Došljaci- Da ili Ne?

Što se tiče moje izjave u vezi Cece to je gledano samo kao na ženu!isto sam samohrana majka,samo sa mnogo,mnogo manjim finansijama od nje,nosim se sama sa različitim problemima,uglavnom financijskim i treba mi puno snage za to!Samo joj se divim koliko ima snage da se bori sa svojim problemima koji su mnogo veći i ozbiljniji od mojih!

dragoslava:
Što se tiče moje izjave u vezi Cece to je gledano samo kao na ženu!isto sam samohrana majka,samo sa mnogo,mnogo manjim finansijama od nje,nosim se sama sa različitim problemima,uglavnom financijskim i treba mi puno snage za to!Samo joj se divim koliko ima snage da se bori sa svojim problemima koji su mnogo veći i ozbiljniji od mojih!

Draga Dragoslava, to što se ti sama boriš za svoju sudbinu i sudbinu svog deteta je za svaku pohvalu, a o poredjenju s njom nema govora, to je osoba najgorih mogućih karakternih osobina, a njeni prijatelji su... nekad je je bolje ne reći. Veruj mi da su tvoji problemi mnogo veći i ozbiljniji od njenih, a to što je dozvolila sebi da joj se ime povlači po novinama i dovodi u vezu sa najgorim ljudima - sa dna ovog društva je njen izbor. Zato, glavu gore i bori se dalje kao i do sada i ne poredi se sa gorim od sebe.

Lala Vojvođanski:
U Srbiju i Vojvodinu je u poslednih 15 godino došao veliki broj došljakaiz Bosne i Hrvatske.Razlike u kulturi, običajima i vrednostima su postale ogromne..Pitanje prevazilaženja kulturnih razlika je aktualno za svakoga ko se usudi preći granice vlastite zemlja i susresti se sa ljudima drugačijima od sebe.Medjutim to nije slucaj u Srbiji. Nemeću se neke nove vrednosti,obicaji, kultura...

Nažalost i Srbija i Vojvodina sve više liče na Bosnu , Novi Sad pogotovu.. , okolina NS je prepuna došljaka i sve su redom vadikali , ti isti em su mrzeli svoje komšije u Bosni em mrze Vojvodinu , ispravljaju Srbijanske obicaje, nameću druge vrednosti...

Upravo je takva situacija u selu u kom imam vikendicu- u Sremu.

Potpuno se razlikuje ponasanje domacih sremaca i ljudi iz Korduna, Banije,Like, Bosne... a ima nesto i slavonaca.

i te razlike su vidljive bukvalno na svakom koraku.

prvo kod voznje bicikla :D

domaci Sremci voze bicikl 2 km/sat :D naravno mislim na odrasle, a deca ko deca...

voze toliko sporo da jedva odrzavaju ravnotezu, okrecu pedale sasvim polako, kao da su pre toga 100 km presli na tom biciklu... sto je najgore posto toliko sporo okrecu pedale neki cak i krivudaju malo levo desno, da bi odrzali ravnotezu...

sa druge strane Bosanci i Krajisnici kad voze bicikl voze neuporedivo brze... a neki cak voze najbrze sto mogu kad zure... kad neko tako prodje Sremci onda okrecu glave polako za njim i cude se, gledaju u fazonu "koji mu je k****"" :lol: tako da bukvalno kad prolazim kolima mogu da znam po voznji ko je Sremac a ko je Iz Bosne ili Krajine. :lol:

onda recimo u tom selu jedan od glavnih problema je sto pola sela nema gradsku vodu, nego imaju bunare sa hidroforima...

Pokrenuta je inicijativa da se ljudi samoorganizuju posto vodovod nece to sam da uradi, pa da kopaju kanale, kupuju cevi svako ispred svog placa a onaj ostatak do glavnog voda da se podeli na broj kuca...

medjutim vecina sremaca nije za gradsku vodu :D kazu da 100-nama godina imaju bunare,
a kasnije bunare i hidrofore i da je njima tako dobro, te da nece da kopaju kanale i da placaju cevi itd... a sto je voda iz bunara neispravna i niej za pice pa moraju da idu u centar par kilometara da donose svaki dan ili da kupuju flasiranu to im izgleda ne smeta :D

posto je takav bio njihov stav, na krajnjem delu sela gde je bukvalno ledina bila do skoro a gde su se naselili "dosljaci" i izgradili kuce oni su izmedju sebe uspelid a se dogovore oko vodovoda i za jedno leto je svako iskopao od komsijskog do svog placa kanal a zajedno su iskopali zajednicki deo, skupili pare za cevi i doveli sebi gradski vodovod. :D tako da sad postoji apsurdna situacija da glavna ulica i bolje lokacije u selu nemaju vodu, a da krajnji deo sela, gde su doskora bile njive ima vodu...

isto ej i za osvetljavanje ulica... vrlo lako mozete prepoznati koja je "cija" ulica po tome da li ima rasvetu ili nema. novoformirane ulice gde su vecinom dosljaci uglavnom su po istom sistemu postavile i ulicnu rasvetu, dok sremci nece ni a to da daju pare i smatraju da im to ne treba. :-)

onda godinama je autobus umesto da ide do kraja sela isao samo do malo posle centra... ali posto su se dosljaci naselili na sami kraj sela, pa im je daleko do okretnice, pokrenuli su inicijativu da se produzi autobuska linija i isli da gnjave gsp... na sta su im ovi rekli da bi oni produzili ali da nemaju okretnicu osim te poostojece... na to su ovi rekli ok, mi cemo napraviti okretnicu :D dobili dozvolu i izbetonirali na kraju sela pored puta jedan prostor za okretanje autobusa i onda je konacno produzena linija...

dalje, posto je put kroz selo u ne bas sjajnom stanju i ne abs kvalitetan, povremenoi se nakon zime, nakon velikih kisa itd, pojavljuju rupe i udubljenja na putu, u kojima cesto lezi voda i onda to jako ruzno izgleda plus je nezgodno za voznju jer moras da obilazis te rupcage pa jedan auto mora da stane da bi onaj iz suprotnog smera to obisao itd... i tako na dosta mesta...

naravno trazeno je od nadleznih da to poprave ali su odgovorili da ce uci u plan za narednu godinu :lol:

a Sremce mrzi bukvalno da oteraju kolica sljunka i da saspu u te rupe... na kraju su se ovi dosljaci organizovali (iako ih brojno i dalje ima daleko manje nego Sremaca) i zamesali su malo betona i sami zakrpili te rupcage sto su se otvorile...

i tako, uglavnom primera ima milion koji potvrdjuju kako se temperament razlikuje...

ilkebgd:

Potpuno se razlikuje ponasanje domacih sremaca i ljudi iz Korduna, Banije,Like, Bosne... a ima nesto i slavonaca.

i
i tako, uglavnom primera ima milion koji potvrdjuju kako se temperament razlikuje...

Ti si potpuno u pravu, preduzimljivi su i to mnogima smeta, zato što domaći i dalje žive u uverenju da je tu neko da misli za njih, da rešava njihove probleme, a da oni pritom samo žive svoj mali život i da ga nije briga ni za komšiju ni za opštinu. Onda izbeglicama kao manu nalaze govor, primere pojedinačnih prostakluka i slično, a to sa suštinom nema veze. To je jedan normalan, vredan svet, koji je posle svog pakla kroz koji je prošao našao snage da se bori dalje, a ne da sedi i da kuka nad svojom tužnom sudbinom i nebrigom društva za njih. Čast izuzecima kojih ima uvek i svuda.

ilkebgd:

.

Pa kad smo već kod sremaca...tetka mi je iz rume. 1995 primila izbeglice iz Knina.Nasla im posao-neca da rade , kazu cekaju humanitarnu pomoc, Kuva ima nasa domaca jela , nece da jedu kazu navikli na šunku , ribu i vino.rasturili joj novu kucu za 3 meseca i vratili se u hrvatsku bez -hvala. nikad vise nije cula za njih ... A ti verovatno pričaš o Bosancima... e tu ima razlike , vredni su i oce da rade, mada vole da namecu svoje obicaje i svoj način zivota...

istina, kninjana ima nezgodnih igraca i nekorektnih... ali nisu svi takvi naravno...

Niko je nije terao da ih primi :D

ja sam samo pricao o temperamentu. Sremci bi uglavnom sve polako i opusteno, bez nervoze, i onako kako su navikli, po inerciji...

sa druge strane Krajisnici i Bosanci teraju po svome i sve bi na o'ruk :lol:

ilkebgd:
istina, kninjana ima nezgodnih igraca i nekorektnih... ali nisu svi takvi naravno...

Niko je nije terao da ih primi :D

ja sam samo pricao o temperamentu. Sremci bi uglavnom sve polako i opusteno, bez nervoze, i onako kako su navikli, po inerciji...

daj srijemcu traktor,zemlju,sunku ili slaninu..i zaboravi na njega...radisni posteni iskreni ...

ilkebgd:

e braca onda ti ne poznaješ Sremce...izuzetno su temperamentni, vole Srem više od bilo čega na svetu, a brica... krene i kad treba i ne treba...

Registra:
Ti si potpuno u pravu, preduzimljivi su i to mnogima smeta, zato što domaći i dalje žive u uverenju da je tu neko da misli za njih, da rešava njihove probleme, a da oni pritom samo žive svoj mali život i da ga nije briga ni za komšiju ni za opštinu. Onda izbeglicama kao manu nalaze govor, primere pojedinačnih prostakluka i slično, a to sa suštinom nema veze. To je jedan normalan, vredan svet, koji je posle svog pakla kroz koji je prošao našao snage da se bori dalje, a ne da sedi i da kuka nad svojom tužnom sudbinom i nebrigom društva za njih. Čast izuzecima kojih ima uvek i svuda.

Istina...
Mada meni nije jasno o kojim se ljudima u stvari prica..? Dal' su gori ovi sada ( izbeglice) il' oni posle drugog Sv.rata..??? :shock:

Mislim da se malo mesaju pojmovi...kako god, pojedinci na osnovu losih iskustava sa pojedincima, formiraju misljenje o svim izbeglicama...cini mi se... :-?

SANDRINAbg:
Istina...
Mada meni nije jasno o kojim se ljudima u stvari prica..? Dal' su gori ovi sada ( izbeglice) il' oni posle drugog Sv.rata..??? :shock:

Mislim da se malo mesaju pojmovi...kako god, pojedinci na osnovu losih iskustava sa pojedincima, formiraju misljenje o svim izbeglicama...cini mi se... :-?

Bravo, ljudi toliko generalizuju stvari da mi stvarno nije jasno zašto se delimo na Srbe i izbeglice. Kao mi smo svi super zato što smo Srbi, a oni su svi loši zato što su izbeglice, eto otprilike tako izgleda ta podela, ne razumem i verovatno neću skoro.

Registra:
Bravo, ljudi toliko generalizuju stvari da mi stvarno nije jasno zašto se delimo na Srbe i izbeglice. Kao mi smo svi super zato što smo Srbi, a oni su svi loši zato što su izbeglice, eto otprilike tako izgleda ta podela, ne razumem i verovatno neću skoro.

Ja se samo tesim da su u pitanju tek isfrustrirani, neskolovani pojedinci koji dolaze ovde da se polece...mis'im, tesim se... :confused:

Dovoljno je samo pogledati snimke izbeglickih kolona i...ako i malo ljudskog imamo u sebi, suze ti same krenu... :cry:

Pa nisu ti ljudi hteli da ih isteraju iz njihovih domova...proteraju...masakriraju...da peske dolaze ovde...njih milion...'ej, ljudi...valjda smo ljudi...pricamo o milion unesrecenih...samo u ovom ratu...da se dalje ne osvrcemo... :cry: :confused:

Danas je svetski dan izbeglica. U Srbiji još uvek ima 30.000 izbeglica iz Bosne, 70.000 iz Hrvatske i oko 200.000 interno raseljenih s Kosova. Znam da je nekima zbog njih teško, ali je mnogima od njih još teže.

nesha taxista:
Danas je svetski dan izbeglica. U Srbiji još uvek ima 30.000 izbeglica iz Bosne, 70.000 iz Hrvatske i oko 200.000 interno raseljenih s Kosova. Znam da je nekima zbog njih teško, ali je mnogima od njih još teže.

Ti bas moras sve da umanjujes...aaaaaa...? :twisted:

izem ti podatke i partiju koja iste plasira...mnogo je veci broj prognanih i raseljenjih...mnogo, mnogo veci, na zalost...ma koliko ti i tebi slicni to hteli da omalovazite. :roll: :confused:

nesha taxista:

Ne znam za Bosnu i Kosovo, ali broj raseljenih iz Hrvatske se ne slaže. Posle Oluje izbeglo je cca 400.000 ljudi, oko 120 000 se vratilo u Hrvatsku, 70 000 je u Srbiji, šta je sa ostalima? Nestali? Ne verujem da su svi otišli u inostranstvo.

Registra:
Ne znam za Bosnu i Kosovo, ali broj raseljenih iz Hrvatske se ne slaže. Posle Oluje izbeglo je cca 400.000 ljudi, oko 120 000 se vratilo u Hrvatsku, 70 000 je u Srbiji, šta je sa ostalima? Nestali? Ne verujem da su svi otišli u inostranstvo.
Pa i nije tako nemoguće. 95% moje familije je otišlo preko. Mislim da je taj kraj oko Šibenika bio prilično "bremenit" gastarbajterima. Verovatno ih je dosta u ostalim ex-Yu državama - gde je ko imao rodbinu, tu je išao...

Registra:

Mnogi su dobili drzavljanstvo i ne vode se vise kao izbeglice, sto ne umanjuje njihovu licnu tragediju, a sto se kako neko iznad rece tice povratka u bivse drzave u regionu...svedoci smo takvih " poduhvata", svakodnevno...na zalost... :confused:

SANDRINAbg:
Ti bas moras sve da umanjujes...aaaaaa...? :twisted:

izem ti podatke i partiju koja iste plasira...mnogo je veci broj prognanih i raseljenjih...mnogo, mnogo veci, na zalost...ma koliko ti i tebi slicni to hteli da omalovazite. :roll: :confused:
Ništa ja ne smanjujem i nikog ne omalovažavam, ovo je bilo danas na vestima, znači pričam o sadašnjem stanju i statusu, a ne o tome koliko ih je izbeglo onomad. Oni koji su dobili naše državljanstvo nisu više izbeglice. Moja supruga je recimo bila izbeglica, sad ima državljanstvo Srbije i naravno da ne ulazi u broj koji sam naveo.

verovatno sam ovde ispricao pricu o izbeglicama iz knina [ili okoline] koje smo 1995 pustili da zive na nasem salasu, jer mi zivimo u NS a salas nije blizu.
oni su mi od salasa napravili ciganmalu, dovukli neke 4 olupine od auta koje stoje tamo na travi,
drze nekoliko zivotinja manjih, imaju bastu, a zemlju ne rade, vec je radi neko drugi za arendu.

SIGNATURE 350:
verovatno sam ovde ispricao pricu o izbeglicama iz knina [ili okoline] koje smo 1995 pustili da zive na nasem salasu, jer mi zivimo u NS a salas nije blizu.
oni su mi od salasa napravili ciganmalu, dovukli neke 4 olupine od auta koje stoje tamo na travi,
drze nekoliko zivotinja manjih, imaju bastu, a zemlju ne rade, vec je radi neko drugi za arendu.

E ljudi, šta to pričate, prvo niko vas nije terao da im dajete salaše, pa da ih ovde otrcavate, drugo, ja znam iz kraja bar 5 izbegličkih porodica, stvarno ne znam gde nalazite te slučajeve. Ovi koje poznajem su sasvim normalni, malo drugačije govore, deca im se školuju, kad su došli radili su fizičke poslove koje niko nije hteo, gledao sam kako im krv ide iz dlanova od rada, šta vam je? U početku nisu ni sa kim razgovarali - bili živi isprepadani, krili se po kućama dok nisu videli da im neće niko ništa, počeli po malo da govore dobar dan, pa su se kasnije sasvim uklopili. Neki su otišli preko, ali nikad nisu rekli, ajd odo ja, ko vas *ebe, javljaju se, kad dodju na odmor nema šanse da nas preskoče, dobro žive tamo, vredan, normalan svet. Ne mogu više da slušam ovo pljuvanje po njima.

Ajde malo zamisli da ti neko uzme sve što imaš i kaže - ajde momak sad idi malo pa se snadji, nadji posao, stan, snadji se za hranu i ostalo. Koji vam je više s tim izbeglicama, ostavite ljude na miru. Tema vam je glupa.

Back