FDDD
Veoma poznat
- Poruka
- 11.254
Kratko i jasnoPosto sam ja prosle godine isto imao tu vizu, mogu da pojasnim.
Viza za trazenje posla je rezervisana za visokokvalifikovane/visokoobrazovane (NOKS 6-8) posto je jedan od uslova da imas diplomu koja je na anabinu H+ (potpuno priznata u nemackoj). Viza se dobija na 6 meseci i na njoj pise da nije radna viza, i da se sa njom ne moze raditi. Da bi je dobio, moras da imas oko 8000 Eura na racunu ili vise, ili da imas garanta. Ja sam konkretno imao garanta, pa mi novci nisu trebali. U tih 6 meseci, ako nadjes posao, ne vracas se u Srbiju, Bosnu ili vec gde, nego ides u Biro za strance sa radnim ugovorom. Pozicija mora da odgovara diplomi koju imas (npr, imas diplomu masinskog inzinjera, a nadjes posao cistaca, nece ti odobriti radnu i boravisnu dozvolu), i kao i do sada, plata mora da odgovara toj poziciji. Ako ne nadjes posao, kada ti viza istekne, vracas se u svoju zemlju, i nakon 6 meseci, mozes opet da konkurises za tu vizu.
Ova viza je dobra u smislu da mozes da budes u Nemackoj 6 meseci umesto 3 kao turista, ili da skratis vreme cekanja sa 3-4 meseca kao ona na 1 mesec, ali sa njom ne mozes nista da radis, sto znaci, ili trosis svoje pare, ili neko mora da te izdrzava dok ne nadjes posao, jer ne mozes ni privremene poslove da radis, ni pola radnog vremena ni neben job, bukvalno nista, mozes samo da trazis posao, i eventualno da ides na kurs jezika, a to opet kosta oko 300-320 Eura po modulu, posto na toj vizi nemas pravo na popust.
NOKS 1-2 ili 3-5 koliko ja znam, ne moze da konkurise za tu vizu posto je uslov diploma fakulteta.
Nadam se da sam pomogao i pojasnio.

mnogo dezinformacija kruzi okolo