Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače da se nadovežem na prethodno. Gledajući sajtove kao što su

www.eu-bluecard.com

ili uredbu (section 19a)

https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_aufenthg/englisch_aufenthg.html

Piše da je za EU BlueCard dovoljno iskustvo od preko 5 god. u slučaju da aplikant nema priznatu kvalifikaciju.

Mene su zvali iz ambasade da mi objasne da ja nisam kvalifikovan za EU BlueCard jer nemam fakultetsku diplomu koja je vezana za posao (programiranje) i da se prijavim u istoj kategoriji (NOX 6-8, BlueCard...) ali pod potkategorijom "Specijalista" a ne "Plava Karta" i da se isto čeka kao i plava karta. Sad, meni nije jasno koja je onda razlika što se tiče same vize? Ta Plava Karta ima dosta pogodnosti, pogotovo oko jezika (ne moramo ni ja ni moja porodica polagati ispite da bi dobili vizu).

Na ambasadi piše:
visokokvalifikovani stručnjaci prema članu 4. Uredbe o zapošljavanju, koji su završili specijalnu obuku i raspolažu znanjem od velikog znaćaja za specifičnu firmu ili preduzeće, a mogu dokazati diplomom o završenom stručnom spremom ili višegodišnjim radnim iskustvom

Da li neko ima informacije u vezi ovoga?
It sektor ima pravo da uzme plavu kartu bez diplome ako ima 5 godina u toj struci,sad ako su ti iz ambasade rekli da nemas pravo za plavu kartu ne znam u cemu je problem.
Razlika izmedju plave karte i noks 6-8 je sto je taj noks radjen u skladu sa zakonom za Z.Balkan i nije u opste lose ici i pod tim noksom.
Plava karta ima prednosti jer vec posle 21 mesec mozes da konkurises za stalni tj.neogranicen boravak u Nemackoj ako polozis B1 jezik,mozes posle 18 meseci da radis i da se preselis u bilo koju EU zemlju,uzivas sva prava kao Nemac itd...

Vas s
Morao bih da posaljes diplomu na Zab da oni ocene da li ti pripada visokoskolskoj skoli ili ne.To su ti i naglasili u ambasadi u informatoru za noks 6-8.Da ti je status + ne bih ti trebalo uopste ali +/- bih morao.Ima slucajeva kad su nekom odobrili i sa +/- ali zavisi od struke,u 99 posto slucajeva mora se poslati na procenu diploma u tom slucaju.
Hvala na brzom odgovoru. 18 dec. imam termin valjda necu imati problem zbog toga. Diplomu sam preveo kod sudskog tumaca i kopirao sa sajta anaba status mozda bude sve ok.

Hvala na brzom odgovoru. 18 dec. imam termin valjda necu imati problem zbog toga. Diplomu sam preveo kod sudskog tumaca i kopirao sa sajta anaba status mozda bude sve ok.
Pa to je vec pitanje jer kod statusa +/ - bih morao slati na procenu,ali ti sad nemas izlaza tj.vremena,pazi 99 posto tj. najverovatnije ce ti dati na terminu prostora tj.vremena da posaljes diplomu na proveru i da im je dostavis kao dopunu.Proces kod Zab-a traje do 3 meseca..

Poslednja izmena:
Pa to je vec pitanje jer kod statusa +/ - bih morao slati na procenu,ali ti sad nemas izlaza tj.vremena,pazi 99 posto tj. najverovatnije ce ti dati na terminu prostora tj.vremena da posaljes diplomu na proveru i da im je dostavis kao dopunu.Proces kod Zab-a traje do 3 meseca..
Da li ta provera kosta? Poslodavac mi je stavio pocetak ugovora 1 feb 2020 god. samo da se sve to ne zakomplikuje.

Da li ta provera kosta? Poslodavac mi je stavio pocetak ugovora 1 feb 2020 god. samo da se sve to ne zakomplikuje.
Da naravno da kosta u Svabiji nema nista dzabe kod Zab-a kosta od 150e do 300e,ako hoces da saljes na primer na nostrifikaciju u regiju gde ides da radis na isnstitucije gde salju i ljudi sa srednjoskolskim zanimanjima to kosta mnogo vise od 300e-800e sto je jedan paradoks.Ali za visokoskolske skole je dovoljno poslati diplomu na Zab i oni ti procene diplomu i to upravo ambasada potrazuje za visokokvalifikovane.

Da naravno da kosta u Svabiji nema nista dzabe kod Zab-a kosta od 150e do 300e,ako hoces da saljes na primer na nostrifikaciju u regiju gde ides da radis na isnstitucije gde salju i ljudi sa srednjoskolskim zanimanjima to kosta mnogo vise od 300e-800e sto je jedan paradoks.Ali za visokoskolske skole je dovoljno poslati diplomu na Zab i oni ti procene diplomu i to upravo ambasada potrazuje za visokokvalifikovane.
Hvala puno na odgovorima. Mnogo si mi pomogao.

Čisto informativno. Supruga je čekala na termin za spajanje sa mnom (plava karta) od septembra prošle godine do oktobra ove godine (skoro 13 meseci). Iako smo predali svu dokumentaciju u Beogradu (i moje plate unazad 6 meseci, ugovor o stanu...) posle mesec i po dana su meni u Berlinu tražili ponovo sve to. Bukvalno sam poslao svu dokumentaciju sledeći dan i od tada čekamo. Od termina je prošlo 2 meseca i 1 dan. Pritom apsolutno nismo na granici ni po jednom kriterijumu (visina plate, kvadratura stana, ja imam plavu kartu na maksimalne 4 godine i već sam ovde godinu dana).

Potpuno je neshvatljivo zašto dokumentaciju nas koji smo već bili u procesu šalju na proveru u Nemačku a ljudi koji se ove godine prijave za noks 6-8/plavu kartu mogu odmah da povedu porodicu na termin iako nemaju ni platne liste ni ugovor od stana...

Inače taj odgovor koji AuslanderBehorde iz Nemačke šalje ambasadi je savetodavne prirode i ambasada ne morada ga uvaži pa mi nije jasno što u očiglednim slučajevima uopšte i dodatno komplikuju proces slanjem dokumentacije u Nemačku.
Da li ste mogli da predate u Berlinu papire i da sve te provere odrade i da onda vi donesete to u Beograd,radi brzeg procesa?

It sektor ima pravo da uzme plavu kartu bez diplome ako ima 5 godina u toj struci,sad ako su ti iz ambasade rekli da nemas pravo za plavu kartu ne znam u cemu je problem.
Razlika izmedju plave karte i noks 6-8 je sto je taj noks radjen u skladu sa zakonom za Z.Balkan i nije u opste lose ici i pod tim noksom.
Plava karta ima prednosti jer vec posle 21 mesec mozes da konkurises za stalni tj.neogranicen boravak u Nemackoj ako polozis B1 jezik,mozes posle 18 meseci da radis i da se preselis u bilo koju EU zemlju,uzivas sva prava kao Nemac itd...
Hvala na odgovoru! Tako sam i ja mislio ali vidim da su i drugi ovde sa foruma išli pod kategorijom "specijalista", što nije isto što i EU BlueCard. Na mesto plave karte dobija se viza po članu 4 uredbe o zapošljavanju stranaca - iliti §4 BeschV. Slično, da, ali nikako isto izgleda koliko god se mi "srednjiškolci" nadali. Rekli su mi da je prioritet isti (relativno brzo se dobija i za aplikanta i supružnika) ali nisam se setio da pitam za znanje jezika. Na internetu su pomešane informacije u vezi jezika, poslao sam upit ambasadi opet i nadam se odgovoru.

Dakle u ovu kategoriju "specijalista" potpadaju IT stručnjaci koji imaju 5+ god. iskustva ali su NOKS 3-5 tj. nemaju akademske kvalifikacije u IT struci - ovo ne pišem napamet nego parafraziram zaposlenu iz ambasade - bila je izričita u tome da EU BlueCard ne mogu da dobijem sa svojim stepenom obrazovanja.

Recimo još jedna bitna razlika je mogućnost zahteva za trajnu vizu, kod plave karte to je moguće već posle par god. dok sa ovom vizom tek posle 5 god. boravka. Osim toga, sa plavom kartom moguće je preseljenje u drugu zemlju jer važi i van Nemačke. Za sad sam to uspeo da ustanovim, ima puno prednosti plave karte koje nisu vezane samo za Nemačku što će reći da ko se bavi IT poslom i ima fakultet zaista ima otvorena vrata cele EU.

Ja ću dodatno ovo da ispitam sve i ako izguram do kraja i dobijem više info ili samu vizu, objaviću ovde. Najviše mi smeta što na sajtu EU BlueCard izričito piše da je 5+ god. iskustva dovoljna zamena za akademske kvalifikacije što u ambasadi Nemačke za sada demantuju (što se zaista i poklapa sa njjhovim zakonom §2 BeschV). Ali nisam advokat niti pravnik tako da ja možda pogrešno tumačim.

Inače, da li neko zna tačno šta je taj zakon za Z. Balkan? Gde može da se pročita?

Poslednja izmena:
Samo da javim da je za 'Spezialisten' vizu po osnovu člana 4 uredbe o zapošljavanju, §4 BeschV (NOKS 6-8, u padajućem meniju "Specijalista") potreban sertifikat Nemačkog jezika A1 za surpužnika. Preporuka od ambasade je da se oboje prijave istovremeno, regularno, a da supružnik uči i polaže jezik u međuvremenu jer će imati dovoljno vremena za to dok dobije vizu. To su mi sad javili. Nadam se da će pomoći nekome u budućnosti.

Što se tiče adrese prebivališta, ja i verenica se venčavamo uskoro (još se nisam ni registrovao za vizu) ali smo prijavljeni na različitim adresama, da li to može predstavljati problem kasnije? Ja sam zadnje 3 god. plaćao baš sve račune za njen stan, za kuću njenog oca i kuću mog oca - mi smo živeli na sva 3 mesta (puno seljakanja) a ja sam oduvek prijavljen na stan mojih roditelja. Svi smo nekako blizu (svi u Beogradu) i nisam imao potrebe da menjam adrese. Ne piše ništa u zakonu za to ali ajd da pitam da li je neko imao situaciju gde su supružnici prijavljeni na razl. adresama.

Što se tiče adrese prebivališta, ja i verenica se venčavamo uskoro (još se nisam ni registrovao za vizu) ali smo prijavljeni na različitim adresama, da li to može predstavljati problem kasnije? Ja sam zadnje 3 god. plaćao baš sve račune za njen stan, za kuću njenog oca i kuću mog oca - mi smo živeli na sva 3 mesta (puno seljakanja) a ja sam oduvek prijavljen na stan mojih roditelja. Svi smo nekako blizu (svi u Beogradu) i nisam imao potrebe da menjam adrese. Ne piše ništa u zakonu za to ali ajd da pitam da li je neko imao situaciju gde su supružnici prijavljeni na razl. adresama.
Nisam razumeo. Mislio sam da pitate za Nemačku. Pardon!

Nisam razumeo. Mislio sam da pitate za Nemačku. Pardon!
Nije problem, hvala vam na odgovoru svakako, svaka informacija znači nešto :).

Sad sam se setio da meni pasoš važi do novembra 2020. :confused: tako da ću možda svakako morati da vadim nov pa možda onda i promenim adresu (kad je bal...).

Onda dodatno potpitanje, da li mogu da se registrujem za termin sa starim pasošem a u međuvremenu izvadim nov? Tj. sigurno to može ali da li je možda bolje da sačekam nov pasoš za prijavu termina?

Nije problem, hvala vam na odgovoru svakako, svaka informacija znači nešto :).

Sad sam se setio da meni pasoš važi do novembra 2020. :confused: tako da ću možda svakako morati da vadim nov pa možda onda i promenim adresu (kad je bal...).

Onda dodatno potpitanje, da li mogu da se registrujem za termin sa starim pasošem a u međuvremenu izvadim nov? Tj. sigurno to može ali da li je možda bolje da sačekam nov pasoš za prijavu termina?
Moja zena je izvadila novi pa sa njim se registrovala, ali koliko sam upucen moze i sa starim ali ga morate nositi na termin.

Gde se moze naci podatak sta sve treba od papira da se posalje na nostrifikaciju i da li treba da se overi diploma i prevodi. Koliko ima tih ustanova po nemackoj vidim da svaka regija ima svoju. I kako se salje.?
Odes na sajt anerkenungen in de.Procitas sta ti sve treba od dokumenata,stupis u kontakt sa nadleznom institucijom za tvoj slucaj,spremis 400 do 800 eura za nostrifikaciju zavisno od regije i zanimanja gde ides da radis,to ti je jedini moguci nacin da sam to zavrsis.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back