Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgovor ambasade jednom od clanova foruma.Dakle termin po starom ko stigne do kraja godine stigo je.
pretpostavljao sam da ce tako biti, ko dobije termin do Nove godine to je to. novi zakon, sta da vam kazem je pretezak.
moj savet, jedino ovako mozete po starom zakonu: nadjite neki posao u recimo Slovackoj, posle 6 meseci tamo mozete aplicirati u nemackoj ambasadi u Bratislavi i termin dobijete za dva meseca. uklapa se da stignete do Nove godine

Ne kaže se gazda nego VLASNIK firme/kompanije/objekta ili čega već gde radite i nije on vama gazda nego POSLODAVAC ! Aaaaaloooooo ! POSLODAVAC ! Tako se kaže ! I nemojte da ga zovete gazda i da se ponižavate a ako vam je teško da ga zovete poslodavče zovite ga gospodine....a "gazdaricu" gospodjo....ili već po imenu, prezimenu.
Ma ne, najbolje da kažete ROBOVLASNIK !Kad će ljudi da shvate da GAZDA VIŠE NE POSTOJI ! SAMO KONJ IMA GAZDU.Dakle mnogima ovde (u Srbiji) je potrebna (najmanje) jedna lekcija iz srpskog jezika. Pa ne živimo mi u kamenom dobu ili srednjem veku ! Nije on vama ni vlasnik, valjda ste sami sebi vlasnik, nego je on samo vlasnik.....znate već čega.
GAZDA VIŠE NE POSTOJI NI NA POSLU, NI U NOMENKLATURI, HIJERARHIJI, NI U REČNIKU, MA NIGDE BRE !

znao sam ja tu caku pa sam nasao za svaki slucaj poslodavca u istocnoj Nemackoj. svi ste se uhvatili velikih gradova i bogatijeg dela Nemacke i hvala bogu da je doslo i do zasicenja za pojedina radna mesta.
i sad cekam 6 meseci da dobijem Aufenthalt, odradim otkazni rok i pozdravim se sa sadasnjim poslodavcem :p
istina, posle me ceka da novi poslodavac vadi Zustimmung ali nije ni to veliki problem
Brate "FDDD" ja sam donja saksonija malo mesto pa opet odbijenica

Brate "FDDD" ja sam donja saksonija malo mesto pa opet odbijenica
Znas kako to funkcionise,radi se o tome bez obzira na regiju da u datom momentu bude vozaca ili druge struke na njihovom birou,a vec iduci mesec na primer nema nikog na birou i tako kod njih sve u krug pa ko ima srece u datom momentu naleti na to drugo pa mu odobre vize ,info iz prve ruke.A to sto ti cekas 2 godine oni to tamo ni ne znaju niti ih zanima.

Poslednja izmena:
Znas kako to funkcionise,radi se o tome bez obzira na regiju da u datom momentu bude vozaca ili druge struke na njihovom birou,a vec iduci mesec na primer nema nikog na birou i tako kod njih sve u krug pa ko ima srece u datom momentu naleti na to drugo pa mu odobre vize ,info iz prve ruke.
i ako je tako onda je mnogo manja mogucnost da se to desi na istoku

Isto to su odgovorili mom poslodavcu. I sta sada?
[/QUOTE]
Moj je bio uporan i dobio odgovor da ipak mogu da izdaju to odobrenje ali ako radnik (vozač) ima nostrifikovanu diplomu za tu profesiju. Usledili su moji dopisi njihovoj privrednoj komori i pokušaj da se proces prođe samo sa cpc i kodom,ali uzalud. Bez diplome vozača ništa. Razne agencije za zapošljavanje svaki dan pokušavaju nesto da urade po tom pitanju ali slabo. Čujem se svaki dan sa nekim tamo ali niko nije optimista. Čak su svi stali i sa primanjem radnika jer čekaju 1.mart i početak primene novog zakona. Oni su tamo čuli da će sve ići lakše,mada to su sve prepričavanja. Kako zakon kaže tako će biti i to je to.

Ne kaže se gazda nego VLASNIK firme/kompanije/objekta ili čega već gde radite i nije on vama gazda nego POSLODAVAC ! Aaaaaloooooo ! POSLODAVAC ! Tako se kaže ! I nemojte da ga zovete gazda i da se ponižavate a ako vam je teško da ga zovete poslodavče zovite ga gospodine....a "gazdaricu" gospodjo....ili već po imenu, prezimenu.
Ma ne, najbolje da kažete ROBOVLASNIK !Kad će ljudi da shvate da GAZDA VIŠE NE POSTOJI ! SAMO KONJ IMA GAZDU.Dakle mnogima ovde (u Srbiji) je potrebna (najmanje) jedna lekcija iz srpskog jezika. Pa ne živimo mi u kamenom dobu ili srednjem veku ! Nije on vama ni vlasnik, valjda ste sami sebi vlasnik, nego je on samo vlasnik.....znate već čega.
GAZDA VIŠE NE POSTOJI NI NA POSLU, NI U NOMENKLATURI, HIJERARHIJI, NI U REČNIKU, MA NIGDE BRE !
Svaka cast dobra lekcija nema sta,cak i google translate je zbunjen kad mu ukucas tu rec da prevede:super:

Isto to su odgovorili mom poslodavcu. I sta sada?
Moj je bio uporan i dobio odgovor da ipak mogu da izdaju to odobrenje ali ako radnik (vozač) ima nostrifikovanu diplomu za tu profesiju. Usledili su moji dopisi njihovoj privrednoj komori i pokušaj da se proces prođe samo sa cpc i kodom,ali uzalud. Bez diplome vozača ništa. Razne agencije za zapošljavanje svaki dan pokušavaju nesto da urade po tom pitanju ali slabo. Čujem se svaki dan sa nekim tamo ali niko nije optimista. Čak su svi stali i sa primanjem radnika jer čekaju 1.mart i početak primene novog zakona. Oni su tamo čuli da će sve ići lakše,mada to su sve prepričavanja. Kako zakon kaže tako će biti i to je to.
[/QUOTE]
Za vozace je stvarno cudna situacija ne mogu da verujem da su toliko zakomplikovali ,za ostale struke koji su resili diplome a nije ih mnogo sasvim je normalno da ce brzo i dobiti termin i njima ce biti nevidjeno lakse,ostaje da se vidi oko jezika da li ce sta zahtevati,ostalo je jos 20-tak dana do starta.

Znas kako to funkcionise,radi se o tome bez obzira na regiju da u datom momentu bude vozaca ili druge struke na njihovom birou,a vec iduci mesec na primer nema nikog na birou i tako kod njih sve u krug pa ko ima srece u datom momentu naleti na to drugo pa mu odobre vize ,info iz prve ruke.A to sto ti cekas 2 godine oni to tamo ni ne znaju niti ih zanima.
Upravo to jer ja kad sam pokusavo poodavno u Sloveniji da se zaposlim uspeo sam tek iz vise pokusaja da dobijem dozvolu iz vise predavanja papira i to u trenutku kad niko nije bio na njovom birou,tad mi tek upalilo.

Moja prognoza:
Vozači će, bez obzira na kvalifikaciju, dobiti mogućnost prekvalifikacije kod poslodavca,uz obavezan A1 ili A2.
Negde čak mislim i da sam to pročitao kad je nacrt zakona dospeo u javnost. Zato mi se ne žuri sa nostrifikacijom.
Napominjem da je ovo samo neko moje mišljenje, a ne informacija

Screenshot_20200207-201716_Lite.jpg

Moja prognoza:
Vozači će, bez obzira na kvalifikaciju, dobiti mogućnost prekvalifikacije kod poslodavca,uz obavezan A1 ili A2.
Negde čak mislim i da sam to pročitao kad je nacrt zakona dospeo u javnost. Zato mi se ne žuri sa nostrifikacijom.
Napominjem da je ovo samo neko moje mišljenje, a ne informacija
Tako bi trebalo i biti ,ej taj slican info ili misljenje sam procitao na Bosanskom forumu za vize,i ako je i tamo to neko stavio kao predpostavku.

pretpostavljao sam da ce tako biti, ko dobije termin do Nove godine to je to. novi zakon, sta da vam kazem je pretezak.
moj savet, jedino ovako mozete po starom zakonu: nadjite neki posao u recimo Slovackoj, posle 6 meseci tamo mozete aplicirati u nemackoj ambasadi u Bratislavi i termin dobijete za dva meseca. uklapa se da stignete do Nove godine
A jel to mora da se obavi sve do nove godine, mislim kakve veze ima ambasad u bratislavi sa onom u beogradu?

Ja sam ih zvala I pitala bas to pitanje vezano za bebu u slučaju da se porodim u Srbiji. Moj muž je već u Nemačkoj, ja čekam I dalje termin. Rekli su mi da je za bebu kasnije potrebno bebin izvod, pasoš i saglasnost drugog roditelja. Takođe su rekli da ne treba da čekam na termin kao za sebe samo to donesem za bebu. U slučaju da ja dobijem vizu, samo nisam u mogućnosti da odem pre porođaja. Takođe u aprilu.
Pre svega, hvala mnogo na odgovoru i na informacijama koje mi dosta znace. Zelim vam mnogooo srece i bila bih vam zahvalna, kada biste mi javili kako ste prosli, ukoliko se setite. ;) Naravno i ja cu vama ukoliko kroz sve to prodjem pre vas. Pozdrav :)

Ali vec sad od marta se to nece gledati tj.sva prava prva pri zaposljavanju cemo imati kao i sami nemci,ostalo jedino ko uspe da resi to sve sto oni traze,diplomu pre svega pa ce se videti sad u martu jos sta ima tu.
brate jel vidis koji je ovo problem? pusti to sto nema vise da neko ima prednost na birou, kakva je ovo uopste prednost. ja sam dosao u De kao zavarivac samo sa sertifikatom zavarivanja a sta mislis sta ce trebati zavarivacima po novom zakonu? jezim se od pomisli

A jel to mora da se obavi sve do nove godine, mislim kakve veze ima ambasad u bratislavi sa onom u beogradu?
ima veze, kako nisi u toku? ako imas prebivaliste u bilo kojoj eu zemlji duze od 6 meseci, mozes da apliciras u nemackoj ambasadi u toj zemlji za radnu vizu isto kao i u BG.
a mora da se zavrsi do n.g. jer dotle ce vaziti zakon i obrada zahteva. jedino ako se ne desi neko cudoooo pa produze zakon i posle 2020. iskreno vam to svima zelim, nije fer posto sam ja uhvatio zadnji voz ;)i

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back