Nostrifikaciju traze poslodavci . Da bi radio bez ogranicenja , (mislim u bransi) da budes odgovorno lice i da odobravas stvari tj potpisujes ugovore ,naloge i sl. Prosao sam taj proces pre 4-5 god. Prvo sam srednju nostrifikovao , zatim faks( nije bila 100 % istovetna sa Nemackom diplomom , morao sam neke ispite ovde raditi jer je to trazio poslodavac). Ne znam gde radis u Nemackoj , ali je ovde prvi jezik Nemacki u usvim ustanovama. Svi sastanci se vode i svi ugovori zakljucuju na Nemackom. Mrzi me da pisem , covek je objasnio sve detaljno .
https://mein-dein.com/nostrifikacija-u-5-koraka/
Kazem ovo zato sto nisam cuo, inace ne bih iznosio ovo na forum i zaludjivao narod. Znam licno nekoliko ljudi koji su dosli preko slovenackih , hrvatskih i slovackih radnih dozvola (oko dve godine radili u tim drzavama). U medjuvremenu nasli posao u Nemackoj i dosli da rade ovde( uglavnom zaobisli ambasadu u Bgd). Imas cak na netu oglase za posao. Firme iz Hrvatske i Slovenije traze radnike iz Srbije za rad u Nemackoj, prvo radis na hr ili slo radnu dozvolu , posle kratkog vremena vadi ti se nemacka radna.
I jos jedno pitanje vezano za proslu nedelju , jel je total lockdown ? Samo ne rade kafane, teretane ,bazeni .... Restorani rade dostave hrane , trzni centri rade kao i obicno. Ljudi idu na posao....