Došljaci- Da ili Ne?

svetolik trpkovic:
U pocetku bese Tito i drugovi komunisti koji oterase pred kraj II svetskog rata oko 350 000 vojvodjanskih Nemaca (koji su posle Srba bili najbrojnija etnicka grupa a civilicacijski ,kulturno i ekonomomski ubedljivo najnaprednija etnicka grupacija u staroj drzavi .To je inace bio takodje strasan ratni zlocin jer je oko 50 000 ljudi najvise staraca,zena i dece pobijeno u logorima po vojvodini poput Curuga ,Odzaka ... a posebno je strasno sto od tih 350 iljada Nemaca mozda je deseti deo podrzavao i aktivno saradjivao sa Nemackim okupacionim vlastima a ostali su kaznjeni zbog same pripadnosti nemackom narodu.E sada posto je taj broj proteranih bio ogroman i ostala je velika praznina drugovi komunisti su se setili da dovedu stanovnistvo iz tzv pasivnih krajeva na njihovo mesto najvise Srba iz BiH ,CG i Like i Dalmacije , kao i nesto Hrvata koje su naseljavali u Slavoniji i Sremu.Cim su prvi vagoni sa tim kolonistima dosli odmah se videla ogromna kulturna i civilizacijska razlika sa domacim stanovnistvom i srpskim a i ostalim(otuda stara backa kletva "ebo te voz koji te dono" :mrgreen: ) .Dosljacima je bilo cudno sto imaju kupatila i tekucu vodu u kuci a ne seru iza iste ,parket im je na podu takodje bio sumnjiv pa su ga odvaljivali i lozili , stoku su uterivali u sobe jer im je takodje bilo cudno da imaju uredjene stale ,a djubre i prljavu vodu su bacali kroz prozor direkt na sor. Treba takodje napomenuti i politicki i verski aspekt cele price jer su oni svi od reda bili komunisti rrecimo u Begecu i Silbasu su podbadali svoju decu da gadjaju kamanjem i guraju u blato decu starosedelaca koja bi se lepo oblacila za vrbicu,sikanirali su i vredjali domace Srbe koji se za razliku od njih nisu odrekli svoje vere ,jahali su popove ,a najtragicnija je sudbina episkopa backog Irineja Cirica koga su na preobrzenje 46. skojevska omladina sastavljena od izbglica iz CG i Bosne i nesto madjarskih radnika bukvalno lincovala tesko pretkla i kamenovala od cega se nikad nije oporavio i od cega je na kraju i umro.Naravno trebanapomenuti da su 90% policijiskih,vojnih,dousnickih i udbaskih struktura cinili upravo kolonisti zbog svoje spremnosti da za partiju ucine sve sto treba sto se nasatavilo i danas pa su 80% policajaca recimo u Novom Sadu Bosanci..Naravno zaniljmljivo je da su svi ti kolonisti i dodjosi koji su bili najveci komunisti i udbasi su odjednom pred kraj osamdesetih postali najbveci srbi i vernici koji su svi nosili slobine i seseljeve sike i poceli odjednom da slave slave po tri dana uz prezderavanje ,zavijanje gusala i druga BMK kao i pucanje iz svih vrsta oruzija .I taman su njihova deca i tzv. druga i treca generacija poceli da se uklapaju u civilizacijske i kulturne tokove najrazvijenijeg i najkulturnijeg dela Srbije ponovo je stigao novi talas devedestih sa istim navikama i rezonima i na istom nivou kulture kao i njihovi zemljaci 50 godina ranije,naravno ne treba njih sada proterivati nazad ili im uskracivati neka prava ali se ne treba ni cuditi sto postoji izvestan animozitet izmedju "starosedelaca " i dodjosa" jer je to normalna socioloska pojava koja nije samo nas izum i sa vremenom ce verovatno i te razlike nestati recimo deca bosanaca i hercegovaca u Novom Sadu vec pricaju i ponasaju se kao i ostali novosadjni i za 20 godina se vec nece primecivati tolike razlike.

Морам да кажем да се од речи до речи слажем са овим твојим постом и да приметим да си написао потпуну истину која је и мени у сазнању јер сам са мојима
живео неколико година у Војводини (у Срему)... само што је знам да је зулум
ових црвених бандита био још и гори него што си описао... 8-)

Такође бих додао да су управо они дошљаци који су се населили као колонисти после 2.св.рата ДАНАС НАЈВЕЋИ АУТОНОМАШИ, што је невероватан парадокс.

Pa ima ih i autonomasa naravno a i svih ostalih ,ali oni su generalno NAJVECI bilo sta da su bili: komunisti ,autonomasi ili nacionalisti,udbasi,vernici ... sto je valjda posledica dinarskog mentaliteta kao i cinjenice da nikad nisu zbog okolnosti u kojima su ziveli nikada nisu imali neku stalnu etnicku,versku pa i ideolosku svest bilo levu ili desnu pa su uglavnom bili prilagodljivi svim vlastima i sistemima

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

Tako je i u mom gradu, za vrijeme rata došlo nam je oko 20 000 ljudi iz Bosne i tu je večina ostala, napravila kuće, mnoge su bolje nego što su imali u Bosni.Donjeli svoje običaje,hebote sijećam se ranih 90-tih, vikendom u gradu stalno su bile tuče i čakijade.A danas iz večine kafića trešte narodnjaci...al su zato svi za HDZ-e.

Шон:
ala ova siouxsie smara do bola.... devojchice, ako si u srbiji ponasaj se kao srpkinja a ne ko hrvatica da nam prichas svaki bogovetni dan kako je pula chista i divna... znamo mi bolje nio ti shta je hrvatska a shta istra i bez tvoje svakodnevne palamudjevine....

ako zhivish iu srbiji ne nameci nam subkulturu zapada ala hiphopexita i to ne kao alternativu shto zapravo i jeste, vec kao neshto na shta moramo svi da se ugledamo. srpska kultura, obichaji, crkva, su stariji od svih tih onanija kojima vam je ispran mozak... prema tome kad si u rimu sedi pored fontane di trevi i baci neshto preko glave da ti opet bude lepo kad se vratish. ovako sama sebe ebesh komentarima ko kameleon :)

thompson...to onaj tvoj... klonirani markelja? kako beshe ono....morao za fax da pishe, pa se malo nako shalio da je ustasha... a ono svakim danom ispade da i nije shala:):):)

marlone ako te smaram stavi me na ignore molim lepo, i nemoj vise da gnjavis.

ostalo nisam ni procitala pa necu da kometarisem...

Људи, по 100-ти пут не називајте га "Лалом" јер су Лале православни Срби из Баната, а овај нит је Србин (што не мора бити ништа лоше), нит је из Баната, него се прави као неки "вајвађанин", а чуо је да су "вајвађани" Лале, па и он пост'о "Лала".

Овај је неки кретен, јер му сметају избеглице, а не сметају му државе које су те избеглице протерале из својих кућа.

Избеглице са Косова су отишле тамо где им је најближе - у јужну и централну Србију. А где ће људи из Славоније и Хрватске? У Куршумлију и Крагујевац? Ионако је већина завршила у Београду. Понеко је отишао у Српску, али њима је северна Србија (Сомбор, Нови Сад, Суботица, Кикинда, Бечкерек, Панчево, Вршац) културно најближа, јер имају вековно заједничко искуство Хабсбуршке монархије. А где ће људи из Босне и Херцеговине, него код својих рођака који су у Војводини од 1945? Овај лажни "лала" је и сам делом тог колонистичког порекла, па ником ништа.

P.S.

11432361cl9.gif

Koliko god se trudili da se asimiluju, to im ne da lazni ponos koji imaju. Nemam naravno nista protiv ljudi koje je donelo zlo, koje se moglo svima desiti, ali postoje neke granice. Mislim da je vecina dodjosa uspela da unisti dusu vecine gradova u Vojvodini. Ne mozes biti drag ako ides i psujes majku svima po ulici, pljunes po sred plocnika, vodis politiku tudje zemlje(istina je svakako da je vecina ovde dosljaka radikalno orijentisana, verovatno zbog parola "Velike Srbije", na koje samo ljudi u nevolji i plitkomisljenici mogu da se osete prozvanim) i sl. Ako to nije tako kako objasnjavate to da radikala nu Rs nema ni 3%? Verovatno zato sto je ljudima dosta prostakluka i omalovazavanja tudjeg dostojanstva, pogotovo od ljudi koji ga ni nemaju.
Iskreno, stvarno nemam nista protiv tih ljudi i mislim da lala mozda i nije hteo da aludira na same licnosti vec "stil ponasanja" koji je donet. U potpunosti se slazem da su izokrenuli obicaje, nametnuli neke druge sisteme vrednosti koji nisu bas dostojni humanom svetu, doveli su do velikih podela u drustvu, koje imaju ko zna sta, za krajni rezultat.
Svaka cast izuzecima ima ih malo i veoma ih cenim i postujem, sto bi bilo i sa svakim drugim koji bi i ono moje ispostovao. Pozdrav svima

sunflowerv:
Ratko je junak u tvojoj bolesnoj glavi. Ako ti je toliko dobar vodi ga kuci.
O kojim separatistickim idejama ti buncas...... nismo mi u Vojvodini separatisti nego autonomasi, a to je velika razlika.
Namecu svoju (ne)kulturu primitivaca.
Cinjenica je da se mentalitet u Vojvodini znacajno izmenio u poslednjih dvadesetak godina.
Ima jedan grafit "VOJVODINA VOJVODJANIMA".

a to nije separatizam?

Napred lala i banshee. Nema potrebe da bilo sta je pricam kad su oni sve rekli. Prvo lala nije pricao o autonomiji vojvodine i sta onda lajete o tome. Pricao je o primitivnim bosancima koji su poceli njegovo mesto da pretvaraju u neku bosansku kasabu. Ako ne mozes da se prilagodis mestu u koje si dosao i da zivis kao ti mestani onda mrs u bosnu i smrdi tamo. I ja ovde u BG-u kad se okrenem oko sebe sve sami bosanci. Sve bi ja to proterao odavde.

giovaniI:
djubre autonomasko!
smetaju ti izbjegli Srbi!
pa niko od njih nije tamo dpsao sto je htjeo,na ljetovanje,..pobjegli ljudi o d genocida,..
e kada se to i tebi desi,razumjeces kako ima je!!
budalo !
Tako je,dobro si mu rekao! Sta on misli,da sam ja isla po Srbiji i Bosni zato sto mi se islo,a ne zato sto sam morala??!! Dabogda jednom doziveo isto sto i ja,isto sto i hiljade mojih zemljaka! Kreten jedan..mrs!

Какав је ово шовинистички наслов теме. Хебо те Чанак и све његове усташе. Да је правде давно бисте били по затворима, стоко сепаратистичка!!!!!!!!!!!!!
Сметао сам хрватима, зато што сам Србин!
Сметам и Вама зато што сам прекодрински Србин!
Србија свим Србима и њеним грађанима, без обзира на порекло.

Такође бих додао да су управо они дошљаци који су се населили као колонисти после 2.св.рата ДАНАС НАЈВЕЋИ АУТОНОМАШИ, што је невероватан парадокс./eremita
NEVEROVATNO ALI ISTINITO.
ALI IZMEDJU OVOLIKE GALAME I MNOSTVA POVREDJENIH I UVREDJENIH TREBA ISTACI ISINITU CINJENICU DA LJUDI IZ SRBIJE/vojvodne/ NE PARTICIPIRAJU U VLASTI U DOVOLJNOM BROJU.

SIGNATURE 350:
Budzet republike srbije:
vojvodina doprinosi sa 40% ukupnog budzeta RS
od budzeta dobija 7%
za seljake:
ako je budzet srbije 100din, vojvodina je zaradila i dala 40din od tih 100din,
a republika joj daje 7din na racun sadasnje autonomije...
bez 30din tu nema price o autonomijama
Upravo na ovakve sam i mislio kad sam pomenuo čiste račune. Bude li ostalo ovako, nezadovoljstvo Vojvođana će rasti i eto nam nevolje.

jomini:
Da, lale kažu - ''dođoši'', a ne došljaci. :D

Ма, тај је Лала к'о што смо ти и ја Јапанци. :lol:

Freelander1111:
Ako to nije tako kako objasnjavate to da radikala nu Rs nema ni 3%? Verovatno zato sto je ljudima dosta prostakluka i omalovazavanja tudjeg dostojanstva, pogotovo od ljudi koji ga ni nemaju.

Тачно. Овај лажни "лала" намерно прећуткује да радикали најубедљивије победе односе у тзв. "мештанским" селима, то јест селима са аутохтоним сремачким, бачким и банатским српским живљем, а не међу колонистима или избеглицама од којих доста ни нема држављанство, а којима је политике и ратова преко главе и обично ни не излазе на изборе.

Наравно, ако лажни "лала" лаже, не лажу резултати избора по насељеним местима и не лажу састави општинских одбора странака. Конкретно, ево ако интернет не лаже, у Зрењанину (пошто сам одатле) радикале предводе: Лазар Марјански (Лалош), Саша Сантовац (Лалош), Милорад Крстин (Лалош), Душан Шијан (Лалош).

Од осталих странака у ЗР, демократе предводи Зоран Кнежевић (градоначелник), пореклом из БиХ, Предраг Гргић (пореклом из БиХ), Милан Звекић (БиХ), Златимир Момиров (Лалош), Милош Ковачевић (БиХ) и Зоран Ковачки (Лалош)

Г17+ предводи Средоје Михајлов (Лалош).

ЛСВ предводе Бранислав Кнежевић (БиХ), Александар Мартон (мештанин мађарско-хрватског порекла), Предраг Перкић (пореклом дођош из БиХ или ХР), Милета Адамов (Лалош), Дејан Чапо (мештанин српско-мађарског порекла).

И шта сад ту човек да закључи? Богами, мештани и дођоши су тотално подељени - једино у радикалима најмање дођоша?

Powerslave:
Napred lala i banshee.

Као прво, то није Лала, него лажни "лала". Није из Баната, и ту нема даље шта да се прича - Новосађани нису Лале.

nesha taxista:
Upravo na ovakve sam i mislio kad sam pomenuo čiste račune. Bude li ostalo ovako, nezadovoljstvo Vojvođana će rasti i eto nam nevolje.

Dobro je da ima onih koji shvataju u cemu je problem, a ne da nas bez razloga nazivaju separatistima. Verovatno da ima i takvih, ali zanemarivi broj. Medjutim ako se situacija ne bude popravila ili bude, ne daj Boze, onako kako radikali zele mislim da ce tada mnogi autonomasi zaista postati i separatisti.

drinjaca:
Какав је ово шовинистички наслов теме. Хебо те Чанак и све његове усташе. Да је правде давно бисте били по затворима, стоко сепаратистичка!!!!!!!!!!!!!
Pre mesec dana sam morao zbog drugih stvari na forumu da čitam program Čankove stranke, a sad se setih da ima i ovo:

''Zbog toga će se LSV boriti za ostvarivanje i zaštitu prava svakog građanina, bez obzira na razlike u rasi, veri, naciji, bogatstvu, političkoj pripadnosti, polu ili uzrastu.''
To je ovde:http://www.lsv.org.yu/?menu=6&smenu=2&p=1

''Osnovno polazište LSV je ono koje je afirmisala i potvrdila istorija, a to je da je autonomija Vojvodine preka životna potreba i trajni interes svih njenih građana i njihovih potomaka, bez obzira na nacionalnu, versku ili socijalnu pripadnost i bez obzira na neposredno geografsko poreklo njenih građana i vreme provedeno u njoj.''
To je ovde:http://www.lsv.org.yu/?menu=6&smenu=2&p=19

Znači kolega, ne znam kome smetaš, ali izgleda da Čankovima ne smetaš. Oni smatraju da je ono za šta se bore u interesu i tvom.

drinjaca:

Дрињача:

Србима у Војводини, који овде живе већ хиљаду година, никад нико није сметао - ни кад су насељавали Немце, ни кад су насељавали Мађаре, ни кад су нам долазила рођена браћа.

Сметали су нам једино од 1945. зато што су нам рушили цркве и отимали земљу, а не зато што су од преко Дрине.

"Прекодрински" Срби у Војводини сметају једино припадницима истог народа и исте политике који су их и протерали из својих кућа у ХР и БиХ, из својих села и градова, и који сањају о неким новим "Олујама", али овог пута војвођанским, а смета им прошлост и историја Војводине, а највише им смета њен најбројнији народ и то што његова бројност расте.

То што којекаква антисрпски загрезла фукара попут овог лажног "лале" који покреће тему (пошто су праве Лале православни Срби пореклом из Баната) пуца од мржње не треба да те узнемирава. Ти си у Војводини свој на своме, и нико нема право да те тера одавде. ;)

nesha taxista:
SIGNATURE 350:
Budzet republike srbije:
vojvodina doprinosi sa 40% ukupnog budzeta RS
od budzeta dobija 7%
za seljake:
ako je budzet srbije 100din, vojvodina je zaradila i dala 40din od tih 100din,
a republika joj daje 7din na racun sadasnje autonomije...
bez 30din tu nema price o autonomijama

Није проблем у томе, већ у нацртаним границама и у поделама на којима се инсистира, а које се сасвим "случајно" подударају са неким ранијим границама. Зашто се не иде на то да, на пример, Средњобанатски округ доприноси са 5% буџета РС, и да добар део тога треба да добије на располагање, него се иде на целу Војводину, и на то колико локални новосадски царевићи добијају назад?

Или, зашто се не направи целина Војводина+Београд, па да се каже да та целина доприноси са више од 50%, а добија вишеструко мање итд.

Војводина је огромна да би се посматрала као регија. Ево на пример, ја који живим у њој 400 година се не сматрам Војвођанином, и ништа ми не значи то да се центар одлучивања пребаци из канцеларије у Београду у канцеларију у Новом Саду, нити верујем овим аутономашима како ће ми они омогућити баратање мојим новцем, само да заједно "свргнемо" Београд. Лажу. Аутономаши су се показали у периоду од 1974-1989. као још веће лопурде и изелице од главешина у Београду, тачно према једној причи коју је мој деда волео да прича, о човеку кога су за казну везали полуголог уз реку у току ноћи, па кад су дошли да га обиђу виде да му је цело тело прекривено комарцима, па се сажале и крену да их отерају, а овај повиче: "Не! Ови су се сада најели па спавају, а ако њих отерате доћи ће нови, гладни".

И ја сам као нешто млађи, као тинејџер и у раним 20-им био симпатизер те опције и по том питању сам се доста свађао и са оцем и са дедом, али били су у праву и то сам тек видео када сам се мало боље упознао са ситуацијом на локалу и карактером људи из политичких странака, само то је д(р)уга прича. Знам само једно, а то је да нико од њих нема везе са производњом новца нити са земљорадњом и да их уопште не мотивише брига о српском, мађарском, румунском и словачком сељаку или привреднику, већ искључиво политичка борба за преуређење државе и односа у држави.

Уосталом, види се и шта је Чанак постигао за оно кратко време власти у Војводини - само је повукао границе, направио грб и заставу, кренуо причу о химни и исправљање национал(истич)них "кривих Дрина". То везе нема са суштинским проблемом грађана, већ они служе као маска и мамац да се гласа за ту опцију којој су други циљеви приоритетнији.

Мој непоколебљиви утисак.

svetolik trpkovic:
aj ne prdi Bogarte kod vas u ZR ih ni nema toliko svi su po Kleku ,Krajisniku ,Crnji,Secnju ...i ostalim selima, a vi ste se izvukli

Има их исто ко и свугде. Највише, наравно, у Београду и Новом Саду, али ко је крив Новом Саду, кад хоће да буде "престоница" и кад је постао локални центар.

Бре, па Зрењанинци се само исељавају, ко за Београд, ко за Нови Сад, који овде имају и куће и фамилију и пријатеље, а они бескућници из ХР и БиХ да долазе овде. Ко кад би неко мене одавде отерао, па да се уместо у Будимпешту, на пример, запутим у неки градић на индустријској самрти.

Ja se nikada nisam nesto previse lozio na autonomase pogotovo ne na Canka ali ti Bogarte seres kao foka za vreme tih zlih autonomasa do 89. Vojvodina je bila pet puta razvijenija napravljeni su kljucini infrastrukturni projekti poput auto puta ,mostova ,fabrika i slicnog , a i Zrenjanin je bio jedan od najjacih privrednih centara i najveci proizvodjac hrane u bivsoj SFRJ a kad su oni skinuti sa vlasti sve je propalo iako ja ne volim komuniste to su cinjenice.

Back