eremite, one budaletine koja preti klanjem po forumu, djovanija :D, Dzerija.... Dosta vise sa proseravanjem. Idi popij ranisan.... A onda cemo da ti nadjemo nesto i za glavu.... Matora drtino... :D

@keeper

pazi tu si u pravu... jednoumlje je ogavno... ali kulturno jednoumlje je plafon.... vidish danashnju srbiju. kultura po meni nema blage veze sa politikom, ali shta se deshava? izgubljen je kompas, chim neki umetnik postigne uspeh u svetu ma kakav odma' ide pricha... a koji je on, koga podrzhava? kusturica ti je najbolji primer. lichno ne volim njegove filmove, ali chovek je inteligentan i elokventan par excelans.... pravi ministar kulture jedne zemlje. plus shto ima kontakte shto ove jajare odavde nikada nece imati pa da imaju 100 zhivota. i shta se deshava? on je srbenda:) sliko se sa slobom:) sliko se sa vojom :) aj shto ga pljuju onako idioti to je manje vishe, nego sad proradi sujeta kod kvazi umetnika sisoklepaca ala srbljanovicke ili one moronke bjelice.... tuga... i onda ustashe ovuliraju kad to vide i kazhu evo srbochetnichkog redatelja kako ga vide napredni liberalni umetnici srbije. to se nigde ni u jednoj zemlji ne radi u toj meri kao kod nas. evo ti najnoviji primer... mala ova shto je pobedila na evroviziji... mislim to ima veze sa kulturom ko nebo i zemlja ali dobro, opet uspeh je veliki uspeh za zemlju. i shta se desilo? devojka ima homo afinitete i nijednom prilikom nije to spomenula niti vrtela buljom na kojoj je napisano da je to, kao oni moroni shto rade. i sad svuda, na labrisu ona je nasha :) radikali u skupshtini... ona je nasha :) ona neka leva partija... ona je nasha :) ... ili ustashetine.... tesla je nash :) a pavelic i jozo budak onako zalutali dok je cale drkao u cashu.....cirkus kazhem ti, svet se smeje nashoj gluposti.

Markelja:
O cemu ti baljezgas vise, licemeru jedan? O kakvim klonovima TI pricas? Opet pocinjes sa nekim svojim vickastim komentarima koje jedino mogu da progutaju tipovi poput eremite, one budaletine koja preti klanjem po forumu, djovanija :D, Dzerija.... Dosta vise sa proseravanjem. Idi popij ranisan.... A onda cemo da ti nadjemo nesto i za glavu.... Matora drtino... :D

duvaj ga klonirani....opet se prepozno u tompsonu... :) krv nije voda. jel jom, otkad ustashe imaju pristup forumu?

Enfroz2891.:
Shto se tiche novonaseljenih u Vojvodini,to je stvar mentaliteta proizishlog iz razlichitih podneblja u kome su ziveli tada i u kome sada zive.Isto je bilo i posle 2.svetskog rata kada su ne samo Srbi kojima je zabranjen povratak na Kosovo nego i mnogi Srbi iz Bosne naseljeni u Vojvodini....vec u sledecoj generaciji(deca doseljenika)imaju potpuno isti mnetalitet kao i ostali u Vojvodini..i to je normalno.
A ovo shto Svetolik Tripkovic pricha neku prichicu o "jadnim folcdojcherima"je tek za medalju...pa Nemci iz Vojvodine su bili najrevnosniji i najveci koljachi na ovim prostorima za vreme rata i normalno je da su svi proterani da se nikad vishe ne vrate.Ta prichca je samo deo shire fashistichke trenutno u svetu aktuelne kampanje relativizacije nemachkih zlochina i menjanja istorije.Josh malo pa ce Svetolik pocheti da nam prosipa i nebuloze o "jadnoj hrvatskoj vojsci i njenoj golgoti u Blajburgu i na kriznom putu".
Prvo hebo te Blajburg . Drugo ja nisam tvrdio da su svi Nemci iz Vojvodine bili jadni i nevini al vecina jeste i mozda je 50 iljada najvise bilo na bilo koji nacin umesano u nacisticku okupaciju i njemne zlocine sto je jedna sedmina u najboljem slucaju.Mnogo vise Srba je staradalo od ruke svojih sunarodnika za vreme gradjanskog rata komunista i cetnika od 42.-45. a pogotovo od tih Srba iz tzv. pasivnih krajeva koji su na krilima komunizma dosli u Srbiju i samo u Beogradu su od kraja 44. do kraja 45. za manje od godinu dana pobili izmedju 10 i 15 hiljada ljudi takodje Srba uglavnom iz najvisih drustvenih slojeva prema tome prica da su vojvodjanski Nemci bili najveci koljaci ne stoji .Pored revansizma komunisticki teror nad Nemcima kao i nad najvidjenijim Srbima je imao i ekonomski tj. pljackaski aspekt jer su oni bili mozda i najbogatija etnicka zajednica u kraljevini ako ne racunamo malobrojne Jevreje tako da su komunisti bacili oko na njihovu imovinu koju su prisvojili i podelili je svojim krvnicima iz brdjanskih vukojebina kao sto su radili uostalom i sa imovinom otetom od Srba .Tako da ja nemam nameru da zalim za tim nemcima i da revidram rezultate rata ali jedan zlocin ne opravdava drugi pogotovo ako se on vrsio nad neduznima.A te Staljinov SSSRi njegove satelite poput Ceske ili Poljske iz kojih su takodje proterani ne treba uzimati za primer jer to nisu bile drzave i sistemi za pohvalu a pogotovo ne za uzor jer su se malo razlikovale od nacisticke Nemacke .Recimo ja sam bio letos u Strazburu i u Alzasu i ima jako mnogo nemackih mesta gde i dan danas zive Nemci koji nisu proterani odatle iako su i Francusku bili okupirali isto kao i istocno Evropske zemlje ali tamo nije zavladao teroristicko-pljackaski komunisticki rezim pa te vrste revansizma nije ni bilo.

Back