arlekino2020
Početnik
- Poruka
- 40
poslacu im ovu adresu pa nek se dogovaraju sa svojima 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nisam ali iz iskustva mozes samo dobiti jedan odgovor tj. da si u fazi obrade i da ce te obavestiti ambasada u maticnoj zemlji.hvala
da li ste ih kontaktirali - imali licno iskustvo sa njima?
Pri svakoj nostrifikaciji diplome radno iskustvo u toj struci je najbitniji faktor koji odlucuje.Pozdrav ekipa, ako sam pogriješio temu ili već ima negdje odgovor na ovo pitanje uputite me pošto sam novi ovdje.Da li je nužno imati radno iskustvo za nostrifikaciju diplome, u pitanju je Tehničar poštanskog prometa? Ja imam samo odrađenu stručnu praksu i praktičnu nastavu i te papire sam im danas poslao jer su to tražili kao dopunu. Oni su meni naveli da nije nužno ali opet su tražili pa ako ima neko iskustva s tim.
Hvala!![]()
Nigde na sajtu ambasade nisam procitao to sto kazes da u "informatoru pise da jezik nije obavezan ako poslodavac naglasi u ugovoru da ga zadovoljava poznavanje nekog drugog jezika".Certifikat jezika je obavezan za sve po novom zakonu,kakvo poznavanje nekog drugog jezika gde to nadje pa ne ides za Rusiju brate moj.Pozdrav ljudi,potrebna mi je informacija,da li u ugovoru mora da bude napisano radno mesto bas onako kako mi pise u diplomi?
Ili moze da prodje ako je ista struka samo drugi smer?
Planiram da predam u Pragu cim otvore ambasadu ovde sam vec 7,8 meseci...sad cu da saljem diplomu na nostrifikaciju...
I da,ovde na sajtu ambasade u informatoru pise da jezik nije obavezan ako poslodavac naglasi u ugovoru da ga zadovoljava poznavanje nekog drugog jezika...
Ceski jezik ne znam brate moj,ali kako vidim ovde se pominje zapadni balkan i to sto si nasao je po starom zakonu tj.uredba za Z.Ballan ako se ne varam,sve nase ambasade rade na isti nacin kao i u Beogradu,s obzirom da se u Bg-u gleda sve po novom zakonu a tu spada obavezno i certifikat jezika,osim za noks 1-2 za koji ne treba taj certifikat ali taj noks ne rade vec godinu dana,tako da ne znam sta da ti kazem brate moj, jer pravilo po Z.Balkanu je ostalo samo za noks 1-2 koji je trenutno u blokadi.Evo buraz da ne bude da sam jedan od onih koji kao imaju neku informaciju, screenshot sa sajta i postavicu tekst da moze da se iskopira za prevod,pod brojem 5. mozda sam nesto pogresno protumacio ali ne verujem..imaju i na englesko jeziku na sajtu pa cu i to da ubacim....Da li neko ima informaciju za pitanje sto se tice diplome koje sam postavio?
Potvrzení o dostatečných znalostech německého jazyka (pokud je to nezbytné pro výkon dané činnosti); v ostatních případech potvrzení o tom, že stačí znalost jiného jazyka, který žadatel ovládá.
Srecno brate moj,doceka i ti samo napred i langsam aber sicher.22.08 aplicirao za termin
08.10. Termin
05.11 viza u pasosu.
Profesionalni vizac
Srecno svima
Znam ti odgovor i za diplomu brate moj,ali kako si mislio ista struka a drugi smer? tu moras paziti,i kad budes predavao diplomu na nostrifikaciju trazice ti i radni staz u struci i to je pored diplome najbitnija stvar da dobijes potpunu nostrifikaciju,ne mora da znaci ali u vecini slucajeva je tako.Pozdrav ljudi,potrebna mi je informacija,da li u ugovoru mora da bude napisano radno mesto bas onako kako mi pise u diplomi?
Ili moze da prodje ako je ista struka samo drugi smer?
Planiram da predam u Pragu cim otvore ambasadu ovde sam vec 7,8 meseci...sad cu da saljem diplomu na nostrifikaciju...
I da,ovde na sajtu ambasade u informatoru pise da jezik nije obavezan ako poslodavac naglasi u ugovoru da ga zadovoljava poznavanje nekog drugog jezika...
Ceski jezik ne znam brate moj,ali kako vidim ovde se pominje zapadni balkan i to sto si nasao je po starom zakonu tj.uredba za Z.Ballan ako se ne varam,sve nase ambasade rade na isti nacin kao i u Beogradu,s obzirom da se u Bg-u gleda sve po novom zakonu a tu spada obavezno i certifikat jezika,osim za noks 1-2 za koji ne treba taj certifikat ali taj noks ne rade vec godinu dana,tako da ne znam sta da ti kazem brate moj, jer pravilo po Z.Balkanu je ostalo samo za noks 1-2 koji je trenutno u blokadi.
Ovako imam diplomu za graficku struku,rad u stampariji,ali u ugovoru mi pise da cu raditi na drugoj poziciji takodje u stampariji,za tu poziciju postoji drugi smer u skoli..konkretno zavrsio sam za tehnicara stampe a imam ugovor da radim kao tehnicar graficke dorade..da li ce to biti problem u ambasadi?Znam ti odgovor i za diplomu brate moj,ali kako si mislio ista struka a drugi smer? tu moras paziti,i kad budes predavao diplomu na nostrifikaciju trazice ti i radni staz u struci i to je pored diplome najbitnija stvar da dobijes potpunu nostrifikaciju,ne mora da znaci ali u vecini slucajeva je tako.
Tu nesto ne valja brate moj,sad ce brat da ti obijasni,stari zakon podrazumeva uredbu za Z.Balkan,ta uredba vazi jos samo za noks 1-2 tj.nekvalifikovanu radnu snagu i naravno da ne treba nikakva diploma.Od ove godine za sve kategorije se gleda novi zakon o uselenju strucne radne snage tj.FEG za koji svako mora imati odredjeni certifikat jezika i nostrifikovanu diplomu.Sad ti to sto si naso je pravilo po Z.Balkanu dakle bez diplome i jezika tj.noks 1-2,ti mozes da probas tamo da dobijes taj termin pod tim noksom ako moze da se dobije jer u Bg-u ne moze vec godinu dana.Nema mi logike da ce tebe po zakonu FEG da prime bez certifikata jezika a mene u Bg-u nece,i isto mi nema logike da tamo gledaju strucnu radnu snagu po uredbi za Z.Balkan a u Bg-u samo po FEG.,et tako ajd.To i ja mislim,ali po starom zakonu ne treba da bude nostrifikovana diploma a u ovom istom informatoru pise da treba,kao i ono za osobe starije od 45g i sve ostalo sto je po novom jedino to za jezik se razlikuje...kontaktiracu ambasadu pa kad dobijem odgovor javljam ovde,mozda nekome znaci...
Srecno!!! Ko čeka taj dočeka22.08 aplicirao za termin
08.10. Termin
05.11 viza u pasosu.
Profesionalni vizac
Srecno svima
E to brate moj ostaje diskutabilno da li moze, i to ces tek videti na terminu u ambasadi,a sto se tice radnog staza on se odnosi samo na struku i dokazuje se izvodom iz pia i uvidom u radnu knjizicu,a i poslodavc moze plus uz te izvode da napise kao dodatak nekakvu refernc listu poslova koji ste radili,drugacije ne moze brate moj.Ovako imam diplomu za graficku struku,rad u stampariji,ali u ugovoru mi pise da cu raditi na drugoj poziciji takodje u stampariji,za tu poziciju postoji drugi smer u skoli..konkretno zavrsio sam za tehnicara stampe a imam ugovor da radim kao tehnicar graficke dorade..da li ce to biti problem u ambasadi?
A to sto kazes za radni staz,imam 12 godina radnog staza,ali kako to u pisanoj formi da dokazem,bio sam preduzetnik
Bice, samo strpljivo.Srecno!!! Ko čeka taj dočeka
Onda da ni ja ne gubim nada jer evo i meni počela 4-ta nedelja bez odgovora od konzulata![]()
Ne moze brate moj,moze ali moras za tu drugu firmu da predas gore da ti odobre tj.da dobijes novi zustimung,nikad ne dajes otkaz u toj prvoj firmi pre nego sto ti ne odobre novi zustimung,najbolje odradis svu u tajnosti da ti taj prvi poslodavac ne skonta ako imas nameru odmah da predjes kod novog poslodavca.Jedan info, ako neko zna. Moze li se sa ulaznom vizom otici u drugu firmu da se radi, a da se onda preda za ofental iz te druge firme? Cisto info. Zlu ne trebalo.
Tu nesto ne valja brate moj,sad ce brat da ti obijasni,stari zakon podrazumeva uredbu za Z.Balkan,ta uredba vazi jos samo za noks 1-2 tj.nekvalifikovanu radnu snagu i naravno da ne treba nikakva diploma.Od ove godine za sve kategorije se gleda novi zakon o uselenju strucne radne snage tj.FEG za koji svako mora imati odredjeni certifikat jezika i nostrifikovanu diplomu.Sad ti to sto si naso je pravilo po Z.Balkanu dakle bez diplome i jezika tj.noks 1-2,ti mozes da probas tamo da dobijes taj termin pod tim noksom ako moze da se dobije jer u Bg-u ne moze vec godinu dana.Nema mi logike da ce tebe po zakonu FEG da prime bez certifikata jezika a mene u Bg-u nece,i isto mi nema logike da tamo gledaju strucnu radnu snagu po uredbi za Z.Balkan a u Bg-u samo po FEG.,et tako ajd.
Cena nostrifikacije zanta i srednjioskolskih diploma ide od 400 do 1000e,sve zavisi od pokrajine i smera,proces traje bez ikakvih dopuna oko 3 meseca,u slucaju da vam traze dodatne papire zna dosta da se oduzi od tod okvira brate moj,stim sto imas mogucnost ubrzanog procesa koji pokrece poslodavac i koji se zavrsi sa vizom i nostrifikacijom za mesec dana,to se placa dodatno 400e takse.Ma jasno sve imamo iste informacije i misljenje,zato sam postavio pitanje na forumu jer mi je nelogicno da u istom informatoru pise da ne mora jezik pod tim uslovom,a sve ostalo tipa nostrifikovane diplome i sve ostalo prema tom novom zakonu,a da se to sve zajedno zove odredba za Z.Balkan..poslao sam upit u ambasadu sto se tice toga i odgovorili su mi naravno ne konkretno vec da sve imformacije mogu da nadjem na njihovom sajtu i prema tome izaberem kategoriju i zakazem termin kada ambasada ponovo pocne sa radom...tako da kao sto kazes to i jos neke stvari cu tacnije znati tek na terminu izgleda...
Hvala za info i jel se zna neka okvirna cena i vreme trajanje nostrifikacije? ja imam neke informacije da se ceka oko 3 meseca i cena je 200-600e
zbog korone i dugog cekanja na novi zustimmung, ne bih ti to preporucio dok se ne smiri situacija.Jedan info, ako neko zna. Moze li se sa ulaznom vizom otici u drugu firmu da se radi, a da se onda preda za ofental iz te druge firme? Cisto info. Zlu ne trebalo.
Dali si aplicirao sa srpskom dozvolom?22.08 aplicirao za termin
08.10. Termin
05.11 viza u pasosu.
Profesionalni vizac
Srecno svima
Nije imao brat EU vozacku,pisao je o tome.Dali si aplicirao sa srpskom dozvolom?
Hvala na odgovoru burazeru.Nije imao brat EU vozacku,pisao je o tome.