It sektor ima pravo da uzme plavu kartu bez diplome ako ima 5 godina u toj struci,sad ako su ti iz ambasade rekli da nemas pravo za plavu kartu ne znam u cemu je problem.Inače da se nadovežem na prethodno. Gledajući sajtove kao što su
www.eu-bluecard.com
ili uredbu (section 19a)
https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_aufenthg/englisch_aufenthg.html
Piše da je za EU BlueCard dovoljno iskustvo od preko 5 god. u slučaju da aplikant nema priznatu kvalifikaciju.
Mene su zvali iz ambasade da mi objasne da ja nisam kvalifikovan za EU BlueCard jer nemam fakultetsku diplomu koja je vezana za posao (programiranje) i da se prijavim u istoj kategoriji (NOX 6-8, BlueCard...) ali pod potkategorijom "Specijalista" a ne "Plava Karta" i da se isto čeka kao i plava karta. Sad, meni nije jasno koja je onda razlika što se tiče same vize? Ta Plava Karta ima dosta pogodnosti, pogotovo oko jezika (ne moramo ni ja ni moja porodica polagati ispite da bi dobili vizu).
Na ambasadi piše:
visokokvalifikovani stručnjaci prema članu 4. Uredbe o zapošljavanju, koji su završili specijalnu obuku i raspolažu znanjem od velikog znaćaja za specifičnu firmu ili preduzeće, a mogu dokazati diplomom o završenom stručnom spremom ili višegodišnjim radnim iskustvom
Da li neko ima informacije u vezi ovoga?
Razlika izmedju plave karte i noks 6-8 je sto je taj noks radjen u skladu sa zakonom za Z.Balkan i nije u opste lose ici i pod tim noksom.
Plava karta ima prednosti jer vec posle 21 mesec mozes da konkurises za stalni tj.neogranicen boravak u Nemackoj ako polozis B1 jezik,mozes posle 18 meseci da radis i da se preselis u bilo koju EU zemlju,uzivas sva prava kao Nemac itd...
.gif)

.