Докази да су се Словени на Балкан доселили у 6. (или било ком) веку

Српски језик у доба Светог Саве био сличнији данашњем српском, него енглески у доба Шекспира данашњем енглеском.

Из повеље бана Матеја Нинослава из средине 13-ог в.

Pogledajte prilog 583763

Ки што муреш видити српски језик из 13-ог в. је врло сличан данашњем. Док Енглези не могу разумити енглески из 13-ог в. скоро низере.
Ни трага од романизама у овој повељи!

Бај д веј, у овој повељи се помињу неки који се називају исто ки што си ти прозва себе на ови форум само брез оног "прави." :D
Ја нисам ни рекао да је било романизама ни у овој повељи ни у писму Светог Саве. Питао сам који део становништва је знао српски језик у то време. Тачније којем делу становништва је то био матерњи језик.

Kako te ovo ne navodi na zaključak koji filolozi upravo ističu; da su govornici slovenskih jezika dosta skorije u prošlosti živeli na jedinstvenom području, vrlo blizu jedni drugima? Da su slovenski narodi hiljadama godina bili široko rasprostranjeni kao što tvrdite ti i tebi sličnima, po čak raznim kontinentima, zar nije onda prilično šokantno što su slovenski jezici toliko srodni?
Тачно тако. Почетак прасловенске дијалекатске диференцијације подудара се са ширењем Словена. Последња заједничка језичка општесловенска иновација јавила се и ширила се од 10. века и она се узима за тренутак распада општесловенскога језика.
Vrlo visok stepen srodnosti i međusobne razumljivosti slovenskih jezika svojevrsna je potvrda da su pre više od hiljadu godina još uvek bili sveži ostaci jezičkog jedinstva, nekada na zajedničkom (i mnogo užem) etničkom prostoru.
Да поткрепимо ово ;) :
FTJDexL.png

JVLz9L1.png

IGyUpQF.png

xTy3W8a.png

S4Ot6Xs.png

LkaX10g.png

EHr5x25.png

Bernard Comrie, Greville G. Corbett - The Slavonic Languages, 2003, 114-120

Teшко јер су романизовани Суеби мало активнија групација сродна Волосима или Бојима али су за 50 година губили и према потреби надокнађивали романски идентитет, Идентичнии су Србима не може се одвојити осим језички јер су Суеби итмешани са Волосима и довели су их у Савију са собом.

Постоји крупна разлика између миграција веће размере и постепене етничке експанзије тј. стандардних варијација кроз које заједнице пролазе. Кроз векове када бисмо узели овако етносе, без неких већих покретачких догађаја, видели бисмо како се територије смањују или повећавају, а некада и измештају. То се види и на овом атласу.

Такође, није то само просто питање пада температуре и сунчаних дана, већ проблема прехране становништва. Гладан и очајан човек ће ако треба и да се зарати са угрофинским племенима око отимања хране или обрадиве земље. Арабљани не иду само према Средоземљу, да заузму Африку и упадну у Хиспанију, већ после Месопотамије заправо освајају Персију и продиру чак и у извесним делићима северније и источније. Но, када говоримо о Словенима, јужни правац је примарни за заузимање новог земљишта у доба експанзије, као што можеш на карти предлога реконструкције и видети.

P. S. Обрати пажњу да сам рекао макар приближно. Прадомовина Старих Словена није прецизно позната.

Mada pazi, slovenska masa na istoku i sever je daleko mnogobrojnija od ove na jugu, a jos ako uzmemo u obzir i generalno minimalisticke pretpostavke o doseljavanju Slovena na Balkan, koje vladaju kod mnogih nasih istoricara ( mada bice da su npr. Srbi, ipak "genetski pola Sloveni ), dolazimo do pretpostavke, da su se u mini ledenom dobu Sloveni ipak najvise sirili, pa upravo tamo gde je najhladnije, ka severu i istoku.

Ја нисам ни рекао да је било романизама ни у овој повељи ни у писму Светог Саве. Питао сам који део становништва је знао српски језик у то време. Тачније којем делу становништва је то био матерњи језик.

To se ne moze znati sa sigurnoscu, ali buduci da na svim popisima Vlasi imaju slovenska imena i da su genetski svi vlaski rodovi slovenski ( da, I-CTS10228 i R-M458 su poprilicno slovensku grupe i povezane su sa slovenskom ekspanzijon ), gotovo je izvesno da je vecina pricala nekim slovenskim dijalektom.

Страбонов епитоматор 10. век:

«Καὶ νῦν δὲ πᾶσαν Ἤπειρον καὶ Ἑλλάδα σχεδὸν καὶ Πελοπόννησον καὶ Μακεδονίαν Σκύθαι Σκλάβοι νέμονται»
"And now most of Epirus and Hellas and Peloponnesus and Macedonia are inhabited by Scythi-Slavs."

Vgl. Müller, Geographi Graeci Minores II S. 574.

А нарочито за западни Пелопонез:

«Νῦν δὲ οὐδὲ ὄνομά ἐστι Πισατῶν καὶ Καυκώνων καὶ Πυλίων· ἅπαντα γὰρ ταῦτα Σκύθαι νέμονται»
"And now not even the names of the Pisatans, the Caucones or the Pylians survive. All these regions are inhabited by Scythians."

s. Müller, Geogr. Graeci Minores II S. 583.

To se ne moze znati sa sigurnoscu, ali buduci da na svim popisima Vlasi imaju slovenska imena i da su genetski svi vlaski rodovi slovenski ( da, I-CTS10228 i R-M458 su poprilicno slovensku grupe i povezane su sa slovenskom ekspanzijon ), gotovo je izvesno da je vecina pricala nekim slovenskim dijalektom.
Напротив, генетика указује да је већина генетског састава Јужних Словена староседелачка. Што се тиче имена Влаха, наравно да су била словенска као последица државне цркве са словенским као језиком делатности.

Напротив, генетика указује да је већина генетског састава Јужних Словена староседелачка. Што се тиче имена Влаха, наравно да су била словенска као последица државне цркве са словенским као језиком делатности.

За неке да а за неке не, за Србе не.

K13 Eurogenes од једног Србина који је типичан аутосомални представник мога народа по свим параметрима, иначе носилац I2-PH908 хаплогрупе.

Screenshot-2018-6-11-https-www-gedmatch-com-1.png

Ки што муреш видити добио је 55.8% Belorussian и 44.2% Italian_Abruzzo, значи 56% "Словен" и 44% "старосиђалац."

Ако ош могу метнити К13 од још неких Срба а ако неш ундак јопе ош, јербо си отворио пандорину кутију аутосомалне генетике за коју износиш лажи! :D

Срби ваје добијају изнад 50% Polish или Belorussian (најчешће око 55%) и испод 50% Italian или Greek (најчешће око 45%).

Poslednja izmena:
Боље се питај који део популације је познавао и користио српски језик за време Светог Саве.

Срби су говорили српски а они су били огромна већина у Србији у доба Светог Саве, тако да је огромна већина становништва Србије говорила српски. Малобројни Романи су говорили вулгарни латински. Саси су нами додили 40-50 година након смрти Светог Саве да раде ки гастарбајтери, тако да су Романи били једина мањина ал танка.

Срби су говорили српски а они су били огромна већина у Србији у доба Светог Саве, тако да је огромна већина становништва Србије говорила српски. Малобројни Романи су говорили вулгарни латински. Саси су нами додили 40-50 година након смрти Светог Саве да раде ки гастарбајтери, тако да су Романи били једина мањина ал танка.
Откуд знаш да су Срби били огромна већина у доба Светог Саве? Зар није могуће да у то доба Срби су чинили само племство и црквену јерархију?

Вратимо се мом питању. Откуд знаш да у доба Светог Саве Срби нису било само племство и црквена лица док је потчињена већина била староседелачка, то јест романска? Словенска имена -- дата и забележена од црквених лица -- ништа не доказују. Временом племство је већини наметнуло свој језик и свој етнички назив. А народна свест у савременом смислу се развила много касније.

Историја је пуна примера случаја кад нека инвадаторска мањина намећује староседелачкој већини своје име: Француска, Бугарска, Мађарска, Енглеска. Ова организована и привилегована мањина зна да наметне већини и свој језик: Мађарска, Енглеска, цели романизовани свет.

Ја не бих инсистирао на ову тачку без генетских података, то јест да су данашњи Срби по генетици већином староседеоци.

Вратимо се мом питању. Откуд знаш да у доба Светог Саве Срби нису било само племство и црквена лица док је потчињена већина била староседелачка, то јест романска? Словенска имена -- дата и забележена од црквених лица -- ништа не доказују. Временом племство је већини наметнуло свој језик и свој етнички назив. А народна свест у савременом смислу се развила много касније.

Историја је пуна примера случаја кад нека инвадаторска мањина намећује староседелачкој већини своје име: Француска, Бугарска, Мађарска, Енглеска. Ова организована и привилегована мањина зна да наметне већини и свој језик: Мађарска, Енглеска, цели романизовани свет.

Ја не бих инсистирао на ову тачку без генетских података, то јест да су данашњи Срби по генетици већином староседеоци.

Муке моје нико не зна , што је најгоре Срби су вас довели на Блакан потичете од Кавкаских "Келта" Роман си колико ја Орман.
Те мањине су прво романизовале ове просторе и за то постоје докази , о Славизацији на жалост не осим посредних поштапачких доказа.

Cenis da je 37-39 posto I-CTS10228 kod Srba nisu slovenskog porekla? To sto je I-CTS10228 najrazgratiji upravo tamo gde se smatra prapostojbina Slovena, sto se tamo nalaze najstarije podgrupe ovog haplotipa i sto je I-CTS10228 upravo dozivela ekspanziju u vreme slovenskog sirenja, ti ne smeta u toj teoriji? OK, what ever rocks your boat.

Mada pazi, slovenska masa na istoku i sever je daleko mnogobrojnija od ove na jugu, a jos ako uzmemo u obzir i generalno minimalisticke pretpostavke o doseljavanju Slovena na Balkan, koje vladaju kod mnogih nasih istoricara ( mada bice da su npr. Srbi, ipak "genetski pola Sloveni ), dolazimo do pretpostavke, da su se u mini ledenom dobu Sloveni ipak najvise sirili, pa upravo tamo gde je najhladnije, ka severu i istoku.

Hmmm....pa pazi, Sloveni stižu do Krita. To bi tako bilo isključivo ukoliko bismo smestili urheimat Starih Slovena negde u Gornje Podunavlje?

I ovako ta karta je ogromnim delom spekulacija, te to treba dobro imati na umu. Zato sam se i vrlo jasno ogradio kada sam je bio postavio.

Cenis da je 37-39 posto I-CTS10228 kod Srba nisu slovenskog porekla? To sto je I-CTS10228 najrazgratiji upravo tamo gde se smatra prapostojbina Slovena, sto se tamo nalaze najstarije podgrupe ovog haplotipa i sto je I-CTS10228 upravo dozivela ekspanziju u vreme slovenskog sirenja, ti ne smeta u toj teoriji? OK, what ever rocks your boat.
У ком научном чланку, објављеном у неком научном светском часопипсу, постоји твоје тврдње?

Моје тврдње се ослањају на овом научном чланку:

pt4X80g.jpg

UlHA2y3.jpg

zN05qeE.jpg

У ком научном чланку, објављеном у неком научном светском часопипсу, постоји твоје тврдње?

Моје тврдње се ослањају на овом научном чланку:

pt4X80g.jpg

UlHA2y3.jpg

zN05qeE.jpg

Pa dobro, zamolio bih te da citiras konkretne nalaze iz ove studije, ja sam recimo vrlo konkretno naveo zasto smatram da je najcesca grupa iz srpskog korposa slovenskog porekla i mislim da su ti argumenti, pa gotovo neoborivi. Ovo se naravno odnosilo po muskoj liniji, nazalost autosomalna genetika je kod nas jos uvek generalno neistrazena. Inace bez konkretizacije argumenata, ovo je samo cherry-picking onoga sto odgovara tvom svetonadzoru i vrlo je nenaucno po svojoj koncepciji i nameri, makar u svojoj subjektivnosti i pozivao se na neki naucni rad ( to je ona cuvena narodna maksima "i djavo citira Sveto pismo, kad mu odgovara" )

Pa dobro, zamolio bih te da citiras konkretne nalaze iz ove studije, ja sam recimo vrlo konkretno naveo zasto smatram da je najcesca grupa iz srpskog korposa slovenskog porekla i mislim da su ti argumenti, pa gotovo neoborivi. Ovo se naravno odnosilo po muskoj liniji, nazalost autosomalna genetika je kod nas jos uvek generalno neistrazena. Inace bez konkretizacije argumenata, ovo je samo cherry-picking onoga sto odgovara tvom svetonadzoru i vrlo je nenaucno po svojoj koncepciji i nameri, makar u svojoj subjektivnosti i pozivao se na neki naucni rad ( to je ona cuvena narodna maksima "i djavo citira Sveto pismo, kad mu odgovara" )
Vlaja lupeta, ko obično. Pazi, taj "naučnik" verovatno ne zna, da iako je ovde najveća koncentracija, ipak najviše ljudi sa I2a1 ima u Rusiji , pa onda u Ukrajini . Čak ih u Poljskoj ima isto koliko i u Srbiji. Tako da, moguća asimilacija Vlaha postade ćorak. Odnosno, to pokazuje da su Vlasi E1b.

Имамо доказ у Пљевљима поккрај Љутића да су одрежене Балто групе које се нису сахрањивали као Југословени прошли баш тим апатрактмим путем Србија Црна Гора (Јанковић-Средојевић)

У историји Салоне састављеној око 1266. године (Historia Salonitana) каже Тома Архиђакон:

Thomas Archidiaconus:
Gothorum tempore, qui Totila duce de partibus Teutonie et Polonie exierunt, dicitur Salona fuisse destructa.

Toma Arhiđakon:
Kaže se da se rušenje Solina desilo u vreme Gota, koji su napustili delove Tevtonije i Poljske pod vođstvom Totile.

Тома Архиђакон, у стилу Попа Дукљанина, поистовећује Јужне Словене са Готима.

Thomas Archidiaconus:
Gothi a pluribus dicebantur, et nichilominus Sclavi, secundum proprietam nominis eorum, qui de Polonia seu Boemia uenerant.

Toma Arhiđakon:
Mnogi ih zovu Gotima, ali i Slovenima, po imenu onih koji su došli iz Poljske ili Češke.

Код Томе Архиђакона видимо јасно традицију о досељењу са северних пространстава, освајача који се криве за похару древног Солина

Како нисам цитирао конкретне налазе те студије? Јесам.

Vlaja lupeta, ko obično. Pazi, taj "naučnik" verovatno ne zna, da iako je ovde najveća koncentracija, ipak najviše ljudi sa I2a1 ima u Rusiji , pa onda u Ukrajini . Čak ih u Poljskoj ima isto koliko i u Srbiji. Tako da, moguća asimilacija Vlaha postade ćorak. Odnosno, to pokazuje da su Vlasi E1b.
Ове глупости не вреде одговор.

Back