Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto sam ja prosle godine isto imao tu vizu, mogu da pojasnim.

Viza za trazenje posla je rezervisana za visokokvalifikovane/visokoobrazovane (NOKS 6-8) posto je jedan od uslova da imas diplomu koja je na anabinu H+ (potpuno priznata u nemackoj). Viza se dobija na 6 meseci i na njoj pise da nije radna viza, i da se sa njom ne moze raditi. Da bi je dobio, moras da imas oko 8000 Eura na racunu ili vise, ili da imas garanta. Ja sam konkretno imao garanta, pa mi novci nisu trebali. U tih 6 meseci, ako nadjes posao, ne vracas se u Srbiju, Bosnu ili vec gde, nego ides u Biro za strance sa radnim ugovorom. Pozicija mora da odgovara diplomi koju imas (npr, imas diplomu masinskog inzinjera, a nadjes posao cistaca, nece ti odobriti radnu i boravisnu dozvolu), i kao i do sada, plata mora da odgovara toj poziciji. Ako ne nadjes posao, kada ti viza istekne, vracas se u svoju zemlju, i nakon 6 meseci, mozes opet da konkurises za tu vizu.

Ova viza je dobra u smislu da mozes da budes u Nemackoj 6 meseci umesto 3 kao turista, ili da skratis vreme cekanja sa 3-4 meseca kao ona na 1 mesec, ali sa njom ne mozes nista da radis, sto znaci, ili trosis svoje pare, ili neko mora da te izdrzava dok ne nadjes posao, jer ne mozes ni privremene poslove da radis, ni pola radnog vremena ni neben job, bukvalno nista, mozes samo da trazis posao, i eventualno da ides na kurs jezika, a to opet kosta oko 300-320 Eura po modulu, posto na toj vizi nemas pravo na popust.

NOKS 1-2 ili 3-5 koliko ja znam, ne moze da konkurise za tu vizu posto je uslov diploma fakulteta.

Nadam se da sam pomogao i pojasnio.
Kratko i jasno :ok:
mnogo dezinformacija kruzi okolo

Imam par pitanja..

-da li ima neko model za dopis iz firme vezano za polaganje COD95 u DE bez obzira sto imam slovenacki kod95.

-da li neko zna koji je minimum bruto za vozaca severna rajna-westfalija..?

hvala unapred.
PS. trazio sam na forumu za dopis znam da ga ima postavljen ali ne mogu da nadjem...
hvala

_20180621_225130.jpg

Drugo pitanje...definitivno i provereno ne zavisi od regije ta plata nego od grada u koji idete.
Morate da nadjete mail od Bundensagentur fur Arbeit ali iz tog grada u koji idete i da ih pitate koja je uobicajena plata
za to mesto. U sustini Minhen je najskuplji i za njih vam treba 2213E, i mislim da ako imate tu cifru prolazite celu Nemacku bez problema.
Manja mesta, oko 1900-2000e bruto za 36-40h nedeljno.

Pogledajte prilog 508246

Drugo pitanje...definitivno i provereno ne zavisi od regije ta plata nego od grada u koji idete.
Morate da nadjete mail od Bundensagentur fur Arbeit ali iz tog grada u koji idete i da ih pitate koja je uobicajena plata
za to mesto. U sustini Minhen je najskuplji i za njih vam treba 2213E, i mislim da ako imate tu cifru prolazite celu Nemacku bez problema.
Manja mesta, oko 1900-2000e bruto za 36-40h nedeljno.

hvala punooo..
Leverkuzen je u pitanju

Posto sam ja prosle godine isto imao tu vizu, mogu da pojasnim.

Viza za trazenje posla je rezervisana za visokokvalifikovane/visokoobrazovane (NOKS 6-8) posto je jedan od uslova da imas diplomu koja je na anabinu H+ (potpuno priznata u nemackoj). Viza se dobija na 6 meseci i na njoj pise da nije radna viza, i da se sa njom ne moze raditi. Da bi je dobio, moras da imas oko 8000 Eura na racunu ili vise, ili da imas garanta. Ja sam konkretno imao garanta, pa mi novci nisu trebali. U tih 6 meseci, ako nadjes posao, ne vracas se u Srbiju, Bosnu ili vec gde, nego ides u Biro za strance sa radnim ugovorom. Pozicija mora da odgovara diplomi koju imas (npr, imas diplomu masinskog inzinjera, a nadjes posao cistaca, nece ti odobriti radnu i boravisnu dozvolu), i kao i do sada, plata mora da odgovara toj poziciji. Ako ne nadjes posao, kada ti viza istekne, vracas se u svoju zemlju, i nakon 6 meseci, mozes opet da konkurises za tu vizu.

Ova viza je dobra u smislu da mozes da budes u Nemackoj 6 meseci umesto 3 kao turista, ili da skratis vreme cekanja sa 3-4 meseca kao ona na 1 mesec, ali sa njom ne mozes nista da radis, sto znaci, ili trosis svoje pare, ili neko mora da te izdrzava dok ne nadjes posao, jer ne mozes ni privremene poslove da radis, ni pola radnog vremena ni neben job, bukvalno nista, mozes samo da trazis posao, i eventualno da ides na kurs jezika, a to opet kosta oko 300-320 Eura po modulu, posto na toj vizi nemas pravo na popust.

NOKS 1-2 ili 3-5 koliko ja znam, ne moze da konkurise za tu vizu posto je uslov diploma fakulteta.

Nadam se da sam pomogao i pojasnio.

Da li moze da se radi nesto na crno i da li moram da zivim kod te osobe koja gatantuje za mene, tj. Da budem prijavljena na toj adresi?

Neki dan Nemacki Spigl pise kako su zahtevi prepravili ambasade zapadnog Balkana. Ministrastvo inostranih poslova navodi da ce pojednostaviti proceduru. Ali Ministarstvo unutrasnji poslova koci tu odluku.
A mislim da MUP Nemacke drzi koalicioni partneri Angele Merkel koji nisu bas odusevljeni migracionom politikom nase drage Angele.

Valjda ce naci kompromis da pojednostave proceduru. Ali ne verujem da ce to opet biti olako otici u DE.

Rumuni i Bugari su deset godina cekali od ulaska u EU da mogu se seliti u DE I traziti tamo posla. Jedino me Hrvatska iznenadila zato sto su to pravo dobili nakon godinu dana.

Uglavnom ja verujem da ce Nemci nesto napraviti jer se cekanje za termin i vize samo produzava.

Neki dan Nemacki Spigl pise kako su zahtevi prepravili ambasade zapadnog Balkana. Ministrastvo inostranih poslova navodi da ce pojednostaviti proceduru. Ali Ministarstvo unutrasnji poslova koci tu odluku.
A mislim da MUP Nemacke drzi koalicioni partneri Angele Merkel koji nisu bas odusevljeni migracionom politikom nase drage Angele.

Valjda ce naci kompromis da pojednostave proceduru. Ali ne verujem da ce to opet biti olako otici u DE.

Rumuni i Bugari su deset godina cekali od ulaska u EU da mogu se seliti u DE I traziti tamo posla. Jedino me Hrvatska iznenadila zato sto su to pravo dobili nakon godinu dana.

Uglavnom ja verujem da ce Nemci nesto napraviti jer se cekanje za termin i vize samo produzava.

Napravice kompromis tako sto ce uvesti odredjena pravila koja se moraju ispostovati a prvi ce biti JEZIK, samim tim ce na samom MUPu biti 5 puta manje posla jer
realno gledano vise od 80% ljudi nema nikakav sertifikat a pitaj boga koji procenat nema ni nameru da uci jezik.

https://www.welt.de/wirtschaft/arti...-zu-Hause-muss-deutsch-gesprochen-werden.html

Kao sto pise ovde : Sprache ist der Schlüssel zum Erfolg

- Jezik je kljuc uspeha

Da se nadovezem na sve ovo ovde pomenuto...
Od skora nam ne treba ambasada ...ambasada se zaobilazi..samo ootvrda o znanju nemackog A2 potvrda da niste kaznjavani i lina dokumenta...pasos vozacka ...salje se poslodavcu koji vam za 20 do 30 dana sredjuje boravisnu i radnu dozvolu...

a angela merkel ti kupi biciklu da ne ides pesice na poso

Mislim da to nije resenje, jer ako povecaju kriterijume sto se jezika tice, opasce broj prijavljenih, poslodavci ce ostati bez potencijalnih radnika i onda nista nisu uradili.
Mozda jedino da stave kao uslov za vizu da onaj ko nadje poslodavca i ispuni njegove uslove, ima pravo na posao tamo. To bi mozda bili resenje.

Pa, da li je resenje ili nije to je na njima da sude.
U poslednjoj emisiji koju sam gledao pre par dana o tome su vodili diskusiju ko je zapravo dobrodosao da radi
tj kakva kvalifikovana radna snaga, prvo o cemu su pricali je jezik, odmah potom smestaj zbog problema u vecim gradovima.
Naravno da nece ocekivati od pomocnih radnika B nivo i jace, ali A svakako, zivi bili pa videli.

Sa FB:

Ambasada Bg, Noks 6-8
Zahtev 8. jun
Mail 13. avg
Termin 28. avg
Viza odobrena 5. sept

Ja sam predao 19.7. i sad se brinem da ne dobijem termin pre venčanja 13.10. :( Ionako mi je ugovor važi od januara 2019.

Na kraju krajeva, venčajte se u opštini zbog vize pa pravi posle venčanje koliko voliš, ne vidim problem stvarno.... Ja sam se registrovao 10 avgusta a treba da počnem da radim 1 oktobra, što će reći meni treba što brže to bolje. Znam da ću da kasnim, ali šta da radim...

Sa FB:

Ambasada Bg, Noks 6-8
Zahtev 8. jun
Mail 13. avg
Termin 28. avg
Viza odobrena 5. sept

Ja sam predao 19.7. i sad se brinem da ne dobijem termin pre venčanja 13.10. :( Ionako mi je ugovor važi od januara 2019.

Vencaj se onda sutra, tako bih ja uradila i cao. Svadba, veselje, sve je to mnogo manje bitno, najbitnije je moci kasnije da se spojis sa partnerom.

Pa, da li je resenje ili nije to je na njima da sude.
U poslednjoj emisiji koju sam gledao pre par dana o tome su vodili diskusiju ko je zapravo dobrodosao da radi
tj kakva kvalifikovana radna snaga, prvo o cemu su pricali je jezik, odmah potom smestaj zbog problema u vecim gradovima.
Naravno da nece ocekivati od pomocnih radnika B nivo i jace, ali A svakako, zivi bili pa videli.
a sta mislis o tome da ce nama koji smo zakazali termine pod odredjenim uslovima koje vaze za svaki noks, da uvaze te uslove tj. da nece primeniti taj novi zakon na nas

Meni su stigli novi ugovori i sa njim je poslodavac trebao da mi posalje i potvrdu da se na njegov oglas na zavodu niko nije javio ali mu nisu dali jer su mu na zavodu rekli da to sada nije potrebno i da nema veze da li ima Eu radnika ili nema. Mislio sam da me laze ali i rodjak tsmo zvao i proverio kaze tacno
sto mu gromova!
sta li to treba da znaci?

Imam par nedoumica oko zahteva:
6. Predvidjeno mesto boravka
(Pisem adresu rodjaka jer cu tamo i stanovati ali neznam sta upisati pod Kako cete biti smesteni, posto je to kuca od 140m2 i ima 5 spavacih soba i + dnevna+ kuhinja sve odvojeno.)
8. Da li ovde da upisujem suprugu posto cu sa njom i ici jer zajedno cekamo radnu vizu ili da ne upisujem?
10. Da li ovde za davaoce preporuke mogu staviti rodjaka posto cu kod njega i stanovati?
11. Da li ovde teba pored izucenog zanimanja upisati posao koji trenutno u Srbiji radim ili posao koji cu raditi u Nemackoj?

a sta mislis o tome da ce nama koji smo zakazali termine pod odredjenim uslovima koje vaze za svaki noks, da uvaze te uslove tj. da nece primeniti taj novi zakon na nas

Iz dosadasnje prakse, primenjuju zakon koji je na snazi trenutka kada si fizicki u ambasadi da predas papire. Sto u teoriji (a i u praksi) znaci da ako danas izmene zakon, a ti sutra imas termin, da imas manje od 24h da dopunis papirologiju ili sta drugo vec treba po tom zakonu. Naravno, posto su sanse za tim nikakve, dace ti sta ti fali i 2 meseca vremena za dopunu dokumentacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back