Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dali neko može d ami odgovori na sledeće:

- Očekujem da mi se odobri radna viza kod nemačkog poslodavca sa početkom rada od 01.04.2019

- dali u isto vreme može drugi poslodavac da mi izradi vizu za DETAŠMAN koja bi počela 01.10.2018 i važila devet meseci tj va važenjem do 30.06.2019 (delom se preklapala sa predhodnom vizom) ali za drugu vrstu posla.

Dakle dali je moguće preklapanje Detašmanske vize i radne vize

U napred hvala za informaciju

Bez sekiranja kreni na detasman.Detasmansku vizu ce ti ponistiti i zalepiti novu kada ti je odobre.

Hvala na odgovorima. Bilo mi je cudno sto je na engleskom, pa je sigurno u njihovom sistemu greska i ne prikazuje da tu treba da se upise broj pasosa.

Da li je bolje i za sebe i za suprugu posebno da podnesem zahtev za termin? Ili samo za jedno od nas? Mislim, svakako planiramo oboje da trazimo poslove, tako da kapiram bolja je varijanta podneti za svakog posebno.

Pa zajedno na jednom terminu i ne možete da budete, ako sam dobro razumeo pitanje. E sad ako već imate poslodavce onda se oboje prijavite naravno svako na svoj termin. Ako imaš npr samo ti a ona ne onda samo ti apliciraš za radnu, a ona kasnije na spajanje, manje će tako da čeka nego radnu. Zavisi kakve kombinacije imate šta ti ja znam već kakva je situacija kod vas.

Na pitanje da li ambasada priznaje vazenje ugovora samo 6 meseci od dana potpisivanja ili se moze isti ugovor iskoristiti do kraja postupka koliko god dugo on trajao , Na Face-u svi su komentarisali da to sa 6 meseci nema veze i da on ima neograniceno vaznje?!Da li ima neko neki komentar?

Ja sam mislio da su grupe za informisanje a ne PAMETOVANJE,protumacite kako hocete ali ovo je postao cirkus,pise sve lepo na sajtu,na Srpskom ne Arapskom,ljudi mogu da podele iskustva a da li nesto treba ili ne treba ne bi ni komentarisao. . .

Ja sam mislio da su grupe za informisanje a ne PAMETOVANJE,protumacite kako hocete ali ovo je postao cirkus,pise sve lepo na sajtu,na Srpskom ne Arapskom,ljudi mogu da podele iskustva a da li nesto treba ili ne treba ne bi ni komentarisao. . .

Spajanje porodice u Nemackoj 2017
Postovani, vidim da ste upuceni u tematiku. Imam jedno pitanje za vas ako biste mi odgovorili. Zelim da se prijavim za termin za spajanje porodice. Da li u ambasadi prave problem u koliko nedostaju neki pecati? Hipoteticki me zanima, kao i da li je problem ukoliko se termin rezervisao sa brojem pasosa koji je izgubljen i u medjuvremenu zamenjen za nov pasos.

Spajanje porodice u Nemackoj 2017
Postovani, vidim da ste upuceni u tematiku. Imam jedno pitanje za vas ako biste mi odgovorili. Zelim da se prijavim za termin za spajanje porodice. Da li u ambasadi prave problem u koliko nedostaju neki pecati? Hipoteticki me zanima, kao i da li je problem ukoliko se termin rezervisao sa brojem pasosa koji je izgubljen i u medjuvremenu zamenjen za nov pasos.

Postovani,ne razumem se ja u nista,ovde sam kao i svi da podelimo iskustva a ne dezinformacije i ja sam mislio onaj je mislio,mogu odgovoriti samo da kada sam pitao ambasadu sta raditi ukoliko je pasos istekao i izvadim novi,odg je bio ponesite stari radi identifikacije. . .na vase pitanje mize da odgovori samo ambasada ili neko ko je imao isti problem kao vi...sve ostalo sto napisem vise od ovoga je cisto lupetanje i punjenje foruma ove stranice glupostima kao i nepreglednost samog sajta
Pozdrav

E dobro, spremicu onda tako. A izvinite sta je Urkunde? Neka potvrda? Imam Erlaubnis , potvrdu od Nemaca da mogu raditi kao Krankenpflegehelferin, ako je to..

VAZNO ZA MEDICINSKE RADNIKE
U informatoru su naveli promenu za ugovor o radu za osoblje koje ima Urkunde (nostrifikaciju).
Od sada ugovor ne moze da izda samo poslodavac, vec (preuzeto iz informatora):

"Dvojezični ugovor po obrascu ZAV-a koji su potpisali i overili poslodavac, radnik, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u Srbiji i Savezna agencija za zapošljavanje u Nemačkoj (ZAV). Ugovor treba da sadrži tačne podatke o vrsti, sadržaju i trajanju delatnosti koju želite da obavite, o radnom vremenu, o mestu obavljanja delatnosti i o visini plate, kao i mesto i datum potpisivanja ugovora."

Da li si slala svoju diplomu za nostrifikaciju u Nemacku?

Nostrifikacija diplome moze imati 3 moguca ishoda:

1. Nostrifikacija priznata 1-na-1 --> tada dobijas Urkunde (jedan A4 na kojem stoji da ti je diploma nostrifikovana)
2. Dobijes defizitbesched - ispite/praksu koja ti nedostaje da bi ti nostrifikovali diplomu (na primer, 2 ispita i X sati prakse)
3. Ne priznaju diplomu

Ambasada trenutno priznaje sledece kombinacije:

a) Imas Urkunde + imas ugovor za funkciju koja ti pripada sa Urkunde. Na primer, ako ti je diploma za visu medicinsku sestru, onda ugovor mora biti za visu medicinsku sestru a ne sme biti za pomocnog radnika (helferin)
b) Imas defizitbescheid + imas od poslodavca u ugovoru da ce ti omoguciti doskolavanje koje je opisano u defizitbescheidu. Ugovor u ovom slucaju treba da bude za pomocnog radnika u annerkenungu (procesu nostrifikacije diplome)

Koliko smo mi ispratili, samo ove dve kombinacije dozvoljavaju. Ambasada ce onda sa jednom od dve navedene kombinacije dokumenata za tebe zatraziti radnu dozvolu (Zustimmung) i kada odobre radnu dozvolu izdace ti vizu.

Tako da dobro pogledaj u koji od dva procesa spadas. Sve je ovo (na daleko komplikovaniji nacin) napisano i u informatoru:

https://belgrad.diplo.de/blob/20290...24477526/ewt05-pflegekraefte-aktuell-data.pdf

Jedno pitanje
Da li radili prevod kod Sudskog tumaca
Ili u akademi osxord
Jer ja treba u Vrscu da radim i nasao sam njiove sto su oni izbacili sudske tumace grad Vrsac ili u Akademiju oxford

Kod nas u Srbiji ti je još uvek haos, da ne pričam ja o tome - ja imam samo loša iskustva... Bitno je da na tim dokumentima imaš pečat ovlašćenog sudskog tumača. Akademija Oksford je škola stranih jezika, koliko ja znam, oni mogu da prevedu ali da li imaju ovlašlenje sudskih prevodilaca to moraš da ih pitaš. Kod mene sarađuju sa sudskim tumačima koji imaju ovlašćenja (pečat) za prevođenje. Tako da ti to, na kraju, ispada isto... Jedino ako se malo razlikuje cena. To proveri sa tim sudskim tumačima. Njih ćeš uvek naći, naravno, na spisku u Sud-u svoje opštine. Sreća pa su uveli internacionalna dokumenta za neke stvari, tu ne treba pečat. Ali to je naznačeno koji su.

Dali neko može d ami odgovori na sledeće:

- Očekujem da mi se odobri radna viza kod nemačkog poslodavca sa početkom rada od 01.04.2019

- dali u isto vreme može drugi poslodavac da mi izradi vizu za DETAŠMAN koja bi počela 01.10.2018 i važila devet meseci tj va važenjem do 30.06.2019 (delom se preklapala sa predhodnom vizom) ali za drugu vrstu posla.

Dakle dali je moguće preklapanje Detašmanske vize i radne vize

U napred hvala za informaciju
Na detasman se nepravi viza odjednom na 9 meseci,prvo dobijas na tri meseca ili mesec u Beogradu pa ti onda produzava tu vizu poslodavac u Svabiji.

Pozdrav, za termin sam aplicirao 08.02.2018, po struci medicinski tehnicar. Za pokretanje nostrifikacije poslao dokumenta Regierung von Oberbayern. Stigao mejl da dokumenta mora da potvrdi tumac iz EU, uradio i to, poslao ih ponovo. Sada me interesuje da li meni uopste treba Defizitbescheid kada odem na termin, jer po ovome nema sanse da mi Bescheid stigne do termina, a po informatoru za medicinske radnike spadam u Opciju A, a tamo ne pise da mi treba Defizitbescheid kada odem na termin... Ukratko, poludecu koliko je zakomplikovano...

Pozdrav drugari, ima li neko informaciju, naime odbijen sam za vizu iz razloga što se firma nije javila na telefon kada su zvali iz Agentur für Arbeit i sada hoću žalbu da podnesem. I medjuvremenu sam našao bolju firmu, da li mogu da uz žalbu prilozim novi ugovor od druge firme, ili moram samo od te firme zbog koje su me odbili? Hvala....

Ovo sto pise kao informator za med. radnike pise odavno.Ja ne znam ko pravi zbrku ali se jos niko nije javio sa direktnim iskustvom iz ambasade da su mu trazili urkunde.I na starom sajtu je to bilo postavljeno i vazilo samo za one koji idu preko projekta a za ostale medicinske sestre je bilo naglaseno da se prijavljuju po informatoru +oks 3-5.
Kako da dobijem Urkunde kad moj odgovor za nostrifikaciju glasi:diploma se poklapa ,dostaviti jos prijavu boravista,sertifikat i lekarsko.Za sve to vam treba i broj osiguranja..
Gde i kako da se prijavim na stan kad nemam ni vizu niti sam u Nemackoj .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back